Strona główna Przejdź na www.archeton.pl
Obecny czas: Wto 07 Wrz 2010 23:06

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Projekt MODRZYK
PostWysłany: Pią 17 Lut 2006 9:33 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie 12 Lut 2006 13:48
Projekt domu jednorodzinnego MODRZYK. Zapraszamy do dyskusji.

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Re: Projekt MODRZYK
PostWysłany: Sob 12 Sie 2006 23:42 

Dołączenie: Sob 12 Sie 2006 23:14
[quote="Archeton"]Projekt domu jednorodzinnego MODRZYK.
WITAM WSZYSTKICH JESTEM ZAINTERESOWANY WSZYSTKIMI WAŻNYMI INFORMACJAMI ZWIĄZANYMI Z KOSZTORYSEM I BUDOWĄ WEDŁÓG PROJEKTU "MODRZYK" Z GÓRY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM :wink:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Czw 29 Sty 2009 13:16 

Dołączenie: Pon 10 Mar 2008 9:33
Miejscowość: Częstochowa
Jesienią 2008r. rozpoczęliśmy budowę Modrzyka. Budujemy z firmą MC DOMUS w ramach programu Dom Na Miarę. Odpowiem w miarę mozliwości na pytania osób zainteresowanych. Mój adres maggie_may@buziaczek.pl
:lol: :lol: :lol:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Śro 09 Wrz 2009 12:58 

Witam
W związku z dużym zainteresowaniem i licznymi postami przesyłanymi do mnie na adres e'mail proponuję ożywić to forum gdyż nie jestem w stanie wszystkim odpowiadać oddzielnie a pytania się powielają. A poza tym są też i inni budujący ten domek i mają swoje doświadczenia , przemyślenia i rozwiązania zupełnie inne niż ja. :roll: :roll: :roll:

pozdrawiam wszystkich MODRZYKOWYCH fanów :wink:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Śro 09 Wrz 2009 13:04 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią 05 Maj 2006 13:06
maggie _may,
ożywiaj! :D
Po to właśnie jest forum, aby nie musieć podawać swojego adresu i opowiadać o swojej przygodzie z budową każdemu z osobna 8).
O co najczęściej pytaja Cię modrzykowicze?

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pią 11 Wrz 2009 11:02 

Zasadnicze pytanie KOSZTY :cry: :cry: :cry postaram się na nie w następnych postach odpowiedzieć ale od razu uprzedzam, że jest to pojęcie względne - każdy ma inne wymagania i standardy a poza tym różnie się to kształtuje na terenie kraju nawet jeśli chodzi o przyłącza wykonywane przez Enion, Gazownię czy Wodociągi. Kolejne pytanie czy nie za mały ten domek :roll: :roll: :roll: - na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć !!! Jakie ma możliwości finansowe, jak liczna jest rodzina itp.................
Pytania dotyczące zmian w projekcie - tu powiem tak jak komuś z założenia od razu projekt nie pasuje to niech go nie kupuje i nie przerabia tylko zamówi sobie projekt indywidualny tak będzie zdrowiej... Co innego kosmetyczne zmiany pod indywidualne potrzeby i takie ja zrobiłam np. przesunięcie o parę cm okna w łazience,podzielenie pom. gosp. na dwie części, przeniesienie wejścia na strych do pom. gosp. to tyle co pamiętam.
pozdrawiam do następnego czytania / pisania :lol: :lol: :lol:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pią 11 Wrz 2009 14:27 
Awatar użytkownika

Rzeczywiście - podawanie kosztów ma sens jedynie, kiedy wiadomo jednocześnie, jakiego rejonu kraju dotyczą. Mamy nadzieję, że maggie_may zdradzi niedługo wszystkie niezbędne dane, satysfakcjonując przynajmniej tych fanów Modrzyka, którzy zamierzaja go budować w sąsiedztwie jej miejsca zamieszkania.
Przypominamy, że koszty budowy podawane na stronie z prezentacją projektu opracowywane są przez naszych kosztorysantów na podstawie średnich cen w kraju obliczanych raz na kwartał.

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Wto 15 Wrz 2009 10:10 

Witajcie
Trochę trwa to moje opisywanie ale jak u wszystkich dużo zajęć ,mało czasu :wink:
Na początek krótka retrospekcja - budowę rozpoczęliśmy na początku listopada 2008r. Prace ziemne trwały miesiąc. 16 lutego Generalny Wykonawca zaczął montować domek trwało to ok. 2 miesięcy. Oczywiście w tym czasie pracowali również i inni podwykonawcy. Na stałe do domku wprowadziliśmy się 16 lipca /czas budowy -tu jest przewaga budownictwa z prefabrykatów nad budownictwem murowanym/. Gdy wprowadziliśmy się dom był w pełni wyposażony i wykończony poza : :mrgreen: :mrgreen: BRAKOWAŁO CIEPŁEJ WODY /dopiero od tygodnia posiadamy gaz / jesteśmy w trakcie budowy kominka , nie było listew przypodł. , żaluzji i rolet, żyrandoli, itp. Oczywiści działka leży odłogiem i czeka na lepsze czasy. W tej chwili zbieramy dokumentację do wykonania ogrodzenia i odbioru budynku.
pozdrawiam :lol: :lol:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Śro 16 Wrz 2009 10:01 

Zacznijmy od początku czyli pieniądze to nie wszystko ale bez..............
pozwolenie na budowę
projekt - 1400 zł.
mapki, ew. gruntów - 67zł.
geodeta - mapa do celów projektowych - 400 zł.
adaptacja - 1000zł.
archeolog 1100zł.
- ze względu na to , że budujemy na Jurze Krakowsko - Częstochowskiej a działka mieści się na terenie Parku Krajobrazowego a jego część jest pod jurysdykcją archeologa na każde prace ziemne są potrzebne zezwolenia na dodatek są one ważne bodajże 3 m-ce

przyłącza
elektrownia - 2300 zł.
skrzynka budowlana - 1000zł.

woda i kanalizacja
mapa - 350zł.
projekt - 500zł.
wykonanie i materiały z rozprowadzeniem w budynku plus liczniki 11850zł. :cry: :cry:

gaz
gazownia - 1647
projekt rozpr. instalacji w budynku 400zł.
pozostałe koszty czyli doprowadzenie do budynku , zawory itp. były rozliczone przy instalacji CO ale o tym następnym razem :lol: :lol:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Śro 16 Wrz 2009 11:15 
Awatar użytkownika

Aaaaaaaaaaaaa.... :shock:
Uwaga - napięcie rośnie, jak w serialu grozy.
Swoją drogą - mapka do celów projektowych w bardzo przystępnej cenie! Rok temu w okolicach Myślenic (a więc też krakowskie) płaciłam 800 zł :( .

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Czw 17 Wrz 2009 11:14 

Jeśli chodzi o geodetów i innych fachowców to mam takie spostrzeżenie , że "miejscy" kosztują więcej. Wspierajmy lokalnych fachowców będzie to korzyść dla obu stron. A druga sprawa jeżeli zlecamy po raz kolejny temu samemu wykonawcy / geodecie, stolarzowi itp./ to też płacimy inaczej.

Aby rozpocząć budowę trzeba postawić szopę czy garaż i WC. My kupiliśmy blaszaka - 1400zł. a WC zbudował teść z desek. Ostatnio widziałam gotowe drewniane w markecie budowlanym.

fundamenty
deski - 800zł.
stal- 1224zł.
beton na ławy 2275zł.
wykop koparka - 650zł.
piach do murowania - 350zł.
betonity - 3240zł.
cement - 600zł.
folia i plastyfikator - 135zł.
styropian na ściany i bitumex - 670zł.
żwir - 1200zł. / dużo zostało /
piach do zasypania fundamentów - 500zł.
zasypywanie fundamentów koparka - 650zł.
styropian pod wylewkę - 1118zł.
beton na wylewkę - 2440zł.

robocizna 13000zł. plus dodatki :evil: :evil:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pon 21 Wrz 2009 8:59 

A tu dalej CISZA :cry: :cry: :cry:
Czy jest sens pisania sobie a muzom :?: :?

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pon 21 Wrz 2009 13:02 
Awatar użytkownika

6660 wyświetleń tego tematu to muzy?

Ludziska odpowiedzcie coś, jak czytacie ten temat :!:
maggie_ may podaje czyste konkrety, o które bez odzewu dobijają się internauci w innych tematach; zaraz się załamie i nie dojdziemy do wykończeniówki :|

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Wto 22 Wrz 2009 8:02 

Architekcie dzięki za wsparcie :wink: :wink:
Mam nadzieję,że moje pisanie ułatwi komuś życie, pomoże dokonać wyboru czy też rozwiąże jakiś problem bo bez tej nadziei ...........
Smutny :( :( i trudny miałam ostatni tydzień więc dziś sprawy bieżące:
trzeci tydzień walczymy ze Starostwem aby złożyć Zgłoszenie Budowy Ogrodzenia / za tydzień Panowie zaczynają je stawiać :!: :!: :!:/ - dwa druki , dwie mapy, papier z gminy..... UWAGAdruków nie wolno wypełniać komputerowo tylko odręcznie czemu :?: :?: no bo tak :!: :!: :!: Druki nie zawierają wszystkich zapytań więc trzeba je uzupełnić / dopisać pewne dane/ np nr księgi wieczystej, nr repetytorium aktu notarialnego. No i moi drodzy dwa hity - kity 1oprócz naniesienia linii odgrodzenia i wjazdów na mapie jego opisów w treści Zgłoszenia musimy odręcznie naszkicować nasze ogrodzenie :mrgreen: :mrgreen: W naszym przypadku gdy jest to siatka to chyba utnę trochę -/ a mam kawałek w garażu/ i załączę do dokumentacji 2 za potwierdzenie złożenia dokumentów trzeba zapłacić 17 zł. .
Był u nas Pan od świadectwa en. i ku przestrodze gdy zlecamy wykonanie domu generalnemu wykonawcy to musi on nam udostępnić dokumenty dot. w naszym przypadku okien ja wybrałam fason ,kolor, dodatki / zawiasy, ciepła ramka, blokada klamki itp./ i o tym wiem ale nie wiem jakie są parametry okna a to jest potrzebne do świadectwa. Wiadomo tel. i można ustalić ale tracimy swój i czyjś czas. Inne potrzebne dane były w umowie ale wyk. okiem zlecał wię te parametry zostały pominięte.To samo tyczy się drzwi zewnętrznych - zamawialiśmy u stolarza i do głowy nam nie przyszło żeby nam dał na piśmie takie dane. :roll: :roll:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Wto 22 Wrz 2009 11:46 

Ogrodzenie ciąg dalszy

Ogrodzenie przynajmniej od ulicy / 30 m bieżących / chcieliśmy zrobić z kamienia ale...........
metr kwadratowy ok. 340zł. ,fundament kopany na 0,7 m - 140zł. dodajcie do tego bramę ,furtkę, przęsła :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
zainteresowaliśmy się też pustakiem łupanym / taka imitacja kamienia/ wycena murku, słupków i fundamentu 9000zł. oczywiście są to ceny z robocizna.
Szkoda nam tyle wydać na frontowe ogrodzenie tym bardziej, że całość planujemy obsadzić bluszczem.
Koszty kosztami ale ogrodzić trzeba bo siatka leśna na stemplach trochę nieciekawie wygląda :roll: a "brama" rolowana odmówiła posłuszeństwa :!: :!: więc pieski sąsiadów ...... wiecie co robią.
Dlatego padło na siatkę powlekaną / nie z marketu / ,słupki malowane i na dole wąski beton.Za takie coś z robocizną za ok 60 m. / front i jeden bok / 4300zł.Brama i furtka ekonomik z Castoramy plus 3 słupki z transportem coś 1250zł. Piach i żwir mamy trzeba dokupić cement.

Profil Album użytkownika 

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna