Strona główna Przejdź na www.archeton.pl
Obecny czas: Czw 02 Wrz 2010 15:23

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Projekt MAŁY DWOREK
PostWysłany: Pią 17 Lut 2006 9:28 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie 12 Lut 2006 13:48
Projekt domu jednorodzinnego MAŁY DWOREK. Zapraszamy do dyskusji.

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Wto 14 Mar 2006 21:29 

Dołączenie: Wto 14 Mar 2006 21:07
Pozwolę sobie co nieco napisać o niedoskonałościach ,o ktorych należało by wspomnieć:
1 Obie łazienki z wannami i ciężko przerobić, by się dało wstawic prysznic.
2. W łazience na parterze klozet wchodzi 20cm w światło drzwi!!!
3. Kto odważy się postawić, jak w projekcie, meble 50cm od przodu kominka?
4. Dom jest przewidziany na 7 osób, a w salonie zmieści się 4
5. 3 okna w piwniczce pod schodami jaki wymiar szyby będzie miało okienko otwieralne, które ma otwór 40x40 cm? - u mnie wyszło 16x16 cm !!!
Pozdrawiam

Profil Album użytkownika 

Temat postu: zamierzam budować mały dworek
PostWysłany: Pią 04 Kwi 2008 11:24 

Dołączenie: Pią 04 Kwi 2008 10:18
:D chcę wystawić ten dom, jestem ciekawa, czy koszty tego domu pokrywały się z kosztorysem, proszę o wiecej informacji na temat budowy , będę wdzięczna. :wink: proszę mnie oświecić, czy dom jest funkcjonalny i w ogóle wszystkie możliwe porady :idea: Dziękuję.

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Pią 04 Kwi 2008 16:59 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią 05 Maj 2006 13:06
Odpowiedzią dla Ewy 4216 są zapewne wątpliwości mpalysa:
1. Rzeczywiście propozycja aranżacji łazienki pokazuje, że prysznic można zamontować jedynie w wannie (chyba, żeby na poddaszu udałoby sie wygospodarować wiecej miejsca po rezygnacji z bidetu).
2. Miskę sedesową można spróbować zamontować ukośnie lub przesunąć nieco drzwi.
3. Zależy - jaki to będzie kominek.
4. Dom jest przewidziany dla 6 osób i na tyle jest miejsce w salonie.
5. Okienka sa małe ale aż trzy, a ich rysunek na elewacji stanowi element charakterystyczny tego projektu; można je zmienić po uzyskaniu bezpłatnej zgody autora.
Generalnie - dla zwolenników większego komfortu i przestrzeni dobre byłoby powiększenie domu z 12,4 do 12,7 lub 13m ( ta zmiana także wymaga zgody i adaptacji projektu przez uprawnionego projektanta)

Profil Album użytkownika 

Temat postu: koszty budowy Małego Dworku
PostWysłany: Pią 04 Kwi 2008 17:09 
Awatar użytkownika

Kosztorys Małego Dworku jest dość aktualny, ale oczywiście ważne są lokalne ceny mateiałów i kosztów robót. Jeśli Ewa4216 nie kupiła jeszcze projektu, to samo zestawienie materiałów i robót może uzyskać w Dziale Doradztwa Inwestycyjnego ( dane teleadresowe na stronie głównej). W ten sposób można samemu oszacować koszty w oparciu o lokalny rynek budowlany.

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Re: Projekt MAŁY DWOREK
PostWysłany: Wto 06 Sty 2009 18:18 

Dołączenie: Pon 05 Sty 2009 23:24
Ewa4216 napisał(a):
:D chcę wystawić ten dom, jestem ciekawa, czy koszty tego domu pokrywały się z kosztorysem, proszę o wiecej informacji na temat budowy , będę wdzięczna. :wink: proszę mnie oświecić, czy dom jest funkcjonalny i w ogóle wszystkie możliwe porady :idea: Dziękuję.

Hallo,

ja jestem w trakcie wyboru projektu, jestem prawie zdecydowana na projekt Zosia. Zauważam jednak pewne podobieństwa planowanych pokoi tych dwóch projektów, z tą różnicą że pokoje w Zosi są jak dla mnie bardziej ustawne (jeżeli chodzi o odległości mebli od kominka - większy salon- i organizowania pryszniców). Jedyna różnica to w oryginalnej Zosi nie ma garażu, w jego miejscu jest sypialnia z łazienką i pomieszczenie gospodarcze. Jeśli ktoś woli garaż pewnie mógłby zamienić te pomieszczenia, albo zrezygnować z okien na bocznej ścianie i dobudować garaż (kombinując coś z dachem nad garażem bądź robiąc na nim taras z wyjściem z poddasza). Ewa jeśli nie jest za późno może warto wziąść pod uwagę projekt Zosia??? :?: :wink:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Czw 19 Lut 2009 11:34 

Dołączenie: Czw 19 Lut 2009 11:12
Witam. Jestem na etapie wykańczania domu.
Co do możliwości Zastosowania prysznica w łązience to wymyśliłem ze na parterze zajmie on tyl łazienki. Wystarczy spadek na podłodze, ktory zastąpi brodzik i drzwi od ściany do komina. Okno oczywiscie pozostaje na swoim miejscu.
Co do trzech małych okienek pod schodami ? zastosowałem pustaki szklane co wyglada bardzo ciekawie. Nie robilem schodów betonowych i scianek, bo skoro jest takie ładne okrągłe okno na klatce to trzeba je pokazać i wykorzystać do doświetlenia przedpokoju. Dlatego też zrobiłem schody z prześwitem.
Kuchnia połaczona z jadalnia, przejscie do salonu z jadalni bez łuków dzięki czemu pomieszczenia uzyskują większą przestrzeń. Drzwi na taras przeniesione na ścianę południową w celu lepszego wykorzystania promieni słonecznych.

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Nie 22 Lut 2009 14:29 

Dołączenie: Nie 22 Lut 2009 13:37
witam!jestem na etapie wyboru projektu!!
Chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt projektu w wersji z ogrzewaniem na paliwo stałe?
Chciałbym równiez dowiedzieć sie czy jest możliwość od strony elewacji tylniej zmiany konstrukcji dachu ( zrobienie jednolitej konstrukcji)z jednoczesnym zamurowaniem okna doświetlającego :idea: klatkę schodową!!! lub zmiana tego okna na inne np.prostokatne i obnizeniem w stosunku do dachu aby było mozna doswietlic klatkę schodowa :?:

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pon 23 Lut 2009 14:06 
Awatar użytkownika

Koszt dodatkowego projektu kotłowni węglowej przy zamawianiu całego projektu to 100zł.
Można zlikwidować daszek nad okragłym oknem Małego Dworku i zamienić je na prostokątne (konieczna zgoda autora projektu i adaptacja wykonana przez uprawnionego projektanta). Po obniżeniu będzie się ono znajdowało tuż nad podestem, podczas kiedy w oryginalnym projekcie parapet ma wysokość 85 cm nad posadzką podestu. Można się też zdecydować na okno połaciowe, które lepiej oświetli klatke schodową ale znajdzie się praktycznie poza zasięgiem stojącego na podeście człowieka.

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pon 23 Lut 2009 22:18 

Dołączenie: Pią 06 Lut 2009 23:52
Witam,
mam pytanko do darecki78irl. Czy mógłbyś podać jakie orientacyjnie poniosłeś koszty w związku z budową???

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Czw 26 Lut 2009 18:54 

Dołączenie: Nie 22 Lut 2009 13:37
witam
:arrow: mam pytanie do osób budujacych mały dworek jaka ilość pustaków nalezy brac pod uwage przy budowie domu!!
:arrow: jaka jest konstrukcja ściany zewnetrznej w projekcie!!
dziekuję :lol:
miałbym jeszcze pytanie do :!: ARCHITEKTA :!: według jakiego cenika ( np. Sekocenbud IV kwartał 2008r) powstaje kosztorys do projektu mały dworek

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Czw 26 Lut 2009 19:04 
Awatar użytkownika

gall, odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdują się na stronie z prezentacją Małego Dworku:
:arrow: Ściany zewnętrzne: cegła lub pustak ceramiczny + styropian + cegła kratówka,
:arrow: powierzchnia ścian zew.: 132,7 m2 (podziel przez pole powierzchni lica kratówki - otrzymasz przyblizoną ilość sztuk),
:arrow: Koszty budowy netto na III kwartał 2007 r.

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Sob 28 Lut 2009 11:02 

Dołączenie: Czw 19 Lut 2009 11:12
Witam. Co do kosztów o które pytał rafrz to wyniosły mnie ok. 300tys.

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pią 06 Mar 2009 11:50 

:) cześć wszystkim, arola 11 nie wiem czy jeszcze zaglądasz na forum, oglądałam domek Zosia , bardzo podobny , fakt ale za niewiele więcej metrów i brak garażu niestety trzeba słono więcej zapłacić, pozatym jak podał mój poprzednik jego koszty kształtują się w kwocie 300.000 złoty, czyli tyle ile zamierzała bym prdzeznaczyć na tą inwestycję.

Profil Album użytkownika 

PostWysłany: Pią 06 Mar 2009 12:01 

:D a teraz szeroki uśmiech do Darecki 78 irl, czy może masz zdjątka z realizacji budowy , a może juz po jej zakończeniou???????????????? chętnie popatrzyła bym, ten domeczek to jest moje największe marzenie. Postaram sie teraz o kredyt hipoteczny, i jak sie uda , szybko zacznę budowę, .Jeśli mógłbyś podać więcej danych :idea: , na temat tych kosztów , bo niestety archeton pozostał w kosztach z 2007 roku, chodzi mi czy za 300.000 wystawiłeś wszystko wraz z wykończeniem ? Miałam sie budować za gotówkę , ale kupiłam kilka działek budowlanych i chciałam poczekać aż je sprzeda i wtedy zacząć budowę , ale jakoś tak wyszłoi, ten kryzys , aj jakos nie mam szczęścia , Proszę jeszcze raz jak możesz dasj jakieś szczegóły. Z góry pięknie dziękuję. :wink:

Profil Album użytkownika 

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna