Strona główna Przejdź na www.archeton.pl
Obecny czas: Czw 02 Wrz 2010 15:21

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 284 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Projekt MAJA
PostWysłany: Pią 17 Lut 2006 9:27 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie 12 Lut 2006 13:48
Projekt domu jednorodzinnego MAJA. Zapraszamy do dyskusji.

Profil Album użytkownika 

Temat postu: WITAM!
PostWysłany: Nie 02 Lip 2006 16:56 

Dołączenie: Nie 02 Lip 2006 16:51
Miejscowość: GDYNIA
Ktoś musi zacząć...
Szukam wszystkich, którzy zdecydowali się na MAJĘ i ją zbudowali, budują lub zamierzają budować. Ja na razie jestem w tej ostatniej grupie, ale to już kwestia miesięcy. Proszę o porady, uwagi i inne... :D

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Projekt MAJA
PostWysłany: Śro 26 Lip 2006 13:48 

Dołączenie: Śro 19 Lip 2006 22:52
Witam serdecznie!
Bardzo sie ciesze ze ktos zainteresowal sie tym projektem, bo juz zaczynalam watpic czy bede mogla wymienic sie z kims swoimi spostrzezeniami , doswiadczeniami na temat MAJI
Ja rowniez jestem na etapie poczatkowym wlasnie uzgadniamy z architektem czy MAJA zmiesci sie na naszej dzialce, poniewaz mamy dosyc waska dzialke i ciezko bylo znalezc cos odpowiedniego
W kazdym razie MAJA to nasz ostateczny wybor
Zastanawiamy sie jeszcze czy poszerzyc domek o drugi garaz czy zostawic wszystkie okna i jesli bedzie trzeba to zlikwidujemy slupki z jednej strony domku i skrocimy wystajacy daszek, ale to tylko w przypadku gdy zajdzie taka koniecznosc.
Ja kombinowalam przeniesc wykusz z oknami do salonu a kuchnie zrobic zamknieta ale architekt doradzil ze wtedy konstrukcja sie zmieni domu taka przerobka by duzo kosztowala i nie zgodzil by sie na nia autor projektu
Powiedzial tez ze caly urok w tym ze ten salon jest otwarty kuchnia tez bo to dodaje wiecej przestrzeni i wykusz przy kuchni
Chcialam zamknac kuchnie tylko dlatego zeby goscie nie zagladali co tam robie, ale mysle ze przy tym ustawieniu poprostu goscie beda siedzieli w salonie a nie w wykuszu (tutaj sobie zrobie duzo zieleni i z rodzinka bedziemy spozywali posilki)
Mam jeszcze mnostwo innych dylematow oczywiscie
Mam pytanko do Ciebie Kamus dlaczego wybrales wlasnie ten projekt i jakie przerobki zechcesz w nim zrobic :D
A swoja droga nie wiem dlaczego tak malo osob interesuje sie tym projektem , poniewaz calkiem ladny domek chyba ze poprostu nie wszyscy sie odzywaja:(
Pozdrowienia:)

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Witam!
PostWysłany: Czw 27 Lip 2006 14:51 

My już jesteśmy chyba krok dalej, bo zmian już dokonaliśmy... Właściwie, to pozwolenie na budowę już mamy. A co do zmian - wejście na strych zrobiliśmy ze schodów wewnętrznych, tzn teraz schody nie są zabiegowe, tylko jest półpiętro. (Niestety doszły na dole 2 dodatkowe stopnie, które na szczęście szczególnie nie przeszkadzają.) W tym pokoju będziemy mieli panoramiczny widok na Zatokę Gdańską i Półwysep Helski, więc niemal cała ściana będzie przeszklona. Łazienkę u góry zamieniliśmy z sypialnią naprzeciwko, ponieważ chcemy sypialnię od zachodu. (to się jeszcze może zmienić...) A 2 okna balkonowe w pokojach z tarasem zamieniliśmy na normalne okna, bo po co 2 osobne okna balkonowe w jednym pokoju? (to może być uwaga dla twórcy projektu) I jeszcze wschodnie okno balkonowe w salonie zamieniliśmy na duże normalne, bo i tak nie będziemy z niego korzystać, a i salon będzie bardziej ustawny. A okno balkonowe do ogrodu max powiększyliśmy. I to chyba wszystko.
Mieszkamy w mieszkaniu z otwartą kuchnią i patent jest ok, tyle, że trzeba osłonić miejsca, w których bedą w czasie imprez leżały brudne naczynia. A w Mai da się to zrobić. Jeszcze planuję (ale zdecyduję w trakcie budowy) czy między kuchnią a salonem zrobić barek. Kuchnia niestety jest niewielka, ale spróbuję coś wykombinować. Pozdrawiamy z 3miasta! :lol:

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Wto 01 Sie 2006 23:04 

No to gratulacje jak juz macie pozwolenie na budowe, to pewnie w tym roku jeszcze fundamenty, moze stan surowy:)
My w tym roku raczej same formalnosci jeszcze , musimy dobrze sie zastanowic odnosnie tych zmian w projekcie
I szukamy dobrej ekipy budowlanej, poniewaz ci najlepsi juz maja zajete terminy nawet na nastepny rok
Narazie jestem codziennie na forum muratora, staram sie wchlonac jak najwiecej i przez to coraz inne pomysly do glowy mi przychodza

Wstepny plan jest taki ze chce wydluzyc domek o jeden metr w wyniku czego salon sie powiekszy i przede wszystkim kuchnia bo jest naprawde malutka,
przejscie do garazu podoba mi sie ze jest przez kotlownie w ktorej bede pewnie przetrzymywac rozne sprzety a moze zrobie sobie spizarke tez, troche bedziemy miec duzo okien do mycia nie przeraza was to??
kuchnia pld-zach, na poddaszu zlikwiduje drzwi balkonowe w kazdym pokoju wystarczaja w zupelnosci jedne drzwi tak jak pisales
( wydaje mi sie ze 2 pary drzwi w pokojach na poddaszu sa zrobione dla ladnego efektu wizualnego z zewnatrz, to taka moja sugestia)
Jeszcze na dole w salonie zlikwiduje takze dzwi balkonowe od wschodu , macie racje, ze pokoj bedzie bardziej ustawny, tez o tym myslalam, i w takim wypadku slupki i wystajacy daszek tez pewnie zlikwidujemy w tym miejscu a Wy jak zrobiliscie ze slupkami?

jeszcze nie wiem gdzie garderoby i zastanawiam sie czy nie przedluzyc balkonu nad tarasem , to troszke by oslonil salon i jadalnie od slonca (deszczu) poniewaz ta strona jest od poludnia,

A tak z ciekawości jeszcze zapytam, co Was urzekło w tym domku?:)
i np dlaczego nie wybraliscie PIGWY? tez ladny domek

Pozdrowka i owocnej budowy!!!

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Śro 02 Sie 2006 11:04 

Podpisuję się Kamus i brzmi to jak nick mężczyzny, ale jestem kobietą :wink: Na imię mam Kasia.
Chcieliśmy Pigwę, ale nie było kosztorysu, a na Maję była w tym dniu promocja -40%. A że projekty podobne...
Żałuję, że nie wpadłam na ten pomysł co Ty, żeby przedłużyć domek o metr... To świetna myśl. A może w trakcie budowy się da?... Bo kuchnia naprawdę jest malutka, a i salon nie jest super wielki.
Co do rozpoczęcia - czekamy na decyzję kredytową i w tym roku - wg rad "doświadczonych" znajomych zrobimy przynajmniej fundamenty.
Co do ekip - tragedia. Nie ma ludzi do pracy a jak są, to proponują ceny z kosmosu...
Chcemy kupić materiały zimą, może taniej będzie... A ruszać na wiosnę! Mam nadzieję następne Boże Narodzenie spędzić w swojej Mai ;-)
Gdzie budujecie swój domek?

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Czw 10 Sie 2006 12:15 

Milo mi bo ja tez jestem Kaska:)
Odpisuje dopiero teraz , poniewaz wrocilismy z urlopu
My budujemy swoj domek na podkarpaciu, w Rzeszowie, takze duza odleglosc nas dzieli:(
Co do ekipy, to my juz juz mamy na oku jedna solidna polecona przez kogos ale trzeba w miare szybko rezerwowac , a my z kolei mamy inny problem, poniewaz w naszym regionie podobno dlugo sie czeka na pozwolenie AZ 9 MIESIECY-TRAGEDIA, mam nadzieje, ze nam sie bardziej poszczesci i bedzie szybciej
Odnosnie przedluzenia domku dzwonilam juz do Archetonu, nie bedzie z tym problemu oczywiscie za odpowiednia oplata dodatkowa, zdecydowalismy ze najlepiej u nich bedzie to zrobic od razu,
Takze jesli bedziecie miec jakas mozliwosc zeby wydluzyc to polecam naprawde i ze wzgledu na kuchnie i w rownym stopniu na salon, ktory zyska ok 5 metrow po wydluzeniu domku o 1 metr, mysle ze wiecej niz o jeden metr nie ma co wydluzac
Teraz jeszcze staram sie przekonac mojego meza, ze drugi garaz nie jest potrzebny, chociaz sa dwa samochody, czasami moze byc i trzeci pomimo tego widze ze ludzie i tak stawiaja samochody na zewnatrz, mozna sobie najwyzej dorobic wiate
Pozdrowka i zycze znalezienia dobrej ekipy!!!
A jeszcze mialam zapytac czy dajecie na dach blache czy ceramike?
I jakie ogrzewanie wybraliscie?

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Maja
PostWysłany: Śro 30 Sie 2006 11:51 

Dołączenie: Pon 19 Cze 2006 11:01
Miejscowość: Sulechów
Witam.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jednak zaczynamy Maję - formalności załatwione, budynek wytyczony w terenie, firma budowlana umówiona... nawet wniosek o kredyt juz złozyliśmy. Poslizg - opóźnienie ok.3 tygodni.Nie jest źle, może uda się zrealizować stan surowy zadaszony jeszcze w tym roku!
Renata

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Maja
PostWysłany: Pią 01 Wrz 2006 23:38 

Dołączenie: Pią 01 Wrz 2006 23:20
Miejscowość: Starogard Gdański
Witam wszystkich!
My też chyba dołaczymy do grupy "Majowych". Właśnie zakończyliśmy poszukiwania i stwierdziliśmy, że Maja po kilku przeróbkach będzie tym czego szukamy. Nie mamy jeszcze żadnych pozwoleń choć czeka nas trochę przerobek. Mam nadzieje jednak ze otrzymamy na to zgode.
Po pierwsze chcemy czesciowo podpiwniczyć ten domek, na parterze z kotłowni zrobimy łazienkę, wtedy lazienki beda w jednym pionie, z lazienki zrobimy wiekszy maly pokoj, jakas szafe we wnece. na pietrze najwazniejsze zeby zrobic wejscie do pokoju nad garazem. jeszcze nie wiem jak...Mysle ze to dobry pomysl z poszerzeniem domku o metr, bo kuchnia rzeczywiscie jest mala...ale zanim bede pertraktowac z architektem musze przekonac meza.Myslicie ze mozliwe jest zrobienie wejscia do pokoju nad garazem z pietra? pozdrawiam

Profil Album użytkownika 

Temat postu: Witam!
PostWysłany: Sob 02 Wrz 2006 10:59 

Możliwe jest, bo my to już mamy w projekcie. Wejście jest z półpiętra, a schodu na dole są wysunięte o dodatkowe 2 stopnie. Co do poszerzenia dołu o metr - będę robić dodatkową zmianę, bo to jest bardzo dobry pomysł (brawo Kate 25!). Już wiem, że to się da zrobić bez problemu.
Ruszamy na wiosnę, ekipa budowlana już załatwiona. Pozwolenie na budowę mamy i zmiana związana z poszerzeniem domu na to nie wpłynie.
Już nie mogę się doczekać...

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Nie 17 Wrz 2006 12:38 

Dołączenie: Pią 01 Wrz 2006 10:10
Witam! Ja też "przymierzam się" do maji. Mam kilka pytań do tych, którzy juz mają projekt " w ręku" . Chciała bym sie dowiedzieć ile metrów powierzchni użytkowej ma sama kuchnia bez jadalni. Ile metrów użytkowych ma stryszek? Ile kosztują przeróbki typu wydłużenie domu o metr lub zrobienire wejścia na stryszek z pół piętra? Czy sauna jest też w projekcie? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam! :)

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Nie 17 Wrz 2006 12:40 

Dołączenie: Pią 01 Wrz 2006 10:10
Macie jakiś pomysł na garderobe i spiżarke :?:

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Pią 13 Paź 2006 12:48 

Dołączenie: Pią 13 Paź 2006 12:39
Witam!
wizyta u architekta sprawiła, że zrezygnowaliśmy z łazienki na dole a w jej miejsce powstanie albo garderoba i bedzie połączona z pokojem albo własnie spiżarka - zobaczymy. A w miejcu gdzie jest kotłownia zaaranzuje się łazieneczkę wówczas rezygnujemy z połączenia z garażem.
Troszke mnie martwi mała kuchnia dlatego zrezygnowaliśmy w jadalni z bocznych okien (jest ich aż 5) pozostawiliśmy 3 i w ten sposób mozna wysunąć się troszke dalej z meblami.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe rozwiązanie a moze sa juz jakieś fotki z realiazacji.

Profil Album użytkownika 

Temat postu: zmiany...
PostWysłany: Sob 14 Paź 2006 17:31 

My ruszamy w październiku, aktualnie czekamy na naszą ekipę.
Co do zmian... Zgodnie z planami "wydłużyliśmy" dodatkowo dom o 1 metr, co powiększyło kuchnię i salon, a także automatycznie pokoje na górze. Nasz architekt musiał popracować nad wzmocnieniem dachu, bo nie był przystosowany do wydłużenia budynku. O pozostałych zmianach pisałam wcześniej. Koszty to 3200+1800, bo wydłużenie robiliśmy osobno. Ale jestem zadowolona i wiem, że gdybyśmy tego nie zrobili to żałowalibyśmy.
W tym tygodniu wchodzi geodeta, no i w ciągu 2 tygodni (jak dobrze pójdzie...) ekipa budowlana.
Musimy jeszcze załatwić kilka spraw i ruszamy! :D

Profil Album użytkownika 

Temat postu:
PostWysłany: Sob 04 Lis 2006 22:36 

Dołączenie: Sob 28 Paź 2006 22:10
Wszystkim, którzy wybrali Maję lub się do niej przymierzają, a uważają, że jest troszkę za mała proponuję obejrzeć zupełnie nowy projekt MELAFIR. Dom jes podpiwniczony więc nie ma problemu z pomieszczeniami gospodarczymi. Jest też dłuższy - nie trzeba robić przeróbek, a kuchnia i salon większe. Schody są dwubiegowe. Nie ma lukarn zatem dach jest tańszy.
Ja właśnie wybrałam ten projekt. Też wprowadzam pewne zmiany np. likwidacja balkonu nad garażem, no i dach kryty dachówką a nie blachą. A ogrzewanie zamiast gazowego - na opał stały (piec na ekogroszek z podajnikiem).
Teraz czekam na pozwolenie na budowę

Pozdrawiam wszystkich
Mirka

Profil Album użytkownika 

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 284 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna