Projekt KROKUS-2

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt KROKUS-2

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:20

Projekt domu jednorodzinnego KROKUS-2. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Krokus-2
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Projekt KROKUS-2

Postprzez Marti1973 » Sob 01 Sie 2009 11:28

Pytanie do ARCHETONA lub innych osób, które mogą pomóc.

Czy jest możliwość doprojektowania kominka, jeśli tak, to w którym miejscu go najlepiej umiejscowić?

Czy jest możliwość zmiany funkcji garażu w całości na kotłownię i rezygnacja z podpiwiczenia?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marti1973

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Architekt » Sob 01 Sie 2009 13:49

Wydaje się, że najlepszym miejscem na kominek byłaby ściana między salonem i pokojem, tuż przy drzwiach od holu , gdyż taka lokalizacja gwarntuje:
- oparcie komina o ścianę nośną,
- dobry ciąg w kominie oraz możliwośc wykorzystania wytworzonego ciepła
- nie wprowadza zamieszania na poddaszu.
Trzeba by jedynie przemyśleć aranżację kącika wypoczynkowego. Telewizor proponuję przenieść na ścianę kuchni, a kanapę ustawić dokładnie naprzeciwko, do tego dwa fotele przy kominku.
Można zrezygnować z podpiwniczenia i kotłownię urządzić w garażu.
Wszystkie zmiany, o których piszemy, wymagają zgody autora projektu i wykanania adaptacji przez uprawnionego projektanta.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Postprzez Marti1973 » Pon 03 Sie 2009 17:47

Dziękuję za podpowiedź, teraz tylko się zastanawiam nad usytuowaniem tego telewizora, bo planowałam też zrezygnować przynajmniej z części ściany pomiędzy kuchnią a pokojem, że była tak "do połowy" otwarta... Ale jeszcze nie wiem czy to dobry pomysł ... Wiadomo, z jednej strony zapachy przeszkadzają z kuchni, a z drugiej strony teraz mam zamkniętą kuchnię i przeszkadza mi to troszkę.

I kolejna sprawa, gdy zmienię funkcję garażu na kotłownię to czy powinnam zmienić drzwi z garażowych na ... tradycyjne?

I czy to prawda, że wielkość kotłowni na paliwo stałe musi mieć aż 15 m2 powierzchni?? Nie wiem, jak to było dotychczas, ale znajomi mają kotłownię na miał o powierzchni tylko 5,4 m2?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Architekt » Pon 03 Sie 2009 18:09

Telewizor musiałby więc znaleźć się jak najbliżęj drzwi na taras , może w jakimś narożnym ustawieniu?
Co do drzwi do kotłowni w miejce garażu, to oczywiscie logiczna jest zamiana na zwykłe drzwi, może nawet niekoniecznie w tej samej elewacji/ścianie. Ale jesli tylko ma Pani taką fantazję :wink: , to nie ma przeciwskazań aby drzwi garażowe pozostały, ale w takim przypadku należy ze względów bezpieczeństwa pozostawić również drzwi w elewacji ogrodowej.
Jeśli chodzi o ostatnie pytanie, to w tym momencie oczekujemy na odpowiedź z Ministerstwa Infrastruktury na nasze zapytanie co do interpretacji nowych przepisów dotyczących kotłowni na paliwo stałe w domach jednorodzinnych.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Marti1973 » Wto 11 Sie 2009 10:22

Zastanawiam się jak powinnam sformułować wniosek o wydanie warunków zabudowy, abym mogła wybudować Krokusa-2, czy muszę wspominać o lukarnach, o dobudowanym z boku garażem, w którym chcę usytuować kotłownię? Chciałabym jakoś tak ogólnie opisać, ale jednocześnie nie pominąć czegoś istotnego, co by mi utrudniło uzyskanie pozwolenia na budowę ... Jeśli to możliwe to proszę o pomoc.

Póki co opisałam w ten sposób: dom jednorodzinny o pow. użytkowej do 120 m2, szerokość ściany frontowej do 14 m (myślę, że ściana frontowa to ta, w której są usytuowane drzwi), długość ściany bocznej do 11 m, dach dwuspadowy o kącie nachylenia do 45 stopni, z lukarnami o kącie nachylenia dachu do 60 stopni, z balkonami, z dobudowanym z boku pomieszczeniem gospodarczym z przeznaczeniem na kotłownię.

Czy ten opis nie jest zbyt szczegółowy? Co ewentualnie pominąć?
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Architekt » Wto 11 Sie 2009 15:17

Wnioski o warunki zabudowy są zykle gotowymi formularzami o pobrania w urzędach gminy. Jeśli znajduje sie w nim miejsce na opis inwestycji to wydaje się, że w przypadku Marti 1973 został sformułowany poprawnie, kilka dodatkowych szczegółów:
"...dach dwuspadowy o kącie nachylenia 45 stopni, z dwoma dużymi lukarnami od frontu i ogrodu (kąt nachylenia 60 stopni), z balkonami na jednej z bocznych ścian szczytowych. Do drugiej ściany szczytowej przylega pomieszczenie gospodarcze -kotłownia."
Wyjątkowo odpowiadamy na pytanie Marti1973; o pomoc w sprawie wniosku o wydanie warunków zabudowy najlepiej zwrócić się do architekta, który będzie adaptował projekt.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Marti1973 » Czw 13 Sie 2009 16:49

Dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Marti1973 » Pon 17 Sie 2009 19:21

Mam jeszcze jedno małe pytanko do Architekta. Czy ta lukarna frontowa w projekcie Krokus-2 to jest "lukarna z balkonem" czy "lukarna z loggią" czy tylko"lukarna". Chodzi o to, aby prawidłowo nazwać tę lukarnę we wniosku.

Bardzo proszę o informację. :)
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Architekt » Wto 18 Sie 2009 22:09

Duża lukarna z balkonem.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Marti1973 » Śro 19 Sie 2009 16:32

Dziękuję, tak też napisałam :), zanim przeczytałam odpowiedź, mam nadzieję, że będzie OK i jak otrzymam decyzję o warunkach zabudowy, to będę mogła spokojnie kupić projekt i budować :). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Marti1973 » Śro 19 Sie 2009 16:33

Tzn. podejmować dalsze działania w celu uzyskania pozwolenia na budowę :)
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Marti1973 » Śro 20 Sty 2010 16:00

Czyżby nikt nie budował Krokusa-2????
Awatar użytkownika
Marti1973

Zmiana materiału budowlanego...

Postprzez Marti1973 » Sob 26 Cze 2010 9:40

Witam, mam pytanie, czy jeśli w projekcie jest, że domek powinien być budowany z ceramiki grubość 25, a został zbudowany z suporexu 24, to czy jakoś szczególnie to wpłynie na wytrzymałość ścian?? Czy taka konstrukcja wytrzyma ciężar dachu... Spodziewam się, że architekci z pewnym zapasem przeliczają wytrzymałość kontrukcji i taka zmiana nie wpłynie negatywnie ... Pozdrawiam!

Ps. kierownik budowy nie protestował przy zmianie materiału
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Architekt » Sob 26 Cze 2010 16:33

Jeśli kierownik nie protestował to znaczy, że wpisał zmianę materiału do dziennika budowy i wziął tym samym odpowiedzialność za wszelkie konsekwencje takiego kroku. Inaczej zgodnie z prawem odbyć się to nie mogło. A jeśli tak, to pytanie marti 1973 to musztarda po obiedzie, bo decydując o zmianie materiału kierownik budowy musiał dokonać sprawdzenia obliczeń konstrukcyjnych oraz projektu instalacji c.o. (inny współczynnik przewodności cieplnej) bądź działać w porozumieniu z projektantem adaptujacym Krokusa.
My nie możemy na odległość potwierdzić ich słuszności, bo nie znamy parametrów wytrzymałościowych ani ciepłochronnych użytego gazobetonu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Marti1973 » Wto 29 Cze 2010 16:18

Solbet 24 x 24 x 59, gęstość 600, wytrzymałość 3 Mpa. Mam nadzieję, że wystarczy taka wytrzymałość. Do tego będzie ocieplenie ze styropianu...
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Architekt » Wto 29 Cze 2010 17:21

marti 1973, przejrzeliśmy posty w tym temacie i wygląda na to, że jest on poświęcony jedynie prowadzeniu Twojego projektu od wniosku o warunki zabudowy :shock:. Formuła forum na prawdę nie przewiduje wyręczania projektantów zatrudnionych i wynagradzanych przez inwestorów. Dlatego nie będziemy wykonywać obliczeń z podanymi parametrami, bo to obowiązek kierownika budowy bądź innej uprawnionej do tego osoby, która otrzymała od Ciebie takie zlecenie. Archeton wykonał projekt wraz z obliczeniami dla innego materiału. Taki został przez Ciebie zakupiony i mógł zostać zrealizowany bez zmian.
Wytrzymałość Solbetu - 600 jest bodaj najwyższa, jaką oferuje ten producent bloczków gazobetonowych więc wygląda na to, że jakieś kalkulacje zostały przeprowadzone.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Marti1973 » Wto 29 Cze 2010 19:45

OK, nie ma problemu, tyle tylko, że gdy ja przestanę tu pisać, to wątek umrze śmiercią naturalną :), ale skoro Archeton jest zmęczony moimi postami to przepraszam i nie będę już więcej pytać.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marti1973

Postprzez Architekt » Wto 29 Cze 2010 20:18

marti 1973
wytrwale odpowiadaliśmy na Twoje pytania, ale co innego rady, a co innego zadania projektowe. Chcieliśmy wyraźnie zaznaczyć granice wynikające zarówno z formuły forum, jak i z naszych kompetencji w sprawach dotyczących konkretnego projektu w indywidualnych realiach.
Poza tym chętnie dowiedzielibyśmy sie, zarówno my, jak i inni zainteresowani tym projektem, o wszelkich innych szczegółach go dotyczących jak np. koszty poszczególnych prac czy choćby powody zmiany materiału ściennego. Wybór budulca jest jednym z najbardziej interesujących internautów zagadnień.
Może zamieszczenie zdjęć z kolejnych etapów budowy w Galerii Forum zachęciłoby innych Krokusowiczów do dialogu. 9130 wyświetleń do dziś świadczy o sporym potencjale tematu Krokus-2.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez ewelaa74 » Nie 04 Wrz 2011 22:29

Mieszkam w Krokus-2 . Niestety nie jestem zadowolona, Brakuje kilku rozwiązań. Mamy otwartą kuchnię na salon i mąż "dokoptował" kominek. Salon stał sie nieustawny. Może jest ktoś, kto dysponuje pomysłem jak urządzić salon właśnie w KROKUS-2.
W piwnicy miał być gabinet męża ale niestety nie ma ochoty pracować w lochach i daleko od ludzi, w związku z tym szanowny informatyk siedzi w salonie. Może jest ktoś, kto przerobił garaż na pokój do pracy?? Mile widziane będą dobre pomysły.
Awatar użytkownika
ewelaa74

Postprzez Architekt » Pon 05 Wrz 2011 9:18

Salon w Krokusie-2 jest sporym kwadratem, a taki kształt gwarantuje zwykle ustawność. Niestety, otwieranie pomieszczeń zawsze, oprócz korzyści, niesie ze sobą pewne koszty, np. w postaci utraty ścian do organizowania przestrzeni, ustawienia mebli, regału na TV itp.. Jeśli ewelaa74 nie jest zadowolona z efektu, to może należałoby się zastanowić nad częściowym przywróceniem pierwotnego układu przez postawienie ścianki lub meblościanki z pozostawieniem jedynie przejścia kuchnia/salon. Można skorzystać z profesjonalnej pomocy projektanta wnętrz, który opracowałby szczegółowe rozwiązania w oparciu o stan istniejący i życzenia ewelaa74.
Skoro na gabinet nie został wybrany sąsiedni pokój (wydawałoby sie idealny do pracy), ani żaden (!) inny w domu, to problem zdaje się mieć podłoże raczej ... socjologiczne :roll: niż projektowe i nie wiem czy adaptowanie garażu na pokój (trzeba by go dogrzać i powiększyć okno) cokolwiek tu zmieni :|. Pokój dzienny z kuchnią to serce domu i trudno się dziwić, że domownicy lubią tu przebywać. Taka sytuacja to zdecydowanie komplement, zarówno dla tej przestrzeni, jak i dla atmosfery w domu ewelaa74. Przypuszczam, że kominek znalazł się na ścianie sąsiedniego pokoju; kanapa i fotele mogłyby stanąć na środku pomieszczenia, a do tyłów kanapy można dostawić biurko dla informatyka. Dobrze byłoby przy tym wprowadzić zmiany do układu instalacji elektrycznych, doprojektowując kasetę podłogową.
Problemy ewelaa74 pokazują, że wprowadzanie do projektu zmian przez likwidację ścian i dokładanie nowych elementów, wymaga równoległego przemyślenia możliwej aranżacji wnętrz z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i stylu życia konkretnej rodziny, mającej użytkować nową przestrzeń.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość