kera napisał(a):
Czy ktoś w ogóle zrealizował ten projekt? Kupiłem projekt Koliba, czekam na pozwolenie na budowę i chętnie wysłucham opinii na jego temat.
PzdrAW
Witam!
Od prawie pięciu lat mieszkam w "Kolibie", którą wybudowałem prawie bez zmian w projekcie. Zdjęcia mojego domu można znaleźć w dziale "Realizacje". Są to zdjęcia mocno już nieaktualne, ale mogę przesłać nowe.
Ogólnie jestem zadowolony z tego domu. Balkony mogą być interesującą ozdobą domu (ja zdecydowałem się na "dostawiane" balkony drewniane, dzięki czemu nie mam olbrzymich mostków termicznych) i moim zdaniem za duże nie są. Dość dobrze sprawdza się kocioł w łazience na górze, jednak ja zainstalowałem kocioł dwufunkcyjny rezygnując z instalacji cyrkulacyjnej. Odległości łazienek i kuchni od kotła nie są duże, więc nie żałuję tej zmiany. W zamian zyskałem łazienkę przytulną, nie "zepsutą" wielką instalacją kocioł + zasobnik wody.
Koszty ogrzewania nie są duże - ostatni sezon zamknął się w kwocie poniżej 2000 zł, a wcześniejszy (to była surowa zima) - ok. 2500 zł.
Wygodne i dobrej wielkości są pokoje na poddaszu. Salon mógłby być trochę szerszy niż przewidziane niecałe 4 m, ale to jest w dużej mierze kwestia jego odpowiedniego urządzenia.
Co mogłoby być wygodniejsze w domu? Przede wszystkim wiatrołap, który jest mały i w którym trudno dwóm osobom jednocześnie zmienić buty. Część funkcji wiatrołapu musiał zatem przejąć przedpokój i tutaj duża, wygodna wnęka na szafę, która jest w projekcie, staje się bardzo użyteczna.