Projekt ZOJKA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt ZOJKA

Postprzez Architekt » Pon 23 Lis 2009 18:45

Projekt domu jednorodzinnego ZOJKA. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Zojka
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Projekt ZOJKA

Postprzez kerimar » Nie 30 Maj 2010 11:16

Witam,
przymierzamy się do rozpoczęcia budowy Zojki. Mamy juz projekt i uzbrojoną działkę. Szukamy kogoś, kto może już jest w trakcie budowy. Chcemy porozmawiac o kosztach, ewentualych zmianach w projekcie itp... Pozdrawiamy i czekamy.
Awatar użytkownika
kerimar

Obrazki: 110
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez tsundere » Wto 29 Cze 2010 16:22

Ja także zamierzam budować Zojkę. Jeśli chodzi o zmiany adaptacyjne w projekcie, to prócz rezygnacji z małego okienka w garażu wprowadziłam jeszcze dwie: zamiana drzwi balkonowych w lukarnie na okno (bo każdy mebel który zechcę tam wstawić wchodziłby na te drzwi, więc bardziej praktycznie i estetycznie jest z oknem) oraz przekształcenie łazienki nad garażem w garderobę. Już na przyszłość zastanawiam się nad kwestią kominka. Domek jest mały i taka wyspa mogłaby zabrać dużo miejsca, więc biorę pod uwagę kupno estetycznego pieca z przeszklonymi drzwiczkami, który spełni tą samą funkcję co kominek, ale zajmie nieco mniej przestrzeni. Niestety te najładniejsze piece kosztują dużo więcej niż taki najprostszy kominek i w tym cały problem. Jestem ciekawa waszych zmian adaptacyjnych. Wiem, że Zojka to projekt, który pojawił się bodaj na jesieni poprzedniego roku, więc może nikt jeszcze nie zrealizował go choćby do stanu surowego, ale jeśli tak, podzielcie się zdjęciami i doświadczeniami z budowy. :)
Awatar użytkownika
tsundere

Obrazki: 0
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Tomas1983 » Pon 26 Lip 2010 13:30

Cześć ja zamierzam budowac zojkę macie może już jakieś sukcesy chciałbym się dowiedzieć ile wydaliście kasy, może macie jakieś zdjęcia
Awatar użytkownika
Tomas1983

Postprzez Architekt » Pon 26 Lip 2010 16:02

tsundere napisał(a): ...prócz rezygnacji z małego okienka w garażu wprowadziłam jeszcze dwie: zamiana drzwi balkonowych w lukarnie na okno (bo każdy mebel który zechcę tam wstawić wchodziłby na te drzwi, więc bardziej praktycznie i estetycznie jest z oknem)...

Jeśli okno w miejscu drzwi balkonowych będzie miało wymiar co najmniej 1,5x1,5m, to w pokoju z lukarną będzie wystarczająco jasno. Ale zmieni się elewacja ogrodowa, w której porte fenetre z kutą balustradą wyglądał bardzo ... estetycznie :wink: , a nawet efektownie. Czy tsundere zaakceptowała taką zmianę na szkicach architekta adaptującego?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez tsundere » Pon 26 Lip 2010 20:01

Estetyka zewnętrzna jest u mnie ważna na równi z funkcjonalnością wnętrza :D Okno będzie miało podany wymiar i zachowa wspólny pion z oknem poniżej. Pustą ściankę w miejscu balustradki zamierzam "wypełnić" wizualnie bądź przez zastosowanie aplikacji klinkierowych takich jak w oknach na dole - jak to było w wizualizacji...albo w tańszym wariancie poprzez zastosowanie gry kolorów na elewacji. Moim marzeniem byłoby jednak zbudowanie tego domku z cegły ręcznie formowanej i wówczas ten fragment ściany nawet pozostawiony sam sobie nie raziłby nadto.
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez kerimar » Sob 07 Sie 2010 9:12

Witamy serdecznie :D ... no i zaczęliśmy realizować nasze marzenia. Od grudnia, czyli od mommentu zakupu projektu było mnóstwo papierkowej bieganiny. 26 czerwca wszedł na budowe geodeta. Zmian w projekcie nie mamy zbyt wiele. Najważniejsze to właśnie rezygnacja z łazienki przy pokoju nad garażem na rzecz garderoby, zmiana tarasu na ziemny... chcemy położyć kostkę brukową. Ponadto zastosujemy piec na ekogroszek, ale w żadnym wypadku nie rezygnujemy z kominka. Te zmiany są wprowadzone przy adaptacji... inne drobne zmiany są wprawdzie w planach np. rezygnacja z któregoś z okien dachowych, ale to się jeszcze zobaczy w "praniu".
Ostatnio edytowany przez kerimar, Pon 17 Sty 2011 19:09, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez tsundere » Nie 08 Sie 2010 11:48

Ja uporałam się z papierami, ale roboty jeszcze nie wystartowały. Też będę mieć piec na eko groszek. Zastanawia mnie, jak odnosicie się do sypialni nad garażem, bo jest to bardzo wysokie pomieszczenie (3.6m), co przy jego metrażu może być dosyć dyskomfortowe w odbiorze. Jestem zdecydowana obniżyć sufit tyle, ile się da (czyli równo z linią okna dachowego). Planuję zastosowanie systemu doświetlającego nad schodami i w hallu na górze, bo jest to przestrzeń pozbawiona okien a jednak światło dzienne jest przyjemniejsze niż światło sztuczne. Co do gabineciku na dole, myślę o rezygnacji z drzwi na rzecz zastosowania łuku, dzięki czemu przestrzeń nie będzie taka "pozamykana" i urządzę tam biblioteczkę. Ale ciekawi mnie, jak wy sobie wyobraziliście rozstaw mebli na tej przestrzeni, jeśli rezygnujecie ze ścianki działowej. :)
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez kerimar » Pon 09 Sie 2010 21:59

Stale myślimy nad tą ścianką działową. W pierwszej wersji... i to mamy zaadaptowane w projekcie przesunęliśmy ściankę działową z gabinetu na dole na równo ze schodami, czyli chcieliśmy o 27 cm powiększyć ten gabinecik. Teraz mamy dylemat czy nie zrezygnować całkiem z tego pokoiku... ale coś mi się widzi, że będzie to musiało w "praniu" wyjść. Jesteśmy chyba pionierami budowy Zojki i nigdzie nie ma wzorców, a z naszą wyobraźnią chyba nie zdecydujemy wcześniej niż w momencie murowania. Jeśli chodzi o doświetlenie schodów i hallu na górze to raczej tego nie przewidujemy.
Jeszcze jedna sprawa wydawałoby się błaha... pomieszczenie (schowek) pod schodami. Już teraz wiemy, że trzeba wylać całość równo, nic nie obcinać i osiągnąć jak największą powierzchnię tego schowka. To jedyne nisko położone i chłodne miejsce w domu, odpowiednie na przechowanie przetworów (jeśli ktoś ma takie hobby) :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez kerimar, Pon 17 Sty 2011 19:01, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez tsundere » Wto 10 Sie 2010 9:06

Och, spiżarka to dla mnie kluczowe pomieszczenie. Nie wyobrażam sobie przetrwać zimy bez zapasu kiszeniaków na półce :wink:
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez ashley58 » Śro 11 Sie 2010 18:36

witam, niedługo rozpoczniemy budowę domu Zojka :)
wprowadziliśmy trochę zmian tak aby idealnie pasował do ustawienia na naszej działce. np. w salonie taras wychodzi na tylną ściane domu my zmieniliśmy tak że ta ściana będzie cała w salonie bez okien i drzwi, natomiast drzwi na taras przenieśliśmy koło wykuszu (na rzucie z lewej strony.) Balkon nad wykuszem przeciągneliśmy na tył domu i dzięki temu mamy zadaszenie nad nowo powstałymi drzwiami tarasowymi. W garażu brak jednego okienka. Przód domu pozostaje bez zmian. Równiez zastanawiamy się nad likwidacją gabinetu ale rzeczywiście ostateczna decyzja zostanie podjęta jak już staną mury i łatwiej będzie wyobrazić sobie rzeczywiste gabaryty pokoju.
Mam prośbę do wszystkich budujących o przesłanie fotek z budowy zojki od poczatku ( ławy, fundamenty itd) prosze o umieszczenie ich na forum lub przesłanie na moją pocztę joanna58@tlen.pl , poniewaz sami zamierzamy budować dom każda podpowiedź jest na wagę złota. Jak już zaczniemy również każdy etap uwiecznię na zdjęciach.
z góry dziekuję!!!!
Awatar użytkownika
ashley58

Postprzez kerimar » Pią 13 Sie 2010 20:05

Chcielibyśmy się podzielić jednym spostrzeżeniem dotyczącym ław fundamentowych. Otóż nie ma w projekcie rysunku zbrojenia ław. Tak więc polecam uwadze ten element budowy.
Ostatnio edytowany przez kerimar, Pon 17 Sty 2011 18:55, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez Architekt » Sob 14 Sie 2010 7:38

kerimar napisał(a):Chcielibyśmy się podzielić jednym spostrzeżeniem dotyczącym ław fundamentowych. Otóż nie ma w projekcie rysunku zbrojenia ław. ....

W projekcie Zojka nie ma rysunku zbrojenia ław, bo:
"Dopuszczalne naprężenie na grunt przyjęto 0,15 MPa (1,5 kG/cm2)-grunty jednorodne. Poziom wód gruntowych poniżej poziomu posadowienia. Poziom posadowienia hz = min. 1,0 m p.p.t. wg PN-81/B-03020."
Przy innych warunkach gruntowych panujących na konkretnej działce sposób fundowania budynku należy stosownie adaptować co, jak czytamy, miało miejsce.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez kerimar » Sob 14 Sie 2010 21:07

Zgadza się - budowę fundamentów należy tak jak zauważa Architekt adaptować do warunków lokalnych, a my w poprzednim poście chcieliśmy jedynie zwrócić uwagę jak istotny jest to element budowy :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez kerimar, Pon 17 Sty 2011 19:04, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez tsundere » Sob 04 Wrz 2010 9:01

Mam pytanie do architekta. Jestem już po adaptacji projektu i posiadam pozwolenie na budowę. Będę budować systemem gospodarczym, stąd pewne kwestie nie są jeszcze doprecyzowane, więc chcę się zorientować nad ewentualnym polem manewru. Zojka jest zaprojektowana w technologii ściana+ocieplenie. Czy gdybym zdecydowała się na budowę w systemie ściany trójwarstwowej (pustak+ocieplenie+np klinkier), to muszę pod taki mur przeprojektować fundament a konkretniej szerokość ławy fundamentowej, gdyż poszerzenie ściany fundamentu pod ścianę trójwarstwową wyniesie blisko szerokość samej ławy. Dodam iż nie musiałam wprowadzać wcześniej żadnych modyfikacji adaptacyjnych spowodowanych warunkami gruntowymi terenu.
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez Architekt » Sob 04 Wrz 2010 14:03

Zmiana szerokości ściany fundamentowej pod ścianę trójwarstwową jest konieczna. Jeśli trzecia warstwa zostanie dodana do dotychczasowego projektu, to zmienią się: wymiary budynku, powierzchnia całkowita, powierzchnia zabudowy oraz kubatura budynku. Są to wszystko zmiany zaliczane do istotnych w myśl prawa budowlanego. Stąd dobrze byłoby się upewnić, jak zapatruje się na to starostwo wydające pozwolenie na budowę. Zgodnie z prawem budowlanym zmiana istotnych parametrów budynku podczas budowy wymaga bowiem jej wstrzymania i ponownego ubiegania się o pozwolenie. Być może zgłoszenie problemu jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem budowy pomoże uprościć procedurę, zwłaszcza jeśli zmiany nie spowodują przekroczenia parametrów dopuszczonych w WZ lub planie miejscowym.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Projekt ZOJKA

Postprzez kerimar » Nie 24 Paź 2010 22:54

Mamy pytanie do architekta i nie tylko.
1. Chodzi o okno w kotłowni. Czytając rzut parteru wyglada na to, że jest ono o 4 cm wyżej od okna w małym pokoju... czy dobrze odczytaliśmy plan? W rzucie elewacji wyglada jakby było na jednej wysokości.
2. Jaki jest sens wymurowania słupków pomiędzy oknami w wykuszu? Ktoś mi to radzi twierdząc, że łatwiej i taniej wyjdzie montaż okien. Czy to słuszna rada i czy rzeczywiście potani koszty?
3. Czy wystarczy światła w salonie jeśli zmniejszymy szerokość drzwi tarasowych do 210 cm lub 180 cm?
Ostatnio edytowany przez kerimar, Pon 17 Sty 2011 19:06, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez Architekt » Pon 25 Paź 2010 10:57

Ad1. Okno w kotłowni jest rzeczywiście 4cm wyżej niż w sąsiednim pokoju. Na rysunku elewacji w skali 1:50 jest to mniej niż 1mm.
Ad2. W ryzalicie nie ma murowanych słupków :shock:. Zamknięcie otworu stolarką zaproponowano na rys. A8 jako zespół trzech okien połączonych słupkami z profili okiennych, lub podobnymi.
Ad3. Po zmniejszeniu wysokości drzwi balkonowych o 25, a nawet 45cm, w salonie nadal będzie wystarczająca ilość światła. Pozostanie jednak problem estetyczny. Drzwi o wys. 180cm są zdecydowanie za niskie (niewygodne dla wyższych osób) i wyraźnie ograniczają widok na zewnątrz. Ale nawet te o wys. 210 cm mogą razić różnicą wysokości pozostając w bliskim sąsiedztwie innych okien wspólnej przestrzeni salonu i kuchni (efekt ten mozna spróbować zniwelować, jesli zasłony zawieszone zostana na jedym poziomie :roll: ). Ten sam problem powstanie w elewacji ogrodowej. Jeśli kerimar chodzi o zmniejszenie kosztu stolarki to radzę zastanowić się raczej z architektem adaptującym nad rezygnacją z jednej, nieotwieranej kwatery przeszklenia i przesunąć podwójne drzwi w miejsce najlepiej komponujace się w elewacji.
Zmiany w elewacjach wymagają zgody autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez kerimar » Pon 25 Paź 2010 17:52

Chcemy właśnie zrezygnować z jednej nieruchomej przeszklonej części drzwi tarasowych i zmniejszyć tym samym szerokość tych drzwi do około 210 cm i proporcjonalnie je wkomponować, a nie obniżać otwór. Jakie kroki musimy podjąć żeby to zalegalizować? Trzeba wystąpić o zgodę architekta?
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez Architekt » Pon 25 Paź 2010 19:20

Zgodę autora na zmiany wyda bezpłatnie Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta (KONTAKT na stronie głównej). Jest to akurat taka zmiana, którą można wprowadzić już w trakcie budowy. Uprawniony projektant wykonuje rysunek zamienny i dokonuje wpisu do dziennika budowy. Zgoda na zmianę wraz z rysunkiem zamiennym (elewacji i rzutu parteru) dołączana jest do dokumentacji budowy.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez kasiafrychel » Czw 28 Paź 2010 11:15

Witam. Czy posiada ktoś zdjęcia wnętrz Zojki? Jeśli tak, to bardzo proszę o przesłanie na maila kasiafrychel@gmail.com
Awatar użytkownika
kasiafrychel

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez kasiafrychel » Pon 08 Lis 2010 11:59

Witam. Mam pytanie do architekta lub do kogoś kto już wybudował Zojkę. W jaki sposób rozwiązana jest wentylacja w kuchni? W projekcie nie ma o tym mowy (przynajmniej ja tego nie widzę). Nie ma tam dostępu do komina, więc jak jest z podpięciem okapu kuchennego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
kasiafrychel

Postprzez Architekt » Pon 08 Lis 2010 15:11

W kuchni Zojki można zastosować okap z obiegiem zamkniętym czyli z zaopatrzonym w wymienny filtr pochłaniaczem zapachów. W trzonie kominka są dwa kanały wentylacyjne: do wentylacji ogólnej salonu i drugi - kuchni. Ponieważ salon i kuchnia tworzą w zasadzie jedną przestrzeń można by użyć jednego z kanałów do podłączenia odcinkiem poziomym pod stropem okapu tradycyjnego - z wyrzutem na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez pawer » Pon 15 Lis 2010 22:24

Cześć! Zdecydowałem się na zakup tego projektu (lustro), ale oczywiście mam kilka pomysłów na zmiany. Po pierwsze kominek w salonie zupełnie mi nie pasuje w tym miejscu, więc przesunąłbym go na ścianę do kuchni - będzie ona na wpół otwarta a na pietrze w pokoju nad kuchnią przesunięcie drzwi jak w pokoju obok i powstaje wnęka na szafę. Druga ewentualność to przesunięcie kominka na ścianę narożnikową przy tarasie(w miejsce narożnika) - to powoduje zlikwidowanie okna na taras a w to miejsce tylko podwójne drzwi (narożnik na ściankę działową z pokojem gościnnym); drzwi do pokoju gościnnego maksymalnie małe, tak aby wydłuzyć tą ścianę. Pozatym, tak jak już ktoś pisał, na piętrze lukarny identyczne po obu stronach, w sypialni zamiast łazienki garderoba oraz wejście do domu półokrągłe schody bez wybetonowanych kwietników. Zastanawiam się jeszcze nad kanałem w garażu i czy zmieści się stół do majsterkowania na 18m2. Bardzo proszę o ewentualne uwagi do tych pomysłów oraz info na temat kosztów budowy systemem gospodarczym moze trochę świeższych niż podane IV kwartał 2009r.Pozdrawiam z okolic Bydgoszczy :)
Awatar użytkownika
pawer

Postprzez Architekt » Śro 17 Lis 2010 11:27

pawer,
jeśli planujesz przeniesienie kominka na ścianę, która zamknęłaby częściowo kuchnię, to może zastanowisz się nad wyborem Zofii Mini, która ma takie właśnie rozwiązanie i zbliżoną do Zojki powierzchnię :?: :idea:.
Co do lokalizacji kominka w rogu salonu, to zwracamy uwagę, że nastręczyłoby to kłopot natury estetycznej: komin, który pokazałby się w tym miejscu elewacji i dachu trudno byłoby zręcznie zaprojektować. Dodatkowym problemem byłby fakt, że dwie ściany komina znalazłyby się w ścianach zewnętrznych budynku, co nie jest korzystne ze względu na wychładzanie ich i osłabienie ciagu.
Drzwi do pokoju przy salonie są już maksymalnie małe, zgodnie z przepisami węższe być nie mogą. W przeciwnym razie może być kłopot np. z wnoszeniem mebli. Można je przesunąć o max 6-7cm tak, aby klamka nie uderzała w ścianę lub zaprojektować jako składane harmonijkowo bądź przesuwne - wtedy uzyskamy ścianę salonu dłuższą o 12cm.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez tsundere » Pon 27 Gru 2010 13:43

Drogi Architekcie, zgłaszam się z taką kwestią. Widzę w projekcie wytyczne dot. dopuszczalnych zmian adaptacyjnych i jest tam inf. o zmianie wymiarów zewn. rzutu poziomego w granicach do 5% z zachowaniem wymiarów rozpiętości konstrukcyjnych. Moje pytanie: czy to oznacza, że w trakcie samej budowy (a nie na drodze adaptacji w projekcie) mogę "powiększyć" wymiar fundamentu o te max 5%? Tak konkretniej to interesuje mnie, czy w ramach tych 5% mogę wydłużyć ścianę frontową o 30-40cm aby w ten sposób poszerzyć nieco kuchnię (bo zależy mi na każdym dodatkowym cm na rzecz kuchni i jadalni, a nie dla garażu).
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez Architekt » Pon 27 Gru 2010 16:02

Zapis o zmianie wymiarów w zakresie do 5% bez zmiany rozpiętości konstrukcyjnych dotyczy zmian, które mogą zostać dokonane bez zgody autora projektu Archetonu. Czas wykonania takich zmian w projekcie (przed uzyskaniem pozwolenia na budowę czy juz podczas jej trwania) nie ma tu znaczenia.
Wymiary (a co za tym idzie kubatura budynku) należą, w myśl prawa budowlanego, do istotnych parametrów inwestycji i muszą być zgodne z projektem dołączonym do wniosku o pozwolenie na budowę. Tak więc zgodnie z literą prawa należałoby się ubiegać o nie ponownie, dołączając adaptowany do aktualnych potrzeb projekt. O szczegóły proszę pytać we właściwym strostwie powiatowym.
Przypadek ten pokazuje jak istotna i ważka jest decyzja o rozmiarach domu na samym początku, już przy wyborze projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez masterkula » Pon 14 Lut 2011 0:20

Witam

Planuje budowe Zojki Mini. Z tego co przezytalem z poprzednich postow znaczace zmiany w projekcie wymagaja zgody autora projektu. Chce dokonac znaczacej zmiany w projekcie w postaci powiekszenia garazu o drugie stanowisko. Czy nie bedzie z tym problemu jesli chodzi o wzgledy techniczne ? W sumie to tylko rozciagnie sie strop i wiezba dachowa wiec nie ma duzych wygibasow konstrukcyjnych (jak na oko laika).
Awatar użytkownika
masterkula

Postprzez Architekt » Pon 14 Lut 2011 9:35

masterkula,
właściwie masz rację, z punktu widzenia konstrukcji budynku, takie powiększenie garażu jest tu proste. Proszę jednak zwrócić uwagę, że Zojka wydłuży się o ok.2,7-3,0m. Powiększenia garażu w podobnych projektach (Zoja Lux, Zoja Luxor) dokonywaliśmy oddzielając uprzednio bryłę garażu od bryły domu, co przerywało monotonię długiej elewacji. Tylko w Zofii Portyk zmiana nastąpiła przez zwykłe wydłużenie bryły, ale Zofia to dom o połowę większy. Obawiam się o wynik wizualny tak znacznego wydłużenia niewielkiej Zojki. Radzę oprzeć ostateczną decyzję o ocenę szkiców wykonanych przez architekta adaptującego.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez masterkula » Pon 14 Lut 2011 11:15

No niestety mam straszny dylemat bo chcialbym zbudowac dom z dwustanowiskowym garazem a mam do dyspozycji dzialke o wymiarach kwadratu 24,5x24,5. Przejrzalem setki projektow i te ktore pasuja na taki wymiar maja jedno stanowiwko a po wyciagnieciu o kolejne niestety tzw. "stodola" sie powieksza. Konia z rzedem temu, kto mi na takiej dzialce dopasuje projekt i nie bedzie to projekt indywiduwalny za 9tys. PLN. tylko adaptacja juz istniejacego. Zojka ma swietny uklad pomieszczen (jak dla mnie). Musze kotlownie na piec olejowy zmiescic i pasuje mi takie pomieszcze w garazu. Kolejne stanowisko da mi jeszcze drugie pomieszcznie na "graciarnie".

Najgorzej jak sie ma mala dzialeczke i trzeba upchac minimalistycznie wszystko na takim malym kawalku.

"Kaja Rex G2" jest ok bo ma 2 stanowiska ale bym musial kopac piwnice bo gdzie projektant przewidzial kotlownie ? ;)
Awatar użytkownika
masterkula

Postprzez Architekt » Pon 14 Lut 2011 13:47

masterkula, bez paniki!
Jeśli powiększasz garaż nie po to, aby postawić w nim drugi samochód, to zastanów się czy nie wystarczy poszerzyć go o 1-1,2m i pod ścianą ustawić regały lub/i głębokie zasuwane, proste szafy? (pomieszczenie nad garażem też będzie bardziej pojemne i może obok łazienki da sie wykroić garderobę lub małą graciarenkę?). Taka różnica wymiarów nie powinna zagrozić zgrabnej sylwetce Zojki - to po pierwsze. A po drugie: 24,5x 24,5 do wymiary bardzo wygodne. W naszej ofercie na taką działkę pasuje 257 domów z użytkowym poddaszem o powierzchni 110-130m2. Czy korzystasz z naszej zaawansowanej wyszukiwarki na stronie głównej ARCHETONU? Obejrzyj np. projekt Cyrkon 128m2 z dwustanowiskowym garażem. Architektura trochę inna, ale przy wykończeniu elewacji pomysły można zaczerpnąć z Zojki.
W projekcie Kaja Rex G2 kocioł gazowy znajduje się w aneksie łazienki na parterze. W ramach adaptacji można by zaprojektować kotłownię olejową w części garażowej. Wraz z "graciarnią" zajęłaby akurat jedno stanowisko samochodowe.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez ashley58 » Śro 16 Lut 2011 11:24

sprawdż sobie domy:
- Projekt Zoja Lux G2 (E-909)
- Projekt Zoja Luxor G2 (E-998)
-Projekt Maja Lux G2 (E-910)
- Jelonek As G2 (E-943)
- Projekt Dymsza Polo G2 (E-977)

uważam że nie najgorzej wyglądaja nawet z podwójnym garażem
może warto zerknąc
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ashley58

Postprzez K@2 » Śro 16 Lut 2011 12:19

ashley58 napisał(a):sprawdż sobie domy:
- Projekt Zoja Lux G2 (E-909)
- Projekt Zoja Luxor G2 (E-998)
-Projekt Maja Lux G2 (E-910)
- Jelonek As G2 (E-943)
- Projekt Dymsza Polo G2 (E-977)

uważam że nie najgorzej wyglądaja nawet z podwójnym garażem
może warto zerknąc
pozdrawiam

Dla ułatwienia:

Projekt Zoja Lux G2 (E-909)
http://www.archeton.pl/projekt-domu-zoj ... opisogolny

Projekt Zoja Luxor G2 (E-998)
http://www.archeton.pl/projekt-domu-zoj ... opisogolny

Projekt Maja Lux G2 (E-910)
http://www.archeton.pl/projekt-domu-maj ... opisogolny

Jelonek As G2 (E-943)
http://www.archeton.pl/projekt-domu-jel ... opisogolny

Projekt Dymsza Polo G2 (E-977)
http://www.archeton.pl/projekt-domu-dym ... opisogolny
Awatar użytkownika
K@2

Miejscowość: Kraków
Podziękował : 6 razy

Postprzez masterkula » Śro 16 Lut 2011 15:05

Dzieki za pomoc. Ogladam i mysle, mysle i ogladam. Na razie etap wyboru i szacowania sil finansowych na zamiary. Coraz bardziej do mnie zaczyna docierac, ze chyba za 350tys. to ja sobie w tych gabarytach domu to nie pobuduje do zamieszkania nawet jak maksymalnie bym sie sprezyl i wlasnymi silami gospodarczymi robil ile sie da.

Tyle ile budow to roze wyceny tych samych projektow. Wiem, ze sa rozne materialy itp. ale rozbieznosci sa czasem potworne.

Czy Pan architekt, ktory mi odpowiadal na pytanie moze powiedziec tak "kawa na lawe" co mozna wybudowac za 300tys. do stanu deweloperskiego tak jak sie oddaje mieszkanie do wejscia ekip wykonczeniowych ? No bo wiadomo, ze wykonczenie mozna sobie roznego standardu zrobic i nawet zlote klamki to zeby nie zaciemniac ceny to koszt stanu deweloperskiego najbardziej uswiadomil by mi czy za 300tys to zbuduje dwuspadowa stodole 100m+1G czy moze cos sie da zwiekszyc metrazowo w tej cenie ?

Przykladowo ile wyjdzie budowa do stanu deweloperskiego tego projektu: http://www.archeton.pl/projekt-domu-zoj ... opisogolny

A ile takiego: http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/314//#top

Gdzie tutaj podaja, ze za 300tys. zrobie z wykonczeniami tylko nie wiem co to sa te wykonczenia czy moze gladzie na sciany czy moze farba i terakota na podlodze.
Awatar użytkownika
masterkula

Postprzez Architekt » Śro 16 Lut 2011 19:33

Wykonywanie kalkulacji, o które prosi masterkula wykracza poza formułę naszego forum. Pytanie: co można wybudować za 300 tys. zł to "na odległość" równanie ze zbyt wieloma niewiadomymi. Mogę jedynie doradzić prześledzenie kosztorysów wykonanych dla projektów, które spełniałyby z grubsza jego wymagania, biorąc pod uwagę fakt, że dotyczą one średnich cen w kraju.
Zojka ma jeszcze mało rozbudowane forum, ale polecam tematy, które mają więcej niż kilkanaście stron, np. Majka. Inwestorzy często podają koszty materiałów i robocizny wraz z informacją, jakiego rejonu kraju dotyczą. Wielu szuka oszczędności zmieniając pokrycie dachu z dachówki na blachodachówkę, wybierając tańsze materiały ścienne, szukając najkorzystniejszej oferty stolarki okiennej itp. Niektórzy decydują sie na etapowanie budowy: najpierw wykańczają i mieszkają na parterze, a po jakimś czasie zajmują się poddaszem.
I jeszcze jedno, masterkula, czy brałeś pod uwagę budowę domu w technologii szkieletu drewnianego? Tu możemy pomóc o tyle, że Archeton buduje takie domy w całym kraju (więcej na domnamiare.pl). Jeśli wskazany zostanie projekt (np. Zojka z ... prawie podwójnym garażem) to na pytanie o koszty zamknięcia budynku do określonego stanu odpowiedzą na pewno nasi doradcy z Działu Inwestycji (KONTAKT na stronie głównej Archetonu).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez kasiafrychel » Pią 18 Lut 2011 15:35

Ja za jakieś 2 tygodnie (jeżeli pogoda pozwoli) zaczynam budowę Zojki w technologii tradycyjnej - porotherm, z powiększonym garażem o 0,5m. Firma wyceniła mi budowę do stanu deweloperskiego na 296 tys zł. Ale to pewnie zależy od województwa( ja buduję w woj Śląskim)

Za ten post autor kasiafrychel otrzymał podziękowanie od
Architekt(Pią 18 Lut 2011 15:50)
Ocena:33.33%

Awatar użytkownika
kasiafrychel

Postprzez kasiafrychel » Pią 18 Lut 2011 18:08

I jeszcze jedno... Sprawę "graciarni" rozwiązujemy tak, że stawiamy domek ogrodowy-drewutnię 3mx3,5m. Domki można teraz wybrać naprawdę ładne i zgrabne, odpada problem przechowywania niektórych rzeczy a przy okazji tworzy się zadaszone miejsce na drewno i kubły na śmieci. W tym rozwiązaniu jest chyba najlepsze to, że jest to rozwiązanie tańsze niż powiększanie budynku no i nie psuje się jego wyglądu...

Architekt(Pią 18 Lut 2011 19:35)

Awatar użytkownika
kasiafrychel

Postprzez kowal304 » Nie 06 Mar 2011 9:00

Witam planuje budowe Zojki lecz jest pare ale i tu szeroki uśmiech do pana architekta bowiem planuje zmiany i nie wiem czy nie bedzie żdnych problemów z nimi a mianowicie:

podaje link do zdjęcia przerobiłem w paincie:

Image

jest jeszcze jeden problem Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje:
Wysokość całkowita mierzona od projektowanego poziomu terenu przed głównym wejściem do budynku do kalenicy max. 8,5 m.

jak więć można uporać się z tym problemem skoro Zojka ma 8,7

prosze o pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kowal304

Postprzez kowal304 » Nie 06 Mar 2011 9:34

lub opcja taka:

Image
Awatar użytkownika
kowal304

Postprzez tsundere » Nie 06 Mar 2011 11:17

To ciekawe, co wymyśliłeś, mnie nawet nie przyszło do głowy zamieniać kuchni z pokoikiem, ale czy warto to robić? Po takiej zmianie kuchnia będzie oddalona od stołu zaś pokoik w swym metrażu będzie jak większa garderoba. W propozycji drugiej widzę, że przesuwasz komin...jaki masz pomysł na pokoik na górze, bo przesunięty komin wpłynie także na układ poddasza...chyba że rezygnujesz z dwóch pokoi na rzecz zrobienia jednego+garderoba. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez kowal304 » Nie 06 Mar 2011 11:39

jesli chodzi o zamiana kuchni na pokój myśle ze byłaby dużo lepsza to ze jest kawałek dalej do stołu to mi nie przeszkadza a zyskuje dużo wiekszą kuchnie, jesli chodzi o pokoik to w formie gabineciku (biurko książki komputer...) jesli chodzi o góre to raczej z tego małego pokoju grderoba poniewaz pokoi mi wystarczy tyle ile jest a porządną garderobą nie pogardze
pozdrwiam:)
Awatar użytkownika
kowal304

Postprzez Architekt » Pon 07 Mar 2011 8:45

kowal304 napisał(a): ... planuje zmiany i nie wiem czy nie bedzie żadnych problemów z nimi a mianowicie:
podaje link do zdjęcia przerobiłem w paincie:
Image
jest jeszcze jeden problem Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje:
Wysokość całkowita mierzona od projektowanego poziomu terenu przed głównym wejściem do budynku do kalenicy max. 8,5 m.
jak więć można uporać się z tym problemem skoro Zojka ma 8,7....

Rozumiem, że wejście do Zojki, którą wybuduje kowal304, znajdzie się od północnego wschodu i stąd (miedzy innymi?) taka zmiana.
Nie widzę problemów związanych z wariantami rozwiązania parteru, pokazanymi wyżej, poza koniecznością powiększenia komina w kotłowni. Trzeba dołożyć dwa piony do wentylacji nowej kuchni i przeorganizować przyporządkowanie kanałów poszczególnym pomieszczeniom. Sugeruję powiększenie komina raczej przez zajęcie miejsca w narożniku garażu, niż w kotłowni, gdyż tak duży komin lepiej będzie wyglądał bliżej kalenicy.
W związku z likwidacją zbędnych (po przeniesieniu kuchni) kanałów wentylacji, pojawia się także korzyść: zmniejszenie komina przy kominku i możliwość nadania mu formy podobnej, jak w projekcie Zofia Solis.
Można przenieść kominek w miejsce przedłużenia ściany klatki schodowej, jeśli zaakceptuje się pojawienie komina w sypialni na poddaszu tuż za drzwiami przy łóżku (drzwi do tej sypialni przesuwamy oczywiście nieco ku kalenicy).
Aby obniżyć wysokość do kalenicy Zojki, architekt adaptujący może rozważyć trzy możliwości :
- zmienić wyniesienie parteru nad teren (z 3 stopni wejściowych do 2), ale wtedy należałoby równocześnie obniżyć o kilkanaście cm poziom terenu przed wjazdem do garażu. Czy ukształtowania terenu na działce sprzyja takiemu rozwiązaniu? Byłoby ono chyba najprostsze,
- obniżyć ściankę kolankową o jeden bloczek – skutkuje to jednak zmniejszeniem powierzchni użytkowej poddasza,
- zmniejszyć nachylenie dachu (konieczne przeliczenie schematów konstrukcyjnych więźby).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez tsundere » Sob 02 Kwi 2011 13:34

Czytając inne fora natknęłam się na zagadnienie adaptacji kotłowni z gazowej na paliwo stałe i wyniknęła tam jakaś kwestia przepisów i zachowania określonych norm. Ja przekształciłam w projekcie ogrzewanie z gazowego na eko groszek i nie było z tym żadnych problemów ani u architekta (nie wiązało się to ze zmianami w obrębie pomieszczeń), ani z uzyskaniem pozwolenia na budowę, ale teraz zwątpiłam czy przy odbiorze budynku w przyszłości nie będzie żadnych formalnych problemów, bo w Zojce pomieszczenie kotłowni jest małe i piec z podajnikiem zajmie sporo miejsca, raczej nie spełni to kryteriów typu: odległość 1 m od ściany bocznej. W tym momencie nie wiem czy mój architekt adaptujący był nierzetelny, czy też nie mam się czym martwić na zapas.
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez Instalacje » Pon 04 Kwi 2011 19:44

Czy tsundere uzgodniła z architektem adaptujacym, na jaki rodzaj paliwa stałego się zdecydowała? W kotłowni Zojki zmieści się z pewnością kocioł na węgiel i prawdopodobnie taki brał pod uwagę architekt adaptujący. Natomiast zainstalowanie kotła na ekogroszek z podajnikiem stwarza już problem z zachowaniem wymaganych normowo odległości. Czasami producent konkretnego modelu kotła dopuszcza mniejsze odległości w wytycznych montażowych, więc można się na nie powołać przy odbiorze kotłowni.

Za ten post autor Instalacje otrzymał podziękowanie od
tsundere(Pią 08 Kwi 2011 23:11)

Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez kerimar » Śro 06 Kwi 2011 21:49

tsundere napisał(a):Czytając inne fora natknęłam się na zagadnienie adaptacji kotłowni z gazowej na paliwo stałe i wyniknęła tam jakaś kwestia przepisów i zachowania określonych norm. Ja przekształciłam w projekcie ogrzewanie z gazowego na eko groszek i nie było z tym żadnych problemów ani u architekta (nie wiązało się to ze zmianami w obrębie pomieszczeń), ani z uzyskaniem pozwolenia na budowę, ale teraz zwątpiłam czy przy odbiorze budynku w przyszłości nie będzie żadnych formalnych problemów, bo w Zojce pomieszczenie kotłowni jest małe i piec z podajnikiem zajmie sporo miejsca, raczej nie spełni to kryteriów typu: odległość 1 m od ściany bocznej. W tym momencie nie wiem czy mój architekt adaptujący był nierzetelny, czy też nie mam się czym martwić na zapas.

Z tego co się dowiedziałem przy adaptacji swojej instalacji to wymagania w normie dla kotłowni do 25kW są takie:
- skład paliwa na cały sezon grzewczy w kotłowni lub nie,
- nawiew min. 200cm2,
- wywiew min. 14/14cm,
- kanał dymowy min. 20/20cm,
- wpust podłogowy,
- możliwy dostęp do części kotła wymagających obsługi, z przodu kotła min. 1m,
- oświetlenie może być sztuczne,
- podłoga niepalna,
- wysokość pomieszczenia powinna zapewnić możliwość czyszczenia kotła,
poza tym norma dotyczy kotłowni opalanych koksem, węglem i brykietami z miału.

Czyli jednym słowem w pomieszczeniu o wymiarach 300x180 można spokojnie postawić piec na węgiel. Z tego co widać jedynym wymogiem co do wymiarów (odległości od ścian) jest ten 1 metr z przodu pieca. Mój kierownik budowy twierdzi również, że kubatura musi wynosić min. 9 m3... Spokojnie można zatem postawić kocioł z podajnikiem na ekogroszek 8)

Za ten post autor kerimar otrzymał podziękowanie od
tsundere(Pią 08 Kwi 2011 23:10)

Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez kasiafrychel » Czw 07 Kwi 2011 8:47

Witam. Z tego czego ja się dowiedziałam od osoby montującej piece, to z boków pieca musi zostać po 0,5m wolnego miejsca w celach serwisowych. Poza tym, każdy producent kotłów określa te wymogi w instrukcji obsługi - można przeglądnąć on-line. Tak, czy inaczej w kotłowni Zojki raczej nie ma szans na ustawienie kotła z podajnikiem tak jak w projekcie. My będziemy wybierać 1 z 2 opcji: 1. Kocioł z podajnikiem umieszczonym z tyłu lub przesunięcie ścianki kotłowni o jakieś 0,5m. Oba rozwiązania mają jednak sens jeśli zmieni się miejsce podłączenia kotła do komina.
Pozdrawiam.

tsundere(Pią 08 Kwi 2011 23:10)

Awatar użytkownika
kasiafrychel

Postprzez kwatek21@wp.pl » Wto 01 Lis 2011 23:18

witam. mam pytanie czy buduje ktoś Zojkę w woj.mazowieckim lub sąsiedzkim bo chcielibyśmy obejrzeć w realu. dziękuje i czekam na odpowiedz
Awatar użytkownika
kwatek21@wp.pl

Postprzez kerimar » Pią 04 Lis 2011 10:43

Witam :) my budujemy w opolskim. Może to nie po "sąsiedzku", ale zapraszamy gdybyście byli gdzieś w pobliżu. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów i Zojkowiczów :)
Awatar użytkownika
kerimar

Postprzez tsundere » Pon 12 Gru 2011 17:46

Pytanie do architekta.
Zojka ma zaprojektowane kominy (kotłownia+kominek) z gotowych elementów a nie murowane z cegły. Moje pytanie: czy kominy -zwłaszcza ten w salonie - stanowią część podpierającą strop? Mój majster twierdzi, że nawet jeśli zrobię w salonie komin w systemie, to i tak należy go obmurować cegłą dla stworzenia wsparcia stropu. Ja tego w projekcie nie widzę + zależy mi na jak najmniejszych gabarytach kolumny komina a opcja sugerowana przez majstra bardzo go powiększa. Proszę o wyjaśnienie tego.
Awatar użytkownika
tsundere

Postprzez Architekt » Wto 13 Gru 2011 10:21

W oryginalnym projekcie gotowym Zojki pustaki kominowe nie są obudowane elementami murowanymi. Stoją jednakże przy elemencie nośnym w postaci słupa i to na tym elemencie wspierają się belki niosące strop. Należy go wykonać dokładnie zgodnie z projektem.
W naszych projektach kominy przechodzą zawsze przez otwory w płycie stropowej, a nie przez belki wieńca. Komin nigdy nie jest elementem konstrukcyjnym, ale rzeczywiście często stoi przy ścianie nośnej.
Obudowywanie komina w popularnych obecnie systemach Schiedla czy Leiera ma miejsce w sytuacji, kiedy chodzi o wyrównanie komina ze ścianka działową, zamaskowanie go lub powieszenie cięższego elementu wyposażenia itp. Niektórzy wolą obmurować komin aby mieć gwarancję uniknięcia pęknięć powłok wykończeniowych (tynków) na połączeniach różnych materiałów. Ten sam efekt może dać obudowa z płyt gipsowo-kartonowych.

Za ten post autor Architekt otrzymał podziękowanie od
tsundere(Wto 13 Gru 2011 10:34)

Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Następna