Projekt ZOJA LUXOR G2

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt ZOJA LUXOR G2

Postprzez Architekt » Pon 23 Sie 2010 13:48

Projekt domu jednorodzinnego ZOJA LUXOR G2. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Zoja Luxor G2
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Projekt ZOJA LUXOR G2

Postprzez olivetka » Czw 03 Lut 2011 13:37

Witam
Jesteśmy zainteresowania Zoją Luxor G2 - w specyfikacji technicznej jest napisane, że strop jest żelbetowy lub gęstożebrowy RECTOR - czy kupując projekt mam zaznaczyć z jakim stropem by mnie interesował?
Awatar użytkownika
olivetka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Architekt » Czw 03 Lut 2011 13:55

Nie, zamawiając projekt wystarczy podać jego nazwę i numer katalogowy. W specyfikacji technicznej podano jedynie możliwość alternatywnego zastosowania stropu gęstożebrowego, ale opracowana jest jedna dokumentacja konstrukcji stropu - jako płyty żelbetowej. Inne rozwiązanie wymaga adaptacji projektu przez uprawnionego projektanta.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez ivonam » Czw 17 Lut 2011 18:49

Witam, podoba nam się projekt zoja luxor g2, rozmieszczenie spełnia nasze oczekiwania,ale brakuje mi np. kawałka zadaszonego tarasu, chciałabym również zrobić wyjście na taras zaraz za wykuszem, żeby z kawą było bliżej na ogród. W związku z tym planuję przedłużyć taras do wykuszu. Zastanawiam się też czy pomieszczenia na dole nie są zbyt ciemne? lubię dużo światła. Czy zmiany te są możliwe? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ivonam

Postprzez Architekt » Pią 18 Lut 2011 9:42

Architekt adaptujący może przedłużyć nieco okap nad tarasem Zoi, ale głębszy okap to mniejsza ilość światła docierająca przez okna. Można też przewidzieć składaną markizę montowaną do elewacji.
Jeśli wyjście na taras miałoby się znaleźć przy ryzalicie, to:
- należałoby zrezygnować z podwójnych drzwi balkonowych i zastąpić je oknem, bo inaczej trudno będzie w salonie ustawić wygodnie kanapę lub narożnik,
- aby zachować symetrię elewacji szczytowej najlepiej byłoby przewidzieć pojedyncze drzwi balkonowe po obu stronach ryzalitu; skróciłoby to długość blatów roboczych w kuchni, ale jednocześnie dodatkowo oświetliło kuchnię i hol.
- proszę zauważyć, że balkon na ryzalicie stanowiłby częściowe osłonięcie tarasu, można go jeszcze trochę poszerzyć lub zaprojektować jakiś zręczny daszek wychodzący z jego krawędzi.
Inwestorzy budujący domy z rodzin Zoi i Zofii rozważali też wyjście na taras drzwiami balkonowymi w ryzalicie, ale to z kolei oznacza problem z ustawieniem stołu i wymaga przemyślenia aranżacji salonu właściwie od nowa.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez ivonam » Pią 18 Lut 2011 10:20

Dziękuję za szybką odpowiedz, jeszcze trochę się pozastanawiamy- ale czasu coraz mniej.
Awatar użytkownika
ivonam

Postprzez habe » Wto 08 Mar 2011 11:24

witam mam pytanko czy jest możliwość dorobienia piwnicy?Rezygnacja z balkonu od strony garażu,z łazienki nad garażem i zamiast okna w gabinecie zrobić okno dachowe?projekt to jest cena netto czy brutto i ile by kosztowały te przeróbki?
Awatar użytkownika
habe

Postprzez Architekt » Wto 08 Mar 2011 16:42

Uprawniony projektant może, w ramach adaptacji, zaprojektować piwnice pod całością lub częścią budynku (jak np. w projekcie Zoja Lux Grota). Rezygnacja z balkonów i z łazienki nad garażem również nie stanowi problemu. Co do zamiany lukarny z oknem na okno połaciowe, to decydując się na takie rozwiązanie, należy wziąć pod uwagę fakt, że powierzchnia użytkowa gabinetu zmaleje wyraźnie, do ok 8m2.
Informacje na temat wyceny prac adaptacyjnych w Archetonie uzyskać można wyłącznie w Dziale Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez if22 » Pią 01 Lip 2011 1:19

Witam,

czy można do Kogoś podjechać żeby zobaczyć ten projekt w budowie lub wykończony?

Czy zastanawialiście się nad podniesieniem ściany kolankowej o 20/30 cm?
Awatar użytkownika
if22

Postprzez wojtas41 » Wto 05 Lip 2011 22:32

Witam,
Chciałem zapytać czy była by jakaś możliwość powiększenia nieco salonu kosztem pokoju znajdującego się bezpośrednio przy salonie, lub czy była by możliwość poszerzenia domu z 9,2 na np 10,2. Z jak wieloma zmianami by się to wiązało i jak wysoki byłby koszt tych zmian.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas41

Postprzez Architekt » Śro 06 Lip 2011 10:18

Pokój dzienny w Zoi Luxor jest na prawdę spory w stosunku do powierzchni innych pomieszczeń i całego domu :shock:. Powiększenie go przez przesunięcie ściany z kominkiem w głąb sąsiedniego pokoju jest możliwe, ale nie więcej niż 20-30cm. Trzeba zostawić miejsce na drzwi do pokoju, jeszcze przed początkiem biegu schodów na poddasze.
Jeśli celem zmian ma być znalezienie większej przestrzeni dla stołu jadalni oraz dodatkowej powierzchni ścian na regały, to rada jest inna. Można zmniejszyć i przesuwać nieco przejścia salon-kuchnia oraz salon-hol. Trzeba to jednak robić z pomocą uprawnionego projektanta adaptującego, który zwróci uwagę na podparcie płyt stropowych i przebieg belek żelbetowych. To samo dotyczy ewentualnego powiększenia całego budynku.
Informacji o wycenie prac adaptacyjnych w Archetonie udziela wyłącznie Dział Doradztwa Projektowego i Adaptacji
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez wiros » Czw 29 Wrz 2011 10:17

Witam,

Kupiłem projekt Zoja Luxor G2 w to lato i jestem już w trakcie budowy, niestety znalazłem w nim kilka przykrych niespodzianek. W tym momencie największy problem polega na tym że nie da się wykonać wszystkich otworów okiennych tak by móc zainstalować podtynkowe zestawy rolet Beclever (takich jak proponowane w projekcie). Problem dotyczy choćby okien w garażu i wykuszu w salonie, uważam za bezsensowne montowanie rolet tylko w niektórych oknach, dodam że na wizualizacjach po obejrzeniu których zdecydowałem się na zakup projektu rolety są na wszystkich oknach (w garażu i wykuszu też). Proszę o poradę jak wybrnąć z tej sytuacji.

Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
wiros

Postprzez Architekt » Czw 29 Wrz 2011 15:50

Rzeczywiście, zabrakło koordynacji między wizualizacjami, a projektem, który nie przewiduje rolet nad oknami ryzalitu. :oops: . Przepraszamy.
Problem polega na braku możliwości oparcia rolet nad zespołem przeszklenia. Wystarczy jednak wymurować filarki między oknami ryzalitu, zwęzić okna (np. 50 + 105 + 50cm) i założyć nad nimi rolety. Jest to prosta zmiana, która może być wprowadzona wpisem do dziennika budowy. Zmniejszenie szerokości okien nie wpłynie decydująco na stopień doświetlenia jadalni.
W garażu można obniżyć okna o 20cm (lub zmniejszyć ich wysokość) i założyć rolety. Zmianę poziomu nadproża zamaskuje szersza opaska nad oknem.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez rafus121 » Sob 28 Sty 2012 20:02

Witam,
Jestesmy bardzo zainteresowani kupnem i budowa Zoja Luxor G2. Mam nastepujace pytania:
1) Co mozna zrobic aby powiekszyc garaz nawet kosztem kotlowni (piec gazowy nie powinien potrzebowac duzo powierzchni).
2) Czy warto poszerzac garaz? Czy ktos ma z tym doswiadczenia i czy nalezy zmieniac grubosc stropu? Na jaka bezpieczna szerokosc mozna poszerzyc?
3) Do uzytkujacych: czy korzystacie/urzadziliscie druga lazienke na poddaszu?

pozdrawiam,
Rafal
Awatar użytkownika
rafus121

Postprzez Architekt » Pon 30 Sty 2012 9:23

rafus121,
można przesunąć ścianę kotłowni o 30-50cm w kierunku ściany zewnętrznej – będzie miejsce na dłuższy samochód. Poszerzanie garażu rzeczywiście wiązałoby się ze wzrostem rozpiętości stropu i projektant adaptujący musiałby to wziąć pod uwagę w obliczeniach. Można by podeprzeć strop belką opartą na słupku rozdzielającym wjazd do garażu na dwie bramy oraz na słupie stojącym np. na przedłużeniu ściany kotłowni. Czy warto to robić? Wszystko zależy od tego czy garaż ma być jedynie miejscem do parkowania, czy także pomieszczeniem z regałami przy ścianie oraz od tego jakie samochody będą tam stały i jakie są umiejętności ich kierowców.
Co do drugiej łazienki - polecam dyskusje w tematach pokrewnych np. Zoja Luxor.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez MaciejP » Pon 30 Sty 2012 22:50

Witam

jestem w trakcie budowy, zakończyłem zeszły rok na fundamentach ocieplonych i zasypanych, na wiosnę "idziemy" w górę z maxa 220. Do projektu wprowadziłem trochę zmian tj. rezygnuję z kominka w salonie, zmniejszyłem łazienkę na dolę, został tylko WC i umywalka, resztę przenaczyłem na garderobę obok wejścia. Zastanawiam się nad zwiększeniem wysokości okna w kuchni i garderobie (okno po prawej od drzwi wejściowych) Zmniejszyłem bramę garażową, jakoś nie widzę możliwości zmieszczenia tam dwóch samochodów, chyba, że drugi będzie samochodzikiem :P. Jeszcze zastanawiam się czy to miejsce w garażu nie zostanie wydzielone na pralnię i suszarnię, pewnie tak to się skończy. Oczywiście jak większość rezygnuję ze spiżarki na korzyść większej kuchni, co poprawi jej "ustawność" oraz wentylację, gdyż piony wentylacyje są tylko w spiżarce :roll: . Na dachu chyba pójdzie jednak blachodachówka i całość elewacji w kolorystyce kość słoniowa / szare pasy z boniami. Balustrady stal nierdzewna + szkło bezbarwne. Sam nie wiem czy nie przekombinowałem, jeszcze kilka ścianek działowych przesuwam o 20-50 cm. Wydaje mi się, że wszystko przemyślałe, ale wyjdzie pewnie po latach użytkowania, jak to zwykle bywa. Jeśli ktoś na forum ma już ukończoną inwestycję niech się podzieli zdjęciami elewacji i wnętrza, oraz uwagami jak się mieszka i co by poprawili na etapie budowy, co im najbardziej przeszkadza w codziennym użytkowaniu. Pozdr
Awatar użytkownika
MaciejP

Postprzez Architekt » Wto 31 Sty 2012 8:54

Po likwidacji spiżarni kuchnia będzie obszerniejsza i powiekszenie okna byłoby uzasadnione. Należałoby jednak przesunąć zlewozmywak tak, aby otwierania wyższego okna nie utrudniała bateria. Może lepiej poszerzyć je do 180cm? Przed podjęciem decyzji architekt adaptujący mógłby wykonć wstępne szkice elewacji.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez MaciejP » Wto 31 Sty 2012 11:10

Dziękuję za podpowiedź, proszę jeszcze o info, ze wzglądu na elewacje i robienie boniowanych pasów chcę linię okien od strony elewacji z "potrójnym" oknem mieć w tej samej lini co frontowa, na jakiej wysokości od podłogi zaczynają się okna w salonie te potrójne. Poproszę tez o informację pod jakim kątem łączą się te okna, mam info, że jeśłi to 135 stopni to będzie taniej przy zakupie stolarki bo to standard dla słupków. Zmniejszyłem bramę, i chcę po lewej od bramy zrobić małe okno do pralni-suszarni, czy do tego jakieś zamiany muszę dorysowywać, uzyskiwać zgody itd ? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MaciejP

Postprzez Architekt » Wto 31 Sty 2012 12:07

Geometria wszystkich ryzalitów w projektach Zoja, Zofia, Zojka, a także Maja, Majka, Sonia... oparta jest na ośmiokącie foremnym. Kąt między jego bokami wynosi 135 st., co opisane jest na rzucie w postaci zwymiarowania kąta lub wynika z długości boków. Podobnie na rzucie podana jest wysokość każdego parapetu hp liczona od posadzki, wymiar widać też na przekrojach przechodzących przez okna.
Zmiany w położeniu i wielkości otworów na elewacjach wymagają zgody autora projektu. Wydaje ją bezpłatnie Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta i staje się ona następnie częścią dokumentacji budowy wraz z rysunkami zamiennymi pokazującymi zmiany (jeśli nie zostały one wcześniej naniesione w projekcie budowlanym dołączanym do wniosku o pozwolenie na budowę).
Ponieważ zmian wprowadza MaciejP sporo, a do tego dochodzi decyzja o całkiem innej stylistyce elewacji (proste balustrady i boniowania) przydadzą się sie szkice rysunków zamiennych, aby ostateczny efekt nie rozczarował :roll:.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez MaciejP » Wto 31 Sty 2012 15:42

Elewację zrobiła zaprzyjaźniona firma graficzna ale chętnie się z Państwem podzielę, zapłaciłem dosyć tanio więc chętnie "sprzedam" temat na zasadzie, że ktoś z Waszej firmy to dopracuje w kilku możliwych wariantach i udostępnicie na stronie, wygląda całkiem atrakcyjnie więc powinno Wam sprzedaż projektów ZOJA podciągnąć. Sam za to pieniędzy nie chcę, chętnie zobaczę co z tym mogą zrobić profesjonaliści. Proszę o info czy jesteście Państwo zainteresowani, większość z tych poprawek w rozkładize domu państwo dla mnie robili. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MaciejP

Postprzez Architekt » Wto 31 Sty 2012 16:27

Dzięki, ale :shock: zupełnie nie o to mi chodziło :P.
Konkurs Zmień styl Twojego domu tez już zamknęliśmy...
Na konieczność wykonania szkiców przy zmianach na elewacji zwracamy uwagę dlatego, że wcale nierzadko spotykamy się na forum z relacjami inwestorów, którzy wprowadzają własne pomysły w trakcie budowy, a następnie proszą o radę np:
"... podnieśliśmy na poddaszu ściankę z 80cm na 140 cm na gotowo ... teraz mamy problem z daszkiem z przodu bo nam się nie będzie zgrywać z całością domu. Czy jest tego jakieś rozwiązanie?.."
Najwyraźniej podjęto decyzję bez wykonania przez architekta adaptującego rysunków, które zobrazowałyby wszystkie jej konsekwencje i zapobiegły problemowi.
PS. Rysunki elewacji lub/i zdjęcia z realizacji można zamieścić na forum lub we własnym albumie użytkownika forum.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez MaciejP » Wto 31 Sty 2012 21:33

Prawdę powiedziawszy to wielka szkoda, że nie ma wizualizacji do wyboru w najpopularnieszych projektach, 2-3 warianty na stronie nie byłby dla Państwa szczególnym kosztem, chociaż nie jestem pewien bo jak wyceniałem u Państwa taką usługę to projekt elewacji wychodził 1200 zł, całkiem sporo biroąc pod uwagę fakt, że to połowa wartości projektu. Trendy w budownictwie są obecnie nieco inne, bardziej nowoczene niż te które proponujecie. Zoja Luxor podobał mi się pod kątem rozkładu wnętrz, jest w optymalne chociać czytając forum wszyscy coś w projektach zmieniają. Nie zajmowałem się elewacją, ale trafiłem na katalog konkurencji i trochę pożałowałem, że odpuściłem kwestię elewacji, nic się jeszcze nie stało ale poszukuję. W internecie trudno się doprosić kogokolwiek o foto z realizacji, każdy chroni swój pomysł i wcale się nie dziwię, ciekawy jestem czy Państwo macie jakieś inne wizualizacje niż te podane na stronie, proszę podać na jakich zasadach mozecie je udostępnić ?
Niewątpliwie Waszą zaletą jest fakt, że szybko odpisujecie na posty :P i podejmujecie "polemikę" z kilentem, to na duuuży plus. Za około 2 m-ce staną mury wówcza będę miał większe wyorbażenie co i jak wyszło i czy warto było wprowadzać te zmiany. Proszę napisać, czy jest możliwość zaopiniowania projektu elewacji u Państwa, wyślę do Was i ktoś spojrzy fachowym okiem i powie... no ale to niewyjdzie bo ....
Pozdr.
Awatar użytkownika
MaciejP

Postprzez Architekt » Śro 01 Lut 2012 15:43

Archeton ma swojej ofercie sporo projektów o nowoczesnej stylistyce (np. kolekcja Futura). Wychodzimy z założenia, że inwestorzy, szukając najodpowiedniejszego rozwiązania dla siebie, oglądają wiele różnych propozycji: projekty takie jak Zeta czy Astryda i zupełnie inne: Zoja Lux czy Maja Krak. Ostatecznie jednak, jak sam przyznaje MaciejP, w wyborze kierują się głównie układem funkcjonalnym i wielkością domu. Ponieważ chodzi o projekt budowlany, który nie zawiera szczegółowych dyspozycji dotyczących wykończenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podejść do tego indywidualnie. Nasze wizualizacje są jedynie podpowiedzią i korzystając z pomocy architekta adaptującego można dopasować ściśle ostateczny efekt plastyczny do własnych upodobań.
Zaopiniowanie szkiców przez Archeton możliwe jest po przesłaniu rysunków na adres: marketing@archeton.pl.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez MaciejP » Nie 05 Lut 2012 7:04

Witam po małej przerwie, proszę o informację, czy możecie opublikować na stronie przykładowe wizualizacje oraz czy zaopiniowanie swojej koncepcji jest bezpłatne ? W jakim formacie wysłać elewacje, pdf, jpg ?
Awatar użytkownika
MaciejP

Postprzez Architekt » Pon 06 Lut 2012 11:41

Jeżeli otrzymamy zgodę inwestora na publikację zdjęć bądź alternatywnych rysunków elewacji(szczegóły w kontakcie z Działem Marketingu – Kontakt na stronie głównej Archetonu), możemy je umieścić w zakładce Realizacje. Innym sposobem jest udostępnienie innym zainteresowanym plików JPG przez samego inwestora na forum, o czym wspominaliśmy wyżej.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości