Projekt ZOJA LUX

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt ZOJA LUX

Postprzez BONIEK » Pią 13 Lis 2009 20:42

Poszukuję budujących zoję lux lub zoję rex
Awatar użytkownika
BONIEK

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez miti84 » Nie 15 Lis 2009 7:30

[album]Witam My z Żoną bedziemy budować ten domek na wiosne Czyli Zoje Lux mamy już projekt i dokonujemy kilka zmian w projekcie.[/album]
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez sabi82 » Nie 15 Lis 2009 11:36

Witam wszystkich zainteresowanych projektem Zoja Lux. My zaczęliśmy budowę w październiku. Na razie mamy fundamenty i zakupione drewno na cały dom. Budujemy systemem gospodarczym, do dnia dzisiejszego wydalismy (wraz z dokumentami) 40 000 zł. Po Nowym Roku ruszamy dalej. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sabi82

Postprzez miti84 » Wto 17 Lis 2009 13:39

My zaś jestesmy w trakcie adaptacji budynku. Budowę zaczynamy na wiosnę z materiałow mamy juz cegłe praktycznie na cały dom i materialy na fundamenty bloczki, drut itp Myslimy w przyszłym roku przykryć budynek.

Dokonywaliście jakieś zmiany w projekcie??
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez sabi82 » Czw 19 Lis 2009 8:49

My tak. Zmieniliśmy garaż na pokój, a garaż będzie stał oddzielnie. :D
Awatar użytkownika
sabi82

Postprzez miti84 » Czw 19 Lis 2009 23:03

My tez likwidujemy garaż w zamian uzyskamy wieksza kotłownie pomieszczenie gosp. i planujemy zrobić wieksza lazienke z pralnią. i tez mamy zamiar zlikwidować schowek w kuchni zeby ja powiekszyc a tak to raczej nic nie bedziemy ruszac. Budowe zaczynamy na wiosne.
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez AniaN » Czw 10 Gru 2009 21:26

Witam wszystkich,

My jesteśmy już praktycznie po papierkowej robocie i ruszamy z budową na wiosnę. Zmiany jakie wprowadziliśmy to:
likwidacja balkonu nad garażem
likwidacja spiżarki
likwidacja okna w garażu i drzwi w kotłowni
Likwidacja wykusza
likwidacja małych okien w sypialni i zastąpienie ich oknami w połaci dachu.

Budujemy zgodnie z projektem z BK tylko nie solbet a Ytong 36,5 (chyba energo dostaliśmy dobrą ofertę a ściany naprawdę bardzo ciepłe).

Mam pytanie do Archetonu: Czemu różnią się powierzchnie ścian (zewnętrznych, wewnętrznych) pomiędzy zoja a zoją lux???

zoja
powierzchnia ścian zew.: 149,2 m2
powierzchnia ścian działowych: 55,9 m2
powierzchnia ścian nośnych wew.: 51,4 m2

Zoja lux
powierzchnia ścian zew.: 138,1 m2
powierzchnia ścian działowych: 42,6 m2
powierzchnia ścian nośnych wew.: 66,0 m2

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
AniaN

Postprzez DDI » Wto 15 Gru 2009 13:08

Witam
Faktycznie na stronie w przypadku obu projektów wystąpiły nieścisłości które zostaną lada chwila poprawione.
Pozdrawiam
Archeton-DDI (Dział Doradztwa Inwestycyjnego)
Awatar użytkownika
DDI
Ekspert

Postprzez ewcia00028 » Pon 04 Sty 2010 19:33

Witam !
Jestem nowa na forum.
Mam pytania do pracowni Archeton dot. tego projektu, a mianowicie - dlaczego w kuchni oraz w łazienkach nie ma kominów wentylacyjnych, i czy to jest zgodne z zasadami?
Proszę o odpowiedz :)
Awatar użytkownika
ewcia00028

Postprzez ewcia00028 » Pon 04 Sty 2010 19:45

Do budujących ten domek!
Czy rzeczywiście nie ma przewidzianej wentylacji w kuchni i łazienkach?
Awatar użytkownika
ewcia00028

Postprzez Architekt » Wto 05 Sty 2010 8:15

Wentylacja kuchni i łazienki na parterze Zoji Lux prowadzona jest krótkimi odcinkami poziomymi do komina w sieni. Brak wentylacji grawitacyjnej byłby możliwy tylko w przypadku zastosowania systemu wentylacji mechanicznej.
W nowym projekcie o nazwie Zofia, który jest w zasadzie identyczny (także co do powierzchni), wentylację kuchni i łazienki rozwiązano inaczej niż w Zoji Lux: każde z tych pomiesczeń ma własny komin, w przypadku kuchni zblokowany z kominkiem. Zapraszamy do obejrzenia Zofii.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez adam78 » Pią 12 Lut 2010 17:34

Dzień dobry.
Od niedawna jestem posiadaczem wspaniałego projektu zoja lux g2
nie zamierzałem wprowadzać żadnych zmian podobał mi się ten projekt taki jaki jest. Lecz przeglądając zdjęcia wybudowanego już takiego domku stwierdzam że pomieszczenie przy kuchni należy usunąć i jego kosztem powiększyć kuchnię. Zastanawiam się czy ten schowek można przenieść do pomieszczenia pod schodami na parterze czy tez to nie będzie jakaś wiocha. Poza tym czy w salonie nie jest za ciemno wyjście na taras jest jakieś takie wąziutkie może by tak powiększyć je o metr. Moja żona chce ciąć koszta i mówi że u góry w sypialniach można by usunąć okna typu we-luks ja uważam że będzie za ciemno. Co Wy na to może coś poradzicie, do dyskusji zapraszam również archeton.
pozdro
Awatar użytkownika
adam78

Postprzez Architekt » Sob 13 Lut 2010 11:30

Salon w Zoi Lux oświetlaja nie tylko drzwi balkonowe o szerokości 180cm (!) ale także okna ryzalitu. Łącznie powierzchnia okien w tym pomieszczeniu zapewnia wg przepisów minimalne doświetlenie dla 48m2 czyli dla powierzchni prawie dwukrotnie większej niż powierzchnia salonu!
Na poddaszu tylko okna balkonowe sypialni, w których przewidziano także okna połaciowe, zapewniają doświetlenie dla powierzchni ok. 24m2. Można więc teoretycznie zrezygnować z okien w dachu, ale proszę zwrócić uwagę, że okna balkonowe usytuowane są w rogu pomieszczenia pozostawiając w przeciwległym kącie wrażenie cienia.
Można zastanowić się nad oknami o mniejszych wymiarach. Przy podejmowaniu decyzji trzeba też wziąć pod uwagę to jak dom będzie usytuowany w stosunku do stron świata. Południowa ekspozycja zawsze zapewni wrażenie jasnego pomieszczenia. Z kolei rozjaśnianie północnych pokoi dodatkowymi oknami wiąże się z większymi stratami ciepła.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez adam78 » Sob 13 Lut 2010 17:14

Dziękuję za odpowiedź. Czy w tym projekcie są jakieś niedociągnięcia które wychodzą podczas budowy i które należało by skorygować na samym początku. Ruszamy na wiosnę jak śniegi stopnieją tak że mamy troszkę czasu na jakieś przemyślenia.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adam78

Postprzez wioletta » Sob 13 Lut 2010 17:17

Witam serdecznie, jestem posiadaczem projektu ZOJA LUX. Jeżeli ktoś z Państwa ma zdjęcia z budowy tego projektu, bardzo prosiłabym o przesłanie mi na maila wioletta._@op.pl
Z góry serdecznie dziękuje.
Awatar użytkownika
wioletta

Postprzez adam78 » Sob 13 Lut 2010 17:43

Witaj Wioletta ja przeglądałem tylko takie zajęcia Zoji www.galeria-zoja.gp7.pl lecz Ci Państwo wprowadzili wiele zmian wewnątrz budynku. Serdecznie pozdrawiam.
P.S. Wioletta jak będziesz miała jakieś inne fotki to daj znać mnie bardziej interesuje Zoja Lux g2.
Awatar użytkownika
adam78

Postprzez Jezrdna » Nie 14 Lut 2010 20:39

Witam,
Jestem zainteresowany projektem „ZOJA LUX” , ale chciałbym zapytać, czy zmiany które chcę wprowadzić w projekcie są możliwe do wykonania.
1- Powierzchnię pokoju na parterze podzielić i kosztem tego powiększyć salon, a z reszty pokoju wykonać pomieszczenie kotłowni z małym oknem, na opał (na poziomie garażu)ok. 2m/3m
2- Chciałbym też aby komin od CO znajdował się w garażu.
3- Kominek przenieść na ścianę równoległą, do rogu domu, aby była możliwość wybudowania na tym samym kominie na zewnątrz drugiego kominka – grilla
4- Z powodu wymiarów i ułożenia mojej działki chcę aby taras „zawijał” się na drugą ścianę i kończył się przy wykuszu.
5- WC na parterze wykonać pod schodami
6- Zamiast łazienki nad kotłownią zrobić garderobę
Mam świadomość, że wiele jest tych zmian, ale spodobał nam się ten dom i pasuje do naszej działki. Jeszcze jedno, gdzie można zobaczyć ten domek w realu :mrgreen: ???
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jezrdna

Postprzez Architekt » Pon 15 Lut 2010 8:41

1. Po przeniesieniu kominka, ściankę między pokojami można przesunąć ku garażowi i ukształtować małe pomieszczenie na opał. Zastanowienia wymaga tylko poziom tego pomieszczenia - aby był on taki, jak w garażu należy wykonać dodatkową ścianę fundamentową pod przesuniętą ściankę działową, która rozdzieli różne poziomy posadzek w salonie i w składziku. Może pozostawić istniejący poziom parteru godząc się na to, że otwór do składziku znajdzie sie na wysokości trzech stopni nad posadzką kotłowni?
2. Można przesunąć komin w głąb garażu, jeśli uszczuplenie miejsca na samochód i utrata jednej szafy w sypialni nad garażem nie stanowi dla inwestora problemu.
3. Stosuje się czasem takie rozwiązanie, ale wtedy komin sytuuje się na ścianie szczytowej jak najbliżej kalenicy. Jeśli kominek stanie w rogu salonu to obawiam się o efekt zewnętrzny takiego manewru - komin będzie sterczał z rogu budynku przy samym okapie...hmm.
4. Kształt i wielkość tarasu może być dowolny, jeśli tylko pozwalają na to rozmiary działki (taras musi się znaleźć co najmniej 1,5m od jej granicy).
5. Nie bardzo rozumiem dlaczego wc z widnej, przestronnej łazienki ma zostać przeniesione do ciasnej, ciemnej przestrzeni pod schodami, do której schodzić trzeba po schodkach :? . Jest to oczywiście możliwe - zwłaszcza jeśli komin z kotłowni sięgnie tak daleko, aby możliwe stało się podłączenie do niego wentylacji wc. Zmiany będzie wymagał projekt instalacji wod-kan.
6. Nie ma problemu z zastąpieniem łazienki garaderobą.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez wioletta » Sob 20 Lut 2010 13:41

adam78 napisał(a):Witaj Wioletta ja przeglądałem tylko takie zajęcia Zoji www.galeria-zoja.gp7.pl lecz Ci Państwo wprowadzili wiele zmian wewnątrz budynku. Serdecznie pozdrawiam.
P.S. Wioletta jak będziesz miała jakieś inne fotki to daj znać mnie bardziej interesuje Zoja Lux g2.

Witaj Adam78
Bardzo dziękuję za podanie stronki ze zdjęciami, jak tylko będę miała jakieś zdjęcia to na pewno prześle.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
wioletta

Postprzez mamahs » Nie 28 Lut 2010 14:28

Witam serdecznie, jestem posiadaczem projektu ZOJA LUX. Jeżeli ktoś z Państwa ma zdjęcia z budowy tego projektu, bardzo prosiłabym o przesłanie mi na maila mamahs@o2.pl
Z góry serdecznie dziękuje.
Awatar użytkownika
mamahs

Postprzez Marco28 » Pon 01 Mar 2010 15:01

inkognito napisał(a):Witam,

My postawiliśmy domek właśnie z tego projektu. Wprowadziliśmy małe zmiany. W pomieszczeniu gospodarczym w miejscu okna przyszły drzwi a tam gdzie w projekcie były drzwi, jest okno (tak aby wejście do pomieszczenia było z tyłu domu. Nad garażem zlikwidowaliśmy balkon (ponieważ widok z niego byłby w naszym przypadku mało ciekawy). Dom jest postawiony z cegły typu porotherm 25 ( do tego będzie ocieplenie). NA dachu jest dachówka ceramiczna Roben plus w kolorze kasztanu (kolor jak na wizualizacji projektu). Murki przed domem oraz kominy są z klinkieru (kolor jak na dachu). Poza tym przesunięto lekko ścianę zewnętrzną, tak aby powiększyć salon i kuchnie (zyskaliśmy przez to około 3 m na tych pomieszczeniach). Wszystko wygląda super... teraz czekają nas inwestycje w środku domu, tu z pomysłami jest gorzej bo ceny też są masakryczne.

część jestem z Głogowa Młp. czy była by możliwość zobaczenia jak u was wygląda teraz dom zoja lux. Zobaczyłbym z żoną
Awatar użytkownika
Marco28

Postprzez miti84 » Nie 14 Mar 2010 19:21

Witam my zaczynamy budowe tego domku juz w tym roku czyli coś koło maja.
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez boggi » Pon 15 Mar 2010 22:27

Prosiłbym jeśli to nie jest problem o fotki z budowy tego projektu .
Oczywiście jakieś wskazówki , też mile widziane :)
beata_bogdan@onet.eu
Awatar użytkownika
boggi

Postprzez miti84 » Pon 12 Kwi 2010 18:57

Witam ja mam pytanko do Archetonu mój kierownik budowy sie dziwił ze w tym domu :
!. Sa ławy bez zbrojebnia a dom ma być kryty dachówką
2. Skad takie wymiary krokiew 6.3x17,5 ( wszyscy sie dziwili skąd takie smieszne wymiary) a jetki są grubsze maja 7,5x17,5
i ze to ma wytrzymać cieżar dachówki????

Sorki ale ja wole sobie zazbroić ławy i dać wieksze przekroje tych krokiewek bo sa troche smieszne wymiary.
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez Architekt » Wto 13 Kwi 2010 10:53

Odpowiedź na list miti84 konstruktora Archetonu:
Przede wszystkim: nie rozumiem jaki wpływ ma ciężar dachówki na zbrojenie fundamentów :?: :?: co ma ciężar do zbrojenia ??? :shock: :?:
Jeżeli budynek ma być wykonany zgodnie z projektem (proszę dokładnie przeczytać opis i obliczenia) zbrojenie jest zbędne. Jeżeli chcą Państwo wprowadzić zmiany (np. bloczki fundamentowe) to można wprowadzić zbrojenie. Proszę pamiętać, że wszystkie decyzje mają swoje przyczyny i skutki i nic nie dzieje się przypadkowo. Przy korzystaniu z projektów gotowych decyzję o zbrojeniu i wymiarach ław podejmują konstruktor adaptujący projekt (w świetle prawa budowlanego musi być taka osoba) i kierownik budowy po zapoznaniu się z projektem i lokalnymi warunkami geotechnicznymi.
A wracając do krycia dachówką ... w projekcie Zoja LUX największe obciążenie na fundament przy ścianach zewnętrznych jest na ścianie szczytowej, tak więc rodzaj pokrycia nie ma znaczenia. Pokusiłem się jednak o porównanie tych obciążeń w zależności od rodzaju pokrycia i wygląda to jak stosunek 79,39/75,32 czyli różnica wynosi ok 5% - w budownictwie jest to wielkość pomijalna.
No i wreszcie "śmieszne wymiary krokwi" - otóż wynikają one z Polskich Norm, które ciągle obowiązują, a prawo nakłada obowiązek ich stosowania i potwierdzania tego w osobnym oświadczeniu. To, że większość osób nie zna tej normy, a tartaki zmieniły rozstawy pił pod jednostki metryczne ("śmieszne wymiary" wynikają z faktu, ze przed kilku laty wszystkie tartaki w Polsce miały rozstaw calowy - maszyny sprowadzano z Anglii) dla jednych jest śmieszne, dla mnie natomiast nie za bardzo :? . Wiem, że nie łatwo dostać takie przekroje, ale rada jest prosta: zamienienić odpowiednie wymiary na 6x18 i 8x18; wystarczy znać podstawy wytrzymałości materiałów i mechaniki budowli.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez ewi » Czw 22 Kwi 2010 14:36

Witam wszystkich. :lol: Jestem posiadaczem Zoji Lux. Z mężem wprowadziliśmy drobne zmiany. Zlikwidowaliśmy balkon nad garażem, ponieważ mamy ekspozycję działki tak usytuowaną, że balkon z tej strony jest zbędny. Na parterze zlikwidowaliśmy pokoik powiększając tym samym salon. Przesunęliśmy kominek na ścianę pomiędzy kotłownią a pokojem. W garażu pozostawiliśmy tylko jedno okno. Nad garażem planujemy zrobić pokój - pracownię, a zamiast trzeciej łazienki - pralnię z suszarnią. Bardzo nam się projekt spodobał spośród wielu, naprawdę wielu przeglądanych. Mamy załatwione już formalności i najprawdopodobniej w maju ruszamy. chcemy jeszcze podłączyć wodę i kanalizę, bo skrzyneczka gazowa i energetyczna już jest. Planujemy budować z phorotermu 25, dachówka ceramiczna Roben w kolorze kasztanu, okna plastikowe w kolorze złoty dąb lub orzech. Mamy serdeczną prośbę: Jeśli ktoś już buduje, lub wybudował i dysponuje fotkami proszę o maila: ewi337@wp.pl. Pozdrawiam wszystkich. Ewi
Awatar użytkownika
ewi

Postprzez besia » Pią 21 Maj 2010 17:26

Zamówiliśmy Zoję Lux, postanowiliśmy usunąć oba balkony i dokonać kilka drobnych zmian wewnątrz budynku. Jesteśmy bardzo zadowoleni i już nie możemy się doczekać budowy.
Awatar użytkownika
besia

Zdjęcia wnętrza ZOJA LUX

Postprzez IwonaPawel » Śro 16 Cze 2010 21:31

Witam,

Jesteśmy z żoną prawie na 99,99% ;-) zdecydowani na ten projekt. Czy ma ktoś i może podesłać na pw zdjęcia tego domu w środku?

Pozdrawiam,
I&P
Awatar użytkownika
IwonaPawel

Postprzez ewi » Czw 17 Cze 2010 13:28

Wraz z mężem dnia 16 maja br rozpoczęliśmy budowę naszego domku Zoja lux. :lol: Od wtorku, tj. 22 czerwca będzie wykonywany strop. zdjęć trochę mam z postępu prac, ale na tym etapie to wnętrz nie widać tak jak w domu wykończonym. Zrezygnowaliśmy jeszcze ze spiżarki. Powiększymy tym samym kuchnię i odrobinę wiatrołap. Więcej zmian opisałam wcześniej. Nie możemy się doczekać finału, a prace posuwają się bardzo szybko. Mamy nadzieję na święta Bożego Narodzenia wprowadzić się. Pozdrawiam wszystkich Zojowiczów.
Awatar użytkownika
ewi

Postprzez adam78 » Sob 03 Lip 2010 11:24

witam kupiłem projekt zoja lux g2 w lutym tego roku do dziś nie dostałem tablicy informacyjnej która to miała być wysłana gratis drugą paczką na infolinie nie można się dodzwonić chyba archeton zrobił mnie w balona. proszę o kontakt archeton.!
Awatar użytkownika
adam78

Postprzez Architekt » Pon 05 Lip 2010 9:55

Tablice budowy wysyłamy gratis, ale dopiero po zasygnalizowaniu zapotrzebowania przez klienta, a nie automatycznie przy zakupie projektu.
Jeśli adam78 oficjalnie zgłosił zainteresowanie tablicą i mimo to jej dotąd nie otrzymał, to prosimy o kontakt: dobisz@archeton.pl w celu podania swoich szczegółowych danych w Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta i wyjaśnienia tej sytuacji.
Można też tablicę zamówić specjalnym formularzem na stronie lub zadzwonić na numery stacjonarne (KONTAKT na stronie głównej).
Infolinia jest czasem zajęta, ale to chyba dowód, że ... wytrwałym udaje się jednak dodzwonić :wink:.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Emi501 » Wto 06 Lip 2010 15:12

Od Grudnia mieszkamy w Naszej Zoji. Mamy wykończony dół i sypialnie u góry. Budowaliśmy z płyt Velox. Naprawdę nie zamieniłabym tego materiału na żaden inny jest bardzo ciepły. :D Poza tym system ten nie wymaga już ocieplenia gdyż styropian znajduje się w ścianie.
Szczerze to salon jest za mały, a pokoik na dole nie był wcale tak nam potrzebny. Wszystko byłoby ok gdyby ten kominek był w innym miejscu ale na to brak pomysłów. Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? :|
Awatar użytkownika
Emi501

Obrazki: 0

Postprzez ewi » Śro 07 Lip 2010 7:57

Jak już wcześniej pisałam, dokonaliśmy zmian w projekcie. Mi również salon wydawał się mały i zlikwidowaliśmy pokoik na parterze na rzecz powiększenia salonu. Kominek przenieśliśmy na ścianę kominową pomiędzy salonem a kotłownią. Mamy już wylany wieniec. Za chwilę będzie stawiana konstrukcja dachu. Prace budowlane posuwają się bardzo szybko. Czy ma może ktoś fotki z zamieszkałej już zoji? Chętnie bym zobaczyła.
Awatar użytkownika
ewi

Postprzez Emi501 » Śro 07 Lip 2010 8:30

ewi podaj swój adres mail wyślę Ci na dniach pare fotek.
Awatar użytkownika
Emi501

Postprzez madinka » Śro 07 Lip 2010 13:32

witam,my również jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami domku z projektu zoja lux.Budowę rozpoczelismy w sierpniu zeszłego roku,natomiast teraz jesteśmy na etapie wykańczania ponieważ chcemy się jesienią wprowadzić.Co do zmian:zlikwidowaliśmy spiżarnię aby powiększyć i tak malutką kuchnię,w salonie w wykuszu wstawilismy słupki,aby były tam trzy oddzielne okna(tańsza opcja),zrezygnowaliśmy z balkonu nad garażem,a w miejsce drzwi balkonowych pozostało jedno duze okno.Wykańczamy w tym roku sam dół,więc zrezygnowalismy na razie równiez z kominka aby było w salonie więcej miejsca.Chętnie podzielę sie zdjeciami z budowy.Emi 501 ja też chętnie zobaczyłabym zdjęcia z zamieszkałej Zoji,pozdrawiam :P ,mój mail :madinka@op.pl
Awatar użytkownika
madinka

Postprzez mundek11 » Czw 08 Lip 2010 8:09

emi501 i madinka proszę o zdjęcia z budowy.mój adres to-
kawa.krzysz@gmail.com
Awatar użytkownika
mundek11

Postprzez ewi » Czw 08 Lip 2010 8:54

Bardzo proszę o fotki na mojego maila zarówno Emi501 i Madinka.
Mój mail: ewi337@wp.pl
Pozdrawiam, ewi
Awatar użytkownika
ewi

Postprzez AniaN » Czw 08 Lip 2010 11:53

Witam,
Czy można prosić o przesłanie zdjęć na maila: aplawecka@interia.pl,
My z mężem w czerwcu zaczęliśmy budowę i mamy nadzieję że do końca sierpnia uda przykryć.
Z góry dziękuje za fotki:),
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
AniaN

Postprzez miti84 » Nie 18 Lip 2010 15:26

Witam my z Żoną zamieścimy temat z innej beczki zaczelismy budowe domu 4 maja i postawiliśmy jedynie fundamenty, ponieważ 19 maja mielimy pierwsza powódz a druga 6 czerwca. zdążylismy tylko tyle zrobic na 25 maja mielismy mieć juz postawioną kondygnacje ale woda nam to uniemożliwiła. Tym samym straciliśmy dużo materiałów i pieniedzy przeznaczonych na budowe domu teraz jestesmy w sytuacji remontu i odbudowy domu rodziców bo nie mamy gdzie mieszkać ani naż synek który ma nie cały roczek.

Zwracamy sie do ludzi dobrej woli o pomoc przy odbudowie domu a może i budowie naszego wymarzonego domu, w którym marzyliśmy zamieszkać z naszym synkiem po wykończeniu.

Woda zabrała całą naszą cieżką prace i marzenia nikt sie nie spodziewał ze z dnia na dzien bedzie taka woda.

W powodzi staciliśmy około 2 t cementu, ponad 300 pustaków solbet 12, prawie cała wieźbę dachowa i wiele innych cennych materiałow.
Cegła raczej po umyciu bedzie sie nadawać
Wiec mamy prośbe o pomoć choć by najmniejsza.

Wrazie chęci udzielenia pomocy podajemy dane kontaktowe

Michał Stachula Orliska

tel. 661264449

Umieszczamy kilka zdjęc z powodzi która dotkneła nasz dom
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez miti84 » Nie 18 Lip 2010 15:38

A tu dwa zdjęcia z naszego domu i naszych fundamentów Zoji łux

Image

Uploaded with ImageShack.us
Image

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
miti84

Postprzez ewi » Pią 23 Lip 2010 10:33

Witam emi501 i madinka... nadal czekam na jakieś fotki od Was. Proszę podajcie maila, to prześlę Wam kilka zdjęć z mojej budowy. Mój mail: ewi337@wp.pl. Pozdrawiam wszystkich zojowiczów. Jeśli inni mają fotki chętnie się wymienię. :D
Awatar użytkownika
ewi

Postprzez monika1rafał1 » Pią 23 Lip 2010 16:32

witam wszystkich! My z mężem jesteśmy juz na etapie krycia dachu naszej ZOJI:) bardzo chętnie podzielę sie fotkami z budowy jeśli ktoś byłby chętny i rónież bardzo chętnie obejrzę wasze. mój email monikazjawornika@wp.pl pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
monika1rafał1

Postprzez jmr » Nie 22 Sie 2010 21:10

Witam serdecznie

Po długich poszukiwaniach w końcu znaleźliśmy z żoną nasz wymarzony projekt domu jakim jest Zoja Lux :D . Pewne elementy jednak chcielibyśmy zmienić, jednakże z wiedzą budowlaną jest u nas słabo :oops: . Dlatego chciałbym zapytać Architekta czy niektóre przeróbki byłyby wykonalne ze strony poprawności architektonicznej, mianowicie:

1) Kominek - chcielibyśmy przenieść go na ściankę koło kuchni, tak jak jest to w projekcie Zofia (E-950). Prawdopodobnie jednak (albo nawet na pewno) komin wyszedłby w pokoju na poddaszu :? . Jak możnaby to rozwiązać :?:

2) Piwnica - jak wyglądałaby sprawa podpiwniczenia? Czy podpiwniczenie częściowe wymaga podniesienia całego poziomu fundamentów? Czy łatwiej (i możliwe) byłoby podpiwniczenie pod garażem i pomieszczeniem gospodarczym, czy może jednak pod częścią mieszkalną parteru? Np. pod pokojem (12,8m) i dodatkowo hmm... częścią salonu? :?

Za pomoc i poradę serdecznie dzękujemy

Jarek i Marta
Awatar użytkownika
jmr

Postprzez Architekt » Pon 23 Sie 2010 7:51

Projekty Zoja Lux i Zofia są bardzo podobne, nawet co do powierzchni. Co zatem stoi na przeszkodzie, aby ze względu na położenie kominka wybrać właśnie Zofię?
Co do podpiwniczenia - proszę obejrzeć projekt Zoja Lux Grota - czyli Zoję Lux z piwnicą. Można zdecydować się właśnie na ten projekt lub wykorzystać do podpiwniczenia Zofii cały pomysł podpiwniczenia tzn. pod częścią parteru przy klatce schodowej + pod garażem lub tylko pod częścią parteru. Generalnie decydujące znaczenie w wyborze części budynku do podpiwniczenia ma usytuowanie schodów (trudno w tak niewielkiej inwestycji, jak dom jednorodzinny mnożyć klatki schodowe!) i układ ścian nośnych. Duzo zalezy także od sytuacji i ukształtowanie terenu na konkretnej działce, najlepiej i najtaniej wykorzystać naturalne warunki (spadki) sprzyjające podpiwniczeniu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jmr » Pon 23 Sie 2010 9:18

Hmm rzeczywiście... nie wiem czemu Zoja Lux Grota nam umknęła. Jednakże nie potrzebowalibyśmy podpiwniczać całości, wystarczyłyby nam dwa pomieszczenia, lub właśnie tak jak w propozycji, czyli klatka plus garaż i pomieszczenie.

Jeśli chodzi o Zofię, to rzeczywiście zwróciła ona naszą uwagę i kominek jest właśnie tam gdzie sobie wymarzyliśmy :) Jest natomiast inna kwestia, mianowicie na poddaszu łazienka i pokój w lukarnie są naprzemiennie w stosunku do Zoji Lux, my jednak wolelibyśmy łazienkę od północy czyli od frontu w naszym przypadku. Poza tym pokoje są nieco mniejsze niż Zoji i dochodzi jeszcze likwidacja balkonu frontowego który teraz wypadałby w łazience. Dlatego zastanawiamy się czy nie łatwiej byłoby wymurować komin i kominek w innym miejscu niż przerabiać Zofię

Proszę o radę :D

Pozdr

J&M
Awatar użytkownika
jmr

Postprzez Architekt » Wto 24 Sie 2010 9:22

Trudno ocenić, który zestaw przeszkód byłby dla jmr łatwiejszy do pokonania:
- przeniesienie łazienki do pomieszczenia z lukarną od frontu Zofii i zmiany w projekcie instalacji oraz problem z dostosowaniem wielkości i charakteru okien w łazience i pokoju, które zamienią się miejscami, + doprojektowanie częściowego podpiwniczenia
czy
- wymurowanie kominka na ścianie od kuchni w Zoi Lux (Grota) i pojawienie się komina dokładnie na drodze drzwi - balkon w pokoju na poddaszu. Trzeba byłoby się tu może zastanowić nad innym podziałem przestrzeni w obu sąsiednich pokojach na poddaszu np. tak, aby jeden z nich był mniejszy i trochę popracować nad układem drzwi balkonowych w tych pokojach.
Pomocna w wyborze będzie wycena prac adaptacyjnych w obu przypadkach dokonana przez architekta adaptującego (np. z naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji adaptacje@archeton.pl).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jmr » Wto 24 Sie 2010 11:46

Rzeczywiście, przeniesienie kominka w Zoi zdecydowanie komplikuje sprawę poddasza, a i rozwiązanie z Zofią nie jest komfortowe. Dziękuję za pomoc. Być może warto byłoby zostawić jednak kominek tam gdzie jego miejsce, w innym wypadku pójdę za poradą i skorzystam z pomocy Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji Archetonu.

Dziękuję i pozdrawiam

Jmr
Awatar użytkownika
jmr

Postprzez kinga9 » Pon 30 Sie 2010 22:22

Jestem w trakcie budowy projektu Zoja Lux G2 prosze o zdjęcia wnetrz po skączeniu budowy Emeil kinga4x1985buziaczek@wp.pl
Awatar użytkownika
kinga9

Postprzez kinga9 » Pon 30 Sie 2010 22:46

Prosze o pare wskazówek zastanawiam sie o zrezygnowaniu z pomieszczenia przy kuchni w projekcie Zoja Lux G2 jest bardzo mały i chyba nie praktyczny. A jaki jest ten schowek pod schodami. Zastanawiam sie na pietrze nad tymi pokojami jakie one bedą duże czy nie będą takie klitki. Prosze o zdjęcia wnetrza domu juz po skączeniu Emei; kinga4x1985buziaczek@wp.pl
Awatar użytkownika
kinga9

Postprzez kinga9 » Pon 30 Sie 2010 22:47

monika1rafał1 napisał(a):witam wszystkich! My z mężem jesteśmy juz na etapie krycia dachu naszej ZOJI:) bardzo chętnie podzielę sie fotkami z budowy jeśli ktoś byłby chętny i rónież bardzo chętnie obejrzę wasze. mój email monikazjawornika@wp.pl pozdrawiam wszystkich

Proszę o fotki wnetrza całego domu juz po skaczeniu budowy
Awatar użytkownika
kinga9

PoprzedniaNastępna