Projekt ZOJA LUX

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt ZOJA LUX

Postprzez dawidialdona » Nie 11 Gru 2011 21:19

Proszę o informację, gdzie w woj dolnośląskim buduje się zoja lux. Chętnie bym obejrzał inwestycję na żywo. Jestem zainteresowany tym projektem. Dziękuję za ewentualny kontakt. Dawid
Awatar użytkownika
dawidialdona

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez werys84 » Sob 17 Gru 2011 8:00

Witam
MY kupiliśmy już projekt zoja lux i czekamy na pozwolenia na budowę mam nadzieję ze na wiosne uda sie zacząć budowę
Wprowadziliśmy kilka zmian:
- Zmiana materiałów budowlany ściany będą z pustaka ceramicznego max - a + docieplenie styropianem.
Mam zaszczerzenia, co do fundamentów, bo nie wyobrażam sobie nie zbrojonych ław fundamentowych i duży minus , że nie ma tych zbrojeń w planie. I oczywiście nie będę robił fundamentów ze ścian fundamantowuch z bloczków betonowych jak w projekcie tylko normalnie zbrojony fundament wylany betonem B15. Wielka szkoda ze nie ma tak w projekcie.
- pyzatym likwidacja pomieszczenia przy kuchni kosztem większej kuchni tak jak większość ludzi robi. i na poddaszu nie będę robił dwóch łazienek tylko tam gdzie sypialnia Bedzie garderoba ( tak już powinni być w projekcie, bo jeszcze nikt tam nie zrobił łazienki.
- i ostatnia najważniejsza zmian na poddaszu zamiana pokoju z łazienką to znaczy od frontu budynku będzie pokoik a od strony ogrodowej będzie łazienka problemu nie ma bo i tak jest tam pion wody więc nie będzie dużo przeróbek:)
Mam jeszcze pytanie czy ktoś może buduje zoje lux w województwie podkarpackim.
Jeżeli kotos budował z pustka ceramicznego maxa prosiłbym o zdjęcia i jakieś opinie co do budowy mój meil lwerynski@gmail.com

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
werys84

Postprzez Architekt » Sob 17 Gru 2011 16:11

Wszystkie projektu Archetonu, w tym Zoja Lux, mają fundamenty wylewane na mokro. Ławy rzeczywiście nie zawsze są zbrojone, co wynika z przyjętych do obliczeń konstrukcyjnych, warunków gruntowych. Adaptacja projektu gotowego do warunków panujących na konkretnej działce, w tym dostosowanie sposobu fundamentowania, jest standardowym sposobem postępowania przy wykorzystywaniu projektu gotowego do wykonania projektu budowlanego.
Zamiana łazienki na garderobę nad garażem jest bardzo prota zmianą, nie wymaga nawet zgody autora projektu. Sadzę, że bardziej skomplikowane byłoby doprojektowanie łazienki, gdyby jej tam nie było. Dlatego pozostaniemy przy tym rozwiązaniu, tym bardziej, że nie mamy żadnych podstaw do stwierdzenia, że nikt tam nie zrobił łazienki :roll: .
Za wszelkie sugestie dziękujemy :P. Czekamy na relacje z budowy i zdjęcia od werys84.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez werys84 » Sob 17 Gru 2011 17:52

Witam
Dziękuję za szybka odpowiedź. I mam jeszcze jedno pytanie do architekta archetonu czy zmiana miejsc łazienki na poddaszu z pokojem. Od strony ogrodowej planuje zrobić łazienkę a od strony frontowej pokoik? Chodzi mi o pomieszczenia z jaskółkami oczywiście. czy to będzie duży problem? I tak jest tam pion wody itd....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
werys84

Postprzez Instalacje » Czw 22 Gru 2011 14:38

W kwestii zmiany miejsc łazienki na poddaszu z pokojem, czyli zrobienia od strony ogrodowej łazienki a od strony frontowej pokoju, to istnieje taka możliwość. W sąsiedztwie planowanej łazienki zaprojektowana jest łazienka (w jej miejsce ma powstać garderoba) z pionami wodnym i kanalizacyjnym. Nie ma więc problemu z poprowadzeniem instalacji wodnej. Jeśli chodzi o kanalizację, to można ewentualnie rozważyć poprowadzenie pionu kanalizacyjnego po drugiej stronie ściany, czyli w planowanej łazience i na parterze w pokoju zamiast w kotłowni i obudowanie go w rogu pokoju. Należy go wykonać z rur niskoszumowych, aby nie powodował hałasu. W pobliżu pionu należy usytuować miskę ustępowa. W zależności od rozplanowania pozostałych przyborów sanitarnych może zaistnieć konieczność poprowadzenia dodatkowego pionu kanalizacyjnego np w rogu łazienki przy klatce schodowej i garażu.
Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez piotrek5 » Pią 30 Gru 2011 17:40

Witam
Mam wielką prośbę do wszystkich którzy mają już ukończoną budowę o zdięcia z wewnątrz budynku.
za niedługo czeka nas urządzanie wnętrz więc chętnie zobaczymy gotowy w środku domek

nasz e-mail --- miroslawa.szwed@vp.pl

bardzo dziękujemy
Awatar użytkownika
piotrek5

Postprzez muriel70 » Pią 06 Sty 2012 22:40

Witam wszystkich !

Jesteśmy już po załatwieniu wszelkiej papierologii. Jeśli utrzyma się dotychczasowa aura planujemy rozpoczęcie budowy w lutym.
Wybraliśmy projekt Zoja plus lux , bo jest dość ciekawy .Jedyną zmianą jest brak drzwi w pomieszczeniu gospodarczym ( wchodzić się będzie do niego z garażu).Strop ocieplony zostanie pianką poli....Będziemy wdzięczni za ciekawe podpowiedzi dotyczące realizacji inwestycji.
Pozdrawiamy Wszystkich Forumowiczów i życzymy wielkiego zapału i...cierpliwości.
Awatar użytkownika
muriel70

Postprzez Architekt » Sob 07 Sty 2012 10:03

muriel 70,
czekamy zatem na relacje z budowy i album zdjęć w temacie Zoja plus Lux :arrow: projekt-zoja-plus-lux-t1282-50.html. Czekają rammzes, kornick,jfbuzzer i inni inwestorzy budujący wg tego projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez sleep » Śro 01 Lut 2012 1:44

Witam po przerwie :)
Czas mrozów, oczekiwanie na dobrą pogodę sprzyjają pomysłom przy komputerze. Trochę wizji, trochę abstrakcji, i już mam swój mały projekt domku - wykończenie.

Image

wełna zakupiona, stryopian na podłogę zakupiony, wylewki umówione, hydraulicy umówieni, czekam tylko na pogodę a tu "zonk" - 20 stopni :evil: no cóż czekamy na wiosnę, aby szybko przyszła :roll:

Trochę konkluzji - ogrzewanie podłogowe: salon, kuchnia, wiatrołap, łazienka na dole i na górze, w sumie około 70 mkw. Styropian na dole z podłogówką 12, wylewki 6 cm i wykończenie 2 cm (gres). Myślę jak dobrze ocieplić drzwi tarasowe i balkonowe na górze, wpadłem już na pomysł, ale muszę poczytać w int czy takie rozwiązanie jest dobre - chcę ułożyć przy nich styrodur XPS 10 cm bez wylewki na to płytki lub panele na górze.

Ps. na zewnatrz - 20 u mnie w domku przy otwartych oknach -2 :roll:

Pozdrawiam
damy radę :)
Awatar użytkownika
sleep

Miejscowość: Płock
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez marioo » Pią 17 Lut 2012 11:48

Witam . Mam pytanie do architekta czy można zrezygnować z okien dachowych w projekcie zoja lux? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marioo

Postprzez Architekt » Pią 17 Lut 2012 12:52

marioo,
biorąc pod uwagę powierzchnię okien w ścianie szczytowej Zoi Lux, doświetlenie obu sypialni nie ucierpi po likwidacji okien dachowych. Proszę zwrócić tylko uwagę, że okna te wprowadzają światło z innej strony, niż te tradycyjne w ścianie. Ma to wpływ na ogólny odbiór nastroju wnętrza. Ponadto okna dachowe mają swój udział w rysunku elewacji, który z przecież odegrał rolę w wyborze projektu… :roll:
Rezygnacja z okien połaciowych, tak jak wszystkie zmiany w elewacji, wymaga zgody autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez JANUSZ I GABI » Pią 02 Mar 2012 13:25

Witam serdecznie :) rozpoczynamy z mężem budowe domu Zoja i bardzo prosimy o przesłenie nam zdjęć z budowy i po wykończeniu wnętrz :P z góry bardzo dziękujemy :P fotki proszę przesyłać na adres gobi59@wp.pl
Awatar użytkownika
JANUSZ I GABI

Postprzez sleep » Śro 07 Mar 2012 21:42

qrna - czy naprawdę CO + Woda + kotłownia (piec + zasobnik) musi być taka droga !!!! 45 tys zł - przecież to jest 15% mojej inwestycji. Obłęd :evil:
Awatar użytkownika
sleep

Postprzez sleep » Nie 15 Kwi 2012 21:31

Witam

Pytanie o centralne ogrzewanie. Nie mogę doczytać w projekcie jaki jest roczne zapotrzebowanie na energię w kWh?

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
sleep

Postprzez Instalacje » Czw 19 Kwi 2012 11:04

W projekcie Zoja Lux podane jest obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla budynku wynoszące 11 300 W/m2K, natomiast nie jest podane roczne zapotrzebowanie na energię w kWh. Aby poznać przyblizoną charakterystykę energetyczną budynku, można skorzystać z linku: http://royalaudit.com/kalkulator/Archet ... miastoView
lub też na stronie internetowej Archetonu w zakładce konkkretnego projektu kliknąć link : Charakterystyka energetyczna - sprawdź dla tego projektu.
Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Postprzez IwonaPawel » Nie 22 Kwi 2012 19:45

Witam,

Czy zmiana wysokości pomieszczeń ( z 2,8 i 2,7 na 2,6) zarówno na parterze jaki na piętrz oraz zamiana miejscami okna w kotłowni z drzwiami wymaga zgody projektanta?

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
IwonaPawel

Postprzez Architekt » Pon 23 Kwi 2012 10:35

IwonaPawel napisał(a): ...Czy zmiana wysokości pomieszczeń ( z 2,8 i 2,7 na 2,6) zarówno na parterze jaki na piętrz oraz zamiana miejscami okna w kotłowni z drzwiami wymaga zgody projektanta?...

Tak, bo wyraźnie zmieni się wygląd budynku, jak i jego główne parametry (wysokość do kalenicy, kubatura itp.)
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez edytamariusz » Pią 04 Maj 2012 13:36

Witam,
kupiliśmy z mężem projekt Zoja Lux, funademny już wylaliśmy, ale zastanawiam się czy powiększać kuchnię o schowek. Jest to ostatni moment aby podjąc tę dezycję. Dodam że bardzo zalezy mi na tym schowku obok kuchni.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś już postawil Zoję lux nie likwidując tego schowka przy kuchni i czy taka kuchnia jest bardzo malutka?
prosze o fotki kuchni jesli macie na editaw@op.pl

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
edytamariusz

Postprzez neviusz » Pią 04 Maj 2012 17:11

Witam!
czy na poddaszu w większej łazience można by było wstawić kabinę prysznicowa?
Awatar użytkownika
neviusz

Postprzez mzdeb18 » Pią 04 Maj 2012 17:17

Witam,
jeśli ktoś wybudował ten dom w woj. lubelskim i byłaby możliwość obejrzenia go w realu proszę o kontakt.
mzdeb18@wp.pl
Pozdrawiamy
Magda i Grzesiek ;)
Awatar użytkownika
mzdeb18

Postprzez sleep » Pią 11 Maj 2012 21:46

edytamariusz napisał(a):Witam,
kupiliśmy z mężem projekt Zoja Lux, funademny już wylaliśmy, ale zastanawiam się czy powiększać kuchnię o schowek. Jest to ostatni moment aby podjąc tę dezycję. Dodam że bardzo zalezy mi na tym schowku obok kuchni.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś już postawil Zoję lux nie likwidując tego schowka przy kuchni i czy taka kuchnia jest bardzo malutka?
prosze o fotki kuchni jesli macie na editaw@op.pl

Z góry dziękuję

jeżeli mogę doradzić -u Nas dom jest w trakcie wykończenia - kuchnia ze spiżarką jest bardzo mała, my ją zlikwidowaliśmy, a powiększyliśmy spiżarkę pod schodami(powstała mała piwniczka) czyli jest niżej poziomu od garażu - wspaniałe miejsce - zawsze zimna woda, jak w lodówce.
Awatar użytkownika
sleep

Postprzez sleep » Pią 11 Maj 2012 21:58

Instalacje napisał(a):W projekcie Zoja Lux podane jest obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla budynku wynoszące 11 300 W/m2K, natomiast nie jest podane roczne zapotrzebowanie na energię w kWh. Aby poznać przyblizoną charakterystykę energetyczną budynku, można skorzystać z linku: http://royalaudit.com/kalkulator/Archet ... miastoView
lub też na stronie internetowej Archetonu w zakładce konkkretnego projektu kliknąć link : Charakterystyka energetyczna - sprawdź dla tego projektu.

oki dzięki, ale mam pytanie jak policzyć 11 300 W/m2K - co to oznacza. Fakt faktem mam dużo zmian w projekcie (wysokości na dole i na górze (czyli mniejsza kubatura), solbet 24 + 15 cm styropian, ocieplona ściana w garażu 10 cm, 14 cm styropianu w podłodze + 25 cm wełny 0.39, okna średnio 0.8. Potrzebuję policzyć, oczywiście czysto orientacyjnie ile potrzebuję gazu GZ 50 do ogrzania domu? Dom usytuowany: wejście od północy, taras od południa.

Aha najważniejsza rzecz - praktycznie cały parter to ogrzewanie podłogowe.

Dzięki za porady.
Awatar użytkownika
sleep

Postprzez Instalacje » Śro 16 Maj 2012 8:22

Instalacje napisał(a):W projekcie Zoja Lux podane jest obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla budynku wynoszące 11 300 W/m2K, ...

Przepraszam :oops: , ale w podanym zapotrzebowaniu na ciepło wkradł sie błąd w jednostce- powinno być 11 300 W. Jest to maksymalna moc potrzebna do ogrzania budynku., czyli wartość potrzebna dla doboru kotła c.o. Gdyby miał on tylko ogrzewać budynek, czyli pracować na potrzeby instalacji centralnego ogrzewania, mółby mieć moc ok. 12 kW,ale ponieważ musi również ogrzewać ciepłą wodę, moc kotła musi być większa.
Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na energię w kWh/m2rok- proszę spróbować skorzystać z podanego wcześniej przeze mnie linka, podana wartość będzie zawyżona, biorąc pod uwagę wprowadzone zmiany projektowe np. zmniejszenie współczynnka przewodniości ścian zewnętrznych ( przy Solbecie 36 cm wynosił 0,27 W/m2K, a przy zmianie na Solbet 24cm+ wełna 15cm wynosi 0,15 W/m2K), ale pozwoli zorientować się w przybliżeniu co do orientacyjnego zużycia energii.
W przypadku dużej powierzchni ogrzewania podłogowego, można polecić kocioł kondensacyjny, który ma wysoką sprawność i zdecydowanie mniejsze zużycie gazu w stosunku do kotłów tradycyjnych, należy jedynie dostosować komindo na potrzeby kotła kondensacyjnego.
Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Poprzednia