Zobacz projekt domu Tomir
maciek24h napisał(a):Witam jestem zainteresowany bardzo budową domu Tomir, przymierzam sie do tego projektu dla 4 osobowej rodziny (2+2), mozna prosic o kila słow na temat tego domku (jak już stoi), kilku uwag na temat budowy, realnych kosztów postawienia tego domku, funkcjonalności pomieszczeń, może jakieś fotki. Za wszelką informację z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. maciek24h@wp.pl moze ktos postawil juz ten domek w okolicach Torunia i mozna by podejchac zobaczyc ???
stokrotka napisał(a):Witam wszystkich. Zdecydowałam się dołączyć do forum, ponieważ jesteśmy w trakcie budowy tego ślicznego domku. W chwili obecnej kończymy ściany parteru, lada chwila zabieramy się za strop.
Mam w związku z tym parę pytań do osób które mają juz bardziej zaawansowany stan - wysokość ścianki kolankowej - czy robiliście zgodnie z projektem, czy podwyższyliście, oraz jak u was z wysokością parteru.
Sama również chętnie odpowiem na pytanka związane z budową.
Architekt napisał(a):O wycenę prac projektowych związanych ze zmianami, o jakich pisze polshe, można zwrócić sie bezpośrednio do naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej). Bez względu na to, czy polshe zdecyduje się ostatecznie na skorzystanie z naszych usług, czy z usług innego projektanta, uzyska orientację w kosztach adaptacji i będzie mógł wybrać najkorzystniejszą dla siebie ofertstokrotka napisał(a):Witam wszystkich
1970 z powodu mniejszego zaawansowania budowy mogę jedynie napisać Ci moje zdanie na ten temat, tym bardziej że sami mamy podobne rozterki. Brać kredyt czy go nie brać - oto jet pytanie....Narazie jeszcze ciągniemy budowę z własnych środków, które ostatnio są odwrotnie proporcjonalne do pogody za oknem, otóż baaaaaardzo szybbko topnieją. Rozważamy obecnie wszystkie "za i przeciw" i więcej wychodzi nam na "za". Wymienię kilka najistotniejszych powodów:
- budujemy dom po to - aby w nim mieszkac i się nim poprostu cieszyć- wiadomo że sam etap budowy to duzy wysiłek organizacyjny dla całej rodziny, rezygnacja z wielu przyjemności (np. wyjazdu na urlop- bo trzeba dogladać budowy), itp. Im badziej przeciąga się budowa - tym bardziej ma się jej dość. Oboje z mężem przekroczyliśmy trzydziestkę więc juz najwyższy czas na realizację marzeń.
- myslimy o niezbyt wygórowanym kredycie, takim właśnie na wykończenie; wiadomo, istotną rzeczą jest dobór materiałów - jako przykład podam że można zakupić kafelki do łazienki za 200zł/m2 , można i za 55zł/m2. My raczej jestesmy z tych którzy wybierają "średnią półkę" . Z tego co się orientowałam to przy kredycie w wysokości ok 100tys. miesięczna rata wynosi poniżej 1tys. a więc można wytrzymać. Myślimy aby pomóc sobie naszym obecnym mieszkaniem - tzn. zacząć wynajmować a pieniądze z wynajmu przeznaczać na spłatę rat.
- i jeszcze na koniec powód oczywisty - mieszkać gdzieś trzeba. Sam najlepiej ocenisz swoją sytuację mieszkaniową.
Co do wyskoich kosztów uzyskania kredytu - cóż banki z tego żyją i nie da się tego obejść, ale pomyśl - siedzisz sobie na swoim tarasie, pachnie gril, dookoła piękna trawka, roślinki - ech, ale się rozmarzyłam ( to pewnie przez tę mroźną zimę).1970 - życze Ci powodzenia - mam nadzieję że choć troszkę pomogłam.
Co do pytania polshe odnośnie zamian w projekcie. Wszystkie zmiany na których nam zależało wykonał nam projektant który adoptował projekt. Musisz popytać bo ceny są różne. My zapłacilismy ok. 2tys. z tym że ten sam projektant wykonał nam jeszcze projekty przyłączy. Trochę zdziwiło mnie to, że chcesz zmienić rodzaj stropu - to bardzo istotna zmiana. Może prościej będzie jeśli poszukasz innego projektu gotowego, w którym przewidziano strop żelbetowy
pozdrawiam stokrotka
stokrotka napisał(a):Witam wszystkich
[...]
Co do pytania polshe odnośnie zamian w projekcie. Wszystkie zmiany na których nam zależało wykonał nam projektant który adoptował projekt. Musisz popytać bo ceny są różne. My zapłaciliśmy ok. 2tys. z tym że ten sam projektant wykonał nam jeszcze projekty przyłączy. Trochę zdziwiło mnie to, że chcesz zmienić rodzaj stropu - to bardzo istotna zmiana. Może prościej będzie jeśli poszukasz innego projektu gotowego, w którym przewidziano strop żelbetowy
pozdrawiam stokrotka
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości