Projekt TOMIR

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt TOMIR

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:56

Projekt domu jednorodzinnego TOMIR. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Tomir
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Projekt TOMIR

Postprzez remigiusz O » Czw 09 Lis 2006 21:58

Witam, bardzo mi się ten projekt podoba, mam go zamiar od pewnego czsu kupić, ale czekam na promocję 40% może sie uda, wtedy bym go brał choć zaraz .ps ma go ktoś może już wybudowany prosiłbym o zdjecia
Awatar użytkownika
remigiusz O

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Juziek » Wto 26 Gru 2006 23:29

Witam, ja również jestem zainteresowany tym projektem. A co do promocji to sie zgadzam z Tobą trzeba poczekac a może prawie:). Też bym nawet dzisiaj go zamówił.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Juziek

Postprzez Tomcio506 » Czw 09 Sie 2007 22:25

Witam :)
Jestem w trakcie budowy domku: "Tomir", liczyłam że na forum znajdę kogoś kto już wybudował taki domeczek i mogłabym skorzystać z jego rad - a tu nic!
Jeśli chodzi o projekt, to z mężem kupiliśmy go ponad rok temu, albo może jeszcze wcześniej - wtedy kosztował 1200,00zł . Domeczek jest przytulny - na małą działeczkę - nasza ma powierzchnię 557m2 - pasuje idealnie. Jest w miarę prosty do wystawienia - bo nie ma wymyślnych kształtów - a to się liczy gdy przychodzi ekipa wykonawcza. Ogólnie jest super, chociażby dlatego, że nie trzeba będzie się gonić albo krzyczeć, ale brakuje mi jednego małego pokoiku na parterze - dla dzieci a raczej dla ich zabawek, ha ha
Jeśli ktoś będzie zainteresowany zdjęciami z budowy to proszę dać znać - podeślę kilka.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomcio506

Miejscowość: WEJHEROWO

Tomir - realizacja

Postprzez Efkaj » Pon 01 Paź 2007 13:18

Jestem zainteresowana kupnem projektu Tomir. Jest to śliczny projekt w sam raz na małą działkę - a taką właśnie posiadam :D Zależy mi jednak na obejrzeniu zdjęć z realizacji tego projektu. Będę bardzo wdzięczna za podesłanie kilku fotek.
Awatar użytkownika
Efkaj

Miejscowość: Toruń

Witam

Postprzez damimax » Pią 30 Lis 2007 20:04

Mam pytanie do autorów projektu. Czy istaniałaby możliwośc adaptacji polegającej na wydłużeniu budynku, symetrycznie po 1m, zarówno od strony frontowej jak i ogrodowej? Domek jest niesłychanie funkcjonalny, cześć dzienna na parterze, zwłaszcza salon, wydaje mi sie jednak zbyt mała. Czy istaniała by równiez możliwość zlikwidowanie ganku, tak by elewacja frontowa była w jednej linii oraz, to chyba nie problem - dobudowanie daszku nad tarasem.
Jaki byłby (jeśli zmainy byłyby możliwe) orientacyjny koszt powyższych zmian?
Awatar użytkownika
damimax

powiększenie Tomira

Postprzez Architekt » Sob 01 Gru 2007 10:55

Zmiany te wymagają zgody autora, którą bezpłatnie wyda Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta. Wyceny adaptacji dokonuje Dział Doradztwa projektowego i Adaptacji w bezpośrednim kontakcie telefonicznym lub mailowym (dane teleadresowe w zakładce KONTAKT na stronie głównej).
Rozumiem, że chodzi o zmianę wymiaru budynku wzdłuż kalenicy z 10,7m do np. 12,5m? Taka zmiana jest prostsza niż poszerzenie z 8,9m do 10,7m, gdyż nie pociąga za sobą przeprojektowania więźby dachu po zwiekszeniu rozpietości; będzie też korzystniejsza ze względu na układ funkcjonalny, a także ze względu na kształt i wysokość bryły. Ganek oczywiście można zlikwidować, ale trochę szkoda praktycznego zadaszenia nad wejściem; poza tym zmieni to wygląd elewacji dość radykalnie (dobrze byłoby zamówić u adaptującego architekta wstepny szkic). Doprojektowanie daszku nad tarasem nie jest żadnym problemem.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez damimax » Sob 01 Gru 2007 11:22

Dziękuję za szybką odpowiedź :) Niestety z uwagi na szerokośc działki - front 19m, w gre wchodziłaby tylko ta adaptacja związana z przeprojektowaniem więźby. wydaje mi się, że znacznie poprawiłaby sie funkcjonalność parteru - możnaby np. postawić stół pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym, na poddaszu zas zwiększyłyby się pokoje od strony ogrodu (muszę mieć 4 sypialnie).
Skontaktuję się zatem z działem sprzedazy w sprawie wyceny zmian, bo jak rozumiem są one możliwe?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
damimax

Postprzez Architekt » Sob 01 Gru 2007 13:25

Wyceną adaptacji zajmuje się Dział Doradztwa Projektowego i Adaptacji. Obawiam się jednak o bryłę Tomira po takiej zmianie. Rzut będzie kwadratowy, wydłużona sypialnia na poddaszu będzie jeszcze dłuższa. Może przejrzeć inne projekty wprowadzając do wyszukiwarki szerokość działki?
Architekt z Działu Doradztwa po zapoznaniu się z lokalizacją i z decyzją o warunkach zabudowy (lub wypisem z miejscowego planu zagospodarowania) również coś doradzi. Może wchodziłaby w grę zmiana kierunku kalenicy?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez tomek6 » Nie 06 Lip 2008 0:42

We wrześniu zaczynam budowę domku Tomir, myslałem, że szybciej zacznę ale polskie urzędy mi utrudniły bardzo skutecznie. Mam prośbę ktoć mógłby mi przesłać fotki z realizacji budowy .[dzieki] a może ktoś zrobił jakieś zmiany?
Awatar użytkownika
tomek6

Miejscowość: borkowo

tomir

Postprzez monikas » Nie 06 Lip 2008 13:09

Witam! Pod koniec maja rozpoczęliśmy realizację projektu TOMIR i muszę przyznać że wszystko idzie sprawnie i szybko, a problemy są jedynie z ekipą budowlaną a raczej już jej brakiem. No niestety musieliśmy zrezygnować z panów "fachowców" bo zamiast stawiać nam dom bardziej interesowali się napojami wyskokowymi, a my baliśmy się, że po pierwsze budowa będzie ciągnąć się w nieskończoność, a po drugie panowie sobie krzywdę zrobią bo po kilku głębszych i upale jaki panował to łatwo o jakieś nieszczęście. W końcu mąż zdecydował, że sam dokończy budowę (chętnie bym mu sama pomogła ale byłam tuż przed porodem). W sumie na dzień dzisiejszy mój mąż z przyjacielem są na etapie zalewania stropu, dokładnie jutro przyjeżdżają dwie gruszki z betonem na strop i schody ( w projekcie są schody są drewniane ale my zrobiliśmy kilka zmian do projektu). Muszę przyznać, że piękny nam domek rośnie a zdjęcia postaram się przesłać jak znajdę kabelek. pozdrawiam
Awatar użytkownika
monikas

Miejscowość: warmińsko-mazurskie

Postprzez feelkah » Sob 26 Lip 2008 12:11

Witam
Czy ktoś buduje albo wybudował już Tomira? Czy mogłabym prosić o zdjęcia z realizacji?
Awatar użytkownika
feelkah

Koszty budowy

Postprzez piotr78 » Wto 19 Sie 2008 13:47

Witam, czy ktoś jest w trakcie lub zbudowal niedawno dom wedlug tego projektu? Jakie są faktyczne koszty, czy pokrywają się z kosztyrysem podanym na stronie?
Awatar użytkownika
piotr78

Postprzez PIERO » Czw 16 Paź 2008 14:02

WITAM JA WŁAŚNIE KUPIŁAM PROJEKT DOMU TOMIR I JESTEM NA ETAPIE ZAŁATWIANIA WSZELKICH FORMALNOSCI, GDYZ NA WIOSNE PLANUJE RUSZYC Z BUDOWA. MAM PROSBE DO TYCH KTÓRZY JUZ POSTAWILI TEN DOMEK O PRZESŁANIE MI ZDJĘC Z ZEWNATRZ I W ŚRODKU JESLI JEST TAKA MOZLIWOSC studentka866@wp.pl
Awatar użytkownika
PIERO

Postprzez SiM » Sob 07 Lut 2009 19:31

Witam,wraz z mężem jesteśmy na etapie załatwiania pozwoleń
i wybierania projektu.Właściwie już zdecydowaliśmy się na Tomira
ale w internecie jest bardzo mało zdjęć tego domku.
Mam prośbę jeśli ktoś z was wybudował Tomira lub wie gdzie
można go zobaczyć na żywo w okolicach lubelskiego proszę
o fotki lub informacje na maila: imago_w@o2.pl
Dzięki :)
Awatar użytkownika
SiM

Postprzez opent » Pon 13 Kwi 2009 22:28

Witam.
Przymierzam się do kupienia Projektu TOMIR. Mam wielka prośbę, czy mógłby ktoś kto wybudował ten dom przesłać zdjęcia na moj adres emial opent@interia.pl. Bardzo serdecznie dziekuje.
Awatar użytkownika
opent

Postprzez SYLKKA75 » Pią 05 Cze 2009 12:27

Czesc Wszystki ja jestem zainteresowana fotkami z budowy :D syla1111@poczta.onet.pl pozdrawiam i czekam na fotki
Awatar użytkownika
SYLKKA75

Postprzez maciek24h » Czw 03 Gru 2009 12:55

Witam jestem zainteresowany bardzo budową domu Tomir, przymierzam sie do tego projektu dla 4 osobowej rodziny (2+2), mozna prosic o kila słow na temat tego domku (jak już stoi), kilku uwag na temat budowy, realnych kosztów postawienia tego domku, funkcjonalności pomieszczeń, może jakieś fotki. Za wszelką informację z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. maciek24h@wp.pl moze ktos postawil juz ten domek w okolicach Torunia i mozna by podejchac zobaczyc ???
Awatar użytkownika
maciek24h

Postprzez 1970 » Czw 11 Lut 2010 10:45

maciek24h napisał(a):Witam jestem zainteresowany bardzo budową domu Tomir, przymierzam sie do tego projektu dla 4 osobowej rodziny (2+2), mozna prosic o kila słow na temat tego domku (jak już stoi), kilku uwag na temat budowy, realnych kosztów postawienia tego domku, funkcjonalności pomieszczeń, może jakieś fotki. Za wszelką informację z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. maciek24h@wp.pl moze ktos postawil juz ten domek w okolicach Torunia i mozna by podejchac zobaczyc ???

Bardzo polecam ten domek,ponieważ jest idealny na małą działkę i dość tani w budowie.Budowę rozpocząłem w kwietniu 2009 roku.Stan surowy otwarty zakończyłem w październiku.Ja budowałem systemem gospodarczym.Miałem 1 murarza taniego!!! 200zł.dniówka i ja byłem jego pomocnikiem co bardzo polecam ,ponieważ jest się na miejscu i dogląda budowy. Budynek postawiłem z pustaka (suporeks).Czas budowy domu jeśli są zalane fundamenty to około 1 miesiąca.Koszt domu nadzień dzisiejszy to 78000 złotych.Pozdrawiam i powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez fraydi » Nie 18 Kwi 2010 20:43

Jestem zainteresowany budową tego domu. Jeśli ktoś posiada zdjęcia z budowy proszę o podesłanie na adres: fraydi@o2.pl.
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
fraydi

Postprzez polshe » Wto 08 Cze 2010 16:38

Witam
Jestem zainteresowany zakupem projektu domu Tomir. Poszukuję kogoś kto w Lublinie lub okolicach ma wybudowany lub buduje taki dom, żeby zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości. W miare możliwości jeżeli ktoś posiada proszę o przesłanie zdjęć tego domu. Kontakt polshe@wp.pl
Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
polshe

Obrazki: 0

Postprzez stokrotka » Czw 24 Cze 2010 13:47

Witam wszystkich. Zdecydowałam się dołączyć do forum, ponieważ jesteśmy w trakcie budowy tego ślicznego domku. W chwili obecnej kończymy ściany parteru, lada chwila zabieramy się za strop.
Mam w związku z tym parę pytań do osób które mają juz bardziej zaawansowany stan - wysokość ścianki kolankowej - czy robiliście zgodnie z projektem, czy podwyższyliście, oraz jak u was z wysokością parteru.
Sama również chętnie odpowiem na pytanka związane z budową.
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez 1970 » Czw 15 Lip 2010 1:29

stokrotka napisał(a):Witam wszystkich. Zdecydowałam się dołączyć do forum, ponieważ jesteśmy w trakcie budowy tego ślicznego domku. W chwili obecnej kończymy ściany parteru, lada chwila zabieramy się za strop.
Mam w związku z tym parę pytań do osób które mają juz bardziej zaawansowany stan - wysokość ścianki kolankowej - czy robiliście zgodnie z projektem, czy podwyższyliście, oraz jak u was z wysokością parteru.
Sama również chętnie odpowiem na pytanka związane z budową.

Witam serdecznie.W tej chwili jestem na etapie zakańczania stanu surowego otwartego.Apropo ścianki kolankowej to podwyższałem ją o jednego pustaka.Proszę byś zwróciła uwagę na dwa poziomy podłogi w kotłowni i w korytarzu bo w planie nie są z byt czytelne,a co przy robieniu schodów jest bardzo ważne, to właśnie ja przeżyłem i musiałem stawiać schody na piętro w innym miejscu.Zastanów się także jeśli tego nie zrobiłaś nad balkonami. Ja zrobiłem tą zmianę i jestem bardzo zadowolony.Stawiam TOMIRA systemem gospodarczym mam jednego murarza i od początku budowy jestem jego pomocnikiem także jeśli będziesz miała jakieś pytania to służę pomocą.Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
1970

Postprzez stokrotka » Pon 19 Lip 2010 19:53

Witaj 1970. Masz rację z tym dodatkowym poziomem do kotłowni. Dlatego zdecydowaliśmy się że będziemy schody wylewać. To jedna z naszych istotnych zmian projektowych. Jeśli chodzi o inne zmiany - cóż jest ich w sumie dosyć sporo. Ze względu na usytuowanie działki nasz taras będzie znajdować się z boku. Zrezygnowaliśmy także z wnęki w przedpokoju, powiększając tym samym troszeczkę salon.
Jeśli chodzi o zmiany na poddaszu, to ograniczyliśmy liczbę okien dachowych, tzn. będą tylko w przedpokoju i w łazience. W długim pokoju robimy dwa zwykłe osobne okna. Nasza decyzja co do zmniejszenia liczby "veluxów" wynika z tego, że obecnie mieszkamy w mieszkaniu poddaszowym i niestety wielokrotnie przekonaliśmy się o ich uciążliwości (podstawowa wada to brak możliwości choćby uchylenia okna kiedy pada deszcz, ptactwo też dawało się nam we znaki):twisted:
Jeśli chodzi o wiadomości z budowy to ze względu na pogodę wszystko stanęło; mamy ułożoną terrivę i ..... czekamy już drugi tydzień aż odpuszczą upały by móc je w końcu zalać. Co do ścianki kolankowej to myślimy podwyższyć ją o 2 pustaki, ale jeszcze zobaczymy. Pozdrawiam i życzę sukcesów na budowie.
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez 1970 » Śro 21 Lip 2010 5:54

Witaj stokrotko.Jeśli chodzi o schody ja też robiłem betonowe.Umiejscowiłem je w prawym rogu i są zabiegowe.Przestrzeń pod nimi wykorzystałem na zrobienie schowka murując pod schodami ściankę co daje fajne połączenie przy wnęce na szafę. Co do ścianki kolankowej ja też zastanawiałem się nad podwyższeniem o dwa pustaki, lecz skończyłem na jednym.Przy podwyższeniu ścianki kolankowej o jednego pustaka jej wysokość w moim przypadku jest następująca: dwa pustaki + wieniec + murłat = 80 cm.Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Pią 23 Lip 2010 20:17

Witam
Mam pytanie do osób, które aktualnie budują ten dom systemem gospodarczym. Jak to wygląda u Was kosztowo:
1. Ile płacicie murarzowi za godzinę?
2. Interesują mnie tez ilości materiałów niezbędnych do budowy: ilość pustaków, cegieł, stali itp. jeżeli ktoś może napisać to będę bardzo wdzięczny. Przymierzam się powoli do budowy takiego domu i chciałbym sobie to powyliczać.
Dzieki za odpowiedz z góry.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez 1970 » Sob 24 Lip 2010 11:00

Witam serdecznie.Bardzo chętnie przedstawię ilości materiałów budowlanych.Na dzień dzisiejszy jestem na etapie budowy TOMIRA : stan surowy otwarty tj. - wymurowanie budynku,zrobiony dach pokryty papą , wymurowane ścianki działowe,zrobione schody w środku i na zewnątrz, zrobiony taras,doprowadzona do budynku kanalizacja i całkowicie rozprowadzona w środku budynku,doprowadzenie wody do garażu+wodomierz,wylanie chudziaka także budynek jest gotowy do wstawiania okien i drzwi i dalszego wykańczania.Po za tym jest doprowadzony prąd na działkę ( prowizorka budowlana koszt 2000 złotych).
MATERIAŁY BUDOWLANE:
beton B15 - 29 metrów sześciennych ( wylanie fundamentów)
piach - 100 ton
deski - 4 metry sześcienne (wykorzystałem je po budowie do dachu)
papa - 16 rolek
drut walcówka 6 - 100 kg
pręt żubro 12 - 33 szt
pręt żubro 14 - 44 szt
cement - 15 ton (sam wylewałem strop + balkony)
bloczek betonowy - 840 szt ( jest u mnie spadek terenu na działce)
pustak cały - 880 szt (suporeks)
pustak połówka - 230 szt (suporeks)
cegła pełna - 2100 szt (wymurowanie kominów)
cegła klinkierowa - 520 szt (wykończenie kominów ponad dach)
TERIVA - 3800 złotych
Są to ilości materiałów podstawowych.Podczas budowy dojdą jeszcze materiały budowlane drobne tj. izolacje,dysterbit,gwoździe itd.Ja buduję systemem gospodarczym.W tamtym roku murarz brał przy budowie domu 20 złotych na godzinę.Ja byłem jego pomocnikiem i dom w stanie surowym gotowy pod celagier postawiliśmy w sumie przez 30 dni roboczych ( dzień roboczy mojego murarza to10 godzin pracy).W tym roku murarz sam zaproponował stawkę 15 złoty na godzinę (widocznie brak zleceń).Nie ukrywam ,że udało mi się postawić TOMIRA bardzo tanio.Na dzień dzisiejszy wszystkie wydatki związane z budową tj.: dokumentacja , robocizna,materiały
budowlane itd.wyniosły 86000 + moja praca.Dom jest dość łatwy w budowie i bardzo go polecam.Jeśli będziesz miał jakieś pytania to służę pomocą (ja niestety nie miałem się do kogo zwrócić).Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez stokrotka » Pon 26 Lip 2010 6:26

To ja też co nieco napiszę, niestety tak dokładnego opisu jak 1970 raczej nie będę w stanie :oops: . Obecnie mamy następujący stan: ściany parteru + działowe, zalany strop i schody wewnętrzne, doprowadzone media do domu (kanaliza, woda, prąd-prowozorka) ale nie rozprowadzone. Brak schodów zewnętrznych, tarasu, wylewek. Budujemy systemem zleconym. Na dzień dzisiejszy szacujemy koszt ok. 60000 w tym 20000 to robocizna.Teraz zgrubne zestawienie:
na fundamenty:Beton B20- ok.22m3, piach itp. ok. 200 ton (grunty u nas są kiepskie stąd te ilości)
drut 8 ok. 100kg, może nieco więcej
cement - jak do tej pory poszło ok. 3ton
bloczek betonowy - ok. 1000sztuk
suporeks, pustak połówka, na niektóre ścianki daliśmy równiez pustaka 8 - tu wzorowaliśmy się na projekcie - dokładnie musiałabym sprawdzić na fakturach
beton na strop i schody - 10m3
my daliśmy dwa kominy systemowe - koszt 3000
terriva - 4300
Dochodzą jeszcze koszty dodatkowe, drobne, typu gwiździe, papa, izolacja fundamentu,też się pozbiera. Teraz w sobotę zamówiliśmy w tartaku drewno konstrukcyjne - wyszło 7m3 ( z tym że my ze względu na WZ musimy mieć kąt dachu 45stopni.)
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez polshe » Pon 26 Lip 2010 19:27

Dziękuje bardzo za wyczerpujące informacje. :) Oczywiście mam świadomość, że nie da się wszystkiego oszacować, ale teraz mam jakiś obraz ile czego potrzeba. "1970" i stokrotka" jeżeli macie możliwość zrobienia kilku zdjęć: głównie pomieszczeń na dole i na górze to byłbym wdzięczny. W jakich rejonach Polski budujecie te domy ?:) mail bezpośredni do mnie: polshe@wp.pl.
Dzięki jeszcze raz i skoro się deklarujecie na pomoc w wymianie informacji to trochę jeszcze pomęczę jak tylko coś mi przyjdzie do głowy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez 1970 » Pią 20 Sie 2010 10:37

Witam wszystkich. Bardzo proszę o informację dotyczącą okien i drzwi wejściowych oraz bramy garażowej do Tomira.Ile kosztowały ,jaką byście doradzali firmę itp.Z góry dziękuję za informację i życzę wszystkim powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez stokrotka » Pon 23 Sie 2010 8:03

Witaj 1970. Niestety nie jestem w stanie pomóc, gdyż ten etap dopiero przed nami. Dlatego chętnie podłączę się pod Twoje pytanie. Może jednak znajdzie się na forum ktoś, kto już wybudował Tomira i co nieco nam podpowie....
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez 1970 » Pią 10 Wrz 2010 8:34

Witam serdecznie.Jestem w trakcie załatwiania okien.Jest bardzo duża konkurencja i warto się targować.Kiedy zamontuje okna i drzwi odezwę się i opisze szczegóły transakcji.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Nie 24 Paź 2010 8:31

Witam serdecznie.Po wielotygodniowych poszukiwaniach i targowaniach się znalazłem firmę OKNO-BUD Przytyk PSB.Wiele w życiu widziałem ale tak elastycznego składu budowlanego NIGDY :!: :!: :!:.Przechodzę do konkretów.Mam zamontowane okna pięciokomorowe firmy Kowalczyk profil niemiecki BRUEGMANN .Są to okna sprawdzone w moim regionie i są zachwalane przez użytkowników.Brama garażowa uchylna ocieplana WIŚNIOWSKI oraz drzwi wejściowe metalowe 5,5 cm ocieplane ARKADIA (polskie). Jeśli chodzi o kolor okien wybraliśmy biały,choć chcieliśmy (jasny dąb obustronny) ale rozumiecie kasa 30% różnicy w cenie między białymi a kolorowymi oknami.Co do okien i drzwi można śmiało je zakwalifikować jako średnia półka.No a teraz finanse: pierwszą wycenę okien miałem na sumę 11467,25 zł.(kolor biały) bez montażu i bez bramy garażowej i drzwi wejściowych.Po pojechaniu na miejsce do centralnego składu i po poinformowaniu kierownika sprzedaży,ze ta cena jest zbyt wysoka i konkurencja daje o wiele lepsze warunki,dostałem od ręki 30% rabatu a po dalszej rozmowie ,że zakupię jeszcze bramę garażową i drzwi wytargowałem jeszcze 5%. Było to możliwe ponieważ pan kierownik potraktował mnie jako klienta hurtowego.Okna wziąłem z montażem na 7% VAT. Wszystkie koszta związane z zakupem i montażem okien,bramy garażowej oraz drzwi wyniosły mnie 10670 złotych + 2 literki wódeczki dla chłopaków by montaż szedł sprawnie i dokładnie.Jestem bardzo zadowolony z produktów, montażu i oczywiście CENY!!!. PAMIĘTAJCIE-główną zasadą przy zakupie okien jest szukanie, ja osobiście doradzam sprawdzenia cen po pomiarach okien w 5 firmach robią to bezpłatnie i targować się na maxa naprawdę warto, ponieważ konkurencja jest olbrzymia.Chcę zakomunikować, że skończyłem stan surowy zamknięty + w środku TOMIRA wszystkie ścianki działowe , wylewki ,schody,woda,kanalizacja oraz schody wejściowe i taras.Całkowity koszt budowy na dzień dzisiejszy wyniósł 99120 złotych + niezliczone godziny mojej ciężkiej pracy.Wszystkim życzę uporu chociaż nie raz miałem chwile załamania ale kiedy patrzę na zrobione rzeczy przy TOMIR-ku to naprawdę warto było !!!! Pozdrawiam wszystkich serdecznie :D :D :D
Awatar użytkownika
1970

Postprzez aga777 » Śro 27 Paź 2010 18:50

Witam, wraz z mężem skłaniamy się do zakupu tego projektu. Mamy pytanie do osób budujących czy dom po wybudowaniu nie jest za mały. Za zdjęcia wnętrz domu wysłane na maila agak77@tlen.pl będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
aga777

Postprzez stokrotka » Czw 28 Paź 2010 8:34

Witam,
1970 dziękujemy bardzo za Twoje cenne wskazówki zwłaszcza że powoli zaczynamy się za oknami rozglądać. Piszę powoli, ponieważ zdecydowaliśmy się poczekać z tym do wiosny.
Obecnie jesteśmy na etapie deskowania i papowania dachu. Jeśli pogoda pozwoli - może położymy jeszcze dachówkę. Zakupiliśmy Euronitu - Profil S grafitową, ze względu na dobrą cenę (akurat była promocja 8)). W sumie całość - rynny, dwa okna dachowe i wszelkie akcesoria dachowe wyniosły nas ok. 10tys.więc chyba całkiem nieźle.
Zastanawiamy się teraz nad wykończeniem komina, a konkretnie czy męczyć się z klinkierem (ładnie wygląda ale kupa roboty), czy tynkować.... 1970, jeśli możesz napisz jak z tym u Ciebie.
Jeśli chodzi o pytanie agi777, cóż kwestia gustu i potrzeb. My od samego początku byliśmy zdecydowani na dom do 100m z garażem w bryle. Ten projekt najbardziej nam odpowiadał zwłaszcza ze względu na wygodną klatkę schodową (w porównaniu do borówek2). w chwili obecnej mieszkamy w 45m mieszkaniu i po wybudowaniu wszystkich ścian doznałam małego szoku - tyle jest miejsca w moim odczuciu. Dodatkowo pokój nad garażem podzieliliśmy na etapie adaptacji na dwa mniejsze; później obawiałam sie trochę czy dobrze zrobiliśmy i czy nie będą zbyt małe. I teraz mogę powiedzieć że są w sam raz - dwie przytulne sypialenki dla dzieci. Podsumowując, wszystko zależy od waszych oczekiwań. Nasze ten dom spełania, a poza tym jest tani w budowie.
Jeśli myślicie o większym to może popatrzcie jeszcze na Oberka. Bryła i rozwiązania podobne jak w Tomirze ale jest troszkę większy.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez 1970 » Czw 28 Paź 2010 11:50

Witam Stokrotko.Bardzo gratuluję dokonanych prac i życzę jak najmniejszych problemów w budowie.Ja z przyjemnością ruszyłbym z dalszymi pracami ale pieniążki się skończyły :shock: :shock: :shock: :!: ale wszystko się jakoś ułoży :D :D :D. Co do pytania dotyczącego komina.Stokrotko murujcie z cegły klinkierowej,ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.Nie chodzi tylko o to ,że klinkier ładnie wygląda ale o to ,że jest bardzo trwały.Dam ci przykład dotyczący mojego sąsiada wymurował komin ze zwykłej cegły i go otynkował a następnie obłożył płytkami imitującymi cegłę klinkierową i niestety wytrzymało to wszystko tylko 8 lat.Na dzień dzisiejszy murarz kończy mu murować kominy z cegły klinkierowej i nie muszę was uświadamiać,że jest to podwójny koszt robocizny(rozbiórka komina + jego wymurowanie).Wiadomo ,że cegła klinkierowa jest droga,ale dam ci taką radę .Jeśli możesz zainteresuj się kupnem cegły klinkierowej po sezonie( zima).Ja kupiłem w ten sposób cegły na kominy.W sezonie cegła klinkierowa która mnie interesowała kosztowała 3,20zł 1 sztuka a w zimie po małym targowanku zakupiłem ją po 2 zł.( a cegły 2 klasy tj. minimalne rysy i odpryski po 1,50 zł, przydają się one do ciętych wstawek z kawałków cegieł w murowywanych w komin).Stokroko jeśli chcesz zmniejszyć koszta związane z murowaniem kominów klinkierowych bardzo ci polecam robienie samemu zaprawy do murowania kominów.Nie kupuj gotowych zapraw bo są drogie i mało wydajne.Wystarczy kupić czarny barwnik do betonu (tzw.sadza angielska)wymieszać z betonem i gotowe. Cena barwnika jest bardzo mała (paczka 2kg kosztuje 13,50zł) Ja zużyłem 5 takich paczek na wszystkie 3 kominy.Jeszcze jedno pamiętajcie zamontować w kominach paleniskowych końcówki obrotowe z kapturem.Są zrobione z blachy kwasówki i oprócz tego ,że regulują dopływ powietrza do kominka lub pieca ochraniają środek komina przed deszczem i śniegiem(koszt 1 sztuki 180 złotych).Montaż jest bardzo prosty i robi się go w chwili kończenia murowania komina.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i powodzenia :D :D :D
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Czw 09 Gru 2010 11:02

Witam wszystkich serdecznie.Doszedłem w tej chwili do rozdroża finansowania dalszej budowy. Plan mam taki by jak najwięcej zrobić za własne środki,ale to się liczy z wieloletnią inwestycją minimum 10 lat.Jak wiecie mój Tomir jest w stanie surowym zamkniętym i w tej chwili zastanawiam się czy brać kredyt na wykończenie budynku czy dalej wykańczać budynek systemem gospodarczym.Byłem w banku i owszem mogę dostać kredyt od ręki ale przerażają mnie koszty kredytu,po prostu obawa czy dam radę spokojnie spłacić kredyt.Bardzo proszę o informację ile kosztowało was wykończenie Tomira.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Pon 13 Gru 2010 20:30

Może orientuje się ktoś ile kosztuje dokonanie zmian w projekcie? Planuję zmienić strop z Terivy na lany, pokój duży na pietrze podzielić na dwa mniejsze, doprojektować dach nad tarasem, zmiana pieca do ogrzewania z gazowego na węglowy. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez Architekt » Wto 14 Gru 2010 9:18

O wycenę prac projektowych związanych ze zmianami, o jakich pisze polshe, można zwrócić sie bezpośrednio do naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej). Bez względu na to, czy polshe zdecyduje się ostatecznie na skorzystanie z naszych usług, czy z usług innego projektanta, uzyska orientację w kosztach adaptacji i będzie mógł wybrać najkorzystniejszą dla siebie ofertę.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez stokrotka » Wto 14 Gru 2010 10:22

Witam wszystkich
1970 z powodu mniejszego zaawansowania budowy mogę jedynie napisać Ci moje zdanie na ten temat, tym bardziej że sami mamy podobne rozterki. Brać kredyt czy go nie brać - oto jet pytanie.... :roll: Narazie jeszcze ciągniemy budowę z własnych środków, które ostatnio są odwrotnie proporcjonalne do pogody za oknem, otóż baaaaaardzo szybbko topnieją. Rozważamy obecnie wszystkie "za i przeciw" i więcej wychodzi nam na "za". Wymienię kilka najistotniejszych powodów:
- budujemy dom po to - aby w nim mieszkac i się nim poprostu cieszyć- wiadomo że sam etap budowy to duzy wysiłek organizacyjny dla całej rodziny, rezygnacja z wielu przyjemności (np. wyjazdu na urlop- bo trzeba dogladać budowy), itp. Im badziej przeciąga się budowa - tym bardziej ma się jej dość. Oboje z mężem przekroczyliśmy trzydziestkę więc juz najwyższy czas na realizację marzeń.
- myslimy o niezbyt wygórowanym kredycie, takim właśnie na wykończenie; wiadomo, istotną rzeczą jest dobór materiałów - jako przykład podam że można zakupić kafelki do łazienki za 200zł/m2 , można i za 55zł/m2. My raczej jestesmy z tych którzy wybierają "średnią półkę" . Z tego co się orientowałam to przy kredycie w wysokości ok 100tys. miesięczna rata wynosi poniżej 1tys. a więc można wytrzymać. Myślimy aby pomóc sobie naszym obecnym mieszkaniem - tzn. zacząć wynajmować a pieniądze z wynajmu przeznaczać na spłatę rat.
- i jeszcze na koniec powód oczywisty - mieszkać gdzieś trzeba. Sam najlepiej ocenisz swoją sytuację mieszkaniową.
Co do wyskoich kosztów uzyskania kredytu - cóż banki z tego żyją i nie da się tego obejść, ale pomyśl - siedzisz sobie na swoim tarasie, pachnie gril, dookoła piękna trawka, roślinki - ech, ale się rozmarzyłam ( to pewnie przez tę mroźną zimę).1970 - życze Ci powodzenia - mam nadzieję że choć troszkę pomogłam.
Co do pytania polshe odnośnie zamian w projekcie. Wszystkie zmiany na których nam zależało wykonał nam projektant który adoptował projekt. Musisz popytać bo ceny są różne. My zapłacilismy ok. 2tys. z tym że ten sam projektant wykonał nam jeszcze projekty przyłączy. Trochę zdziwiło mnie to, że chcesz zmienić rodzaj stropu - to bardzo istotna zmiana. Może prościej będzie jeśli poszukasz innego projektu gotowego, w którym przewidziano strop żelbetowy
pozdrawiam stokrotka
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez 1970 » Wto 14 Gru 2010 11:33

Architekt napisał(a):O wycenę prac projektowych związanych ze zmianami, o jakich pisze polshe, można zwrócić sie bezpośrednio do naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej). Bez względu na to, czy polshe zdecyduje się ostatecznie na skorzystanie z naszych usług, czy z usług innego projektanta, uzyska orientację w kosztach adaptacji i będzie mógł wybrać najkorzystniejszą dla siebie ofert
stokrotka napisał(a):Witam wszystkich
1970 z powodu mniejszego zaawansowania budowy mogę jedynie napisać Ci moje zdanie na ten temat, tym bardziej że sami mamy podobne rozterki. Brać kredyt czy go nie brać - oto jet pytanie.... :roll: Narazie jeszcze ciągniemy budowę z własnych środków, które ostatnio są odwrotnie proporcjonalne do pogody za oknem, otóż baaaaaardzo szybbko topnieją. Rozważamy obecnie wszystkie "za i przeciw" i więcej wychodzi nam na "za". Wymienię kilka najistotniejszych powodów:
- budujemy dom po to - aby w nim mieszkac i się nim poprostu cieszyć- wiadomo że sam etap budowy to duzy wysiłek organizacyjny dla całej rodziny, rezygnacja z wielu przyjemności (np. wyjazdu na urlop- bo trzeba dogladać budowy), itp. Im badziej przeciąga się budowa - tym bardziej ma się jej dość. Oboje z mężem przekroczyliśmy trzydziestkę więc juz najwyższy czas na realizację marzeń.
- myslimy o niezbyt wygórowanym kredycie, takim właśnie na wykończenie; wiadomo, istotną rzeczą jest dobór materiałów - jako przykład podam że można zakupić kafelki do łazienki za 200zł/m2 , można i za 55zł/m2. My raczej jestesmy z tych którzy wybierają "średnią półkę" . Z tego co się orientowałam to przy kredycie w wysokości ok 100tys. miesięczna rata wynosi poniżej 1tys. a więc można wytrzymać. Myślimy aby pomóc sobie naszym obecnym mieszkaniem - tzn. zacząć wynajmować a pieniądze z wynajmu przeznaczać na spłatę rat.
- i jeszcze na koniec powód oczywisty - mieszkać gdzieś trzeba. Sam najlepiej ocenisz swoją sytuację mieszkaniową.
Co do wyskoich kosztów uzyskania kredytu - cóż banki z tego żyją i nie da się tego obejść, ale pomyśl - siedzisz sobie na swoim tarasie, pachnie gril, dookoła piękna trawka, roślinki - ech, ale się rozmarzyłam ( to pewnie przez tę mroźną zimę).1970 - życze Ci powodzenia - mam nadzieję że choć troszkę pomogłam.
Co do pytania polshe odnośnie zamian w projekcie. Wszystkie zmiany na których nam zależało wykonał nam projektant który adoptował projekt. Musisz popytać bo ceny są różne. My zapłacilismy ok. 2tys. z tym że ten sam projektant wykonał nam jeszcze projekty przyłączy. Trochę zdziwiło mnie to, że chcesz zmienić rodzaj stropu - to bardzo istotna zmiana. Może prościej będzie jeśli poszukasz innego projektu gotowego, w którym przewidziano strop żelbetowy
pozdrawiam stokrotka

Witam serdecznie.Stokrotko bardzo dziękuję za miłe słowa, myślę podobnie jak ty ale trzeba to jeszcze przegryźć.Co do pytania polshe, ja osobiście za zmiany w postaci( dodane 2 balkony,drzwi przejściowe z garażu do kotłowni) zapłaciłem jedynie 100 złotych.Jeśli chodzi o inne zmiany podczas budowy ( nieduże), to bez problemu zaakceptował je mój kierownik budowy i powiedział mi ,że wszystko akceptuje.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i idę dalej walczyć z myślami brać kredyt :shock: czy nie. :shock:
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Wto 14 Gru 2010 11:40

Witam ponownie. Bardzo proszę o informację dotyczącą wykończenia TOMIRA.Jestem ciekaw czy 150000 złotych wystarczy na wykończenie budynku , oczywiście produkty z średniej półki + dużo mojej robocizny.Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Wto 14 Gru 2010 22:56

stokrotka napisał(a):Witam wszystkich
[...]
Co do pytania polshe odnośnie zamian w projekcie. Wszystkie zmiany na których nam zależało wykonał nam projektant który adoptował projekt. Musisz popytać bo ceny są różne. My zapłaciliśmy ok. 2tys. z tym że ten sam projektant wykonał nam jeszcze projekty przyłączy. Trochę zdziwiło mnie to, że chcesz zmienić rodzaj stropu - to bardzo istotna zmiana. Może prościej będzie jeśli poszukasz innego projektu gotowego, w którym przewidziano strop żelbetowy
pozdrawiam stokrotka

Nie chce zmieniać projektu bo ten mi się podoba. :mrgreen: Z tym stropem to się zastanawiam na razie bo znajomi sugerują, ze lepiej zrobić lany (koszty i mniej problemów z pęknięciami itp). Mam nadzieję, że w przyszłym roku już zacznę budowę :P Sen z powiek spędza mi droga dojazdowa do działki, muszę utwardzić ok 80 metrów bo inaczej nie wjedzie mi żaden transport :| Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez patrycjakrak » Śro 29 Gru 2010 16:02

Witam.
Mam w planach budowę domu Tomir.
Jakby ktos mógł mi przeslać zdjęcia z budowy tego domu to będe wdzieczna
pozdrawiam
patrycja
moj mail: pati_krak@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
patrycjakrak

Postprzez polshe » Pon 17 Sty 2011 21:15

No i zaczęło się dziś rozpocząłem pracę nad uzyskaniem pozwolenia na budowę. Jestem po wstępnej rozmowie z architektem i zaczynam kompletować papiery :)
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez stokrotka » Pon 17 Sty 2011 23:15

Polshe, powodzenia!!! 8)
Z perspektywy czasu mogę powiedzieć że "nie taki diabeł straszny". My też zaczynaliśmy w styczniu naszą przygodę z Tomirem. W połowie lutego złożyliśmy dokumenty w urzędzie, a już w połowie kwietnia ruszyła budowa.
Co doTwojego pytania odnośnie kiepskiej drogi wjazdowej - u nas było podobnie. Daliśmy ogłoszenia w lokalnych mediach "przyjmę gruz i ziemię". Kilka wywrotek skutecznie załatwiło sprawę.
Awatar użytkownika
stokrotka

Postprzez 1970 » Wto 18 Sty 2011 19:43

Polshe no to witamy w klubie i pamiętaj byle do przodu :P . To jest chyba jakiś znak ,że pójdzie ci dobrze ,ponieważ ja też jak Stokrotka zacząłem papierologię w styczniu a w kwietniu miałem już zalane fundamenty i wymurowane bloczki do stanu 0. Życzę ci miłych urzędników,fajnego i łebskiego kierownika budowy,dobrego majstra,dużych rabatów na materiały budowlane,dużo uporu i silnej woli no i przede wszystkim dużo szczęścia :!: Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Nie 23 Sty 2011 22:25

Dzięki za miłe słowa :P U mnie papierologia potrwa pewnie trochę dłużej, ale jestem mocno zmotywowany wiec będzie dobrze. :mrgreen: (najpierw muszę zdobyć akt własności działki , ale to tylko formalność, która wymaga trochę czasu)
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez anna.m. » Nie 30 Sty 2011 13:31

Witam...myślimy o budowie domu i zainteresował nas projekt domu TOMIR. Chcieliśmy zapytac czy buduje ktos ten domek w okolicach Płocka??? Mamy pare pytań o koszty budowy,zmiany w projekcie a jesli byłoby to mozliwe podjechac i obejrzeć. Bardzo proszę o kontakt na adres: tedii6@wp.pl
Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
anna.m.

Postprzez 1970 » Czw 03 Lut 2011 13:43

Witam wszystkich serdecznie.Posiedzieć spokojnie to ja nie umiem.Ruszyłem temat dachu.Mam ekipę dakarską i wycenę wszystkich produktów potrzebnych do pokrycia dachu , łącznie z ławami kominiarskimi,płotkami śniegowymi, z 2 zestawami wentylacyjnymi ,łatami drewnianymi,kontrłatami drewnianymi wyniosło razem:14480 zł . Ekipa za całkowitą robociznę weźmie 4000 zł. Chcieli 5500 ale zima jest wspaniałym przyjacielem inwestorów jeśli chodzi o targowanie.Blachodachówkę będę kładł firmy Ruukki stal fińska 30 lat gwarancji.Jeśli chodzi o pokrycie dachu nie patrzyłem na oszczędności tylko na jakość produktów. Sami wiecie ,że jest to jeden z najważniejszych elementów domu,więc wszystko musi być zrobione porządnie.Okna dachowe wstawiam Fakro FTS U2 78 x 140 i wyłaz dachowy Fakro WLI 54 x 83.Nie są to tanie okna dachowe ale cały dach chcę mieć zrobiony na dość wysokim poziomie by nie mieć problemów.Zima jest także dobrym okresem na przemyślenia,więc z żoną stwierdziliśmy ,że zrobimy dach,elektrykę,barjerki zewnętrzne na schodach i balkonach,ocieplenie budynku i dopiero wtedy weźmiemy kredyt na samo wykończenie. Wykończymy domek ,wynajmiemy nasze dotychczasowe mieszkanie i będziemy się cieszyć życiem. Myślę ,że potrwa to jeszcze około 4 lat ale to nie 10 lat.Fajnie jest budować dom systemem gospodarczym i z własnych środków ,ale po kilku latach zaczyna to być bardzo męczące i w wielu momentach zniechęca do dalszych działań budowlanych.Bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę powodzenia. :P
Awatar użytkownika
1970

Następna