Projekt TOMIR

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt TOMIR

Postprzez 1970 » Śro 16 Lut 2011 7:08

Witam serdecznie. Wczoraj tj. 15.02.2011roku brygada 4 dekarzy zaczęła pracę przy pokryciu dachu mojego Tomirka. Modlę się o pogodę potrzeba tylko 4 dni na skończenie dachu, mróz im nie przeszkadza byle nie padało. :!: :!: :!: Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia. :P
Awatar użytkownika
1970

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez polshe » Pią 18 Lut 2011 21:22

1970 no to trzymam kciuki za pogodę. :P U mnie nadal trwają formalności związane z uzyskaniem aktu własności, ale już bliżej jak dalej :mrgreen:
Awatar użytkownika
polshe

Obrazki: 0
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez 1970 » Nie 20 Lut 2011 5:52

Witam serdecznie .Polshe dziękuję za wsparcie a tobie też życzę szybkiego zakończenia spraw papierkowych.Pogoda jak widać bajeczna :evil: do pokrycia dachu,lecz moja ekipa dekarzy zadziwiła mnie wczoraj :shock: :shock: :shock: .Rano w sobotę patrzę przez okienko a tu prószy mały śnieg więc myślę sobie, że tygrysy fachu dekarskiego się nie pojawią.Wypiłem kawkę i stwierdziłem ,że zaniosę kolanka do rynien na budowę (dowieziono mi z hurtowni) co by mi się nie walały po mieszkaniu.Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem ekipę przy pracy.Zamietli sobie śnieg z elementów pod pokrycie i zaczęli pracę.Kiedy ich zapytałem o bezpieczeństwo :!: odpowiedzieli mi ,że bardzo dużo robót robili w takich warunkach.Wczoraj pokryli jedną stronę dachu w 80% + obróbka komina + zamontowanie 2 okien dachowych.Chłopaki naprawdę są dobrzy w swoim fachu,tylko szkoda ,że muszą uciekać za chlebem do Szwecji wyjeżdżają 15 marca, ciekawe kiedy my będziemy mogli żyć normalnie w naszym pięknym kraju :?: . Życzę wszystkim powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez mar1978 » Śro 02 Mar 2011 16:25

Witam - czy mógłbym poprosić o podesłanie kilka fotek z Realizacji Tomira (jestem zainteresowany budowa tomira w odbiciu lustrzanym). Tylko z żoną zastanawiamy się jak rzeczywiście wygląda ten domek. Może ktoś buduje lub juz wybudował w Łódzkiem (Sieradz). Interesują mnie zdjęcia jak wygląda zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Z góry dziękuje. Mój mail: marcin-sosnicki@wp.pl
Awatar użytkownika
mar1978

Postprzez mar1978 » Śro 02 Mar 2011 16:27

Witam - czy mógłbym poprosić o podesłanie kilka fotek z Realizacji Tomira (jestem zainteresowany budowa tomira w odbiciu lustrzanym). Tylko z żoną zastanawiamy się jak rzeczywiście wygląda ten domek. Może ktoś buduje lub juz wybudował w Łódzkiem (Sieradz). Interesują mnie zdjęcia jak wygląda zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Z góry dziękuje. Mój mail: marcin-sosnicki@wp.pl
Awatar użytkownika
mar1978

Postprzez 1970 » Nie 06 Mar 2011 9:47

Witam serdecznie.Informuje ,że dnia 02.03.2011 zakończyłem krycie dachu.Pogoda była w kratkę ale się udało i powiem szczerze ,że wyszło fajnie.Teraz powoli myślę o elektryce i prosiłbym o informację na jakie koszty się nastawiać.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Pon 07 Mar 2011 20:41

1970 napisał(a):Witam serdecznie.Informuje ,że dnia 02.03.2011 zakończyłem krycie dachu.Pogoda była w kratkę ale się udało i powiem szczerze ,że wyszło fajnie.Teraz powoli myślę o elektryce i prosiłbym o informację na jakie koszty się nastawiać.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia.

Gratulacje!!!! Może jakieś foto :mrgreen: Co do elektryki to konkretnie nie mam wyliczeń, ale w rodzinie w trakcie prac dom ok 120 m2 podstawowa elektryka czyli dwa do trzech punktów w pokoju materiały wyszły ok 1000-1500 zł + własną robota (elektryk w domu). Do tego dojdzie jeszcze uzbrojenie piwnicy i garażu. Koszty przyłącza to ok 3000 zł + jakieś dodatkowe koszty papierów ok 200 zł.
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez 1970 » Pią 11 Mar 2011 14:41

Witam wszystkich.Przychyliłem się do kilku próśb o przesłanie zdjęć z budowy TOMIRA.Przepraszam ,że trwało to tak długo (brak czasu).Teraz trochę żartobliwie,są tam dwa zdjęcia domu który jest na zdjęciach przechylony.Chcę wszystkich uspokoić ,na szczęście to ja stałem krzywo przy robieniu zdjęća domek stoi prościutko.Teraz dalszy ciąg przygody życia pt.budowa domu.Byłem dziś dowiedzieć się o koszt przeniesienia skrzynki elektrycznej(prowizorka budowlana) ze słupa na ścianę budynku.Pan poinformował mnie ,że koszt docelowego montażu wyniesie 1645 złotych :shock: ,pytam więc pana czy w tej sumie będę miał cały montaż na co delikwent odpowiedział mi ,że skrzynkę na ścianę montuję we własnym zakresie a oni tylko mają obowiązek podłączyć warkocz do skrzynki. :evil: Jak zwykle w tym kraju ,płać i rób se sam.Jeśli ktoś będzie chciał kilka fotek z mojej budowy to proszę o adres i napewno prześlę.Służę wszystkim pomocą,życzę powodzenia i wytrwałości.
PS.
(za elektryczną prowizorkę budowlaną zapłaciłem 1920 zł + 1645zł= 3565złotych +52 zł (abonament miesięczny + zużyta energia)
BAJKA :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Sob 19 Mar 2011 5:19

Witam serdecznie.Wczoraj skończyłem robić obramowanie barjerek na balkonach ,tarasie i wejściu.W planach miałem troszeczkę inne rozwiązanie,lecz cena stali :shock: zmusiła mnie do ustępstw w postaci wymażonych balustrad. Zamontowałem słupki stalowe i do tego zostały przyspawane poręcze,wszystko jest gotowe pod przykręcanie desek.Deski będe chciał wyleżakować tak ze 2 lata,następnie wycheblować,impregnować,polakierować i montować.Powolutku przygotowuję się do ocieplenia budynku. Mam nadzieję ,że finanse pozwolą zrealizować to w przyszłym roku,bo w tym roku według moich planów zostało mi : przeżucenie skrzynki prowizorki budowlanej na miejsce docelowe co się wiąże z zapłaceniem haraczu za docelowy przydział prądu :evil: oraz zrobić na czysto posadzkę w garażu i podjazd do niego ( by móc już z niego korzystać).Chciałbym oczywiście zrobić więcej ale niestety brak kasy :shock: :shock: :shock: . Zauważyłem ostatnio dość niebezpieczne dla nas budujących zjawisko w postaci małych ale systematycznych podwyżek wszystkich materiałów związanych z budową.Zaczyna mnie to bardzo denerwować,ponieważ podobne zjawisko pamiętam z 2008 roku kiedy doszło do apsurdu cenowego, że pustak suporex kosztował 16 złotych, cement 920 złotych za tonę itd...... Mam nadzieję,że to się nie powtórzy.Pozdrawiam wszystkich :P i życzę wytrwałości i uporu.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Czw 24 Mar 2011 19:09

Zakupiłem dzisiaj projekt 8) odbiór w środę :mrgreen:
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez 1970 » Pią 25 Mar 2011 5:55

Gratuluję :!: :!: :!: i życzę szybkich postępów w budowie. Polshe kiedy będziesz miał projekt przed sobą to dopiero zaczynają się (myślunki) :shock: 8) :lol: :x :!: :?: :twisted: :evil: :roll: :mrgreen: .Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Wto 03 Maj 2011 6:17

Witam serdecznie.Dawno nic nie pisałem ponieważ na budowie nic się nie działo.Powolutku zacząłem robić na parterze zasilenie wodne + c.o. co udało się zakończyć 30.04.2011. :P Dalej czekam na przeniesienie skrzynki elektrycznej na budynek a to bedzie mnie kosztować 1901 złotych i energetyka ma czas na to do 04.10.2011(pół roku!!!,) :evil: :evil: :twisted: Osobiście mam już dosyć rzucania kłód pod nogi,ciekawe czy jakiś urzędas pomoże mi raz podczas budowy,bo na razie są mistrzami w utrudnianiu wszelakim.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia 8)
Awatar użytkownika
1970

Postprzez Jawar » Pią 06 Maj 2011 16:06

Witam .
Jestem w trakcie przemyśleń na temat budowy tego domku. Proszę o przesłanie kilku zdjęć wewnątrz,zewnątrz. Pozdrawiam wszystkich którzy wybrali ten projekt. :| .
Awatar użytkownika
Jawar

Postprzez polshe » Pon 04 Lip 2011 21:17

Dawno nic tu nie pisałem. Projekt w adaptacji. Mam nadzieje, że ok połowy lipca złoże wniosek o pozwolenia na budowę 8) Jak na razie na placu budowy to mam drogę dojazdowa usypana z gruzu (ok 90 m). Niebawem przywiozę pierwsze materiały na działkę i zacznie się zabawa :mrgreen:
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez 1970 » Nie 07 Sie 2011 4:51

Witam wszystkich serdecznie.Dawno nic nie pisałem ponieważ na budowie prawie nic się nie dzieje (brak kasy :shock: :cry: :!: )ale coś udło się zrobić, tak więc zalałem na czysto posadzki w garażu i łazience na parterze oraz zamontowałem w łazience umywalkę i wc , mam teraz w pełni wygodny dom w SSZ z prądem , piecem i łazienką.Teraz czekam aby energetyka przeniosła mi skrzynkę elektryczną na miejsce docelowe ale od tego monopolisty nikt się nie spieszy :evil: :twisted: . Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia 8) .
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Wto 09 Sie 2011 7:01

Witam .Po interwencji w energetyce dowiedziałem się ,że znowu zaszły zmiany dotyczące montażu mojej skrzynki na budynku (energia docelowa)tzn. że wszystko muszę zamontować na własny koszt, podobno zmiana przepisów czyli następna pomoc państwa dla budujących dom. Dowiedziałem się wczoraj od elektryka ,że koszt przeniesienia skrzynki wyniesie 600 złotych :evil: Sumując więc koszty mojej (złotej) energii wygląda to tak : 1920 zł. prowizorka budowlana,1930 zł opłata za 14 Kw przydział mocy + 600 zł przeniesienie skrzyki = 4450 zł :evil: + abonament miesięczny 52 zł. :evil: :!: :!: :!: :!: Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez 1970 » Wto 23 Sie 2011 7:18

Witam. Jeśli miałbym budować dom poraz drugi w tym kraju napewno bym tego nie zrobił,ponieważ tylu utrudnień,kłutni i innych stanów nerwowych nigdzie bym niedoznał. Urzędnicy dla których liczą się tylko pierdolone pieczątki a nie zdrowy rozsądek doszli do perfekcji utrudniania życia budującym.W tej chwili walczę z przyłączem docelowym :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: ręce opadająi niechce mi się o tym pisać bo na samą myśl szlag mnie trafia. :twisted: Ciekawi mnie dlaczego nas budujących traktuje się jako bardzo bogatych mających mnóstwo gotówki ludzi.Taki jeden urzędas z drugim nie zdają sobie sprawy , że 70% budów jest budowanych systemem gospodarczym co wiąrze się dla inwestora i jego rodziny z wieloma wyrzeczeniami i takich ludzi trzeba szanować i im pomagać a nie wymyślać dziwnych interpretacji przepisów .Piszę bo jestem zniechęcony tym wszystkim i coraz bardziej brakuje mi sił i zapału do prowadzenia budowy swojego wymażonego domu.Pozdrawiam serdecznie obyście nietrafili na takich urzędników jak ja.
Ps.
Ktoś kiedyś napisał,że dopóki nie stawiał domu miał pieniądze i dużo świętego spokoju.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Nie 28 Sie 2011 20:54

Rzeczywiście walka z urzędami potrafi doprowadzić do szału. Ciągle czekam na pozwolenie na budowę. Dzwonie do Starostwa z pytaniem jak tam moja sprawa i ciągle słyszę : "proszę zadzwonić za tydzień... proszę zadzwonić za dwa dni.... itp" Przy składaniu wniosku o PNB miła Pani nie bardzo wiedziała co trzeba złożyć - profesjonalizm... :roll: W końcu byłem w starostwie uzupełnić braki we wniosku - w życiu bym się nie domyślił jak wypełnić poprawnie wniosek dla osoby prowadzącej moją sprawę. Tyle mi podyktowała, że nie zmieściło się w rubrykach na wniosku :lol: Ale podobno wszystko już jest ok i czekam na decyzję.
Bloczki, stal i pustaki mam już na budowie teraz tylko PNB i zaczynam działać. 8)
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez pycka » Wto 06 Wrz 2011 19:35

Właśnie rozpoczynam budowe domu tomir, i miała bym wielka prozbe do tych którzy juz maja wybudowany, o podeslanie paru zdjęć. Była bym bardzo wdzieczna :P
Awatar użytkownika
pycka

Postprzez 1970 » Śro 07 Wrz 2011 4:32

Do Pycka. Gratuluję rozpoczęcia budowy , proszę podaj swojego maila to prześlę ci kilka fotek z budowy.Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez pycka » Śro 07 Wrz 2011 19:08

Awatar użytkownika
pycka

Postprzez polshe » Śro 07 Wrz 2011 21:27

Mam pozwolenie na budowę !!! :mrgreen: Jeszcze tylko musi się uprawomocnić i papiery z głowy :mrgreen:
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez 1970 » Czw 08 Wrz 2011 9:29

:mrgreen: :shock: :evil: :twisted: 8) :x :?: :!: :mrgreen: Gratuluję Polshe i do boju.Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez malenaj » Sob 15 Paź 2011 20:07

Witam wszytskich
Może ktoś z Was buduje domek Tomir Lux- jeżeli tak to proszę o kontakt, zdjęcia: malenaj21@gmail.com
My jesteśmy na etapie zalania belki w fundamencie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malenaj

Podziękował : 2 razy

Postprzez 1970 » Nie 16 Paź 2011 4:14

Do malenaj.Witam serdecznie,buduję podstawowego pierwszego TOMIRA. Pozdrawiam serdecznie.

Za ten post autor 1970 otrzymał podziękowanie od
malenaj(Nie 16 Paź 2011 10:03)
Ocena:33.33%

Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Nie 16 Paź 2011 10:38

U mnie mały postęp na budowie humus zdjęty. Po niedzieli geodeta przyjedzie wytyczyć budynek 8) :mrgreen:
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez Desella » Nie 16 Paź 2011 14:54

Witam.Właśnie kupujemy działke i jesteśmy w trakcie wyboru projektu. Na obecną chwile w 99% bedzie to Tomir. Chcemy budować systemem gospodarczym. W tym roku jeszcze mam zamiar złożyć wniosek o pozwolenie na budowe zeby od wiosny ruszyć z fundamentami.(tyle na razie mamy uzbierane kasy)Przeczytałam wszystkie powyższe posty i jestem dobrej myśli. Jeśli Ktoś z budująsych znajdzie chwilke to prosze o przesłanie zdjeć z budowy i może jakiś cennych rad co do tego projektu bo na razie jestem zielona w temacie. z góry dziekuje.mieszkam na terenie byłego leszczyńskiego może ktoś zna jakieś tanie hurtownie. mój mail aniasierota@vp.pl
Awatar użytkownika
Desella

Postprzez polshe » Nie 13 Lis 2011 18:42

Budowa rozpoczęta :mrgreen: W sobotę zalaliśmy ławy fundamentowe. Ściany fundamentowe będą murowane z bloczków betonowych, ale nie wiem czy uda mi się zrealizować mój plan na ten rok czyli stan zero. Teraz wszystko zależy od pogody 8)
Podsumowałem również wszystkie koszty dokumentów niezbędnych do pozwolenia na budowę i wyszło 9500 zł. (Przepisanie działki, notariusz, projekt, mapki do celów projektowych, adaptacja, wszystkie opłaty w gminie, wytyczenie budynku,)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez polshe » Nie 04 Gru 2011 8:39

Fundamenty wymurowane i zasypane. Pozostało jeszcze zalanie wieńca i chudego betonu na stan "zero".

Podsumowanie prac ziemnych:

Beton Ławy fundamentowe 9,5 m3
Bloczek betonowy 1440 sztuk
Cement ok 750 kg +plastyfikatory itp
Piach ok 30 ton
Styrodur XPS 5 m3
Izolacje Dysperbit - ok 100 kg
Papa 3 rolki
Stal do zbrojenia ław (mimo iż nie ma w projekcie zastosowaliśmy) 20 drutów fi 12, ok 200 strzemion drut fi 6
Praca koparki przy wykopie, zdejmowanie humusu, zasypywanie fundamentów - ręczne wybierania ław.

Koszt wykonania tych prac to 11 000 zł (w większości jest to koszt materiałów gdyż praca wykonywaliśmy we własnym zakresie)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polshe

Postprzez jagaarc » Śro 01 Lut 2012 10:47

WITAM WSZYSTKICH. BARDZO PODOBA MI SIĘ TEN PROJEKT, W ZWIĄZKU Z TYM MAM PROŚBĘ, JAK MA KTOŚ ZDJĘCIA Z WEWNĄTRZ DOMU TO BARDZO PROSZĘ O PRZESŁANIE NA: jagaarc@poczta.onet.pl. CHCIAŁABYM WIEDZIEĆ JAK WIELKOŚCIOWE SĄ POMIESZCZENIA.
DZIĘKUJĘ.
Awatar użytkownika
jagaarc

Postprzez jagaarc » Czw 09 Lut 2012 20:13

Witam. Mam pytanie, czy buduje ktoś Tomira w woj. podkarpackim?i w jakiej miejscowości?
Chętnie byśmy z mężem obejrzeli Tomira na żywo. :P Bardzo proszę o wiadomość.
Awatar użytkownika
jagaarc

Postprzez kasiek12345 » Pią 24 Lut 2012 14:06

Witam czy ktoś by mógł przesłać zdjęcia z wnętrza wybudowanego Tomira, bardzo mnie ciekawią wielkości pomieszczeń tego domku, jak to już wygląda po wybudowaniu, mam także pytanie czy w dolnej łazience istnieje możliwość wstawienia kabiny prysznicowej, czy jednak jest to za małe pomieszczenie????
Bardzo proszę o fotki kasiax12@op.pl
Awatar użytkownika
kasiek12345

prysznic w wc na parterze Tomira

Postprzez Architekt » Pią 24 Lut 2012 15:15

kasiek12345
Pomieszczenie wc w Tomirze jest za małe, żeby zmieścić prysznic. Nie ma tez żadnego pola manewru dla jego powiększenia, bo sień również jest niewielka. Można by próbować zabrać trochę miejsca z kuchni, ale lada robocza stałaby się niefunkcjonalna. Ponadto należałoby zaprojektować belkę przenosząca obciążenia ze stropu zamiast ściany kuchnia/wc.
W tak niewielkich i oszczędnie zaprojektowanych domach, jak te z rodziny Tomira, które w dodatku nie mają sypialni na parterze nie przewidujemy raczej łazienki z prysznicem.
Wyjątkiem są projekty o zbliżonej do Tomira powierzchni, takie jak: Talus, Dario i Majka Beta. Jednak mają one z bardziej rozbudowane bryły i nie są dla Tomira konkurencją w kwestii prostoty i niskich kosztów budowy oraz utrzymania domu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez aga777 » Pią 13 Kwi 2012 18:14

Witam wszystkich, po długich poszukiwaniach projektu wraz z mężem zdecydowaliśmy się właśnie na TOMIRA. Dlatego mam gorącą prośbę do budujących o przesłanie paru fotek pomieszczeń wewnątrz.
Interesuje mnie również jaki rodzaj ogrzewania przewidujecie w waszych domach i czy oraz o ile powiększacie kotłownie przy ogrzewaniu węglem?
BARDZO PROSZĘ jeśli ktoś może o przesłanie paru fotek na adres agak77@tlen.pl
Awatar użytkownika
aga777

Postprzez 1970 » Nie 29 Kwi 2012 0:44

Witam wszystkich serdecznie. 23.04.2012 skończyłem ocieplanie Tomira :!: .Ocieplałem styropianem Termoorganika fasada z frezem o grubości 15 cm. W tej chwili przymierzam się do montażu instalacji elektrycznej( skrzynkę rozdzielczą mam już zamontowaną w korytarzu).Do kasiek12345 , jeśli chodzi o wielkość pomieszczeń dla mnie są wystarczające ( ani za małe ani za duże). Co do łazienki na dole, w tej chwili mam zamontowany w niej kompakt WC oraz małą umywalkę oraz jest wygospodarowane miejsce na kabinę prysznicową 80 cm. Aby móc wstawić kabinę w dolnej łazience musiałem zmniejszyć okno łazienkowe, no cóż budowa domu to wiele ustępstw :shock: Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wytrwałości.
Awatar użytkownika
1970

Postprzez polshe » Nie 13 Maj 2012 15:50

Witam
Właśnie zakończyłem murowanie ścian parteru. ( Ściany nośne, działowe, kominy, przyłącze wodne, wylany chudy beton). Jak na razie idzie dość sprawnie. Teraz kolejny etap: strop 8)
Zdjęcia:

http://imageshack.us/photo/my-images/546/73373635.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/21/30917330.jpg/
Awatar użytkownika
polshe

Poprzednia