Projekt STAŚ

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt STAŚ

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:50

Projekt domu jednorodzinnego STAŚ. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Staś
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez KW » Sob 01 Wrz 2007 20:07

Nie polecam nikomu firmy Archeton.
Około 7 miesięcy temu kupiłam ten właśnie projekt. Niestety przy dokładniejszym jego przeglądaniu (w celu zakupu materiałów) okazało się, że jest on wykonany bardzo niestarannie.
Na mój e-mail z reklamacją odpowiedział Pan konstruktor (biuro obsługi klienta najwyraźniej nie widzi potrzeby odpowiadania na reklamacje) i obiecał wysłanie pocztą poprawionych rysunków - to było w maju.
Od tego momentu na stronie Archetonu zmieniono design elewacji domu, jest nowy kosztorys... ciekawe tylko czy poprawiono np. błędy w konstrucji stropu, bo ja niestety na rysunki jak dotąd się nie doczekałam.
Pozdrawiam
KW
Awatar użytkownika
KW

Miejscowość: okolice Warszawy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Projekt Staś - reklamacja

Postprzez Architekt » Wto 04 Wrz 2007 9:01

Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta wypełniło swoje zadanie przekazując problem błędów konstruktorowi , który ma i wiedzę o projekcie pozwalającą udzielić kompetentnej odpowiedzi, co, jak Pani wspomniała, uczynił.
Najwyraźniej jednak zawiodło ogniwo łączące konstruktora z Biurem Obsługi, które nie otrzymało od niego informacji o poprawieniu usterek- czyli sygnału do wysyłki poprawionych rysunków do Pani.
Bardzo przepraszamy! :oops:
Dla pewności prosimy bardzo o ponowne przekazanie wiadomości o zauważonych błędach (jak dotąd nie mieliśmy sygnałów od innych inwestorów w sprawie tego projektu) na adres jasinski@archeton.pl lub na PW Architekta na forum. Pani sprawę postaramy się załatwić najszybciej, jak to tylko możliwe.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez KW » Wto 04 Gru 2007 17:55

To czy Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta wypełniło swoje zadanie czy też nie nie jest dla mnie aż takie oczywiste ponieważ konstruktor odpowiedział po prostu na e-mail wysłany przeze mnie bezpośrednio do niego. Ale mniejsza o to...
Jeśli chodzi o projekt, to nie zależy mi już na otrzymaniu poprawek ponieważ jestem już na etapie wykończeniówki. Nie będę tutaj też wymieniać zauważonych przeze mnie błędów, bo nie mam na to czasu ani chęci. Czyż nie za to się płaci "fachowcom"?
Zastanawiam się tylko jakie kwalifikacje ma osoba, która nie potrafi wpisać nawet właściwego ciężaru stali w zestawienie.
Pisząc do Państwa reklamację wiedziałam o błędach m.in. w rysunkach stropu i w związku z tym o konieczności lekkich poprawek w zestawieniu. Niestety przed zakupem stali nikt nie zauważył błędów w przeliczeniu przez konstruktora metrów bieżących na kg. Te błędy kosztowały mnie bagatela blisko 3000 PLN, bo tyle na dzień zakupu kosztowała prawie tona stali, o którą to machnął się pan inżynier w swoich jakże skomplikowanych przeliczeniach.
A tak na marginesie nadal tą stal mam i chętnie wyślę za pobraniem, jeszcze się tylko zastanawiam, na adres Archetonu czy do konstruktora bezpośrednio...
A może się mylę, może w Krakowie rzeczywiście takie silne przyciąganie ziemskie występuje, że np. #8 potrafi ważyć ponad dwa razy tyle co zwykle.
Reasumując projekt nadal uważam za przemyślany funkcjonalnie, dom jest przestronny wewnątrz i po prostu ładny. Poza dodatkowym oknem doświetlającym hol i zamianą schodów żelbetowych na drewniane nie wprowadziłam właściwie żadnych zmian. Ze względu na prostotę jest też znacznie tańszy w budowie niż wiele innych. Ale niestety rozczarowuje przy tym wszystkim staranność jego wykonania i denerwuje tona stali na podwórku, a raczej stracone na nią pieniądze.

Pozdrawiam,
KW
Awatar użytkownika
KW

Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez zbyszek.m » Wto 18 Gru 2007 15:32

Witam wszystkich, którzy budują ten domek! Mnie też się on podoba, tylko brak mi w nim garażu, ale to nie problem, bo garaż mozna dokleić. Może ktoś mi powie, jakie są koszty wybudowania tego domku . Z góry serdeczne dzięki.
Awatar użytkownika
zbyszek.m

Postprzez MMM » Nie 20 Sty 2008 11:20

Witam . Właśnie jestem w trakcie budowy tego domku z garażem.Garaż doprojektowałem z prawej strony przy kotłowni z dachem jednospadowym. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MMM

Miejscowość: OLEŚNICA

Postprzez Kasia_Adas » Czw 07 Lut 2008 10:25

MMM napisał(a):Witam . Właśnie jestem w trakcie budowy tego domku z garażem.Garaż doprojektowałem z prawej strony przy kotłowni z dachem jednospadowym. Pozdrawiam

Witam,
My też się zastanawiamy nad tym projektem :)
Chcemy go postawić w Krzeczynie właśnie pod Oleśnicą.
Też myślimy o garażu, ale u nas raczej wchodzi w grę odbicie lustrzane.
Jak tam idzie budowa :?:
Awatar użytkownika
Kasia_Adas

Staś

Postprzez Piotr Krym » Czw 27 Mar 2008 20:34

Również pragnę zakupić projekt tego domku. :?: Interesuje mnie czy ktoś go już postawił? Czy końcowy efekt jest zadowalający i zgodny z oczekiwaniami państwa? Czy ktoś próbował ten dom podpiwniczyć? :idea:
Awatar użytkownika
Piotr Krym

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

projekt staś

Postprzez lukasz123 » Sob 14 Cze 2008 8:36

Właśnie jestem w trakcie wybierania projektu domu i poważnie zastanawiam się nad Stasiem. Jeżeli ktoś buduje lub zrealizował już ten projekt to czy mógłby podzielić się swoją opinią na temat projektu i samego domu oraz udzielił cennych wskazówek.chętnie zobaczyłbym zdjęcia zrealizowanego projektu. Mój adres lukaszek123@op.pl :D
Awatar użytkownika
lukasz123

odpowiedź dla lukaszek 123

Postprzez Architekt » Czw 19 Cze 2008 11:16

1. Na forum przeczytałem negatywną opinię na temat wykonania projektu, czy błędy w tym projekcie zostały poprawione i czy po zakupie tego projektu wprowadzenie poprawek, wynikających z błędu architekta, jest możliwe nieodpłatnie przez biuro.

2. Czy powierzchnie pomieszczeń są podane prawidłowo? Zastanawiam się czy wzięto pod uwagę grubość ścian zewnętrznych i wewnętrznych, gdyż na rysunku w folderze wydają się nieproporcjonalnie cienkie.

3. Czy ścianę między kotłownią i łazienką na parterze można wyburzyć ?

1. Błędy, o których pisze wyżej KW zostały poprawione w projekcie.
2. Powierzchnie użytkowa i netto obliczane są bez uwględnienia grubości ścian, powierzchnie całkowita i zabudowy liczone są po obrysie zewnętrznym ścian. Ściany w Stasiu zaprojektowane z bloków Silka gr 18cm, cienkich ale bardzo wytrzymałych.
3. Ze ścianki wydzielającej wc od kotłowni można zrezygnować bez zgody autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Architekt » Pią 20 Cze 2008 8:50

Od: lukasz123
Do: ARCHITEKT
Wysłany: Czw 19 Cze 2008 21:56
Temat: projekt staś
Czy możliwe jest zastosowanie innej technologii wykonania ścian, jeśli tak to, czy możliwe jest utrzymanie wymiarów pomieszczeń (przy grubszych ścianach), czy w takim wypadku będzie można zwiększyć wymiary zewnętrzne budynku, jęsli będzie to konieczne

Zmiana technologii wymaga zgody autora projektu i dokonania adaptacji przez uprawnionego projektanta. Jeśli oś konstrukcyjna ściany pozostanie w tym samym miejscu, a zamiast Silki zastosujemy bloczki gazobetonowe gr 24cm, to ściany zewnętrzne zajmą dodatkowo tylko 3cm wymiarów pomieszczeń. Można też rozsunąć osie np. o 5cm - wtedy mimo zamiany Silki na gazobeton zyskamy po 2cm szerokości i długości pomieszczeń.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Zmiana pokrycia dachu [z blachy na dachówkę]

Postprzez damian » Pią 20 Cze 2008 16:34

Jakich zmian muszę dokanać, aby po zakupie projektu STAŚ, była możliwa zmiana [projektowa i wykonawcza] pokrycia dachu z blachodachówki na dachówkę ceramiczną? Proszę o informację, czy wystarczy zmiana konstruckcji dachu, czy konieczna będzie zmiana konstrukcji ścian nośnych [np: na bloczek ceramiczny lub zwiększenie grubuści bloczka silikatowego]? Czy takie zmiany mogę zamówić od razu u Państwa, czy będę musiał to zrobić we własnym zakresie, występując jedynie do Państwa Architekta o zezwolenie na wniesienie zmian?

Pozdrawiam,
Damian WZL
Awatar użytkownika
damian

Postprzez Architekt » Pon 23 Cze 2008 11:03

W opisie technicznym Stasia rekomendowana jest jako pokrycie blachodachówka, ale w obliczeniach konstrukcyjnych maksymalny ciężar pokrycia przyjęto 55 kG/m2, co odpowiada ciężarowi kilku rodzajów dachówki. Proszę sie zapoznać z oferta rynku pokryć dachowych i dopiero jeśli wybór padnie na cięższą dachówkę zlecić projektantowi sprawdzenie wytrzymałości konstrukcji dachu i ścian.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Bartosz » Pon 01 Wrz 2008 20:26

Witam.
Jestem mocno zainteresowany projektem "Staś" imam w związku z tym pytanie:
Czy projekt pozwala na instalację pieca na paliwa stałe (węgiel) ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bartosz

kotłownia węglowa w Stasiu

Postprzez Architekt » Wto 02 Wrz 2008 6:59

Kotłownia w Stasiu jest dość duża i istnieje możliwość doprojektowania w ramach adaptacji projektu wejścia do niej bezpośrednio z zewnątrz. Nie ma zatem przeszkód aby mogła to być kotłownia na paliwo stałe, pod warunkiem, że zrezygnujemy z używania jej jako pralni, a zmian w projekcie architektury i instalacji dokonają uprawnieni projektanci ( po uzyskaniu w Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta bezpłatnej zgody autora projektu).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Re: Projekt STAŚ

Postprzez Piotr Krym » Wto 23 Wrz 2008 7:24

Czy ktokolwiek wybudowała ten dom na terenie Woj. Śląskiego?
KP/KP
Awatar użytkownika
Piotr Krym

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Postprzez 1Sara » Wto 31 Mar 2009 14:24

Witam po długich poszukiwaniach wybraliśmy ten projekt ale chciałam się dowiedzieć czy ktokolwiek wybudował ten dom w woj.małopolskim-chciałabym go zobaczyć na żywo.
Awatar użytkownika
1Sara

Obrazki: 0

Postprzez marutynka » Wto 14 Kwi 2009 7:45

witam wszystkich! zdecydwalismy sie na kupno projektu staś. narazie jestesmy na etapie ustalania warunków zabudowy. prosiłabym o zdjęcia tego domku jesli juz ktos go wybudował na e maila: marutynka@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
marutynka

Postprzez kasiakatpar1 » Śro 22 Kwi 2009 17:15

Witam.
Mam pytanko czy ktoś już wybudował STASIA? Jeśli tak to czy mógłby mi przesłać jakieś fotki tego domku i podać koszty jego budowy ? :lol: na private kasiakatpar1
Awatar użytkownika
kasiakatpar1

Postprzez tina27 » Pią 08 Maj 2009 10:26

Witam.Czy może ktoś już wybudował lub buduje STASIA,i czy mógłby napisać jakie są koszty realizacji tego projektu oraz udzielić cennych wskazówek.Prosiłabym też o zdjęcia na e-mail Justyna78c@interia.p
Awatar użytkownika
tina27

Postprzez Arrturro » Czw 21 Maj 2009 20:30

witam! mam pytanie do Archetonu, czy oferowany projekt Staś z możliwością pieca na paliwo stałe związany jest z dodatkowymi drzwiami z kotłowni opisanymi powyżej, i czy dodatkowo zawiera jakieś zmiany niz oryginał?
Awatar użytkownika
Arrturro

Postprzez Architekt » Pią 22 Maj 2009 15:14

W poście z 2 września 2008r. odpowiadaliśmy forowiczowi na pytanie o możliwość opalania Stasia węglem. Ten opał wymaga większej kotłowni niż np. pelety z uwagi na możliwość składowania opału lub jego wygodnego i czystego przenoszenia - dlatego w tej odpowiedzi zasugerowaliśmy doprojektowanie dodatkowych drzwi zewnętrznych na drodze adaptacji Stasia na gaz.
Natomiast w oferowanym przez Archeton Stasiu na paliwo stałe proponujemy:
- likwidację wc z miejsca, w którym jest w oryginalnym Stasiu na gaz,
- podzielenie powstałego w ten sposób dużego pomieszczenia na łazienkę z natryskiem i pralką oraz na kotłownię z kotłem na pelety. Zapełnienie zasobnika wystarcza na 2-3dni pracy kotła.
Ściana dzieląca pomieszczenia przebiega równolegle do frontu budynku, a oba pomieszczenia dostępne są z holu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Arrturro » Pią 22 Maj 2009 19:46

ok. dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Rozumiem iż dodatkowe drzwi przy piecu węglowym nie są konieczne i służą tylko wygodzie domowników!
Mam pytanie do forumowiczów czy ktoś zrealizował stan surowy zamknięty za kwotę 120 tyś :?: czy to real;na wycena tego stanu dokonana przez archeton :?: pzdr.
Awatar użytkownika
Arrturro

Postprzez princesa » Wto 07 Lip 2009 15:18

Mam pytanie do pracowników Archetonu: Czy ten domek można podpiwniczyć? Chciałabym aby w piwnicy był także garaż 1stanowiskowy. Czy Państwo wprowadzacie takie zmiany czy to już kwestia adaptacji?
Szalenie mi się ten projekt podoba, ale na moją działkę musi być podpiwniczenie.
Czy jeżeli zamawiałabym u Państwa jakikolwiek projekt możecie dodatkowo odpłatnie doprojektować piwnicę i dorzucić wycenę materiałów?
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
princesa

Postprzez Architekt » Wto 07 Lip 2009 17:02

Na temat podpiniczania piszemy w zakładce Częste pytania u góry strony. Nasz Dział Doradztwa Projektowego i Adaptacji ( KONTAKT na stronie głównej) może dokonać adaptacji polegającej na doprojektowaniu podpiwniczenia wraz z adaptacją do warunków działki, bądź tylko podpiwniczenia Stasia.
Wyceny materiałów, robocizny i sprzętu wykonujemy jednak tylko dla standardowego projektu gotowego.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez 1Sara » Czw 23 Lip 2009 8:05

Witam chciałam zapytać czy takie zmiany jak likwidacja okien jedno w salonie jedno w kuchni, osobne drzwi w kotłowni z zewnątrz likwidacja okna w łazience na górze i balkon muszą być ujęte w projekcie.Dodatkowo myslimy o projekcie z odbiciem lustrzanym a górę chcemy wykonać z projektu oryginalnego tak żeby łazienka znajdowała się nad kotłownią i ubikacją a nie nad kuchnią.Czy takie zmiany muszą być zgłoszone w projekcie ?
Awatar użytkownika
1Sara

Postprzez Architekt » Czw 23 Lip 2009 13:12

Wszystkie wymienione zmiany muszą mieć zgodę autora projektu i być wprowadzone do dokumentacji przez uprawnionego projektanta, ktory sprawdzi m.in. czy likwidacja okien jest dopuszczalna ze wygledu na prawidlowe doswietlenie pomieszczen. Oryginalny parter i lustrzane odbicie poddasza - to właściwie nowy projekt, tym bardziej, że schody nie sa usytuowane dokładnie symetrycznie i łazienka na górze będzie większa, a pokój mniejszy niż w oryginalnym projekcie. Zmieni sie takze uklad instalacji, to wszystko musi byc ujete w projekcie.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez sygla81 » Czw 17 Wrz 2009 18:05

Witam.
Mam pytanko czy ktoś już wybudował STASIA? Jeśli tak to czy mógłby mi przesłać jakieś fotki tego domku i podać koszty jego budowy ? email:aniakowalczyk1@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
sygla81

Postprzez adus » Pią 22 Sty 2010 21:32

Hej, ja również jestem ciekawa jakie są koszty wybudowania tego domku. Jak by ktoś miał już zaczętą budowę to prosiłabym o fotki na agusienkaj@wp.pl Mnie również interesowała by mała zmiana na poddaszu: łazienka nad kotłownią, a w miejsce łazienki dać pokój i na parterze schody umieścić od strony kotłowni i np. wejście do kotłowni z sieni "pod schodami", czy projektant adaptujący może dokonać takie zmiany?
Awatar użytkownika
adus

Postprzez Architekt » Sob 23 Sty 2010 9:22

Zmiana nie jest mała, ale możliwa (konieczna zgoda autora). Będzie tylko kłopot w wchodzeniem do kotłowni pod schodami. Schody będą pewnie odwrócone (odbicie lustrzane) tak, aby długi bieg znalazł się na ścianie kotłowni. W tym układzie w miejscu drzwi do kotłowni wysokość pod schodami będzie wynosić ok 170-180cm, a przesunięcie ich blokuje kabina WC. Trzeba będzie pomyśleć o zmianie układu WC lub nawet połączeniu z kotłownią w jedno pomieszczenie.
Nie wiem z czego wynika potrzeba zmian, o których pisze adus, ale jeśli chodzi o zaoszczędenie na kosztach związanych z ilością kominów i pionów kanalizacyjnych to, jak widać adaptacja, i kłopotliwe zmiany mogą okazać się bardziej obciążajace. Staś jest malutkim domem, wszystko tu zostało dokładnie przemyślane i rozliczone, najmniejszy, wydawałoby się, manewr pociagnąć może za sobą poważne konsekwencje.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez adus » Sob 23 Sty 2010 10:54

Wynika to z tego, że pokój wolałabym nad kuchnią z uwagi na doświetlenie. A i co do kotłowni to chciałabym, aby wejście do niej było z sieni, gdyż myślałam o ogrzewaniu węglowym, aby nie nosić przez hol ewentualnie jak się nadymi to nie pójdzie na całe mieszkanie. Mają Państwo jakąś propozycję chociaż do zmiany wejścia do kotłowni.
Awatar użytkownika
adus

Postprzez Architekt » Sob 23 Sty 2010 12:24

Nie widzę możliwości wchodzenia do kotłowni Stasia z sieni. Jedyne co mogę zaproponować to, podobnie jak przy pytaniach na poprzednich stronach tego wątku forum, wchodzenie do kotłowni z zewnątrz.
Teoretycznie istnieje możliwość poszerzenia sieni tak, aby obejmowała drzwi do kotłowni na ścianie frontowej. Jednak nie wyobrażam sobie elewacji Stasia z tak powiększonym gankiem wejściowym - już teraz jest bardzo duży w stosunku do całości elewacji.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez 1Sara » Sob 23 Sty 2010 18:20

Witam my po długich poszukiwaniach wybraliśmy stasia i w październiku rozpoczęliśmy budowę.Nasz staś ma też kilka zmian .Tak jak pisał adus łazienka będzie nad kotłownią powód niższe koszty ,wszystko w jednym pionie i mniej problemów z przyłączami .W łazience zostawiliśmy tylko okno dachowe a w miejscu okna na ścianie będzie prysznic.Wejście do kotłowni będzie tylko z zewnątrz .Zostawiliśmy tylko jeden komin podwójny z sześcioma wentylacjami systemowy.Schody będą podwieszane na ścianie od strony kotłowni.W kuchni będzie tylko jedno okno które nam da większą powierzchnię na meble,dodatkowo kuchnia będzie zamknięta od strony salonu a od korytarza będzie otwór w którym zostanie postawiona lada zamykana roletą.W salonie zostaną tylko dwa okna +drzwi na taras wszystko na jednej ścianie.Na poddaszu doprojektowaliśmy mały balkon od strony dwóch pokoi zmieniliśmy okna na balkonowe + małe okno.Oczywiście tam gdzie maiła być łazienka będzie pokój .Dach będzie pokryty dachówką a nie jak w projekcie blachą.
Mamy nadzieję na wiosnę zobaczyć czy zmiany które wprowadziliśmy się sprawdzą-na razie mamy tylko fundamenty dalej zaczynamy końcem kwietnia spełniać nasze marzenie o domku.
Awatar użytkownika
1Sara

Postprzez adus » Sob 23 Sty 2010 20:27

Ja jestem na etapie wyboru projektu, bo działka czeka. A co myślisz o pomnieszczeniach na poddaszu nie są za małe? A jeśli chodzi o zmiany, które dokonałeś na poddaszu tj. łazienka nad kotłownią, a pokój nad kuchnią, czy zmieniłeś wielkości tych pomieszczeń? Ja również bym zostawiła tylko jeden komin. Zastanawiam się również nad Stasiem - Retro lustrzane odbicie, ale tu bym usuneła balkon no i kominek już w innym miejscu jest.
Jakie koszty przewidujesz w Stasiu? Ile wyniosły Ciebie fundamenty?

Pytanie do Archeton: Czy w Stasiu jak w Stasiu- Retro są takie same wymiary okien?
Awatar użytkownika
adus

Postprzez 1Sara » Nie 24 Sty 2010 11:15

Ja nie rezygnowałabym z balkonu .Niestety jak kupowaliśmy projekt to nie było stasia retro a szkoda bo kupilibyśmy właśnie ten projekt i nie musielibyśmy płacić dodatkowo za dokonane zmiany.Balkon to dobra rzecz i nie wyobrażam sobie domu bez niego .Co do pomieszczeń na górze to zmiany są tak dokonane że wielkość łazienki i pokoju będą identyczne jak w oryginale tylko że w innych miejscach.Też będziemy mieć ogrzewanie węglowe dla tego wejście z zewnątrz.Pokoje na górze nie powinny być małe-znajomi mają podobną wielkość pokoi na górze i są ok.A jak będzie przekonamy się może w czerwcu bo wtedy ma już stać nasz domek.
Awatar użytkownika
1Sara

Postprzez Architekt » Pon 25 Sty 2010 8:54

adus napisał(a):...
Pytanie do Archeton: Czy w Stasiu jak w Stasiu- Retro są takie same wymiary okien?

Wymiary okien jak i ich rozmieszczenie na elewacjach są różne w Stasiu i Stasiu Retro.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez adus » Śro 27 Sty 2010 9:36

Po dłużysz namysłach chyba wybierzemy Stasia Retro, ale z miłą chęcią zobaczę jak idą prace w Twoim Stasiu, bo w sumie są podobne, a u mnie trochę potrwa zanim uzyskamy pozwolenia na budowę w lutym zabieramy się za papierki.
Awatar użytkownika
adus

Postprzez magdazs » Wto 16 Lut 2010 15:13

Witam wszystkich!
Szukam kontaktu z osobami, które wybrały projekt Staś i zaczynają budowę lub zaczęły już realizację swoich marzeń o małym domku. Ja zaczynam budowę na wiosnę (nareszcie mam już wszystkie pozwolenia) i bardzo chętnie wymienię uwagi i doświadczenia z budowy Stasia. Mile widziane fotki z realizacji.
Proszę o kontakt na mój prywatny adres e-mail magdaz-s@wp.pl
Pozdrawiam gorąco! :P
Awatar użytkownika
magdazs

Postprzez Arrturro » Pon 22 Lut 2010 21:55

A my budujemy STASIA w lustrzanym odbiciu, domek nie jest taki mały na jaki wygląda, wprowadziłem kilka poprawek i wyszedł całkiem funkcjonalny STANISŁAW, pzdr :D
Awatar użytkownika
Arrturro

Postprzez maka339 » Nie 14 Mar 2010 22:31

Witam -chciałbym się dowiedzieć jaki kosz byłby stanu deweloperskiego tego domu . Jeżeli ktoś się wybudował i chciałby się podzielić swoją wiedzą co do kosztów poniesionych przy budowie domu STAŚ , to będę bardzo wdzięczny .
Awatar użytkownika
maka339

Postprzez maka339 » Nie 14 Mar 2010 22:32

[quote="maka339"]Witam -chciałbym się dowiedzieć jaki kosz byłby stanu deweloperskiego tego domu . Jeżeli ktoś się wybudował i chciałby się podzielić swoją wiedzą co do kosztów poniesionych przy budowie domu STAŚ , to będę bardzo wdzięczny . mariusz.maka@onet.eu
Awatar użytkownika
maka339

Postprzez justynkaaj » Czw 22 Lip 2010 22:22

mieszkam w Stasiu. jeśli ktoś ma jakieś pytania co do budowy mój e-mail jachimowskajustyna@op.pl... 8)
Awatar użytkownika
justynkaaj

Postprzez 1Sara » Wto 27 Lip 2010 18:51

My mamy już od czerwca stan surowy otwarty.Końcem sierpnia będziemy mieli okna a w październiku planujemy tynkowanie tylko musimy znaleźć ekipę :roll: międzyczasie oczywiście zrobimy prąd a za tydzień podłączom nam wodę i kanalizację.No i mamy pierwszych lokatorów - jaskółki :P
Awatar użytkownika
1Sara

Postprzez adus » Śro 28 Lip 2010 7:48

Witam. No nareszcie są osoby, które już wybudowały Stasia może podacie kilka cennych uwag na temat domku. Jakie koszty ponieśliście do stanu surowego otwartego? Jak wyglądają pomieszczenia i ich wielkość, czy jest ok? Jak ogrzewacie? Jakie zmiany byście wprowadzili? I jak macie fotki z realizacji było by super :D
Awatar użytkownika
adus

Postprzez 1Sara » Pią 17 Wrz 2010 9:19

Witam.
Niestety nie wiem jak dołączyć zdjęcia więc przesyłam adres strony mojej ekipy tynkarskiej gdzie są wystawione zdjęcia mojego domku.
www.tynkowanie.biz (galeria -Przeciszów)
Awatar użytkownika
1Sara

Projekt STAŚ

Postprzez querubinek » Sob 30 Kwi 2011 19:40

Witam serdecznie,
chciałam otrzymać informację dotyczącą wypowiedzi:
"...w oferowanym przez Archeton Stasiu na paliwo stałe proponujemy:
- likwidację wc z miejsca, w którym jest w oryginalnym Stasiu na gaz,
- podzielenie powstałego w ten sposób dużego pomieszczenia na łazienkę z natryskiem i pralką oraz na kotłownię z kotłem na pelety. Zapełnienie zasobnika wystarcza na 2-3dni pracy kotła.
Ściana dzieląca pomieszczenia przebiega równolegle do frontu budynku, a oba pomieszczenia dostępne są z holu."
czy pomieszczenie z łazienką jest wówczas usytuowane jako pierwsze od wejścia frontowego? - czy może tak jak w przypadku Stasia alter jest jako drugie a pierwsza jest wówczas kotłownia?
Bardziej interesuje mnie Staś, ponieważ nie chciałabym nic zmieniać pod względem usytuowania okien, jest niższy w kalenicy (bardziej spełnia wymogi budowy w naszej gminie) i ma mniejszą powierzchnię dachu (wszystko obniża koszty budowy), jednakże Staś alter ma lepiej usytuowane pomieszczenia i waham się nad wyborem projektu.
Chciałabym w Stasiu zrobić górę w odbiciu lustrzanym,by górna łazienka była nad dolną łazienką znajdującą się koło kotłowni, jednak interesuje mnie jak jest rozwiązane usytuowanie dolnej łazienki i kotłowni przy aneksie na paliwo stałe.
Z góry dziękuję za informacje i pomoc.
Awatar użytkownika
querubinek

Postprzez Architekt » Pon 09 Maj 2011 19:17

W aneksie na paliwo stałe do Stasia pierwsza przy wejściu jest łazienka.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez adus » Śro 25 Sty 2012 13:10

Witam.
Cóż nie moge doradzić, w budowie Stasia, gdyż nic jeszcze nie wybudowałam, ponieważ walczę w sadzie o prawny dojazd do działki i nie wiem kiedy się to wszystko skończy :(
najlepsze jest to, że ludzie budujący się 8 lat temu mogli wybudować, spóźniliśmy się bo prawo się zmieniło i co z tego, że mam działkę za którą muszę płacić podatki, a nic nie mogę zrobić
Awatar użytkownika
adus