Projekt SONIA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt SONIA

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:50

Projekt domu jednorodzinnego SONIA. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Sonia
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez grzebu » Czw 26 Lip 2007 8:36

Witam, właśnie zakupiliśmy ten projekt w wersji lustrzanej. :D
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z nim związane? Ja w miarę możliwości będę się dzielił swoimi.
Zmiana projektu - kuchnię wyrzucamy z salonu i dajemy ją tam, gdzie jest gabinet 8,4 mkw - nam wystarczy, bo obok zrobimy spiżarkę - przez to łazienkę przesuniemy do tyło o około 1,5m, więc dalej zostanie pokój ok 8 mkw. Dzięki przeniesieniu kuchni salon będzie miał ok 35 mkw, a to jest dla nas bardzo ważne. Mój szwagier będzie robił podobnie, stąd sugestia do Archetonu, może przygotujcie inny projekt z takimi właśnie zmianami - zawsze to większy wybór dla potencjalnych klientów.
Taras przenosimy przed dom, bo mamy działkę "południową". W piwnicy likwidujemy pod nową kuchnią ścianki działowe i komin i tam przenosimy garaż (trochę wąski), żeby z tarasu nie zrobić balkonu. Kotłownię przenosimy tam, gdzie teraz jest komin kominka (trochę go powiększamy). Trzeba też zrobić troche innych zmian (inne okna, trochę zawęzić lub zlikwidować lukarnę i inne drobniejsze). Tak nam ten projekt bardziej pasuje na działkę.
Może ktoś ma inne pomysły?
Awatar użytkownika
grzebu

Miejscowość: Kaszebe
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez BTM » Śro 22 Sie 2007 15:44

Zastanawiamy sie nad tym projektem. Mamy dzialke na stoku, wiec idealnie pasowałby na nią, z garazem w piwnicy. Nie podoba mi sie tylko kuchnia polaczona z salonem. Niestety nie moglibysmy zrobic tak, jak Ty (przenieść kuchnię w miejsce pokoju), bo ilość pokoi (2+salon na parterze i 3 sypialnie u góry) jest dla nas idealna. Zastanawiam się nad oddzieleniem kuchni ścianką działową od salonu (ewentualnie z przesuwnymi drzwiami, tak by w razie potrzeby bylo polaczenie z salonem) i zrobienie drzwi do kuchni z holu. Nie wiem tylko czy nie bedzie wtedy zbyt klaustrofobicznie... No i drugi problem - chcielibyśmy zrezygnowac z zachodniego balkonu na piętrze na rzecz okna, ale zastanawiamy się, czy nie bedzie wtedy za ciemno w pokoju...
Awatar użytkownika
BTM

Sonia - wydzielona kuchnia

Postprzez Architekt » Wto 28 Sie 2007 7:57

Rozsuwane lub składane drzwi ( te drugie są o tyle wygodniejsze, że nie zabierają miejsca na ścianie) dawałyby możliwość optycznego powiększania kuchni przy ich otwarciu na salon. Dodatkowe osobne wejście do kuchni z holu wymagałoby przesunięcia ściany sieni o min 20cm, tak aby ściana oddzielająca kuchnię od salonu ładnie połączyła się z ryzalitem jadalni. Może nie warto otwierać kuchni od strony holu i wchodzić do niej tylko z salonu?
Zamiana drzwi balkonowych na poddaszu na okno o tej samej szerokości i wysokości 150cm rzeczywiście może spowodować, że łączna powierzchnia okien w pokoju o powierzchni 15,3m2 będzie niewystarczająca. Trzeba by rozważyć poszerzenie tego okna lub dołożenie jeszcze jednego okna połaciowego.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Witam

Postprzez iza713 » Pią 12 Paź 2007 19:43

Mnie również podoba się ten projekt. Chciałabym skontaktować sie z kimś, kto go wybudował lub buduje (najlepiej woj.opolskie). Oczywiście my także chcemy wprowadzić pewne zmiany tzn. przenieść kuchnię do pokoju 8,4m - wtedy zostanie duży salon, który jest dla nas bardzo ważny. Cały dom chielibyśmy podnieść o ok 1m aby okna w piwnicy i garażu wystawały nad poziom i wjazd do garażu bedzie mnie stromy. Chcemy jeszcze wprowadzić jeszcze kilka drobnych zmian.
Awatar użytkownika
iza713

Postprzez Architekt » Czw 27 Mar 2008 7:58

Przenosimy post Sławka do właściwego tematu
"Witam, czy ktoś wybudował SONIE??? Bardzo proszę o kontakt. slawek.kr@interia.pl Pozdrawiam"
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Re: Projekt SONIA

Postprzez lbuja » Pią 14 Sie 2009 18:28

Witam Forumowiczów!
Zakupiliśmy projekt w odbiciu lustrzanym i na razie pokonujemy bariery administracyjne. Jeżeli chodzi o zmiany jakie wpadły nam do głowy to myślimy oddzielić kuchnię od salonu (oczywiście nie na całej długości) luksferami. Mniej więcej tak jak Archeton proponuje blat z krzesłami. Chcemy aby w kuchni przy luksferach znalazł się narożnik ze stołem. Ciekawi jesteśmy czy będzie to miało sens? Usytuowanie domku wejściem od strony południowej sugeruje aby przenieść drzwi na taras jak i sam taras od strony wykuszu (górny prawy róg).
W związku z położeniem domku na stoku, gdzie przód piwnicy (wjazd do garażu) jest na poziomie gruntu chcemy przed wejściem wylać taras tak aby uzyskać więcej miejsca dostępnego przed domem np.:do parkowania samochodu a schody umieścić równolegle do ściany. Pod tarasem byłyby drzwi do piwnicy w celu wnoszenia opału. Mam nadzieję, że całkiem nie zamieszaliśmy i oczekujemy na opinie (mamy nadzieję na niedruzgocące).
Awatar użytkownika
lbuja

Postprzez tomek24 » Sob 15 Sie 2009 20:03

Witam wszystkich.Już mogę się pochwalić pierwszymi postępami budowy domu SONIA.Mam już prawie zrobioną piwnice.
Awatar użytkownika
tomek24

Obrazki: 0

Postprzez Pawełkrak » Wto 18 Sie 2009 11:30

Witam . Ja jestem na etapie szalowania skosów pod dach . Projekt troche zmieniony - głównie przedłużony garaż (wjechał pod taras - jest predłużony o jakies 2,5 metra )
Awatar użytkownika
Pawełkrak

Postprzez Architekt » Śro 19 Sie 2009 10:52

lbuja napisał(a):...myślimy oddzielić kuchnię od salonu (oczywiście nie na całej długości) luksferami. Mniej więcej tak jak Archeton proponuje blat z krzesłami. Chcemy aby w kuchni przy luksferach znalazł się narożnik ze stołem. Ciekawi jesteśmy czy będzie to miało sens? ...oczekujemy na opinie (mamy nadzieję na niedruzgocące).

Ibuja, jak zamierzasz zmieścić za luksferową ścianką narożnik ze stołem i jeszcze blat z kuchenką? Kuchenka gazowa musi być oddalona od okna przynajmniej o 0,5m.
Układ funkcjonalny Soni niełatwo adaptuje się na działkę z wjazdem od południa :?. Ale najważniejsze, żeby ta adaptacja odpowiadała konkretnemu inwestorowi :D
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Tomisz » Śro 09 Wrz 2009 12:10

Witam wszystkich,
Jeśteśmy wstępnie zdecydowani na ten projekt, będziemy go troszkę przerabiać, piwnica pod połową, byc może cztery pokojen na poddaszu. Mam pytanie dlaczego projekt ten jest cięzko adoptowalny na działkę z wjazdem od południa, co nalezałoby w nim zmienić aby pasował na taką działkę?
Z góry serdecznie dziękuje za wszelkie informację
Tomek
Awatar użytkownika
Tomisz

Postprzez Architekt » Śro 09 Wrz 2009 12:59

Jeśli wejście i wjazd do garażu skierowane będą na południe to pokój dzienny i taras uzyska północne światło, nadające się najlepiej do kuchni, garaży, pomieszczeń gospodarczych itp. Lepsza sytuacja byłaby, gdyby obrócić Sonię o 90 stopni tak, aby taras wychodził na zachód, a od strony wjazdu łapał z boku trochę południowego słoneczka :D . Architekt adaptujacy doradzi najlepsze ustawienie domu (jeśli tylko decyzja o warunkach zabudowy lub wypis z miejscowego planu zagospodarowania pozwala na dowolne ustawienie kalenicy budynku do drogi). Może lepsze okaże się w konkretnych warunkach lustrzane odbicie Soni :roll: .
Proszę pamietać, że architekt projektując budynek zawsze stara się rozmieścić pomieszczenia najkorzystniej pod względem oświetlenia w stosunku do założonego przez siebie układu stron świata. Każda zmiana wprowadza zamieszanie i może sprawić, że pewne pomieszczenia oświetlone są gorzej niz zalecają to ogólne zasady projektowania.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Borsuk83 » Wto 29 Gru 2009 12:41

Witam
Czy ktoś może pochwalić się zdjęciami z budowy?
Awatar użytkownika
Borsuk83

Postprzez Pawełkrak » Sob 13 Lut 2010 12:13

Ja mam zdjecia , tylko nie wiem jak je wkleic :(
Awatar użytkownika
Pawełkrak

Postprzez Architekt » Sob 13 Lut 2010 13:41

Aby dodać zdjęcie do galerii forum należy:
Przejść do zarządzania profilem.
Kliknąć w zakładkę „Galeria”.
W menu po lewej stronie wybrać „Zarządzaj prywatnymi albumami”.
Kliknąć w przycisk „Utwórz prywatny album”.
Kliknąć w link „Prześlij obrazek” i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie
Plik (JPG lub PNG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 800 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.

Aby wstawić obrazek do postu wystarczy skopiować do treści postu BBCode obrazka lub wstawić kod URL-Obrazka obejmując go znacznikami
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez rodato » Pią 19 Lut 2010 14:50

Bardzo nam się podoba ten projekt i jesteśmy szczególnie zainteresowani,tylko chcemy przenieść komin ze ściany przy schodach w salonie ,w miejsce krzeseł przy ladzie w kuchni.Dzięki temu na tej ścianie od schodów będzie można coś postawić lub np. powiesić telewizor.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rodato

Postprzez Architekt » Pią 19 Lut 2010 17:21

Komin może zostać przeniesiony przez uprawnionego adaptujacego projektanta w miejsce, o którym pisze rodato. Nie wiem tylko czy w ramach tej zmiany chodzi o przeniesienie czy o rezygnację z kominka w ogóle. Kominek w nowym miejscu znalazłby się na przejściu między holem, a salonem i zaaranżowanie przy nim spokojnego kącika z fotelem nie będzie już takie łatwe.
Zmiana wymaga zgody autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez danuta » Sob 13 Mar 2010 18:50

:D Witam wszystkich ja też będę budowac sonie lux midi mnie bardzo pasuje ten projekt będę chciała wniesc małe poprawki takie jak wejście z zewnątrz do piwnicy chciała bym o ile będzie możliwośc przesunąc komin o 1m w strone tarasu :roll: ciekawi mnie jak długo trzeba czekac na wszystkie pozwolenia chciała bym zacząc na jesien zeby stan surowy zamknięty zdążyc do zimyi ile kosztują pozwolenia pozdrawim :lol:
Awatar użytkownika
danuta

Postprzez Architekt » Pon 15 Mar 2010 7:46

Przesunięcie komina i doprojektowanie dodatkowego wejścia do piwnicy z poziomu terenu wymaga zgody autora projektu. Zwracamy też uwagę, że wejście do piwnicy z poziomu terenu praktycznie już istnieje – przez garaż. Kolejne – to dodatkowe koszty i kłopot zwłaszcza, jeśli piwnica będzie znacznie zagłębiona.
Decyzja należy do danuty, którą zapraszamy do dyskusji w temacie Sonia Midi Lux.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jmr » Wto 03 Maj 2011 17:18

Witam serdecznie

Chciałbym zapytać o możliwość rezygnacji z piwnicy. Zamiast tego chcielibyśmy przenieść kotłownię wyżej, w miejsce pokoju 8,4m2. Czy są techniczne przeszkody w tej zmianie? Mam tu na myśli głównie instalacje pod piec c.o. Dodatkowo myślimy obniżyć nieco nową kotłownię, aby w razie czego mieć możliwość ogrzewania grawitacyjnego (planujemy zainstalować piec na paliwo stałe). Po tych zmianach projekt ten zbliżony będzie rozmieszczeniem pomieszczeń do projektu Pączek, który wyceniony jest na 226 tys metodą gospodarczą. Czy po tych zmianach koszty wybudowania Sonii będą podobne? Z czego mogą wynikać główne różnice kwotowe?

Czy może taniej byłoby wprowadzić kilka zmian w projekcie Pączek? (dodanie ryzalitu, balkonu nad ryzalitem, planujemy też dodać drugą umywalkę w łazience na górze i ewentualnie przenieść je na inną ścianę, podobnie jak w Sonii)

Za odpowiedzi z góry dziękuję

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jmr

Postprzez Architekt » Czw 11 Sie 2011 15:22

Wydaje mi się, że prościej zrezygnować z piwnic w Soni i zaprojektować kotłownię w pokoju od frontu niż przerabiać Pączka. Jednak bardziej szczegółowe informacje, dotyczace kosztów adaptacji w obu przypadkach, przygotują pracownicy Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej). Co do obniżenia kotłowni trudno mi coś powiedzieć, bo nie bardzo rozumiem, czy chodzi o zagłębienie kotłowni, czy o obniżenie jej wysokości i co ma na myśli jmr pisząc o ogrzewaniu grawitacyjnym.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez rewq » Śro 15 Lut 2012 19:07

Planuje takie zmiany (jesli moj architekt zaakceptuje piwnice to projekt kupimy w najblizszym czasie):
- zwiekszenie choc troche wiatrolapu
- likwidacje wykusza w pokoju dziennym (też zmiany w oknach), byc moze zamkne kuchnie (lepiej dodac scianke od razu w czasie budowy czy lekka konstrukcje np z płyty kartonowej? chodzi o to, zeby sufit w piwnicy nie byl zbyt obciazony)
- rezygnacja z balkonu (beda tylko barierki
- dach z przodu bez "wiezyczki" nad wejsciem - zamiana na "przedłużenie" czesciowe dachu jak z tyłu domu
- podnieisenie scianki kolankowej do 0,9
- rezygnacja z kominka w pokoju
które pomysły sa nienajlepsze (kosztowne, trudne w realizacji)? na ktore musi wydac zgode architekt adaptujacy?

Aneks na paliwo stałe jest za darmo w tym projekcie?
Czy to prawda ze duzo ciepla ucieka piwnica i jak temu zapobiec maksymalnie?

Uff, troche sie tego nazbierało, ale poza tym projekt wydaje sie świetny. Doceniłam 2 pokoje na parterze, jeden bedzie sypialnią rodzicow, drugi pokojem dla małego dziecka.
Awatar użytkownika
rewq

Postprzez Architekt » Czw 16 Lut 2012 15:52

Nie wiem na ile istotny w projekcie jest dla rewq garaż, skoro liczy się z tym, że warunki na działce nie będą sprzyjały podpiwniczeniu) oraz drugi dodatkowy pokój na parterze. Jednak zmiany w Sonii, o które pyta, są na tyle spore, że sensowne byłoby chyba obejrzenie jeszcze innych projektów. Skoro ma nastąpić likwidacja ryzalitu jadalni, zmiana daszku nad wejściem, zamknięcie kuchni to np. Dzwonek wydaje mi się wypisz - wymaluj Sonią bez piwnic i po takich właśnie zmianach (wys. ścianek kolankowych to 1,1m). Inne podobne propozycje można "wyłuskać" z pomocą wyszukiwarki na stronie głównej Archetonu lub/i ze wsparciem naszego Doradcy Projektowego. Ja proponuję jeszcze zobaczyć projekty: Aga Beta, Sambor Rex, Lubczyk, Oberek Polo, Pączek.
Kluczowa, w wyborze projektu, będzie informacja o możliwości podpiwniczenia domu, bo wtedy dopiero dobrać będzie można optymalny projekt do najmniej kosztownych zmian.
Strop w Sonii jest monolityczny i postawienie na niej dodatkowej ścianki murowanej nie jest problemem. Jeśli nie będzie podpiwniczenia, ścianka stanie bezpośrednio na płycie pod podłogę na gruncie. Sucha zabudowa daje jednak możliwość łatwiejszej zmiany aranżacji wnętrza.
Likwidacja kominka jest dosyć rzadką obecnie zmianą, większość inwestorów chce mieć w domu tego rodzaju wspomaganie ogrzewania.
Aneks na paliwo stałe jest odpłatny - info w Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta.
Zgodę na zmiany wydaje autor projektu, zmiany wprowadza architekt adaptujący. Informacja o zmianach wymagających zgody autora projektu znajduje się w Poradniku Inwestora na stronie głównej Archetonu http://www.archeton.pl/poradnik-inwestora.
Aby zapobiec ucieczce ciepła przez piwnice, projekt przewiduje zgodne z przepisami ocieplenie przegród budowlanych. Projektant adaptujący może i powinien te rozwiązania sprawdzić i ewentualnie dodatkowo polepszyć wg zyczeń inwestora, zwracając zwłaszcza uwagę na ocieplenie stropu parteru nad piwnicami.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert