Nie wiem na ile istotny w projekcie jest dla
rewq garaż, skoro liczy się z tym, że warunki na działce nie będą sprzyjały podpiwniczeniu) oraz drugi dodatkowy pokój na parterze. Jednak zmiany w Sonii, o które pyta, są na tyle spore, że sensowne byłoby chyba obejrzenie jeszcze innych projektów. Skoro ma nastąpić likwidacja ryzalitu jadalni, zmiana daszku nad wejściem, zamknięcie kuchni to np. Dzwonek wydaje mi się wypisz - wymaluj Sonią bez piwnic i po takich właśnie zmianach (wys. ścianek kolankowych to 1,1m). Inne podobne propozycje można "wyłuskać" z pomocą wyszukiwarki na stronie głównej Archetonu lub/i ze wsparciem naszego Doradcy Projektowego. Ja proponuję jeszcze zobaczyć projekty: Aga Beta, Sambor Rex, Lubczyk, Oberek Polo, Pączek.
Kluczowa, w wyborze projektu, będzie informacja o możliwości podpiwniczenia domu, bo wtedy dopiero dobrać będzie można optymalny projekt do najmniej kosztownych zmian.
Strop w Sonii jest monolityczny i postawienie na niej dodatkowej ścianki murowanej nie jest problemem. Jeśli nie będzie podpiwniczenia, ścianka stanie bezpośrednio na płycie pod podłogę na gruncie. Sucha zabudowa daje jednak możliwość łatwiejszej zmiany aranżacji wnętrza.
Likwidacja kominka jest dosyć rzadką obecnie zmianą, większość inwestorów chce mieć w domu tego rodzaju wspomaganie ogrzewania.
Aneks na paliwo stałe jest odpłatny - info w Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta.
Zgodę na zmiany wydaje autor projektu, zmiany wprowadza architekt adaptujący. Informacja o zmianach wymagających zgody autora projektu znajduje się w Poradniku Inwestora na stronie głównej Archetonu
http://www.archeton.pl/poradnik-inwestora.
Aby zapobiec ucieczce ciepła przez piwnice, projekt przewiduje zgodne z przepisami ocieplenie przegród budowlanych. Projektant adaptujący może i powinien te rozwiązania sprawdzić i ewentualnie dodatkowo polepszyć wg zyczeń inwestora, zwracając zwłaszcza uwagę na ocieplenie stropu parteru nad piwnicami.