Projekt SONIA LUX G2

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt SONIA LUX G2

Postprzez Architekt » Śro 14 Lis 2007 9:42

Projekt domu jednorodzinnego SONIA LUX G2. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Sonia Lux G2
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Projekt SONIA LUX G2

Postprzez lysyedek » Nie 10 Lut 2008 13:57

Czy ktoś wybudował ten dom kiedykolwiek??
Awatar użytkownika
lysyedek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Architekt » Nie 10 Lut 2008 17:41

To jest bardzo "świeżutki" projekt - z jesieni 2007r. i z pewnością nikomu nie udało się jescze zakończyć budowy.
Może jednach forowicze, którzy zakupili projekt lub zamierzają to zrobić, podzielą się z lysydek-iem swoimi wrażeniami, planami ewentualnych zmian itp? Co zadecydowało o Waszym wyborze, co w Soni Lux G2 podoba wam sie najbardziej, a co zamierzacie zmienić?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Projekt SONIA LUX G2

Postprzez Alicja Dudzińska » Sob 12 Kwi 2008 18:50

Niedawno zamówiliśmy projekt domu SONIA LUX G2. Był to jeden z domów który spełniał nasz oczekiwania czyli: prosta architektura, przestronny parter, podwójny garaż i kotłownia w łatwo przystępnym miejscu oraz dojście do garażu bez wychodzenia na zewnątrz. Wprowadziliśmy tylko niewielkie zmiany. Pewnie wiele spraw wyjdzie w trakcie realizacji, ale to jeczcze przed nami. Do usłyszenia!
Awatar użytkownika
Alicja Dudzińska

Postprzez pati.n » Pon 01 Wrz 2008 19:19

Witam :)
Zakupiliśmy ten projekt, własnie doszedł :)
Początkowo bylismy zdecydowani na Oriona, ale wprowadzanie kilku zmian było by za drogie i wtedy zobaczyliśmy Sonię. Był to Orion po naszych zmianach. Jak tu sie nie zdecydowac na taki projekt?
Pozdrawiam i zachęcam do wypowiedzi osoby bardziej "zaawansowane" w działaniu :)
Awatar użytkownika
pati.n

Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez pati.n » Pią 12 Wrz 2008 12:09

Nikt więcej?
Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez pati.n » Pią 23 Sty 2009 20:21

Alicja Dudzińska jak tam u Was? Co słychać?
Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez pati.n » Pon 11 Maj 2009 12:52

Nasz domek zaczął się budować :) Nikt więcej nie wybrał tego projektu do budowy??
Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez Architekt » Pon 11 Maj 2009 13:02

Pochwalcie się zdjęciami, to zdecydowanie "zaostrza apetyt" na budowę... :D :wink:
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez pati.n » Pon 11 Maj 2009 21:10

Image

Image
Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez lukasz230 » Pią 03 Lip 2009 21:54

Witam! Pati.n nie jesteś sama na forum. Jeśli tylko masz czas to z chęcią ja i żona poczytamy o postępie prac przy budowie waszego domku. Zdjęcia jak najbardziej mile widziane :) ....Z żoną jesteśmy na etapie przeglądania projektów, a ten jak narazie najbardziej nam odpowiada. Oczywiście nie obędzie się bez paru zmian, tym bardziej że projekt trzeba będzie zaadaptować na potrzeby dwóch rodzin. W tym miejscu mam parę pytań do architekta, bądź osób które znają się i mają doświadczenie w budownictwie. Czy z dwóch pokoi na poddaszu (w projekcie przedzielonych ścianką działową) uda się stworzyć pokój dzienny z kuchnią i czy takie zmiany niosą ze sobą poważne problemy w postaci wyższych kosztów budowy? Czy jest możliwość powiększenia salonu na parterze w postaci innego układu, nawet choćby kosztem kuchni? Czy palący się kominek nie będzie przeszkadzał w oglądaniu telewizora (obydwa są na tej samej ścianie)? Z jak dużymi kosztami należy się liczyć w przypadku podpiwniczenia budynku? Ufff troszkę się rozpisałem. Mam tylko nadzieje, iż komuś zechce się odpowiedzieć, byłbym naprawdę wdzięczny. Pozdrawiam! :wink:
Awatar użytkownika
lukasz230

Postprzez Architekt » Sob 04 Lip 2009 10:27

Aby z dwóch pokoi na poddaszu powstał salon z kuchnią należy przewidzieć dodatkowe trzony wentylacyjne przy istniejącym kominie. Wymusi to trochę zmian w więźbie dachu (większy komin musi przecisnąć się miedzy krokwiami). Trzeba też podciągnąć instalację gazu, wody i kanalizacji i tu będą największe koszty, jakie? - takimi symulacjami nie dysponujemy.
Salon z kuchnią stanowi układ jednoprzestrzenny, jedyna ścianka działowa nie musi być realizowana. Trudno doradzić coś konkretnego w tej sytuacji - wszystko teraz zależy od aranżacji i umeblowania.
Obawy co do bliskiego sąsiedztwa kominka i panelu telewizora można by mieć tylko w przypadku, gdyby ten ostatni wisiał bezpośrednio na kominie.
Co do podpiwniczenia: generalnie koszty zawsze są znaczne, a opłacalność jego wykonania, zależy od konkretnych warunków na działce i poziomu wód gruntowych.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez pati.n » Pon 27 Lip 2009 20:18

Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez lokmen » Wto 22 Wrz 2009 10:02

Witam.

Interesuje mnie ten projekt gdyż spełnia nasze oczekiwania co do wielkości pomieszczeń jak i ich rozmieszczenia.
Mam jednak jedno pytanie, które mi się nasuwa - otóż chodzi o strych - czy duże koszty oraz duże zmiany w projekcie były by w przypadku zaadoptowania strychu na pokój z wejściem od poddasza np. rezygnując z wc z natryskiem.
Awatar użytkownika
lokmen

Postprzez lokmen » Wto 22 Wrz 2009 14:55

sorry za post pod postem ale widzę jak to jest rozwiązane w przypadku SONIA LUX G2 więc odpowiedź sam znalazłem.
Ale skoro pytanie to zmieniam na: Czy można bez większych przeróbek zmienić piec z gazowego na paliwo stałe - ekogroszek.
Awatar użytkownika
lokmen

Postprzez Architekt » Wto 22 Wrz 2009 16:37

Z dniem 09.07.2009 r. weszło w życie rozporządzenia Ministra Infrastruktury zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Zawiera ono m.in. nowe wymogi dotyczące kotłowni na paliwo stałe w domach jednorodzinnych. Ponieważ zakładają one znaczne powiększenie wymaganej kubatury takiej kotłowni, nasza firma zwróciła się o interpretację tych założeń do ministerstwa.Odpowiedź Ministerstwa Infrastruktury bezzwłocznie zamieścimy na stronie głównej Archetonu.
W oczekiwaniu na odpowiedź radzimy skonsultować we właściwym strostwie, czy kotłownia w tym projekcie zaadaptowana na paliwo stałe zostanie zatwierdzona.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez djr » Śro 25 Lis 2009 17:09

Witam. Jesteśmy zainteresowani kupieniem projektu Sonia Lux G2. Chcielibyśmy wybudować taki dom w wersji ekologicznej. Czy jest to możliwe?
Drugie pytanie to czy można połączyć na górze łazienkę z wc pralnią w jedną całość?
Jesteśmy ciekawi czy ktoś kto wybudował ten dom pozwoliłby nam zobaczyć go na żywo? Pomogłoby nam to w podjęciu tak ważnej decyzji...
ps. Pati.n poprosimy o więcej zdjęć z budowy.
Pozdrawiamy forumowiczów
Awatar użytkownika
djr

Postprzez Architekt » Śro 25 Lis 2009 17:40

Nie mam pewności, czy djr przez wersję ekologiczną rozumie energooszczędne rozwiązania zaproponowane przez nas w domach EKO, czy jeszcze dalej idące rozwiązania ekologiczne :roll: . Inaczej mówiąc: każdy dom ekologiczny musi być energooszczędny, ale nie każdy dom energooszczedny jest (wystarczająco) ekologiczny w rozumieniu nowych trendów tzw. zielonej kultury architektury i budownictwa. Tu wymagana jest np. rezygnacja z zapraw i wylewek na bazie cementu, którego produkcja związana jest z ogromną emisją CO2.
Do każdego zakupionego projektu dodajemy bezpłatny poradnik mówiacy o tym, jakie rozwiązania i technologie należy wprowadzić do tradycyjnego projektu (takiego jak np. Sonia Lux G2), aby spełniał on podwyższone wymogi energooszczędności. Zresztą proszę zwrócić uwagę, że współczynnik przenikania dla ścian zewnętrznych w tym projekcie wynosi 0,17 W/m2K, czyli już jest niemal o połowę lepszy niż wymagają tego obowiązujące normy :!:.
Nie ma żadnych przeszkód, aby połączyć pomieszczenia sanitarne poddasza w jedno; nie wymaga to nawet zgody autora projektu, pod warunkiem, że nowe rozplanowanie przyborów opracuje uprawniony projektant instalacji.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez profesionaly » Śro 25 Lis 2009 23:29

Z przyjemnością przeprowadze kosztorys dachu tego obiektu.Zainteresowanych prosze o kontakt profesionaly@wp.pl.
Awatar użytkownika
profesionaly

Postprzez efwoj » Czw 13 Maj 2010 9:47

Witam,

Jesteśmy z żoną zdecydowani na ten projekt.
Mamy też kilka drobnych zmian które chcielibyśmy wprowadzić. Mam pytanie do osób które już wybudowały ten dom- czy pozostawiliście oryginalną wielkość kotłowni, czyli 6.3 m. Będzie tam sporo miejsca które można zagospodarować. Drugą zmianą będzie połączenie na piętrze pralni z łazienką. Nurtuje mnie również to małe okienko od schowka; może go pozostawimy ale o nieco innych wymiarach bo te z projektu naszym zdaniem nie komponują się z całością.
Czy jest ktoś kto wybudował ten dom i podzieli się wiedzą co do użytych materiałów itp? W woj. małopolskiego.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
efwoj

Postprzez Architekt » Czw 22 Lip 2010 11:08

efwoj napisał(a): ... Nurtuje mnie również to małe okienko od schowka; może go pozostawimy ale o nieco innych wymiarach bo te z projektu naszym zdaniem nie komponują się z całością...

Dwa mniejsze okienka dachowe od łazienki i schowka rozmieszczone są symetrycznie w stosunku do daszku nad gankiem i, podobnie jak małe okienka sieni i spiżarni, akcentują oś wejścia. Obawiam się, że zastąpienie ich większymi - takimi jak w pokoju i łazience, nie będzie możliwe. Ze względu na bliskość kosza daszku mogą się po prostu nie zmieścić. Poza tym pomieszczenia, które doświetlają, nie wymagają większych okien.
Ale ostateczna decyzja należy zawsze do inwestora, przypominamy tylko, że zmiany okien wymagają zgody autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez gosiek37 » Czw 07 Paź 2010 19:16

Witam !!!!
Czy ktoś interesuje się jeszcze Sonią LUX G2?? My tzn. ja i mój mąż właśnie rozpoczęliśmy budowę i chętnie porozmawiamy z kimś kto już się wybudował bądź zamierza się wybudować. Miło by nam było skorzystać z praktycznych porad i rozwiązań oraz podzielić się własnymi spostrzeżeniami. :D w ilości siła :D
Awatar użytkownika
gosiek37

Obrazki: 0

Postprzez Architekt » Pią 08 Paź 2010 7:25

gosiek 37,
Po kilku latach śledzenia dyskusji w różnych tematach na naszym forum możemy z całą pewnością stwierdzić, że najlepsze efekty w zachęceniu innych do rozmowy i wymiany uwag mają ci inwestorzy, którzy po prostu ... sami zaczynają opowiadać.
O swoich doświadczeniach i wszelkich wątpliwościach zwiazanych z wyborem projektu, o zmaganiach w urzędach, o zmianach w projekcie, o dylematach dotyczących materiałów budowlanych ...
Zapraszamy do dyskusji.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez michu » Nie 10 Paź 2010 15:59

witam,
wybraliśmy z żoną sonia lux g2 i chciałem się podzxielić drobnymi przerubkami jakie robimy i oczywiście liczymy na jakieś pomysły
w aięc tak:
w garażu zlikwidowaliśmy przegrodę co spowoduje zamontowaniue 1 bramy wjazdowej
powiększyliśmy spiżarnię kosztem małej garderoby na parterze
w sypialnie na piętrze przenieśliśmy wejście do garderoby z korytarza do sypialni i z małej łazienki na poętrze zrobiliśmy pralnio suszrnię
pozdrawiam wszystkich i cekam na jakieś opinie
Awatar użytkownika
michu

Postprzez michu » Nie 10 Paź 2010 16:02

gosiek jeżeli można to poproszę o jakieś zdjęcia na email. my rozpoczniemy budowę na wiosnę a więc napewno się odwdzięczę
pozdrawiam
Awatar użytkownika
michu

Postprzez gosiek37 » Wto 12 Paź 2010 19:56

:D :D :D Witam, witam michu
a już się bałam, że będziemy sami na forum.
My w tym roku chcemy zakończyć na płycie, a w przyszłym roku ruszamy jak się da najwcześniej. Jeżeli chodzi o garaż to robimy tak jak Ty, natomiast na górze będzie jedna duża łazienka, zlikwidujemy filary przed wejściem. Nad garażem robimy balkon logge głębokości ok. 1,5 m i zlikwidowaliśmy kilka okienek doświtlających. I teraz mamy problem ponieważ nasza działka jest wąska i długa i chcemy zlikwidować wejście na taras z dużego pokoju (zrobić duże okno pasujące do pozostałych) a wyjście na taras zrobić z dwóch bocznych okien w wykuszu.
1. Nie wiem jak to będzie wyglądać?
2. Nie wiem czy tak można jeżeli chodzi o konstrukcję?
Tu poproszę o opinię i może archeton też mi coś podpowie.
Awatar użytkownika
gosiek37

Postprzez gosiek37 » Wto 12 Paź 2010 20:07

michu jak zrobię porządek ze zdjęciami to wyślę kilka. Nasze zdjęcia to w tej chwili szalunki i fundament (ale jak cieszy :D ) Pozdrawiam i życzę powodzenia
Awatar użytkownika
gosiek37

Postprzez gosiek37 » Czw 14 Paź 2010 18:38

Cze. :D zamieściłam kilka zdjęć na zachętę w albumie.

Czy ktoś może skomentować mój wcześniejszy pomysł z drzwiami wyjściowymi na taras :?: :?:
Awatar użytkownika
gosiek37

Postprzez Architekt » Pią 15 Paź 2010 10:30

michu napisał(a): ...na piętrze przenieśliśmy wejście do garderoby z korytarza do sypialni i z małej łazienki na poętrze zrobiliśmy pralnio suszrnię
pozdrawiam wszystkich i cekam na jakieś opinie

michu,
Jeśli planujesz wejście do garderoby na poddaszu z pokoju, to może być kłopot ze zmieszczeniem drzwi łączących te pomieszczenia pod skosem dachu (drzwi mogą się znaleźć za kominem, gdzie wysokość opada już do ok.2m). Potrzebne będzie jakieś niestandardowe rozwiązanie zamykania garderoby.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Architekt » Pią 15 Paź 2010 10:33

gosiek37 napisał(a): ...Czy ktoś może skomentować mój wcześniejszy pomysł z drzwiami wyjściowymi na taras :?: :?:

gosiek37
Nie ma żadnych przeszkód ze strony konstrukcji, aby zamiast okien w ryzalicie pokoju dziennego znalazły się drzwi balkonowe. Ale jak będzie funkcjonowało wyjście na taras w tym miejscu, które jest idealne na jadalnię, a otwieranie drzwi kolidować będzie ze stołem? Jeśli mimo to zapadnie decyzja o przeniesieniu wyjścia na taras proponuję, aby wszystkie otwory w ryzalicie zamknąć taka samą stolarką sięgająca podłogi (nie wszystkie muszą być otwierane – to pomoże ograniczyć koszty).
Można też rozważyć zaprojektowanie dodatkowych otworów po obu stronach ryzalitu (dla zachowania symetrii). Ale to wymaga starannego przemyślenia możliwości aranżacji kuchni i salonu oraz rozważenia czy taka zmiana, powodując wyraźny wzrost powierzchni przeszkleń, a więc i strat ciepła, warta jest wprowadzenia (może zrezygnować wtedy w ogóle z otworu w miejscu, w którym teraz są podwójne drzwi balkonowe?).
W rozstrzygnięciu wątpliwości dotyczących zmian w elewacjach zawsze pomocne są wstępne szkice zlecone architektowi adaptującemu. Konieczna jest też zgoda autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez michu » Śro 20 Paź 2010 11:07

dziękuję "panie archeton" za słuszną uwagę. Na to nie wpadłem i racja może nie wypalić ale zobaczymy w trakcie budowy się pomyśli natomiast gosiek nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało z tym przeniesieniem wyjścia z wykuszu. żebym wyraził swoją opinię musiał bym wiedzieć jak wygląda wasza działka, otoczenie i usytuowanie domu na niej. Ja tego problemu nie mam i jeszcze do głównego wyjścia ze salonu dodałem zadaszenie nad tarasem gdyż mam wyjście od strony południowej i latem nie było by się gdzie schować. jeżeli możesz to podeślij jakiś szkic może coś zaradzę
pozdrawiam
Awatar użytkownika
michu

Postprzez michu » Wto 08 Mar 2011 11:08

co tak ucichło?? ja w maju startuję z budową. ktoś juz zbudował domek czy nie?? jak tak pt mile widziane zdjęcia:-)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
michu

Postprzez katarzynamagiera » Wto 22 Mar 2011 18:51

Witm;
buduję ten domek i jestem na etapie stropu, jak mi sie uda to dodam kilka zdjęć :P
Mnie również interesuje czy ktoś już skończył budowę i pomysły przy wykańczaniu wnętrz.
U nas też nie obeszło się bez zmian
1 zrezygnowaliśmy z okienek przy wejściu aby powiększyć kotłownię tz wydłużyliśmy kotłownię i wc tak że ścianka działowa jest na równi z filarem
2 zrezygnowaliśmy ze spiżarni koło kuchni i zamierzamy ją zagospodarować w schowku pod schodami a w miejscu spiżarni ma stać szafa na odzież wierzchną
3 po powyższych zmianach zieniliśmy również schody tak że zaczynają się przy ścianie od salonu i tak by drzwi do sypialni otwierały się na zawnątrz i wchodziły pod schody
mam nadzieje że wszystko jest zrozumiałe :roll:
zastanawiamy się nad zlikwidowaniem okienka na schodach uważam że jest niepotrzebne ale czekamy z ostateczną decyzją aż będą zrobione schody.
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie i chętnie porozmawiam z osobą która jest na tym samym etapie lub dalej a rewelacją by było gdyby ktoś budował ten domek w pobliżu Bielska-Białej :lol:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
katarzynamagiera

Postprzez katarzynamagiera » Wto 22 Mar 2011 19:42

Niestety nie moge dodać zdjęć ponieważ są za duże jeżeli komuś będzie zależeć to mogę wysłać na mejla.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
katarzynamagiera

Postprzez michu » Śro 23 Mar 2011 17:20

byłbym wdzięczny gdybyś mi wysłała jakieś fotki na dom@miejczysto.pl ja jak zacznę budowę to też się odwdzięczę. ja niestety buduję dom pod poznaniem. i jeszcze jedno jeżeli to możliwe ciekawi mmnie na jaką kwotę wycenili ci wykonawcy postawienie stanu surowego. ja podziewliłem oferty na 3 etapy fundamenty ściany i dach. jak narazie nie mam porównania. na pw chętnie mogę się odwdzięczyć również informacjami które posiadam
Awatar użytkownika
michu

Postprzez pati.n » Nie 10 Kwi 2011 15:41

Mam pytanko-jak nazywa się to okrągłe "okienko" nad wejściem i gdzie można takie coś kupić?
Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez Architekt » Pon 11 Kwi 2011 8:55

pati.n,
jeśli spojrzysz na przekrój, to zobaczysz, że nie jest to okienko (nie ma tam żadnego pomieszczenia). Jest to propozycja zaakcentowania wejścia elementami wykończenia ścianki portyku, przy pomocy np. styropianowych profili dekoracyjnych, w formie imitującej okrągłe okienko. Pozostałe elementy dekoracyjne w tym i podobnych projektach z kolekcji LUX , takie jak gzymsy, opaski okienne, również wykonuje się z takich profili i pokrywa tynkiem na siatce oraz maluje w wybranym kolorze. Są one szeroko dostępne np. w ofercie firm specjalizujących się w systemach dociepleń (np.BOLIX).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez pati.n » Pon 11 Kwi 2011 16:06

Ja wiem, że to nie okno, dlatego napisałam "okienko" w cudzysłowiu :) Czyli to jeste element dekoracyjny? Bo zastanaowaiam się gdzie to kupić i jak to nazwać żeby mi wyszukało w google :)
Awatar użytkownika
pati.n

Postprzez Architekt » Pon 11 Kwi 2011 19:09

No to proszę wstukać: "styropianowe profile dekoracyjne".
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez AndrzejS » Śro 20 Kwi 2011 10:55

Witam!
Sonia jest po analizie wieeeelu projektów naszym numerem 1. Dlatego miałbym prośbę do osób, które wybudowały ten domek o podzielenie się zdjęciami, spostrzeżeniami i pomysłami zmian, o które warto zadbać na etapie adaptacji projektu.

Dzięki z góry!
Andrzej
Awatar użytkownika
AndrzejS

Postprzez oliwka » Wto 26 Kwi 2011 16:15

Witam razem z mężem wybraliśmy ten projekt i jesteśmy na etapie fundamentów . Jeśli macie jakieś rady, wskazówki czy zdjęcia byłabym bardzo wdzięczna :P :P
Awatar użytkownika
oliwka

Postprzez gosiek37 » Czw 28 Kwi 2011 20:07

Witam serdecznie!!!
Cieszę się, że jest trochę większe zainteresowanie Sonią. My w tej chwili jesteśmy na etapie poddasza i tak myślę że do połowy czerwca będziemy mieli dach :P Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego projektu. Są pewne rzeczy które staramy się wyeliminować bądź zmienić ale to zależy od gustu i od "dobrych" podpowiedzi znajomych. Zrobiliśmy pewne zmiany ale czy trafne to zobaczymy po pewnym czasie. Z większych zmian to:
1. Balkon loggia nad garażem tak z 1,5m głębokości
2. Wyższa ścianka kolankowa
3. Wielkość okien

W miarę swojej wiedzy możemy podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiek37

Postprzez gosiek37 » Pon 02 Maj 2011 22:22

DSC00127.JPG
DSC00127.JPG (24.14 KiB) Obejrzany 3379 razy
tak wyglądało przed zalaniem stropu :P
Awatar użytkownika
gosiek37

Postprzez szaryw » Wto 03 Maj 2011 7:14

Witam
Czy ktoś buduje lub wybudował ten dom w podkarpackim a dokładniej w okolicach: Stalowej Woli, Leżajska, Rzeszowa Przemyśla.
Awatar użytkownika
szaryw

Postprzez firemax » Śro 04 Maj 2011 16:39

Witam. Chciałbym poprosić któregoś z forumowiczów o możliwość obejrzenia Soni LUX G2 w realu (czy to budowy czy gotowego domu). Jestem z Opolszczyzny ale dojadę bez problemu gdzie trzeba. Proszę o kontakt na emalia dansim@wp.pl.
Z góry dziękuję Daniel
Awatar użytkownika
firemax

Postprzez AndrzejS » Wto 31 Maj 2011 23:35

gosiek37 napisał(a):Witam serdecznie!!!
Cieszę się, że jest trochę większe zainteresowanie Sonią. My w tej chwili jesteśmy na etapie poddasza i tak myślę że do połowy czerwca będziemy mieli dach :P Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego projektu. Są pewne rzeczy które staramy się wyeliminować bądź zmienić ale to zależy od gustu i od "dobrych" podpowiedzi znajomych. Zrobiliśmy pewne zmiany ale czy trafne to zobaczymy po pewnym czasie. Z większych zmian to:
1. Balkon loggia nad garażem tak z 1,5m głębokości
2. Wyższa ścianka kolankowa
3. Wielkość okien

W miarę swojej wiedzy możemy podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam

Gosiek, możesz rozwinąć temat zmiany wymiarów okien?
Awatar użytkownika
AndrzejS

Postprzez titmouse » Pią 09 Wrz 2011 9:49

Dzień Dobry,
Zamierzam zakupić projekt SONIA i dołączyć do grona szczęśliwców :)
Budowa będzie pod Gdańskiem.
Jeśli ktoś dysponuje zdjęciami z budowy to pięknie proszę na titmouse@wp.pl
Mam 2 pytania do Pana Architekta:
1) jaka jest wysokość ścianki kolankowej (bo jakoś nigdzie nie mogę znaleźć :))
2) jaka jest charakterystyka energooszczędności budynku (Według wymagań WT)?
3) podana kubatura budynku to netto czy brutto? :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
titmouse

Postprzez Architekt » Pią 09 Wrz 2011 11:12

Ad 1 i 2:
Informację o wysokości ścianki kolankowej oraz współczynniki przenikania ciepła dla przegród podajemy w zakładce Specyfikacja techniczna na stronie z prezentacją projektu. :arrow: http://www.archeton.pl/projekt-domu-son ... techniczna
Ad 3: Podawana na stronie z prezentacją projektu kubatura, jest kubaturą brutto.
PS. titmouse chodzi o projekt Sonia czy Sonia Lux G2 :roll:. Każdy z nich ma własny wątek na forum Archetonu :P.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez titmouse » Pią 09 Wrz 2011 12:03

Dziękuję za szybką odpowiedź :P
Oczywiście chodzi o G2 :P
Czytając poprzednie posty znalazłem dyskusję na temat okna od strony schodów i uważam, że to super pomysł :P . Czy ewentualne powiększenie tego okna wchodziłoby w rachubę (jaką ono ma wielkość w projekcie?), to znaczy jak wpłynie na praktyczność i estetykę?
Proszę się przygotować na większą ilość pytań gdyż teraz jestem na etapie szczegółowego analizowania projektu (chce wszystko dokładnie przemyśleć ) - za cierpliwość i odpowiedzi z góry dziękuję :P
Awatar użytkownika
titmouse

Postprzez Architekt » Pią 09 Wrz 2011 13:21

titmouse,
o jakie okno i pomysł z nim związany :shock: chodzi w Twoim pytaniu?
Zmiana wielkości okien, w zasadzie zawsze jest możliwa, wymaga zgody autora projektu, przemyślenia jak wpłynie na doświetlenie konkretnego pomieszczenia i straty ciepła... . Przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze jest skontrolować nowy wygląd elewacji na szkicach zleconych architektowi adaptującemu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Następna

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości