Projekt POD LIPĄ

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt POD LIPĄ

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:41

Projekt domu jednorodzinnego POD LIPĄ. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Pod Lipą
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

czy ktos to buduje?

Postprzez mirkaa » Wto 31 Paź 2006 9:21

witam! chciałabym porozmawiać z kimś kto planuje budowę tego domku lub jest w trakcie realizacji. Uważam, że projekt jest bardzo ciekawy, bo domek skromny i funkcjonalny. Tylko kosztorys mnie trochę przeraża :( Zapraszam do dyskusji.
Awatar użytkownika
mirkaa

Otrzymał podziękowań: 0 raz

kosztorys

Postprzez Architekt » Wto 31 Paź 2006 13:42

Począwszy od najbliższego numeru "Domu na miarę..." (który ukaże się w listopadzie br) będziemy podawać przy projektach kosztorysy budowy prowadzonej systemem gospodarczym. Sumy te są niższe :!: Potwierdzają to również nasi inwestorzy korespondujący ze sobą na forum Archetonu, budujący w dużym stopniu samodzielnie.
Później taka podwójna wycena znajdzie się także na naszej stronie internetowej.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez mirkaa » Śro 01 Lis 2006 20:30

Dziękuję za informację. Właśnie chciałabym wiedzieć ile faktycznie może mnie wyjść ta budowa.
Awatar użytkownika
mirkaa

Postprzez Architekt » Czw 02 Lis 2006 10:24

Niestety, projektu Pod Lipą nie będzie jeszcze w najbliższym numerze naszego kwartalnika ale koszty budowy innych domów pozwolą zorientować w skali różnic.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jola m » Pon 20 Lis 2006 15:09

Bardzo podoba mi się projekt domu POD LIPĄ. Mam Pytanie czy w tym projekcie jest możliwosc otrzymania podpiwniczenia pod całym domem i czy w salonie można zrobić komin( ponieważ chciałabym tam zrobić kominek). Proszę o odpowiedź
Awatar użytkownika
jola m

zmiany w projektach

Postprzez Architekt » Pon 20 Lis 2006 18:51

Projekt podpiwniczenia i kominka w salonie może wykonać architekt adaptujący Pod Lipą dla konkretnego inwestora ( po uzyskaniu przez niego bezpłatnej zgody w naszym Biurze Obsługi Klienta – tel. 012 294 29 66). Może to być jeden z projektantów Archetonu – w tej sprawie prosimy o kontakt z Działem Adaptacji Projektów – tel. 012 295 05 73 lub 294 29 75.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jola m » Wto 21 Lis 2006 9:10

a ile kosztuje taka adaptacja projektu w zakresie podpiwniczenia i kominka.
Awatar użytkownika
jola m

Postprzez Architekt » Wto 21 Lis 2006 11:08

W tej sprawie proszę o kontakt z Działem Adaptacji Projektów.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jola m » Pon 27 Lis 2006 10:45

Proszę o przesłanie na skrzynke wzorzec do projektu PoD LIPĄ - rzutów i przekrojów domku do celów informacyjnych, ponieważ mam spotkanie z murarzem i prze podjęciem decyzji chciałby zobaczyć wstępne dane aby wycenic mi koszt budowy do obowiązujących na rynku bydgoskim.
Awatar użytkownika
jola m

Pod Lipą

Postprzez SylwiaS » Pon 16 Lip 2007 13:44

:D Ja zakupiłam projekt domu Pod Lipą, otrzymałam również decyzję o pozwoleniu na budowę. Ruszam w najbliższym czasie i chętnie skorzystałabym z doświadczeń osób, które wybudowały, bądź są w trakcie budowy domu wg tego projektu.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. :oops:
Awatar użytkownika
SylwiaS

Pod Lipą - stan zero

Postprzez SylwiaS » Wto 04 Wrz 2007 9:01

Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Budowa ruszyła jest już podpiwniczenie i zalany strop, niestety pogoda płata figla i z tego powodu wszystko się opóźnia. Może wrzesień będzie łaskawszy. Pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali bądź wybudują dom wg projekty POD LIPĄ :P
Awatar użytkownika
SylwiaS

Re: Projekt POD LIPĄ

Postprzez magda15135 » Nie 18 Paź 2009 13:08

Witam
Bardzo spodobał się nam projekt "Pod Lipą" i właśnie go zakupiliśmy.
Obecnie jesteśmy na etapie adaptacji. Prosze o podpowiedź z jakiego materialu lepiej budowac: ceramiki poryzowanej czy z pustaka MAX
Nie do końca jesteśmy przekonani do wytrzymałości pustakow poryzowanych. Wolelibyśmy aby ściany były mocniejsze.
Kolejne pytanie dotyczy styropianu: czy zamiast 12 cm można zastosowac 15 bez zmian w projekcie?
Bardzo chętnie zapoznalibyśmy się z opiniami i doświadczeniami innych inwestorów projektu "Pod Lipą".
Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
magda15135

Postprzez Architekt » Pon 19 Paź 2009 6:28

Zarówno klasę wytrzymałości Maxa jak i pustaka poryzowanego trzeba dobrać tak, aby odpowiadała obciążeniom występującym w konstrukcji Pod Lipą. Jeśli materiał jest zmieniany w stosunku do tego, jaki zaproponowano w naszym projekcie, decyzję podejmuje projektant adaptujący,
Trzy centymetry grubości ocieplenia to niewiele, ale cały wymiar budynku wzrośnie o 6cm w każdym kierunku, co dobrze byłoby uwzględnić w planie zagospodarowania działki, zwłaszcza, jeśli jej rozmiary sa szczupłe. Zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło w lepiej zaizolowanych wnętrzach, a więc, być może także moc potrzebnego kotła i rozmiary grzejników, o czym warto wiedzieć wcześniej. Dlatego nawet tak małą zmianę warto uwzględnić przy adaptacji projektu, a ostatecznie - w dokumentacji budowy.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

POD LIPĄ komin

Postprzez magda15135 » Czw 03 Gru 2009 20:20

Nasze kolejne pytanie dotyczy komina.
Mianowicie bedziemy miec ogrzewanie na paliwo stałe. W projekcie nie ma nic o wkładach kominowych - jaki byłby odpowiedni przy piecu węglowym i czy jest wogole konieczny?
Awatar użytkownika
magda15135

Postprzez Architekt » Pią 04 Gru 2009 8:00

Proszę pamiętać, że projekt gotowy jest podstawą tzw. projektu budowlanego. Zawiera tylko najbardziej ogólne rozwiązania i informacje, niezbędne dla wydania pozwolenia na budowę. Rodzaj komina należy koniecznie dostosować do rodzaju paliwa i kotła i to jest zadanie dla projektanta adaptującego, który dostosuje projekt centralnego ogrzewania w Pod Lipą do wybranego przez Inwestora paliwa stałego.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez ERM2 » Nie 05 Wrz 2010 11:47

Witam czy da rade zrobić przejście z garażu na hol pod schodami? i gdzie najlepiej wcisnąć kominek?
Awatar użytkownika
ERM2

Postprzez Architekt » Pon 06 Wrz 2010 9:01

Da radę, na przeciw drzwi prowadzących do piwnicy jest wystarczająca wysokość, aby przechodzić do garażu. Problemem może być sposób otwierania drzwi - może przesuwne? Dobrze byłoby także, aby połączenie z garażem było wentylowane, aby zapobiec przedostawaniu się zapachu paliwa i spalin w głąb mieszkania.
Najlepszym miejscem na kominek wydaje się ściana między kuchnią i pokojem dziennym. Nie da się jednak ukryć, że zarówno sam komin jak i obudowa paleniska zabiorą trochę miejsca i wymuszą zmianę aranżacji pokoju: stół trzeba będzie przesunąć nieco ku drzwiom balkonowym i zrezygnować z fotela.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez roobboo » Sob 05 Mar 2011 11:39

Witam mam pytanie czy w projekcie dom pod lipa wstawial ktos okna 180cm takie jak sa w projekcie czy zmiejszal je nie jestem pewny czy nie beda za duze
Awatar użytkownika
roobboo

Postprzez Architekt » Sob 05 Mar 2011 17:08

Okna 150x150 można by wstawić, zamiast przewidzianych w projekcie180x150, praktycznie we wszystkich pomieszczeniach z wyjątkiem dwóch większych sypialni na poddaszu, bo tu efektywna powierzchnia okna (bez ram) byłaby już na granicy dopuszczalnego przepisami minimum. Trzeba by albo uzupełnić oświetlenie, dodając po jednym niewielkim oknie dachowym, albo pozostawić wymiar 180cm.
Przy zmianie rozmiarów okien opinie innych inwestorów są oczywiście pomocne, ale trzeba pamiętać, że odczucie optymalnie oświetlonego wnętrza jest indywidualne i wiele zależy od ustawienia budynku w stosunku do stron świata oraz od bezpośredniego sąsiedztwa (np. bliskość wysokich drzew czy zabudowy).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez roobboo » Czw 10 Mar 2011 13:26

Witam ponownie mam pytanie czy w domku pod lipa na zalaczonych zdjeciach realizacje i opinie okno z przodu domu i z tylu domu maja wymiar 150x150 czy 180x150 trudno mi ocenic na zdjeciu prosze o odpowiedz dziekuje
Awatar użytkownika
roobboo

Postprzez Architekt » Pią 11 Mar 2011 12:58

Niestety, nie mamy informacji o tym, jakie okna zastosował inwestor, który udostępnił nam zdjęcia swojego domu. "Na oko" wydaje się , że od frontu, w kuchni okno ma szer. 180cm. O ogrodu chyba węższe (?). Na pewno drzwi balkonowe są pojedyncze, co moim zdaniem nie dało dobrego efektu plastycznego. Poza tym zawsze ryzykowne jest zmniejszanie otworów nad którymi zaprojektowany jest daszek, głębszy okap lub balkon ograniczający dostęp światła.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez 20zloty » Pią 04 Lis 2011 19:10

Witam jestem na etapie wyboru projektu, bardzo podoba mi się projekt domu Pod Lipą. Chętnie skorzystałabym z doświadczeń osób, które wybudowały, bądź są w trakcie budowy domu wg tego projektu. Jestem z Mysłowic, bardzo chciałbym zobaczyć wybudowany domek na żywo.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. mój e-mail: lukas191919@o2.pl
Awatar użytkownika
20zloty

Postprzez magda15135 » Sob 31 Gru 2011 15:22

Witam
Jestem wtrakcie budowy domu "Pod Lipą" Stan surowy zamknięty. jesteśmy spod miejscowości Tarnów Jeśli ktoś byłby chętny do obejrzenia domu to zapraszamy
Awatar użytkownika
magda15135

Postprzez Architekt » Śro 01 Lut 2012 12:24

magda15135,
my jesteśmy zainteresowani obejrzeniem Twojego domu :P :!: . Może pokażesz zdjęcia na forum? :arrow:

Aby dodać zdjęcie do galerii forum należy:
Przejść do zarządzania profilem.
Kliknąć w zakładkę „Galeria”.
W menu po lewej stronie wybrać „Zarządzaj prywatnymi albumami”.
Kliknąć w przycisk „Utwórz prywatny album”.
Kliknąć w link „Prześlij obrazek” i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie
Plik (JPG lub PNG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 800 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.

Aby wstawić obrazek do postu wystarczy skopiować do treści postu BBCode obrazka lub wstawić kod URL-Obrazka obejmując go znacznikami
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert