Projekt PABLO NEO

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt PABLO NEO

Postprzez Architekt » Pon 16 Sty 2012 18:43

Projekt domu jednorodzinnego PABLO NEO. Zapraszamy do dyskusji.
Image
Zobacz projekt domu PABLO NEO
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Projekt PABLO NEO

Postprzez akteloiw » Wto 27 Mar 2012 13:44

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania projektu domu. Muszę przyznać, że Pablo Neo to jest to, czego szukam, jeżeli chodzi o wnętrze domu. Ma wszystko, na co zwracałam uwagę przeszukując setki projektów. Jedno takie małe "ale" jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny - gabinet na poddaszu. Wygląda jakby brakowało czegoś pod spodem :-) Czy można coś z tym zrobić, jakoś zmienić? Naprawdę podoba mi się ten projekt, jednak z zewnątrz zdecydowanie bardzie podoba mi się np. Zoja Lux lub Luxor. Czy budując ten dom mogłabym go "wystylizować" na Zoje? Być może to banalne pytania, ale jestem baaardzo początkująca w tych tematach :-)

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
akteloiw

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Architekt » Śro 28 Mar 2012 8:00

W ramach adaptacji można doprojektować słupy pod wykuszem, w którym znajduje się gabinet. Konstrukcja w projekcie gotowym Pablo pomyślana jest tak, że gabinet jest jakby zabudowanym balkonem, więc słupy/kolumny nie musiałyby w rzeczywistości przenosić żadnych obciązeń (oprócz ciężaru własnego), a jedynie stanowić element formalny. Można też przeprojektować konstrukcję w tym miejscu i oprzeć gabinet na podporach (adaptacja będzie wtedy nieco bardziej skomplikowana i kosztowna).
To, co decyduje o różnicach w stylistyce elewacji Pablo Neo (Kolekcja Neo :arrow: http://www.archeton.pl/projekty-domow-z-kolekcji-neo) i niektórych projektów z rodzin Zofii czy Zoi (Kolekcja Lux :arrow: http://www.archeton.pl/projekty-domow-z-kolekcji-lux) zawiera się głównie w sposobie wykończenia elewacji. Elementy takie, jak okładziny, gzymsy, opaski okienne, podokienniki, balustrady można kształtować dowolnie, bo nie są one szczegółowo opracowane w projekcie budowlanym.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez akteloiw » Śro 28 Mar 2012 11:48

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jak widać zawsze warto zapytać :-)
Awatar użytkownika
akteloiw

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości