Projekt MLECZ

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt MLECZ

Postprzez tynka » Śro 10 Lut 2010 23:31

dzięki za podpowiedzi, a skoro mowa o CO. To może wiecie jaka jest różnica w kosztach gdy robi się kaloryfery a gdy wybór pada na podłogówkę? (koszty montażu i materiału, nie użytkowania). Bo mi fachowiec za materiał i robote CO= kaloryfery + podłogówka w łazienkach i wiatrołapie powiedział 9500zł.
Awatar użytkownika
tynka

Obrazki: 15
Miejscowość: śląsk
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez egtobiasz » Czw 11 Lut 2010 15:46

no właśnie, jaki jest koszt 1m2 ogrzewania podłogowego? robocizna z materiałem - wychodzi ok. 60-65m2 w mleczu.
Pozdrawiam
PS
Zamieściłem parę fotek w galerii - zapraszam do oglądnięcia
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez tynka » Czw 11 Lut 2010 19:16

piszesz 60-65m2 ogrzewania podłogowego ale chyba tylko na dole, a co z górą ja chciałabym przeliczyć podłogówke wszedzie...
Apropo zdjeć domek jak malowana lala hihi. Mój nie ma jeszcze okien i dach innego koloru ale widze podobienstwo ;-)
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez egtobiasz » Czw 11 Lut 2010 19:25

Cześć tynka,
Prześlij jakieś fotki jak możesz na egtobiasz@interia.pl
A co do podłogówki to owszem tylko na dole i w łazience na poddaszu. W dalszym ciągu nie wiem jaki jest koszt robocizny 1m2 z materiałem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez mar » Czw 11 Lut 2010 19:54

Koszt podłogówki robocizna + materiał 50-70zł/m2

.... przyjemność stąpania po cieplutkiej podłodze - bezcenna :))
Awatar użytkownika
mar

Obrazki: 6

Postprzez egtobiasz » Czw 11 Lut 2010 20:07

:lol: :lol: :lol: już jest 80% dla podłogówki do 20% kaloryfery.
No i mój budżet zrujnowany :(
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez mar » Czw 11 Lut 2010 20:33

chciałem stworzyć album ale nie mogę sobie poradzić
Awatar użytkownika
mar

Postprzez egtobiasz » Czw 11 Lut 2010 20:46

mnie też to zajęło kilka dni, trochę to skomplikowane...zmniejszanie zdjęcia do rozdzielczości 800*600 itd..., nie ważne.
Mam tylko jedno pytanko do wszystkich: kto z Was robił balkon w pokoju nad garażem - jeśli ktoś robił to jak wyszedł? Nie za nisko? Pytam, bo my z żoną zrezygnowaliśmy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez mar » Czw 11 Lut 2010 20:52

Chyba mi się udało z tymi zdjęciami..... Zobaczysz na nich mój balkon. Myślę że nie jest za nisko, ale Twój dom jest chyba trochę niżej osadzony od mojego.
Awatar użytkownika
mar

Postprzez egtobiasz » Czw 11 Lut 2010 20:59

Na razie wygląda jakby był nisko osadzony bo działka jeszcze nie wyplantowana. Część ziemi z tyłu działki (od strony garażu) zostanie przerzucona na przód i wtedy wszystko wróci do normy. Miałem to zrobić jeszcze w zeszłym roku ale zaskoczyła nas zima. :(
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez tynka » Czw 11 Lut 2010 22:56

Ja mam balkon w pokoju nad garażem ale my część garażową podnieliśmy troszke to znaczy do poziomu nie równego lub niższego niż poziom działki ale do zera bezwzglednego(co u nas jest wyżej niż poziom ziemi na działce) czyli garaż jest dość wysoko. Poza tym robiąc balkon żeby nie zasłaniał on okien garażowych obniżyliśmy trochę okna w garażu. Zdjecia przesłałam takie jakie udało mi się najszybciej znaleźć na podany email.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez egtobiasz » Pią 12 Lut 2010 17:03

Dzięki za fotki tynka. Co do garażu to bardzo sprytne rozwiązanie. Ja niestety będę musiał, pomimo rozplantowania działki, wykonać odpływ liniowy przed wjazdem do garażu, a wodę z odpływu rozprowadzić na działce. Ale to nie problem. :lol:
Poza tym miałaś/łeś już jakieś wyceny za instalacje wewnętrzne?
My teraz w planie mamy wykonanie elektryki wycena 6000 i drogi dojazdowej ok. 30 metrów - wstępna wycena 8000 - 10000 zł - MASAKRA !!!
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez Magdalena Białek » Czw 11 Mar 2010 9:15

Witam wszystkich. Prześlijcie mi jakieś zdjęcia swoich Mleczków, chętnie podeślę tez swoje. bialus@op.pl
Awatar użytkownika
Magdalena Białek

Obrazki: 3

Postprzez egtobiasz » Pią 12 Mar 2010 19:23

Cześć Magda,
Wysłałem Ci parę fotek z naszej budowy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez tynka » Sob 13 Mar 2010 17:06

To teraz pytanie do wszystkich na kiedy planujecie dalsze prace przy Waszych "Mleczach" i co to bedzie?? Bo narazie to chyba za zimno...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez egtobiasz » Sob 13 Mar 2010 19:11

Cześć Tynka,
To fakt pogoda nam wszystkim nie dopisuje. U nas elektryka prawie skończona. teraz czekamy na lepszą pogodę bo musimy zrobić drogę dojazdową - prawie 30m :roll: potem ... tynki wewnątrz i C.O. ale ... jak będzie zobaczymy - prognozy są nie najlepsze. Szczerze mówiąc cholera mnie bierze :evil: :evil: :evil: mam cały charmonogram prac ułożony a nie mogę nic zrobić bo leje i mokro :evil: :evil: :evil:
Jednak najważniejsze dla nas w najbliższym czasie będzie przyjście na świat naszej córeczki :D :D :D Ona będzie naszym promykiem słońca
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez tynka » Pon 15 Mar 2010 19:46

No w naszym Mleczu narazie jesteśmy do tyłu, bo dach skonczyli na pocztkiem grudnia i czekamy teraz do kwietnia żeby okna,drzwi oraz brame wstawic. Dopiero pozniej przyjdzie czas na instalacje. Co do instalacji to doradzono mi zeby zaczac o tej wiekszej tzn. tej która pochłonie wiecej miejsca czyli woda i CO. Wiec to zamierzamy zrobić po wstawieniu stolarki potem elektryke i tynki. Plany są ale znając życie nie warto się ich ściśle trzymać, bo to różnie bywa a lepiej się nie rozczarować...
Za to nowym członkiem rodziny rozczarowani być nie możecie, wiec powodzenia życzę w rozwiązaniu, żeby mała tylko sama radości przyniosła!!!
Pozdrawiam
Martyna
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez tynka » Pią 19 Mar 2010 18:52

Ważne mam pytanie do Was panowie bo u Was okna już wstawione. Jak obliczaliście wysokość podmurówki pod okna? Czy okno usadowiliscie na równi z poziomem posadzki czy poniżej? a może podłoga wchodzi u Was na rame okna? Dajcie znać jak to najlepiej zrobić żeby wyglądało ok i żeby nie uciekało tamtedy ciepło. Prośba bardzo pilna.

Ps.jak możecie proszę o zdjęcia wykonania tego wykończenia na mojego maila: martynawola@poczta.fm, lub jak możecie do Waszych albumów je dodać.

Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez egtobiasz » Sob 20 Mar 2010 10:47

cześć, jak znajdę chwilkę czasu jutro to obiecuję zrobić jakieś fotki i przesłać Ci na maila,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
egtobiasz

Postprzez Magdalena Białek » Nie 27 Cze 2010 21:04

Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące hydrauliki czy rury macie założone w peszlu. My w tym roku chcemy zrobić elewacje, ocieplić poddasze, kończymy hydraulikę, zalejemy szlichty, kupimy piec gazowy i chyba tyle. w przyszłym roku chcemy się wprowadzić. Może się uda. Piszcze jak u was idą prace.
Awatar użytkownika
Magdalena Białek

Obrazki: 3

Postprzez tynka » Pon 19 Lip 2010 22:05

Witam
Co do hydrauliki to rury od ciepłej wody mamy w izolacji a od zimnej ida w peszlach. U nas prace powoli nie śpieszymy się w tym roku bo inne wydatki były..;-) Skończyliśmy elektryke i hydraulike potrzebną do zrobienia tylków. W przyszłym tygodniu rozpocznie się tynkowanie,a jak dobrze pojdzie to zrobimy jeszcze ogrzewanie podłogpwe na dole i wyleki w tym roku. Pytanie do Was jakie tynki wybraliście? Prosze o nowe zdjęcia na maila: martynawola@poczta.fm lub załączcie na galerie.
Wielkie dzieki
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez tynka » Wto 17 Sie 2010 20:52

witam!! z tego co widze to mało aktywni jestescie :shock: mam nadzieje ze teraz ktos odpisze :lol: chciala bym sie dowiedziec ile kosztowaly was tynki bo nas 10300 za gipsowe no i ile za instalacje elektryczna.
dzieki!1
ps; załączajcie zdjęcia pls :D
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez Wikmal » Śro 22 Wrz 2010 10:54

Witam wszystkich,
od grudnia 2009 zamieszkuję swojego "mlecza", i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona z domku- dla mnie i mojej rodziny jest idealny :D . Fotki z realizacji postaram się przesłać jeszcze w tym tygodniu.
Awatar użytkownika
Wikmal

Obrazki: 0

Postprzez tynka » Śro 29 Wrz 2010 18:18

Witam
Czekam na zdjęcia moi drodzy... co u Was się teraz dzieje dajcie jakieś wskazówki? U mnie planowane w tym roku czynności właśnie zakończone zobaczcie na zdjeciach. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę mianowicie drzwi wejściowe obróciliśmy na drugą strone(na szczeście była taka możliwość) to znaczy z otwieranych do wewnatrz na otwierane na zewnątrz, musimy tylko zmienić górną wkładkę. Jeżeli w kwestii wiatrołapu pozostaliście zgodnie z projektem to strasznie niewygodne są w tak małym pomieszeniu drzwi do wewnątrz. Ważne pytanie jakie macie plany i pomysły na kuchnie bo nie oszukujmy się ona jest strasznie mała. Oczywiście pewnie da się coś fajnego wymyśleć dlatego podpowiedzcie coś!!!
Awatar użytkownika
tynka

Postprzez Architekt » Pon 08 Sie 2011 19:08

tynka,
Na pewno w oczekiwaniu na podpowiedzi innych inwestorów Mlecza, musiałaś już podjąć decyzje w kwestii aranżacji kuchni. Jak się udało?
Swoją drogą, to prawdziwy pech, że Mlecz Alfa, ze zdecydowanie większą kuchnią, ukazał się w ofercie Archetonu zaledwie dwa miesiące po tym, jak tynka rozpoczęła budowę :twisted: .
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez abildso » Pon 30 Sty 2012 21:22

Witam,
Prawie jestem zdecydowany na mlecza. Chciałbym zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości. Będę wdzięczny za zdjęcia waszych mleczy - skowronreda@wp.pl . p.s. Może ktoś buduje mlecza w pomorskim. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
abildso

Poprzednia