dzięki za podpowiedzi, a skoro mowa o CO. To może wiecie jaka jest różnica w kosztach gdy robi się kaloryfery a gdy wybór pada na podłogówkę? (koszty montażu i materiału, nie użytkowania). Bo mi fachowiec za materiał i robote CO= kaloryfery + podłogówka w łazienkach i wiatrołapie powiedział 9500zł.
no właśnie, jaki jest koszt 1m2 ogrzewania podłogowego? robocizna z materiałem - wychodzi ok. 60-65m2 w mleczu. Pozdrawiam PS Zamieściłem parę fotek w galerii - zapraszam do oglądnięcia
piszesz 60-65m2 ogrzewania podłogowego ale chyba tylko na dole, a co z górą ja chciałabym przeliczyć podłogówke wszedzie... Apropo zdjeć domek jak malowana lala hihi. Mój nie ma jeszcze okien i dach innego koloru ale widze podobienstwo
Cześć tynka, Prześlij jakieś fotki jak możesz na egtobiasz@interia.pl A co do podłogówki to owszem tylko na dole i w łazience na poddaszu. W dalszym ciągu nie wiem jaki jest koszt robocizny 1m2 z materiałem. Pozdrawiam
mnie też to zajęło kilka dni, trochę to skomplikowane...zmniejszanie zdjęcia do rozdzielczości 800*600 itd..., nie ważne. Mam tylko jedno pytanko do wszystkich: kto z Was robił balkon w pokoju nad garażem - jeśli ktoś robił to jak wyszedł? Nie za nisko? Pytam, bo my z żoną zrezygnowaliśmy. Pozdrawiam
Chyba mi się udało z tymi zdjęciami..... Zobaczysz na nich mój balkon. Myślę że nie jest za nisko, ale Twój dom jest chyba trochę niżej osadzony od mojego.
Na razie wygląda jakby był nisko osadzony bo działka jeszcze nie wyplantowana. Część ziemi z tyłu działki (od strony garażu) zostanie przerzucona na przód i wtedy wszystko wróci do normy. Miałem to zrobić jeszcze w zeszłym roku ale zaskoczyła nas zima.
Ja mam balkon w pokoju nad garażem ale my część garażową podnieliśmy troszke to znaczy do poziomu nie równego lub niższego niż poziom działki ale do zera bezwzglednego(co u nas jest wyżej niż poziom ziemi na działce) czyli garaż jest dość wysoko. Poza tym robiąc balkon żeby nie zasłaniał on okien garażowych obniżyliśmy trochę okna w garażu. Zdjecia przesłałam takie jakie udało mi się najszybciej znaleźć na podany email. Pozdrawiam
Dzięki za fotki tynka. Co do garażu to bardzo sprytne rozwiązanie. Ja niestety będę musiał, pomimo rozplantowania działki, wykonać odpływ liniowy przed wjazdem do garażu, a wodę z odpływu rozprowadzić na działce. Ale to nie problem. Poza tym miałaś/łeś już jakieś wyceny za instalacje wewnętrzne? My teraz w planie mamy wykonanie elektryki wycena 6000 i drogi dojazdowej ok. 30 metrów - wstępna wycena 8000 - 10000 zł - MASAKRA !!!
Cześć Tynka, To fakt pogoda nam wszystkim nie dopisuje. U nas elektryka prawie skończona. teraz czekamy na lepszą pogodę bo musimy zrobić drogę dojazdową - prawie 30m potem ... tynki wewnątrz i C.O. ale ... jak będzie zobaczymy - prognozy są nie najlepsze. Szczerze mówiąc cholera mnie bierze mam cały charmonogram prac ułożony a nie mogę nic zrobić bo leje i mokro Jednak najważniejsze dla nas w najbliższym czasie będzie przyjście na świat naszej córeczki Ona będzie naszym promykiem słońca
No w naszym Mleczu narazie jesteśmy do tyłu, bo dach skonczyli na pocztkiem grudnia i czekamy teraz do kwietnia żeby okna,drzwi oraz brame wstawic. Dopiero pozniej przyjdzie czas na instalacje. Co do instalacji to doradzono mi zeby zaczac o tej wiekszej tzn. tej która pochłonie wiecej miejsca czyli woda i CO. Wiec to zamierzamy zrobić po wstawieniu stolarki potem elektryke i tynki. Plany są ale znając życie nie warto się ich ściśle trzymać, bo to różnie bywa a lepiej się nie rozczarować... Za to nowym członkiem rodziny rozczarowani być nie możecie, wiec powodzenia życzę w rozwiązaniu, żeby mała tylko sama radości przyniosła!!! Pozdrawiam Martyna
Ważne mam pytanie do Was panowie bo u Was okna już wstawione. Jak obliczaliście wysokość podmurówki pod okna? Czy okno usadowiliscie na równi z poziomem posadzki czy poniżej? a może podłoga wchodzi u Was na rame okna? Dajcie znać jak to najlepiej zrobić żeby wyglądało ok i żeby nie uciekało tamtedy ciepło. Prośba bardzo pilna.
Ps.jak możecie proszę o zdjęcia wykonania tego wykończenia na mojego maila: martynawola@poczta.fm, lub jak możecie do Waszych albumów je dodać.
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące hydrauliki czy rury macie założone w peszlu. My w tym roku chcemy zrobić elewacje, ocieplić poddasze, kończymy hydraulikę, zalejemy szlichty, kupimy piec gazowy i chyba tyle. w przyszłym roku chcemy się wprowadzić. Może się uda. Piszcze jak u was idą prace.
Witam Co do hydrauliki to rury od ciepłej wody mamy w izolacji a od zimnej ida w peszlach. U nas prace powoli nie śpieszymy się w tym roku bo inne wydatki były.. Skończyliśmy elektryke i hydraulike potrzebną do zrobienia tylków. W przyszłym tygodniu rozpocznie się tynkowanie,a jak dobrze pojdzie to zrobimy jeszcze ogrzewanie podłogpwe na dole i wyleki w tym roku. Pytanie do Was jakie tynki wybraliście? Prosze o nowe zdjęcia na maila: martynawola@poczta.fm lub załączcie na galerie. Wielkie dzieki
witam!! z tego co widze to mało aktywni jestescie mam nadzieje ze teraz ktos odpisze chciala bym sie dowiedziec ile kosztowaly was tynki bo nas 10300 za gipsowe no i ile za instalacje elektryczna. dzieki!1 ps; załączajcie zdjęcia pls
Witam wszystkich, od grudnia 2009 zamieszkuję swojego "mlecza", i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona z domku- dla mnie i mojej rodziny jest idealny . Fotki z realizacji postaram się przesłać jeszcze w tym tygodniu.
Witam Czekam na zdjęcia moi drodzy... co u Was się teraz dzieje dajcie jakieś wskazówki? U mnie planowane w tym roku czynności właśnie zakończone zobaczcie na zdjeciach. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę mianowicie drzwi wejściowe obróciliśmy na drugą strone(na szczeście była taka możliwość) to znaczy z otwieranych do wewnatrz na otwierane na zewnątrz, musimy tylko zmienić górną wkładkę. Jeżeli w kwestii wiatrołapu pozostaliście zgodnie z projektem to strasznie niewygodne są w tak małym pomieszeniu drzwi do wewnątrz. Ważne pytanie jakie macie plany i pomysły na kuchnie bo nie oszukujmy się ona jest strasznie mała. Oczywiście pewnie da się coś fajnego wymyśleć dlatego podpowiedzcie coś!!!
tynka, Na pewno w oczekiwaniu na podpowiedzi innych inwestorów Mlecza, musiałaś już podjąć decyzje w kwestii aranżacji kuchni. Jak się udało? Swoją drogą, to prawdziwy pech, że Mlecz Alfa, ze zdecydowanie większą kuchnią, ukazał się w ofercie Archetonu zaledwie dwa miesiące po tym, jak tynka rozpoczęła budowę .
Witam, Prawie jestem zdecydowany na mlecza. Chciałbym zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości. Będę wdzięczny za zdjęcia waszych mleczy - skowronreda@wp.pl . p.s. Może ktoś buduje mlecza w pomorskim. Pozdrawiam.