Projekt MAŁY DWOREK

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt MAŁY DWOREK

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:28

Projekt domu jednorodzinnego MAŁY DWOREK. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Mały Dworek
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez mpalys » Wto 14 Mar 2006 21:29

Pozwolę sobie co nieco napisać o niedoskonałościach ,o ktorych należało by wspomnieć:
1 Obie łazienki z wannami i ciężko przerobić, by się dało wstawic prysznic.
2. W łazience na parterze klozet wchodzi 20cm w światło drzwi!!!
3. Kto odważy się postawić, jak w projekcie, meble 50cm od przodu kominka?
4. Dom jest przewidziany na 7 osób, a w salonie zmieści się 4
5. 3 okna w piwniczce pod schodami jaki wymiar szyby będzie miało okienko otwieralne, które ma otwór 40x40 cm? - u mnie wyszło 16x16 cm !!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mpalys

Otrzymał podziękowań: 0 raz

zamierzam budować mały dworek

Postprzez Ewa4216 » Pią 04 Kwi 2008 11:24

:D chcę wystawić ten dom, jestem ciekawa, czy koszty tego domu pokrywały się z kosztorysem, proszę o wiecej informacji na temat budowy , będę wdzięczna. :wink: proszę mnie oświecić, czy dom jest funkcjonalny i w ogóle wszystkie możliwe porady :idea: Dziękuję.
Awatar użytkownika
Ewa4216

Postprzez Architekt » Pią 04 Kwi 2008 16:59

Odpowiedzią dla Ewy 4216 są zapewne wątpliwości mpalysa:
1. Rzeczywiście propozycja aranżacji łazienki pokazuje, że prysznic można zamontować jedynie w wannie (chyba, żeby na poddaszu udałoby sie wygospodarować wiecej miejsca po rezygnacji z bidetu).
2. Miskę sedesową można spróbować zamontować ukośnie lub przesunąć nieco drzwi.
3. Zależy - jaki to będzie kominek.
4. Dom jest przewidziany dla 6 osób i na tyle jest miejsce w salonie.
5. Okienka sa małe ale aż trzy, a ich rysunek na elewacji stanowi element charakterystyczny tego projektu; można je zmienić po uzyskaniu bezpłatnej zgody autora.
Generalnie - dla zwolenników większego komfortu i przestrzeni dobre byłoby powiększenie domu z 12,4 do 12,7 lub 13m ( ta zmiana także wymaga zgody i adaptacji projektu przez uprawnionego projektanta)
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

koszty budowy Małego Dworku

Postprzez Architekt » Pią 04 Kwi 2008 17:09

Kosztorys Małego Dworku jest dość aktualny, ale oczywiście ważne są lokalne ceny mateiałów i kosztów robót. Jeśli Ewa4216 nie kupiła jeszcze projektu, to samo zestawienie materiałów i robót może uzyskać w Dziale Doradztwa Inwestycyjnego ( dane teleadresowe na stronie głównej). W ten sposób można samemu oszacować koszty w oparciu o lokalny rynek budowlany.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Re: Projekt MAŁY DWOREK

Postprzez arola11 » Wto 06 Sty 2009 18:18

Ewa4216 napisał(a)::D chcę wystawić ten dom, jestem ciekawa, czy koszty tego domu pokrywały się z kosztorysem, proszę o wiecej informacji na temat budowy , będę wdzięczna. :wink: proszę mnie oświecić, czy dom jest funkcjonalny i w ogóle wszystkie możliwe porady :idea: Dziękuję.

Hallo,

ja jestem w trakcie wyboru projektu, jestem prawie zdecydowana na projekt Zosia. Zauważam jednak pewne podobieństwa planowanych pokoi tych dwóch projektów, z tą różnicą że pokoje w Zosi są jak dla mnie bardziej ustawne (jeżeli chodzi o odległości mebli od kominka - większy salon- i organizowania pryszniców). Jedyna różnica to w oryginalnej Zosi nie ma garażu, w jego miejscu jest sypialnia z łazienką i pomieszczenie gospodarcze. Jeśli ktoś woli garaż pewnie mógłby zamienić te pomieszczenia, albo zrezygnować z okien na bocznej ścianie i dobudować garaż (kombinując coś z dachem nad garażem bądź robiąc na nim taras z wyjściem z poddasza). Ewa jeśli nie jest za późno może warto wziąść pod uwagę projekt Zosia??? :?: :wink:
Awatar użytkownika
arola11

Postprzez darecki78irl » Czw 19 Lut 2009 11:34

Witam. Jestem na etapie wykańczania domu.
Co do możliwości Zastosowania prysznica w łązience to wymyśliłem ze na parterze zajmie on tyl łazienki. Wystarczy spadek na podłodze, ktory zastąpi brodzik i drzwi od ściany do komina. Okno oczywiscie pozostaje na swoim miejscu.
Co do trzech małych okienek pod schodami ? zastosowałem pustaki szklane co wyglada bardzo ciekawie. Nie robilem schodów betonowych i scianek, bo skoro jest takie ładne okrągłe okno na klatce to trzeba je pokazać i wykorzystać do doświetlenia przedpokoju. Dlatego też zrobiłem schody z prześwitem.
Kuchnia połaczona z jadalnia, przejscie do salonu z jadalni bez łuków dzięki czemu pomieszczenia uzyskują większą przestrzeń. Drzwi na taras przeniesione na ścianę południową w celu lepszego wykorzystania promieni słonecznych.
Awatar użytkownika
darecki78irl

Obrazki: 0

Postprzez gall » Nie 22 Lut 2009 14:29

witam!jestem na etapie wyboru projektu!!
Chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt projektu w wersji z ogrzewaniem na paliwo stałe?
Chciałbym równiez dowiedzieć sie czy jest możliwość od strony elewacji tylniej zmiany konstrukcji dachu ( zrobienie jednolitej konstrukcji)z jednoczesnym zamurowaniem okna doświetlającego :idea: klatkę schodową!!! lub zmiana tego okna na inne np.prostokatne i obnizeniem w stosunku do dachu aby było mozna doswietlic klatkę schodowa :?:
Awatar użytkownika
gall

Postprzez Architekt » Pon 23 Lut 2009 14:06

Koszt dodatkowego projektu kotłowni węglowej przy zamawianiu całego projektu to 100zł.
Można zlikwidować daszek nad okragłym oknem Małego Dworku i zamienić je na prostokątne (konieczna zgoda autora projektu i adaptacja wykonana przez uprawnionego projektanta). Po obniżeniu będzie się ono znajdowało tuż nad podestem, podczas kiedy w oryginalnym projekcie parapet ma wysokość 85 cm nad posadzką podestu. Można się też zdecydować na okno połaciowe, które lepiej oświetli klatke schodową ale znajdzie się praktycznie poza zasięgiem stojącego na podeście człowieka.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez rafrz » Pon 23 Lut 2009 22:18

Witam,
mam pytanko do darecki78irl. Czy mógłbyś podać jakie orientacyjnie poniosłeś koszty w związku z budową???
Awatar użytkownika
rafrz

Postprzez gall » Czw 26 Lut 2009 18:54

witam
:arrow: mam pytanie do osób budujacych mały dworek jaka ilość pustaków nalezy brac pod uwage przy budowie domu!!
:arrow: jaka jest konstrukcja ściany zewnetrznej w projekcie!!
dziekuję :lol:
miałbym jeszcze pytanie do :!: ARCHITEKTA :!: według jakiego cenika ( np. Sekocenbud IV kwartał 2008r) powstaje kosztorys do projektu mały dworek
Awatar użytkownika
gall

Postprzez Architekt » Czw 26 Lut 2009 19:04

gall, odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdują się na stronie z prezentacją Małego Dworku:
:arrow: Ściany zewnętrzne: cegła lub pustak ceramiczny + styropian + cegła kratówka,
:arrow: powierzchnia ścian zew.: 132,7 m2 (podziel przez pole powierzchni lica kratówki - otrzymasz przyblizoną ilość sztuk),
:arrow: Koszty budowy netto na III kwartał 2007 r.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez darecki78irl » Sob 28 Lut 2009 11:02

Witam. Co do kosztów o które pytał rafrz to wyniosły mnie ok. 300tys.
Awatar użytkownika
darecki78irl

Postprzez Ewa4216 » Pią 06 Mar 2009 11:50

:) cześć wszystkim, arola 11 nie wiem czy jeszcze zaglądasz na forum, oglądałam domek Zosia , bardzo podobny , fakt ale za niewiele więcej metrów i brak garażu niestety trzeba słono więcej zapłacić, pozatym jak podał mój poprzednik jego koszty kształtują się w kwocie 300.000 złoty, czyli tyle ile zamierzała bym prdzeznaczyć na tą inwestycję.
Awatar użytkownika
Ewa4216

Postprzez Ewa4216 » Pią 06 Mar 2009 12:01

:D a teraz szeroki uśmiech do Darecki 78 irl, czy może masz zdjątka z realizacji budowy , a może juz po jej zakończeniou???????????????? chętnie popatrzyła bym, ten domeczek to jest moje największe marzenie. Postaram sie teraz o kredyt hipoteczny, i jak sie uda , szybko zacznę budowę, .Jeśli mógłbyś podać więcej danych :idea: , na temat tych kosztów , bo niestety archeton pozostał w kosztach z 2007 roku, chodzi mi czy za 300.000 wystawiłeś wszystko wraz z wykończeniem ? Miałam sie budować za gotówkę , ale kupiłam kilka działek budowlanych i chciałam poczekać aż je sprzeda i wtedy zacząć budowę , ale jakoś tak wyszłoi, ten kryzys , aj jakos nie mam szczęścia , Proszę jeszcze raz jak możesz dasj jakieś szczegóły. Z góry pięknie dziękuję. :wink:
Awatar użytkownika
Ewa4216

Postprzez darecki78irl » Sob 07 Mar 2009 19:41

Chętnie dodam zdjęcia tylko nie wiem jak to zrobić? może ktoś mi podpowie?
Awatar użytkownika
darecki78irl

Postprzez Ewa4216 » Wto 10 Mar 2009 13:26

Witaj darecki78irl, dzięki za odpowiedź , niestety nie umiem podpowiedzieć jak dodać zdjęcia, mam prośbę , czy mógłbyś napisać , czy kwota którą podałeś , jest to xcałkowita suma jaką wydałeś na budowę tego domu pod klucz, i czy budowałeś systemem gospodarczym , czy zleciłeś budowę firmie. To jest mó adres e-mail:skuterewa@wp.pl jeśli masz ochotę pochwalić się swoim cackiem , chętnie obejrzę, ja muszę postarać się o kredyt hipoteczny , aby zacząć budowę swojego wymarzonego domku. Mam nadzieję, że mi się uda.Mam zdolność kredytową , ale są inne komplikacje, niestety. Pozdrawiam, i dzięki za informacje, miłego mieszkania. Zresztą w tym domu musi się mieszkać cudnie.
Awatar użytkownika
Ewa4216

Postprzez Architekt » Śro 11 Mar 2009 10:51

darecki78irl napisał(a):Chętnie dodam zdjęcia tylko nie wiem jak to zrobić? może ktoś mi podpowie?

Aby wkleić zdjęcie do postu należy mieć je wcześniej umieszczone na jakimś serwerze ze zdjęciami np. www.fotosik.pl
Następnie wewnątrz postu należy podać link do zdjęcia obejmując go znacznikami
Zdjęcia muszą mieć na końcu linka rozszerzenie graficzne aby mogły być wyświetlone na forum np .jpg (bez poprawnego rozszerzenia nie zostaną wyświetlone).

Dodawanie zdjęć do galerii:
Aby dodać zdjęcie do Galerii forum należy kliknąć na link Galeria w menu u góry strony, następnie wybrać kategorię (jest jedna - Realizacje) lub kliknąć na: Twoja osobista galeria.
Następnie należy kliknąć na przycisk Dodaj zdjęcie i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie, maksymalna ilość znaków do wpisania to 255
Wgraj obrazek ze swojego komputera (JPG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 720 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Ewa4216 » Czw 19 Mar 2009 14:43

swojego wymarzonego gniazdka. :roll: kurcze myślałam, że największy problem to banki, ale okazuje się , że nie . :!: :!: .Aby zacząc sie budować nie wystarczy sama działka i projekt, najpierw trzeba przejść przez lawine biurokracji, bo jak nazwać inaczej miesięczne oczekiwania na wszystko, a każdy jakby robił to za darmo, najpierw mapka do celów projektowych , dobrze , że wykona ją jakiś zaprzyjaźniony geodeta , ale i tak będzie nie szybciej niż za 2 tygodnie , no a potem pan architekt, który , nigdy nie ma czasu i nie wiem jak długo będę czekać aż naniesie mój domek na mapę. Potem uzgodnienia (zakład energetyczny, wodociągi , gazownia), potem znowu pan architekt musi znaleźć czas aby narysować kilka kresek, i łaskawie oddać projekt , który dopiero w tej postaci może trafiś do starostwa i czekać na pozwolenie na budowę, potem jeszcze biegły rzeczoznawca , musi wycenić moją działke przed budową i po jej zakończeniu i dopiero mogę złożyc do banku wraz z kompletem dokumentów, o przyznanie kredytu ,. ale i tu nie jest różowo na dzień dzisiejszy np. bank pocztowy informuje nas , że nie wczesniej niż w ciągu 3 tygodni dostaniemy odpowiedź , czy kredyt jest przyznany.Wszyscy którzy chcą się budować najlepiej aby co najmniej rok wcześniej zaczęli gromadzic potrzebne dokumenty. A ja idiotka myslałam, że w dobie kryzysu i zastoju w budownictwie załatwię formalnośći w miesiąc i wreszcie przystąpię do budowy swojego wymarzonego gniazdka, swojego azylu, swojego domu.
Awatar użytkownika
Ewa4216

Postprzez Ewa4216 » Wto 07 Kwi 2009 12:23

8) Słoneczk :cry: o pięknie świeci wreszcie wiosna, a ja siedzę i czekam na mapkę, jeszcze jej nie mam, więc po co mi projekt ????????????? aby leżał w szufladzie ????????. Jakoś widzę, że nikt nie buduje małego dworku , nie podoba się wam ten projekt ??????????
Awatar użytkownika
Ewa4216

Postprzez byrczek1 » Pią 10 Lip 2009 21:31

Witam,
Mieszkamy w Małym Dworku już 4ty rok. Dom jest bardzo funkcjonalny i spełnił całkowicie nasze oczekiwania. Co do uwag które tutaj się pojawiają:
-salon jest duży bo zrobilismy go jako jedno duże pomieszczenie razem z jadalnią bez łuku który był w projekcie.
- zmniejszyliśmy tym samym kuchnię żeby ten duży salon był foremnym prostokątem ale zamiast kuchni mamy tam mały gabinet do pracy więc nie miało to dla nas znaczenia
- kuchnię zrobiliśmy zamiast garażu więc jest duża, przestronna i mamy w niej część jadalną
- w dolnej łazience mamy prysznic a na piętrze wannę bo łazienką jest najmniejszy pokój, ten nad kotłownią więc wyszedł ładny pokój kąpielowy
- garderoba na piętrze ma drzwi do naszej sypialni a nie na hol
- z pierwotnej, malutkiej łazienki na piętrze zrobiliśmy stryszek na graty
- okienka pod schodami rzeczywiście są niewypałem - usunęliśmy je całkowicie
- u nas wejście do kotłowni jest przez spiżarkę czyli pomieszczenie pod schodami; nie zostawiliśmy tego otwartego jak w projekcie tylko powstała spiżarka i zaraz za nią kotłownia (oczywiście obniżona do -80cm jak spiżarka ale to akurat sprzyja instalacji CO).
- taras przenieślismy na tył domu - u nas na ogród.
- okno nad wejściem jest ciezkie do wykonania i potem np mycia więc daliśmy koło ale w formie sztukaterii ozdobne
Jeśli macie pytania chętnie odpowiem.
Dom polecamy - jest bardzo wygodny i dobrze poukładany i funkcjonalny. Nasz jest z ceramiki, docieplony styropianem, tynkowany na jasno, kryty czerwonym robenem.
Pozdrowienia i powodzenia w budowaniu!
Paweł
Awatar użytkownika
byrczek1

Postprzez Nikko1982 » Czw 17 Gru 2009 22:15

Witam Was ja rownież realizuje projekt Zosia wprowadziłem tam kilka zmian i ciagle mysle co by tam zmienic choc sam projekt jest naprawde super zrezygnowałem z łaznieki która przynalezała do pokoju na parterze i przez to powiększyłem kotłownie bo zdecydowałem sie nie obniżac kotłowni i wejscie do niej jest z holu. tyle jesli chodzi o parter co do poddasza to jeszcze nie mam pojeci czy cos bede zmieniał Pozdrawiam (jesli ktos ma jakies madre porady to bede wdzieczny )
Awatar użytkownika
Nikko1982

Postprzez Architekt » Pią 18 Gru 2009 8:40

Nikko1982
dlaczego nie kontynuujesz wpisów o swoim domu w temacie Zosia :roll: ?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Rudolf » Sob 31 Lip 2010 20:08

Witam. Jestem nowy na tym forum. Czy ktoś buduje ten dom, jeśli tak to proszę o opinie. Mam zamiar wybudować ten domek, działkę mam z wjazdem od południowego zachodu co oznacza, że projekt w wersji lustro będzie pasował idealnie, tj. godz 12 jest na narożu jadalni przez którą jeszcze przez 3-4 godziny będzie wpadało światło do pokoju dziennego co bardzo jest istotne jesienią. zimą i wiosną ze względu na niższy kąt padania promieni słonecznych. Myślę, że takie rozwiązanie jest korzystne w mojej sytuacji. Proszę o opinie.
P.S. Domek chcę poszerzyć po 30 cm od strony garażu i pokoju dziennego powiększając te pomieszczenia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rudolf

Postprzez paaula21 » Czw 16 Wrz 2010 16:57

Witam.

Jestem w trakcie budowy wlasnie tego projektu i nie zgodze sie ze łazienek nie da sie przerobic na prysznicowa. Nam sie to udeało i na dole mamy łazienke prysznicowa, a na gorze wg projektu.

Chcialabym prosic o jakies zdjecia wykonczeniowe tego domku. Dziekuje
Pozdrawiam,
Paaula21
Awatar użytkownika
paaula21

Postprzez paulakevin1 » Śro 01 Lut 2012 1:24

Witam.
Mam takie małe pytańko,ponieważ jestem w trakcie budowy Małego Dworku,właściwie juz moge sie zastanawiać nad jego wykończeniem.Czy jest może ktoś z Państwa,kto juz wykończyl taki domek?Jeśli byłoby to oczywiście możliwe,to prosiłabym o wysłanie mi paru fotek,gdyż nie mam kompletnie pojęcia co do wykończenia.
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
paulakevin1

Postprzez paulakevin1 » Śro 01 Lut 2012 1:25

Witam.
Mam takie małe pytańko,ponieważ jestem w trakcie budowy Małego Dworku,właściwie juz moge sie zastanawiać nad jego wykończeniem.Czy jest może ktoś z Państwa,kto juz wykończyl taki domek?Jeśli byłoby to oczywiście możliwe,to prosiłabym o wysłanie mi paru fotek,gdyż nie mam kompletnie pojęcia co do wykończenia.
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
paulakevin1

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości