Instalacje napisał(a):tasior 602
Trudno ustosunkować się do propozycji dystrybutora kominka. Nie widzę na podanej prze Ciebie stronie dokładnych informacji technicznych czy tabeli doboru. Z tego co udało mi się rozpoznać, jest to kominek działający tylko w danym pomieszczeniu, oddający ciepło poprzez promieniowanie. Nie ma więc możliwości ogrzania nim całego domu, co byłoby możliwe przy zastosowaniu np. kominka z płaszczem wodnym, współpracującego z układem centralnego ogrzewania bądź też kominka z systemem dystybucji gorącego powietrza.
Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzania domu, zgodnie z projektem wynosi 8,5 kW. Ale ponieważ kominek nie ma możliwości ogrzać grawitacyjnie domu, więc z pewnością jego moc może być niższa. W tym przypadku sądzę, że należy się zdać na własne wyczucie i wiedzę techniczną oraz doświadczenie przedstawiciela producenta konkretnych kominków.
pol2ol napisał(a):Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.
tasior602 napisał(a):pol2ol napisał(a):Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.
Miejsce montażu kotła nie ma znaczenia. CO z kotłem gazowym pracuje w układzie zamkniętym i kocioł możesz montować gdzie masz ochotę pod warunkiem że pomieszczenie nie jest przeznaczone do stałego pobytu ludzi i spełnia wymogi odnośnie wysokości i kubatury, odprowadzenia spalin i dopływu powietrza. Produkowane dzisiaj kotły charakteryzują się cichą pracą, bardzo estetycznym wykonaniem i czesto się je montuje w kuchni, łazience czy wnęce na korytarzu.
Pamiętaj tylko że do kotła musisz doprowadzić gaz, a rur gazowych nie schowasz pod tynkiem czy w wylewce tak jak w przypadku rur do CO czy instalacji elektrycznej, a wiec trzeba wziąć pod uwagę względy estetyczne.
Ja np. z racji tego iż gazem będę jedynie ogrzewał domek (kuchnie będę miał indukcyjną), instalacje prowadzę po ścianie zewnętrznej na tył MAJKI na to oczywiście styropian więc nic nie będzie widać i później tylko przez ścianę do kotłowni.
Tak naprawdę poradź się kogoś kto będzie Ci robił instalacje i na pewno doradzi.
Pozdrawiam.
iro79 napisał(a):tasior602 napisał(a):pol2ol napisał(a):Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.
Miejsce montażu kotła nie ma znaczenia. CO z kotłem gazowym pracuje w układzie zamkniętym i kocioł możesz montować gdzie masz ochotę pod warunkiem że pomieszczenie nie jest przeznaczone do stałego pobytu ludzi i spełnia wymogi odnośnie wysokości i kubatury, odprowadzenia spalin i dopływu powietrza. Produkowane dzisiaj kotły charakteryzują się cichą pracą, bardzo estetycznym wykonaniem i czesto się je montuje w kuchni, łazience czy wnęce na korytarzu.
Pamiętaj tylko że do kotła musisz doprowadzić gaz, a rur gazowych nie schowasz pod tynkiem czy w wylewce tak jak w przypadku rur do CO czy instalacji elektrycznej, a wiec trzeba wziąć pod uwagę względy estetyczne.
Ja np. z racji tego iż gazem będę jedynie ogrzewał domek (kuchnie będę miał indukcyjną), instalacje prowadzę po ścianie zewnętrznej na tył MAJKI na to oczywiście styropian więc nic nie będzie widać i później tylko przez ścianę do kotłowni.
Tak naprawdę poradź się kogoś kto będzie Ci robił instalacje i na pewno doradzi.
Pozdrawiam.
tasior602 - zorientuj się najpierw w przepisach, czy możesz rury z gazu schować pod tynkiem - wg mnie ( a badałem wszystko przed tym jak robiłem przyłącze gazu ) rura z gazu po wyjściu z ziemi musi być odsłonięta i musi być do niej dostęp. Wewnątrz budynku można ją na przykład zabudować płytami GK jednak trzeba pamiętać, że na każdym kolanku i łączeniu musi być kratka dostępowa ( wentylacyjna ). Z tego co wiem na zewnątrz budynku rura musi być "na zewnątrz" nie pod styropianem i tynkiem.
Ale jeżeli masz na takie maskowanie zgodę projektanta instalacji i odbiorą Ci dom to spoko. Ja na przykład dowiedziałem się, że kocioł gazowy pomimo tego, że jest kondensacyjny i powietrze do spalania pobiera z zewnątrz przez przewód powietrzno - spalinowy ( SPS ) a więc w żaden sposób nie ma wpływu na powietrze wewnątrz budynki, jest całkowicie odizolowany - NIE MOŻE ZNAJDOWAĆ SIĘ W GARAŻU - a mnie akurat bardzo by to ułatwiło - by byłby powieszony dokładnie po drugiej stronie ściany dzielącej kuchnię z garażem i szafkę w kuchni żona miała by do własnego wykorzystania - ale tak nie można zrobić i nikt takiej instalacji mi nie zaprojektuje. To samo powiedział mi kominiarz, który musi wydać odpowiedni dokument ( opinię ) o prawidłowej wentylacji pomieszczenia, gdzie znajduje się kocioł gazowy i że jego usytuowanie jest prawidłowe - powiedział, że jak zrobię w garażu to mi nie da żadnych dokumentów. Dlatego kocioł pozostał w szafce w kuchni.
Ale suma sumarum i tak go ani nie widać, ani nie słychać a szafka jest jak pozostałe - nie do odróżnienia.
Pozdrawiam
nattka100 napisał(a):Czy mógłby ktoś napisać jaki jest koszt elewacji Majki( tylko tynk, bez ocieplenia)?
iro79 napisał(a): Ja nie muszę chodzić do pieca, dokładać, sprzątać, wynosić popiół, czyścić ....itp.
Irek

Lunka25 napisał(a):paranienormalni
powiedz jak Wam się w Majeczce mieszka?
pol2ol napisał(a):Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości