Projekt MAJKA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt MAJKA

Postprzez werters78 » Wto 14 Lut 2012 8:32

Ponawiam pytanie. Czy ktoś z dolnego śląska wybudował Majkę? I ewentualnie pozwolołby ją "zwiedzić"?
Awatar użytkownika
werters78

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez MONIKA072 » Wto 14 Lut 2012 8:36

Witam
Przegladam to forum codziennnie po to zeby sie dowiedziewc czegos nowego , podgladnac co mozna zrobic u siebie a czego nie robic- skorzystac z rad wszystkich! Forum jest dla wszystkich i kazdy moze wyrazac swoje opinie. Tak jak bylo juz tu pisane o gustach sie nie dyskutuje i to logiczne ze ten sam domek kazdego z nas bedzie kosztowal inaczej.Jedni robia systemem gospodarczym a inni nie. Dla kazdego z nas cos jest wazniejsze i chce na to wydac wiecej pieniedzy a inny swoje ciezko zarobione pieniadze wyda na cos innego co w oczach innych nie bedzie mialo sensu. Wiec niewiem po co ten caly galimatias. KAZDY MA PRAWO PISAC NA TYM FORUM!!! Lubie je przegladac i podziwiac co kazdy z nas ma zrobione. Jedni chce schody lane i maja ok, chca szprosy i je maja ,chca scianke dzielaca kuchnie od salonu ich sprawa KAZDY Z NAS ROBI JAK MU SIE PODOBA BO TAM BEDZIE MIESZKAL!!!! I o to chodzi po to jest zalozone to forum zeby mozna podziwiac jeden projekt ale wykonany w roznych technologiach ,inaczej wykonczony bo MAJKA to NAJLADNIEJSZY DOMEK!!!! jak przegladalam pierwszy raz katalog ten domek byl na okladce i tak juz mi zostalo!!!!! ROBI SIE CORAZ LADNIEJSZY!!! wiec pozdrawiam wszystkich i zycze milego budowania-wykanczania i mieszkania!!!!! ja za 2 miesiace bede sie wprowadzac i nie moge sie doczekac!!!! potem w maju kwiatki w doniczkach bedzie zielono i kolorowo!!! powodzenia pozdrawioam wszystkich!!!
Awatar użytkownika
MONIKA072

Obrazki: 0
Miejscowość: DZIEWIĘTLICE

Postprzez MONIKA072 » Wto 14 Lut 2012 8:39

do werters78
My budujemy MAJKE bez pokoju nad garazem w woj opolskim ,gmina Paczkow!Jak masz blisko to zapraszam!!!
Awatar użytkownika
MONIKA072

Postprzez werters78 » Wto 14 Lut 2012 10:23

Monika do Paczkowa mam tak myślę około 100km :mrgreen: jeśli wygospodaruję wolny dzień wspólnie z żoną to z pewnością odezwę się do Ciebie w wiadomości prywatnej i umówimy się jakoś na to zwiedzanie. Właśnie o takiej Majce myślę, tej wersji pierwotnej.
Jesli zaś chodzi o koszt realizacji zgadzam się w 100% że cena jest w dużej mierze zależna od gustu inwestora i pewnie też zasobności portfela. Jeden lubi marmur, drugi granit a trzeci zadowoli się chińskim gresem i każdy z nich z rogalem na twarzy będzie dumny ze swojego najpiękniejszego domu.
Awatar użytkownika
werters78

Postprzez Lunka25 » Wto 14 Lut 2012 13:02

Do Gonia11
ja mam strop lany, schody również mamy lane; drewno na schody jest już u stolarza więc czekam będą jesionowe jasne ale co do koloru to będziemy później decydować.

do majki rex
super, że się odezwałaś :lol: fajnie pooglądać jak już ktoś w Majeczce mieszka i powiem Ci, że fotki w innym ujęciu i Twój salon już zupełnie inaczej wygląda.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lunka25

Miejscowość: Piotrków
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez MONIKA072 » Śro 15 Lut 2012 8:23

witam
tak wyglada moja lazienka i wc, zdjecia wstawie jak zaloza schody ( co juz nastapi za 2 tygodnie) bo po drabinie boje sie wychodzic, tak naprawde to lazienki jeszcze nie widzialam i pomalowanych scian na pietrze, tylko na zdjeciach co zrobila moj 9 letni syn! https://picasaweb.google.com/1019710204 ... directlink
Awatar użytkownika
MONIKA072

Postprzez MONIKA072 » Pią 17 Lut 2012 16:17

witam
oto kilka zdjec z wykonczenia wnetrza majkihttps://picasaweb.google.com/10197 ... directlink
Awatar użytkownika
MONIKA072

Postprzez MONIKA072 » Pią 17 Lut 2012 16:20

Awatar użytkownika
MONIKA072

Postprzez bzzbzz » Sob 18 Lut 2012 19:44

Witam wszystkich majkowiczów! Jestesmy z Zona na etapie wyboru projektu naszego domu,na 99% wybieramy Majke Rex.Ciekawi jestesmy czy ktos budowal domek systemem gospodarczym??? Mamy osoby w rodzinie które znaja sie na budowlance i sa chetni do budowy naszego domu.Udalo by sie przy tym zaodszczedzic troche pieniedzy.Czy ktos z was moze podac szacunkowa kwote stanu surowego zamknietego.Jestesmy z podkarpacia i chetnie zobaczylibysmy juz wybudowane majki rex jezeli takie sa w okolicy.pozdrawiamy
Awatar użytkownika
bzzbzz

Miejscowość: podkarpacie

Postprzez pestka » Pon 20 Lut 2012 10:28

Monika072
Mam pytanie o ściany w wiatrołapie, czy to farba strukturalna??? czy coś innego bo super wygląda :P
Ja myślałam o farbie strukturalnej lub tynku akrylowym i zastanawiam się jak by to wyglądało...
Aha , no i ile kosztowało to coś cokolwiek to jest...Dzięki
Awatar użytkownika
pestka

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez MONIKA072 » Pon 20 Lut 2012 13:18

witam
jezeli chodzi o sciane w wiatrołapie zrobiona jest tynkiem akrylowym,( to sa te drobne kuleczki) kolor ecri z brązem i brokatem platinum koszt wiaderka 200 zł, na cały wiatrołap kupiłam 3 wiaderka, za połozenie pan wziął 30 zł za m2 a wyszło 20m2. Bardzo praktyczne rozwiązane :P poniewaz sciana w wiatrołapie bedzie najbardziej narazona na zabrudzenia a dzieki temu moj synek podczas sciagania butów bedzie mogł swobodnie dotykac sciany a mam nie bedzie krzyczała ze ja pobrudził :lol: pozdrawiam
Awatar użytkownika
MONIKA072

Postprzez pestka » Pon 20 Lut 2012 13:28

no mi właśnie chodzi o względy praktyczne, mój 8-latek tez nie zwraca uwagi na ściany przy rozbieraniu a do tego duży pies , który ogonem wszystko brudzi :x .Tyle że ja chciałam wiatrołap i całą klatkę schodową bo przypuszczam , że ściany koło schodów szybko się wybrudzą od rączek dziecka...
Awatar użytkownika
pestka

Postprzez werters78 » Wto 21 Lut 2012 16:23

Ja mam chyba u siebie w domu coś podobnego w wiatrołapie i przy schodach, z tą różnicą że u mnie to wygląda na wypolerowane :mrgreen: moja żona operuje fachową wiedzą, ja już niekoniecznie.. pamiętam że zwało się to coś Marmur Klasyczny z firmy Magnat, i po położeniu było malowane jakimś specjalnym lakierem też z Magnata oczywiście. Po 2 latach ściana wciąż wygląda jak nowa 8)
Awatar użytkownika
werters78

Postprzez Michal_Aneta » Nie 26 Lut 2012 0:36

Witam mam zapytanie do „Majkowiczow „ czy 44 tys. za kompletna (mam na myśli materiał +robociznę oprócz wkładu kominkowego )instalacje C.O+Gaz+Wod-Kan w tym ogrzewanie podłogowe to dużo dodam ze jestem z woj. śląskiego z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Michal_Aneta

Podziękował : 3 razy

Postprzez nattka100 » Nie 26 Lut 2012 19:35

Awatar użytkownika
nattka100

Postprzez aga0105 » Śro 29 Lut 2012 16:40

do nattki100 - super majeczka i super rozwiązanie kuchni, bardzo mi sie podoba. Mam pytanie odnosnie scian kuchni czy moglabys podac mi wymiary, dokladnie chodzi mi o te dwie sciany na ktorych sa szafki, jakie maja dlugosci. dziekuje z gory i pozdrawiam oraz gratuluję ukonczenia domku :P
Awatar użytkownika
aga0105

Postprzez tasior602 » Czw 01 Mar 2012 8:02

Witam
Mam bardzo pilne pytanie do "ARCHETON-a"

Otóż na dniach będę wybierał wkład do kominka , jestem już zdecydowany na markę i model ale zastanawiam się na mocą. Model który proponuje mi sprzedawca ma moc nominalna 8 kW a moc regulowana 4-12kV. Jest to :

http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe- ... -kominkowy

i twierdzi że będzie wystarczający, sam nie wiem bo czytając forum Majki na "Archetonie" nie spotkałem się z taka mocą wśród budujących. Bardzo proszę o podpowiedź. PILNEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
tasior602

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: wkład do kominka

Postprzez Instalacje » Czw 01 Mar 2012 17:46

tasior 602
Trudno ustosunkować się do propozycji dystrybutora kominka. Nie widzę na podanej przez Ciebie stronie dokładnych informacji technicznych czy tabeli doboru. Z tego co udało mi się rozpoznać, jest to kominek działający tylko w danym pomieszczeniu, oddający ciepło poprzez promieniowanie. Nie ma więc możliwości ogrzania nim całego domu, co byłoby możliwe przy zastosowaniu np. kominka z płaszczem wodnym, współpracującego z układem centralnego ogrzewania bądź też kominka z systemem dystybucji gorącego powietrza.
Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzania domu, zgodnie z projektem wynosi 8,5 kW. Ale ponieważ kominek nie ma możliwości ogrzać grawitacyjnie domu, więc z pewnością jego moc może być niższa. W tym przypadku sądzę, że należy się zdać na własne wyczucie i wiedzę techniczną oraz doświadczenie przedstawiciela producenta konkretnych kominków.
Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Re: wkład do kominka

Postprzez tasior602 » Czw 01 Mar 2012 21:35

Instalacje napisał(a):tasior 602
Trudno ustosunkować się do propozycji dystrybutora kominka. Nie widzę na podanej prze Ciebie stronie dokładnych informacji technicznych czy tabeli doboru. Z tego co udało mi się rozpoznać, jest to kominek działający tylko w danym pomieszczeniu, oddający ciepło poprzez promieniowanie. Nie ma więc możliwości ogrzania nim całego domu, co byłoby możliwe przy zastosowaniu np. kominka z płaszczem wodnym, współpracującego z układem centralnego ogrzewania bądź też kominka z systemem dystybucji gorącego powietrza.
Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzania domu, zgodnie z projektem wynosi 8,5 kW. Ale ponieważ kominek nie ma możliwości ogrzać grawitacyjnie domu, więc z pewnością jego moc może być niższa. W tym przypadku sądzę, że należy się zdać na własne wyczucie i wiedzę techniczną oraz doświadczenie przedstawiciela producenta konkretnych kominków.

Witam ponownie.
Chyba zaszło jakieś nieporozumienie, bo ten wkład ma możliwość podłączenia DGP.

Na innej stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl/wkla ... 3_info.htm

Wkład kominkowy KV 6.6.2 (opcjonalnie ze stojakiem regulowanym)

Moc regulowana: 4-12 kW
Sprawność: 79 %
Wymiary fasady: 660 x 560 mm
Szerokość wkładu: 660 mm
Głębokość wkładu: 495 mm
Wysokość: 683 mm
Średnica wylotu spalin: 180 mm
Waga: 133 kg
Konstrukcja: korpus ze stali, szamotowe wyłożenie paleniska, szyba z czarnym rastrem, CDP - doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz
Zastosowanie: Dystrybucja gorącego powietrza
Gwarancja: 2 lata na wkład, 5 lat na cały korpus w przypadku montażu przez autoryzowanego przedstawiciela
Awatar użytkownika
tasior602

Re: wkład kominkowy, do tasior 602

Postprzez Instalacje » Pią 02 Mar 2012 19:09

Z podanego pierwotne linka nie wynikało, że kominek ma możliwość pracy w systemie DGP. W tym przypadku moc kominka powinna byc wystarczająca.

Za ten post autor Instalacje otrzymał podziękowanie od
tasior602(Pią 02 Mar 2012 20:10)
Ocena:33.33%

Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Postprzez Lunka25 » Sob 03 Mar 2012 13:38

Widzę że powoli wiosna zawitała na nasze forum no i dobrze :lol: chociaż ja na działkę nie mogę wejść wczoraj żeby płytki wnieść musieliśmy ,,kładki" z desek robić. Od razu trzeba będzie pomyśleć o kostce wokół domu i na wjeździe do garażu; jestem po zakupie parapetów marmur kolor trudny do opisania jasny beż postaram się jutro fotki wstawić za wszystkie parapety do domu bez kotłowni i garażu 660 zł, wybrane płytki na korytarz na dole teraz tylko czekam na fachowca który zacznie je wreszcie układać.
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez afazi_80 » Nie 04 Mar 2012 12:42

Witam:)

Wiem, że to forum dotyczące projektu "Majka", ale widzę że wypowiadają się tu również osoby budujące inne majki :). My budujemy Majkę Twist oba domy są bardzo podobne a zwłaszcza kuchnia stąd pytanko do wszystkich, którzy już maja kuchnie w swoich Majkach - jaki jest koszt orientacyjny takiej kuchni na wymiar. Pocieszam się tym, ze kuchnia jest raczej mala, bo zdaje sobie sprawę z tego, ze kuchnia to jednak poważniejszy wydatek.
Dla zainteresowanych wklejam linka z aktualnym stanem naszej budowy

https://picasaweb.google.com/1149722737 ... HHvorO4gE#

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
afazi_80

Miejscowość: Tarnowskie Góry
Podziękował : 1 raz

Postprzez jacekbobi » Nie 04 Mar 2012 14:14

Witam !

Właśnie zaczynam przygodę z budową Majeczki.
Planuje do 2 tygodni zacząć fundamenty , mam pytanko dotyczące tego etapu; tzn przymierzam się do zakupu piasku i żwiru.
Ile tak średnio zamawialiście tego materiału?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekbobi

Miejscowość: Przemyśl

Postprzez panga13 » Nie 04 Mar 2012 15:55

Jeśli chodzi o meble kuchenne na wymiar to z tych tańszych ok8-9 tys, ja wybrałam Drewpolu i wyszło 14 tys,proponowali mi jeszcze za 16 ,ale jak trzeba dokupić sprzęty to kuchnia rzeczywiście sporo :| ,zamówilam już schody marmur breccia polerowany i resztę parapetów na zewnątrz za to 14 tys,drzwi porta fit też beda za 6 tygodni,powoli fliziarze się rozpedzają :mrgreen: jakoś leci :roll: pozdrawiam budujących! oraz mieszkających
Awatar użytkownika
panga13

Miejscowość: Kraków

Postprzez nattka100 » Nie 04 Mar 2012 20:10

Do aga0105- wymiary ścian kuchni to 210x240
Awatar użytkownika
nattka100

Postprzez tasior602 » Nie 04 Mar 2012 20:24

Do jacekbobi : piasku i żwiru nie żałuj, zamawiaj pełny samochód bo to zawsze na budowie potrzebne a bez względu ile zamówisz za transport zapłacisz tyle samo, chyba że masz własny bądź darmowy ;)

Do afazi_80 : link nie działa to po pierwsze, a po drugie co do mebli koszt zależy od tego jaką kuchnie planujesz, my robimy w kształcie litery "U" lub "C" jak kto woli ;) no i od wykonania czy to będą lakierowane czy foliowane czy może jakieś inny pomysł itd. ale wydaje mi się że średnio jakieś 10 tys trzeba przyjąć ;)

Za ten post autor tasior602 otrzymał podziękowanie od
dexter_84(Wto 06 Mar 2012 21:46)

Awatar użytkownika
tasior602

Postprzez afazi_80 » Nie 04 Mar 2012 20:35

Przepraszam jakiś błąd się wkradł zapodaję link jescze raz

https://picasaweb.google.com/114972273741789340061/MAJKATWISTPROJECT?authkey=Gv1sRgCND5tKHHvorO4gE#

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
afazi_80

Miejscowość: Tarnowskie Góry

Postprzez iro79 » Pon 05 Mar 2012 9:55

Witajcie
Wracam do żywych na forum po dość długiej przerwie.
Muszę poczytać kilkanaście ostatnich postów, żeby być na czasie z aktualnymi wątkami.
Od siebie mogę dodać, że ogrzewanie gazowe jakie mam w domu sprawdza się doskonale - mam ogrzewanie podłogowe w całym domu - parter i piętro oraz 2 grzejniki - jeden w garażu ( bo tam nie mam podłogówki ) oraz w łazience na piętrze jest grzejnik "ręcznikowy" na ścianie. Całość grzeje doskonale, w domku jest SUPER.
To nasza pierwsza zima w domu - wprowadziliśmy się w połowie października.
Jeżeli chodzi o rachunki to nie są one wcale takie straszne jak mi to opisywano.
Powierzchnia domu to 114m2 ( 178 m2 podłóg całego domu ), ściany z TERMALICA 40cm ( odmiana 400 ) bez docieplenia - z zewnątrz tylko siatka i klej oraz tynk baranek - jak na zdjęciach w galerii.
Koszt ogrzewania jak do tej pory - a sezon dobiega końca to 4 rachunki za okres od września ( od tej pory mamy podłączony gaz ) do chwili obecnej to - 1750zł. Największy rachunek był za okres od 20 styczeń do 20 luty - 640zł - największa fala utrzymujących się mrozów. Do końca sezonu grzewczego - czyli wg gazowni do kwietnia pozostały dwa miesiące rozliczeniowe i szacuję, że rachunki będą w okolicy 350-400zł. Więc sezon od połowy września do 20 kwietnia powinienem zamknąć w kwocie około 2500zł - później latem rachunek co 2 miesiące za podgrzewanie ciepłej wody - ja mam podłączenie tylko do kabiny prysznicowej i wanny. Umywalki mają swoje przepływowe ogrzewacze wody.
Cały rok nie przekroczy z pewnością 3.000zł. Ile węgla za tą kwotę można na dzień dzisiejszy kupić ??? 4 może 5 ton ???
Mam kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny o wym. 67*40*30cm i zmieścił się w szafce wiszącej w kuchni - tam znajduje się cała moja kotłownia - nikt z odwiedzających nas znajomych nie zgadł gdzie mam kotłownię - jak pokazałem nie mogli w to uwierzyć. DeDietrich MCR /II 24/28MI. Kocioł w porównaniu z piecem węglowym - bezobsługowy - jedyna obsługa to ustawienie regulatora na cały tydzień i ...... zapominamy o ogrzewaniu domu. W domu mam nastawioną temperaturę tak, że od godziny 15:00 mam temp 22stC do rana do 7:00. Pomiędzy 7:00 a 15:00 mam 21stC. W soboty i niedziele cały dzień 22stC i tak cały sezon - bez żadnego wychładzania domu. Na parterze domu jest jeden regulator w salonie, natomiast na piętrze w każdym pokoju oraz łazience są regulatory - w sypailni mam nastawę na 20st - jak osiągnie obieg podłogówki się wyłącza. W łazience - żona zawsze chce mieć ciepło więc tam regulator jest nastawiony na 25stC :P :P . Wieczorem nie raz sprawdzam na regulatorach jaka jest temperatura i w pokojach na piętrze zawsze jest około 21-22 stC. Na dzień dzisiejszy zużycie na liczniku gazu pokazuje 940m3. POLECAM KAŻDEMU OGRZEWANIE GAZOWE Z KOTŁEM KONDENSACYJNYM - POLICZCIE TO SOBIE I SAMI ZDECYDUJCIE. Ja nie muszę chodzić do pieca, dokładać, sprzątać, wynosić popiół, czyścić ....itp. Rozmawiam ze znajomymi i niektórzy nie dowierzają w to co im mówię o kosztach ogrzewania ( słyszeli że sezon to 4-5 tyś ) - muszę im pokazywać rachunki i wtedy miny rzedną.
Jakbyście mieli jakieś pytania to pytajcie - w końcu pierwszą zimę mamy w nowym domku za sobą :P :P :P :P
Pozdrawiam
Irek

Za ten post autor iro79 otrzymał podziękowanie od
Architekt(Pon 05 Mar 2012 12:52)

Awatar użytkownika
iro79

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Postprzez pol2ol » Wto 06 Mar 2012 19:18

Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
pol2ol

Postprzez tasior602 » Wto 06 Mar 2012 20:28

pol2ol napisał(a):Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.

Miejsce montażu kotła nie ma znaczenia. CO z kotłem gazowym pracuje w układzie zamkniętym i kocioł możesz montować gdzie masz ochotę pod warunkiem że pomieszczenie nie jest przeznaczone do stałego pobytu ludzi i spełnia wymogi odnośnie wysokości i kubatury, odprowadzenia spalin i dopływu powietrza. Produkowane dzisiaj kotły charakteryzują się cichą pracą, bardzo estetycznym wykonaniem i czesto się je montuje w kuchni, łazience czy wnęce na korytarzu.

Pamiętaj tylko że do kotła musisz doprowadzić gaz, a rur gazowych nie schowasz pod tynkiem czy w wylewce tak jak w przypadku rur do CO czy instalacji elektrycznej, a wiec trzeba wziąć pod uwagę względy estetyczne.

Ja np. z racji tego iż gazem będę jedynie ogrzewał domek (kuchnie będę miał indukcyjną), instalacje prowadzę po ścianie zewnętrznej na tył MAJKI na to oczywiście styropian więc nic nie będzie widać i później tylko przez ścianę do kotłowni.

Tak naprawdę poradź się kogoś kto będzie Ci robił instalacje i na pewno doradzi.
Pozdrawiam.

dexter_84(Wto 06 Mar 2012 21:46)

Awatar użytkownika
tasior602

Postprzez iro79 » Czw 08 Mar 2012 8:26

tasior602 napisał(a):
pol2ol napisał(a):Witam. Mam pytanie. Czy byłaby możliwość umieszczenia kotłowni w łazience na poddaszu? Chodzi o gazowy kocioł kondensacyjny. Jeżeli jest taka możliwość to czy nie utrudniałoby to w jakiś sposób ogrzewania parteru? Ogrzewanie miałoby być mieszane. Częściowo podłogowe, częściowo grzejnikowe. Z góry dziękuję.

Miejsce montażu kotła nie ma znaczenia. CO z kotłem gazowym pracuje w układzie zamkniętym i kocioł możesz montować gdzie masz ochotę pod warunkiem że pomieszczenie nie jest przeznaczone do stałego pobytu ludzi i spełnia wymogi odnośnie wysokości i kubatury, odprowadzenia spalin i dopływu powietrza. Produkowane dzisiaj kotły charakteryzują się cichą pracą, bardzo estetycznym wykonaniem i czesto się je montuje w kuchni, łazience czy wnęce na korytarzu.

Pamiętaj tylko że do kotła musisz doprowadzić gaz, a rur gazowych nie schowasz pod tynkiem czy w wylewce tak jak w przypadku rur do CO czy instalacji elektrycznej, a wiec trzeba wziąć pod uwagę względy estetyczne.

Ja np. z racji tego iż gazem będę jedynie ogrzewał domek (kuchnie będę miał indukcyjną), instalacje prowadzę po ścianie zewnętrznej na tył MAJKI na to oczywiście styropian więc nic nie będzie widać i później tylko przez ścianę do kotłowni.

Tak naprawdę poradź się kogoś kto będzie Ci robił instalacje i na pewno doradzi.
Pozdrawiam.

tasior602 - zorientuj się najpierw w przepisach, czy możesz rury z gazu schować pod tynkiem - wg mnie ( a badałem wszystko przed tym jak robiłem przyłącze gazu ) rura z gazu po wyjściu z ziemi musi być odsłonięta i musi być do niej dostęp. Wewnątrz budynku można ją na przykład zabudować płytami GK jednak trzeba pamiętać, że na każdym kolanku i łączeniu musi być kratka dostępowa ( wentylacyjna ). Z tego co wiem na zewnątrz budynku rura musi być "na zewnątrz" nie pod styropianem i tynkiem.
Ale jeżeli masz na takie maskowanie zgodę projektanta instalacji i odbiorą Ci dom to spoko. Ja na przykład dowiedziałem się, że kocioł gazowy pomimo tego, że jest kondensacyjny i powietrze do spalania pobiera z zewnątrz przez przewód powietrzno - spalinowy ( SPS ) a więc w żaden sposób nie ma wpływu na powietrze wewnątrz budynki, jest całkowicie odizolowany - NIE MOŻE ZNAJDOWAĆ SIĘ W GARAŻU - a mnie akurat bardzo by to ułatwiło - by byłby powieszony dokładnie po drugiej stronie ściany dzielącej kuchnię z garażem i szafkę w kuchni żona miała by do własnego wykorzystania - ale tak nie można zrobić i nikt takiej instalacji mi nie zaprojektuje. To samo powiedział mi kominiarz, który musi wydać odpowiedni dokument ( opinię ) o prawidłowej wentylacji pomieszczenia, gdzie znajduje się kocioł gazowy i że jego usytuowanie jest prawidłowe - powiedział, że jak zrobię w garażu to mi nie da żadnych dokumentów. Dlatego kocioł pozostał w szafce w kuchni.
Ale suma sumarum i tak go ani nie widać, ani nie słychać a szafka jest jak pozostałe - nie do odróżnienia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iro79

Postprzez tasior602 » Pią 09 Mar 2012 19:59

iro79 napisał(a):
tasior602 napisał(a):

Pozdrawiam.

tasior602 - zorientuj się najpierw w przepisach, czy możesz rury z gazu schować pod tynkiem - wg mnie ( a badałem wszystko przed tym jak robiłem przyłącze gazu ) rura z gazu po wyjściu z ziemi musi być odsłonięta i musi być do niej dostęp. Wewnątrz budynku można ją na przykład zabudować płytami GK jednak trzeba pamiętać, że na każdym kolanku i łączeniu musi być kratka dostępowa ( wentylacyjna ). Z tego co wiem na zewnątrz budynku rura musi być "na zewnątrz" nie pod styropianem i tynkiem.
Ale jeżeli masz na takie maskowanie zgodę projektanta instalacji i odbiorą Ci dom to spoko. Ja na przykład dowiedziałem się, że kocioł gazowy pomimo tego, że jest kondensacyjny i powietrze do spalania pobiera z zewnątrz przez przewód powietrzno - spalinowy ( SPS ) a więc w żaden sposób nie ma wpływu na powietrze wewnątrz budynki, jest całkowicie odizolowany - NIE MOŻE ZNAJDOWAĆ SIĘ W GARAŻU - a mnie akurat bardzo by to ułatwiło - by byłby powieszony dokładnie po drugiej stronie ściany dzielącej kuchnię z garażem i szafkę w kuchni żona miała by do własnego wykorzystania - ale tak nie można zrobić i nikt takiej instalacji mi nie zaprojektuje. To samo powiedział mi kominiarz, który musi wydać odpowiedni dokument ( opinię ) o prawidłowej wentylacji pomieszczenia, gdzie znajduje się kocioł gazowy i że jego usytuowanie jest prawidłowe - powiedział, że jak zrobię w garażu to mi nie da żadnych dokumentów. Dlatego kocioł pozostał w szafce w kuchni.
Ale suma sumarum i tak go ani nie widać, ani nie słychać a szafka jest jak pozostałe - nie do odróżnienia.
Pozdrawiam

Witam
Ja też się troszkę konsultowałem i twierdzę że można. Przepisy nie do końca mówią jednoznacznie.

Wystarczy zastosować stalowe rury i przed zakryciem styropianem oddać instalację do odbioru, krótko mówiąc sprawdzą szczelność i wszystko jest oki. Nie chce mi się wierzyć że tylko w moim regionie jest to możliwe ;)

Pozdrawiam

dexter_84(Pią 09 Mar 2012 20:04)

Awatar użytkownika
tasior602

Postprzez dexter_84 » Pią 09 Mar 2012 20:03

Hejka.

U nas tez niema problemu ze schowaniem rur gazowych w ociepleniu. U moich rodzicow tak wlasnie jest i nikt nie robił problemów.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dexter_84

Miejscowość: Gdynia

Postprzez tasior602 » Pią 09 Mar 2012 20:26

Nowe fotki z instalacji kominka

https://picasaweb.google.com/1174425538 ... 68/MAJKAMM

Wkład czeski ROMOTOP KV 6.6.2 o mocy 8kV, po pierwszym rozpaleniu potwierdzam radę montażysty że jest to moc wystarczająca ;)
DGP do wszystkich pomieszczeń na górze no i cały dół.
Turbina z bypasem plus regulator obrotów również przydatny gadżet ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tasior602

Postprzez ania mario » Pią 09 Mar 2012 20:37

Witajcie Majkowicze :lol:

A my dalej czekamy na pozwolenie , po dzisiejszej wizycie w starostwie pani nas zapewniła że dostaniemy je napewno 20 marca.
Ale wbrew trudnością postanowiliśmy zacząć działać i tak zaczeliśmy od zbicia z desek i ustawienia pakamery na działce.
Zamówilismy więżbe dachową wraz z odeskowaniem koszt 6800 zl całość impregnowana :mrgreen: .Oraz sto stępli 3 m po 5zl.
Ktoś sie spyta po co już teraz , odpowiadam za głosem eksperta który powiedział że drzewo powinno się kupowac zimowe bo pózniej jest nasiąkniete i coś tam jeszcze.Narazie ziemia zmarznięta więc nic się nieda zrobić. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
POZDRAWIMY I JUŻ SIĘ NIE MOZEMY DOCZEKAĆ NA START.
Awatar użytkownika
ania mario

Postprzez iro79 » Pią 09 Mar 2012 22:58

tasior - OK jak mozna no to fajnie - zawsze to jakies ulatwnieie. ja nie chowalem rur w ociepleniu bo wchodzi rura do garazu około 1m nad gruntem.
Kiedy ta zima się w końcu skończy :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
ogród czeka - ogodzenie, kostka brukowa, trawnik, roslinki - wszytsko czeka juz na wiosnę :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
iro79

Postprzez Lunka25 » Sob 10 Mar 2012 11:35

Obiecane wcześniej fotki https://picasaweb.google.com/1084060900 ... 7485089666
też z utęsknieniem czekam na wiosnę a dokładniej mówiąc chce wreszcie bez błotka wejść do domu. U nas ruszyło ocieplanie poddasza i układanie powoli płytek na dole w wc. Ciągle czekamy na kasę z kredytu więc za bardzo zaszaleć się nie da. :twisted:
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez nattka100 » Sob 10 Mar 2012 17:45

Czy mógłby ktoś napisać jaki jest koszt elewacji Majki( tylko tynk, bez ocieplenia)?
Awatar użytkownika
nattka100

Postprzez paranienormalni » Sob 10 Mar 2012 17:56

nattka100 napisał(a):Czy mógłby ktoś napisać jaki jest koszt elewacji Majki( tylko tynk, bez ocieplenia)?

hej

materiał + robocizna = 6 tys zł, nie ocieplaliśmy domu, bo mamy mur tzw. trójwarstwowy, tj styropian w środek

ten sezon powoli zamykamy z ilością węgla ok 2,7 tony, mam możliwość kupna "od szefowej" bez vat-u, więc kwotowo to ok 1600 zł

w domu mieliśmy aż za gorąco, podłogówka parter + grzejniki w pokojach, schody w salonie

pzdr
Awatar użytkownika
paranienormalni

Postprzez paranienormalni » Sob 10 Mar 2012 18:05

iro79 napisał(a): Ja nie muszę chodzić do pieca, dokładać, sprzątać, wynosić popiół, czyścić ....itp.
Irek

Ja nie muszę opłacać abonamentu za gaz (opłaty stałe przesyłowe itp.);a tego sie obawiałem, nie lubie zobowiązań, stąd dom wybudowaliśmy za kilkuletnie wspólne oszczędności, bez kredytu i pomocy rodziny :)

p.s.

iro79 i wrzuć proszę więcej zdjęć ze środka, bo parter masz całkowicie przearanżowany (my również):

Image

dodam, że gdybym wiedział, iż będziemy mieli tylko 1 dziecko, to kazałbym usunąć pokój nad salonem i w to miejsce antresolę, a tak mamy 1 pokój wolny i nie wiadomo, po co i dla kogo ;-)
Awatar użytkownika
paranienormalni

Postprzez Lunka25 » Wto 13 Mar 2012 10:50

paranienormalni
powiedz jak Wam się w Majeczce mieszka?
Mam pytanko do wszystkich, którzy sa na etapie wykończania Majki jaki płytki daliście do łazienki na górze. Ja mam łazienkę z oknem trójkątnym fachowiec zaproponował mi płytki 30x60 ale ja tak nie do końca jestem przekonana. Może ktoś ma jakieś przemyślenia??? :?:
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez paranienormalni » Wto 13 Mar 2012 17:57

Lunka25 napisał(a):paranienormalni
powiedz jak Wam się w Majeczce mieszka?

o niebo lepiej jak u mamusi na 2 pokojach :))) mimo, iż majka jest domem małym, dla naszej 3-ki zbyt dużym, żona ubolewa, iż nie wybudowaliśmy parterowego domku, przeraża ja wspinanie się po schodach na poddasze i jego większa część niewykorzystana (na chwilę obecną 2 puste pokoje - ja z kolei nie wyobrażam sobie dodatkowego pokoju nad garażem).

w odległych planach mamy postawienie garażu wolnostojącego (projekt + pozwolenia na teraz); aby w przyszłości przerobić dla nas na kawalerkę,a syniowi oddać Maję; o ile tylko zechce :)

podsumowując: jest ok, dużo przestrzeni, chciałoby się stawiac kolejny dom... podobno 3-ci jest tym właściwym

pzdr
Awatar użytkownika
paranienormalni

Postprzez Lunka25 » Wto 13 Mar 2012 18:14

do paranienormalni
też słyszałam,że trzeci dom jest dopiero tym właściwym. My mieszkamy z rodzicami jeden pokój wspólna kuchnia i łazienka, dom piętrowy więc mnie akurat schody nie przerażają mam je na co dzień. Nie wyobrażam sobie innego domu a powiem szczerze,że fajny pomysł z tym wolnostojącym garażem.
pzdr
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez ania mario » Śro 14 Mar 2012 11:45

A u nas mały kroczek do przodu przyszli elektrycy i podłączają prąd tj.złącze stałe + prowizorka budowlana. :P .Może pod koniec marca ruszymy na dobre. :?:
Awatar użytkownika
ania mario

Postprzez Instalacje » Czw 15 Mar 2012 12:56

Teoretycznie można umieścić kocioł kondensacyjny w łazience na poddaszu, warunek minimalnej kubatury pomieszczenia dla kotla z zamkniętą komorą spalania będzie spełniony. Jednak należy zwrócić uwagę na podłączenie kotła do komina spalinowego. W projekcie komin znajduje się w pobliżu ścianki kolankowej - w tym miejscu powieszenie kotła nie będzie właściwe. Powieszenie go w pobliżu drzwi, uniemożliwi podłączenie go do komina. Alternatywą mogłoby być przejście przez strop bezpośrednio z kotła przewodem stalowym powietrzno- spalinowym dla kotła kondensacyjnego, jednak należy zwrócić uwagę, aby nie przesłonić kanału wentylacji grawitacyjnej; jest to bardzo istotne! Odwrócenie komina o 180 stopni również nie wchodzi w grę, ponieważ w takim wypadku wentyalcja nie byłaby w najwyższym punkcie pomieszczenia, co jest podstawą jej właściwego funkcjonowania.
Tak więc teoretycznie istnieje możliwość powieszenia kotła na poddaszu, jednak należy bardzo rozważnie dobrać miejsce jego usytuowania. Usytuowania kotła nie ma znaczenia dla możliwości prawidłowego rozwiązania ogrzewania parteru i poddasza. Jeśli kocioł miałby ogrzewać dwa obiegi: grzejniki oraz ogrzewanie podłogowego, należy dla zapewnienia odpowiedniej temperatury w "podłogówce"zastosować układ pompowo mieszający na ogrzewanie podłogowe.
Nawiązując do rozważań prowadzonych prze tasior602 i iro79 odnośnie prowadzenia przewodów gazowych w budynku:
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie wraz z zmianami: (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z 2002 r.):
§ 165. 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

Reasumujac: stosujac rury stalowe bez szwu spawane, możemy umieścić instalację w zakrytej brużdzie, w ociepleniu elewacji itp. (po wykonaniu próby szczelności), natomiast przewodów gazowych z rur miedzianych lutownych tylko lutem twardym nie możemy przykryć, a co najwyzej obudować płytą G-K, którą można łatwo zdemontować.

Za ten post autor Instalacje otrzymał podziękowanie od
iro79(Wto 20 Mar 2012 22:43)

Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Postprzez roberts78 » Czw 15 Mar 2012 18:29

Możecie doradzić która elewacja najbardziej pasuje?
Nie sugerujcie się kolorami.Są orientacyjne.Okładzina na ryzalicie to imitacja cegły(country610):
http://www.stegu.pl/karta-produktu/art,29,country.html
https://picasaweb.google.com/majkowicz/Desktop?authkey=Gv1sRgCJO2j_j_6Le-Cg#5720183084633365522
Awatar użytkownika
roberts78

Miejscowość: małopolska

Postprzez Architekt » Pią 16 Mar 2012 8:41

roberts78,
głosuję na tę w lewym górnym rogu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez titus01 » Pią 16 Mar 2012 12:49

Ja głosuję na zdjęcie w prawym górnym rogu.
Awatar użytkownika
titus01

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez tasior602 » Pią 16 Mar 2012 13:37

Witam,
jeśli już to lewy górny róg podobnie jak Architekt przyznał. Wydaje mi się ze dodawać dodatkowo ramki jak na prawym górnym to już za dużo by było.

A teraz pytanie z mojej strony do wszystkich Majkowiczów. Dotyczy podłóg. Jak chyba większość z Was planuję częściowo płytki częściowo panele.
I właśnie o panele chodzi.
A mianowicie jakich producentów polecacie a jakich zdecydowanie odradzacie ? , biorąc pod uwagę oczywiście doświadczenie a nie jedynie opinie na różnych forach bo wiadomo jak to z takimi opiniami jest.

Proszę o jak najwięcej opinii bo wiadomo im więcej tym bardziej wiarygodniej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
tasior602

Postprzez Lunka25 » Pią 16 Mar 2012 14:07

Jeżeli chodzi o mnie to też głosuję za lewym górnym rogiem :P uważam, że płytki są już wystarczająco dekoracyjne i nie ma potrzeby więcej dodawać dekoracji.Ale zrobisz jak będziesz chciał.
pozdr
Awatar użytkownika
Lunka25

PoprzedniaNastępna