Projekt MAJA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt MAJA

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:27

Projekt domu jednorodzinnego MAJA. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Maja
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

WITAM!

Postprzez KAMUS » Nie 02 Lip 2006 16:56

Ktoś musi zacząć...
Szukam wszystkich, którzy zdecydowali się na MAJĘ i ją zbudowali, budują lub zamierzają budować. Ja na razie jestem w tej ostatniej grupie, ale to już kwestia miesięcy. Proszę o porady, uwagi i inne... :D
Awatar użytkownika
KAMUS

Miejscowość: GDYNIA
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Projekt MAJA

Postprzez kate 25 » Śro 26 Lip 2006 13:48

Witam serdecznie!
Bardzo sie ciesze ze ktos zainteresowal sie tym projektem, bo juz zaczynalam watpic czy bede mogla wymienic sie z kims swoimi spostrzezeniami , doswiadczeniami na temat MAJI
Ja rowniez jestem na etapie poczatkowym wlasnie uzgadniamy z architektem czy MAJA zmiesci sie na naszej dzialce, poniewaz mamy dosyc waska dzialke i ciezko bylo znalezc cos odpowiedniego
W kazdym razie MAJA to nasz ostateczny wybor
Zastanawiamy sie jeszcze czy poszerzyc domek o drugi garaz czy zostawic wszystkie okna i jesli bedzie trzeba to zlikwidujemy slupki z jednej strony domku i skrocimy wystajacy daszek, ale to tylko w przypadku gdy zajdzie taka koniecznosc.
Ja kombinowalam przeniesc wykusz z oknami do salonu a kuchnie zrobic zamknieta ale architekt doradzil ze wtedy konstrukcja sie zmieni domu taka przerobka by duzo kosztowala i nie zgodzil by sie na nia autor projektu
Powiedzial tez ze caly urok w tym ze ten salon jest otwarty kuchnia tez bo to dodaje wiecej przestrzeni i wykusz przy kuchni
Chcialam zamknac kuchnie tylko dlatego zeby goscie nie zagladali co tam robie, ale mysle ze przy tym ustawieniu poprostu goscie beda siedzieli w salonie a nie w wykuszu (tutaj sobie zrobie duzo zieleni i z rodzinka bedziemy spozywali posilki)
Mam jeszcze mnostwo innych dylematow oczywiscie
Mam pytanko do Ciebie Kamus dlaczego wybrales wlasnie ten projekt i jakie przerobki zechcesz w nim zrobic :D
A swoja droga nie wiem dlaczego tak malo osob interesuje sie tym projektem , poniewaz calkiem ladny domek chyba ze poprostu nie wszyscy sie odzywaja:(
Pozdrowienia:)
Awatar użytkownika
kate 25

Witam!

Postprzez KAMUS » Czw 27 Lip 2006 14:51

My już jesteśmy chyba krok dalej, bo zmian już dokonaliśmy... Właściwie, to pozwolenie na budowę już mamy. A co do zmian - wejście na strych zrobiliśmy ze schodów wewnętrznych, tzn teraz schody nie są zabiegowe, tylko jest półpiętro. (Niestety doszły na dole 2 dodatkowe stopnie, które na szczęście szczególnie nie przeszkadzają.) W tym pokoju będziemy mieli panoramiczny widok na Zatokę Gdańską i Półwysep Helski, więc niemal cała ściana będzie przeszklona. Łazienkę u góry zamieniliśmy z sypialnią naprzeciwko, ponieważ chcemy sypialnię od zachodu. (to się jeszcze może zmienić...) A 2 okna balkonowe w pokojach z tarasem zamieniliśmy na normalne okna, bo po co 2 osobne okna balkonowe w jednym pokoju? (to może być uwaga dla twórcy projektu) I jeszcze wschodnie okno balkonowe w salonie zamieniliśmy na duże normalne, bo i tak nie będziemy z niego korzystać, a i salon będzie bardziej ustawny. A okno balkonowe do ogrodu max powiększyliśmy. I to chyba wszystko.
Mieszkamy w mieszkaniu z otwartą kuchnią i patent jest ok, tyle, że trzeba osłonić miejsca, w których bedą w czasie imprez leżały brudne naczynia. A w Mai da się to zrobić. Jeszcze planuję (ale zdecyduję w trakcie budowy) czy między kuchnią a salonem zrobić barek. Kuchnia niestety jest niewielka, ale spróbuję coś wykombinować. Pozdrawiamy z 3miasta! :lol:
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez kate 25 » Wto 01 Sie 2006 23:04

No to gratulacje jak juz macie pozwolenie na budowe, to pewnie w tym roku jeszcze fundamenty, moze stan surowy:)
My w tym roku raczej same formalnosci jeszcze , musimy dobrze sie zastanowic odnosnie tych zmian w projekcie
I szukamy dobrej ekipy budowlanej, poniewaz ci najlepsi juz maja zajete terminy nawet na nastepny rok
Narazie jestem codziennie na forum muratora, staram sie wchlonac jak najwiecej i przez to coraz inne pomysly do glowy mi przychodza

Wstepny plan jest taki ze chce wydluzyc domek o jeden metr w wyniku czego salon sie powiekszy i przede wszystkim kuchnia bo jest naprawde malutka,
przejscie do garazu podoba mi sie ze jest przez kotlownie w ktorej bede pewnie przetrzymywac rozne sprzety a moze zrobie sobie spizarke tez, troche bedziemy miec duzo okien do mycia nie przeraza was to??
kuchnia pld-zach, na poddaszu zlikwiduje drzwi balkonowe w kazdym pokoju wystarczaja w zupelnosci jedne drzwi tak jak pisales
( wydaje mi sie ze 2 pary drzwi w pokojach na poddaszu sa zrobione dla ladnego efektu wizualnego z zewnatrz, to taka moja sugestia)
Jeszcze na dole w salonie zlikwiduje takze dzwi balkonowe od wschodu , macie racje, ze pokoj bedzie bardziej ustawny, tez o tym myslalam, i w takim wypadku slupki i wystajacy daszek tez pewnie zlikwidujemy w tym miejscu a Wy jak zrobiliscie ze slupkami?

jeszcze nie wiem gdzie garderoby i zastanawiam sie czy nie przedluzyc balkonu nad tarasem , to troszke by oslonil salon i jadalnie od slonca (deszczu) poniewaz ta strona jest od poludnia,

A tak z ciekawości jeszcze zapytam, co Was urzekło w tym domku?:)
i np dlaczego nie wybraliscie PIGWY? tez ladny domek

Pozdrowka i owocnej budowy!!!
Awatar użytkownika
kate 25

Postprzez KAMUS » Śro 02 Sie 2006 11:04

Podpisuję się Kamus i brzmi to jak nick mężczyzny, ale jestem kobietą :wink: Na imię mam Kasia.
Chcieliśmy Pigwę, ale nie było kosztorysu, a na Maję była w tym dniu promocja -40%. A że projekty podobne...
Żałuję, że nie wpadłam na ten pomysł co Ty, żeby przedłużyć domek o metr... To świetna myśl. A może w trakcie budowy się da?... Bo kuchnia naprawdę jest malutka, a i salon nie jest super wielki.
Co do rozpoczęcia - czekamy na decyzję kredytową i w tym roku - wg rad "doświadczonych" znajomych zrobimy przynajmniej fundamenty.
Co do ekip - tragedia. Nie ma ludzi do pracy a jak są, to proponują ceny z kosmosu...
Chcemy kupić materiały zimą, może taniej będzie... A ruszać na wiosnę! Mam nadzieję następne Boże Narodzenie spędzić w swojej Mai ;-)
Gdzie budujecie swój domek?
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez kate 25 » Czw 10 Sie 2006 12:15

Milo mi bo ja tez jestem Kaska:)
Odpisuje dopiero teraz , poniewaz wrocilismy z urlopu
My budujemy swoj domek na podkarpaciu, w Rzeszowie, takze duza odleglosc nas dzieli:(
Co do ekipy, to my juz juz mamy na oku jedna solidna polecona przez kogos ale trzeba w miare szybko rezerwowac , a my z kolei mamy inny problem, poniewaz w naszym regionie podobno dlugo sie czeka na pozwolenie AZ 9 MIESIECY-TRAGEDIA, mam nadzieje, ze nam sie bardziej poszczesci i bedzie szybciej
Odnosnie przedluzenia domku dzwonilam juz do Archetonu, nie bedzie z tym problemu oczywiscie za odpowiednia oplata dodatkowa, zdecydowalismy ze najlepiej u nich bedzie to zrobic od razu,
Takze jesli bedziecie miec jakas mozliwosc zeby wydluzyc to polecam naprawde i ze wzgledu na kuchnie i w rownym stopniu na salon, ktory zyska ok 5 metrow po wydluzeniu domku o 1 metr, mysle ze wiecej niz o jeden metr nie ma co wydluzac
Teraz jeszcze staram sie przekonac mojego meza, ze drugi garaz nie jest potrzebny, chociaz sa dwa samochody, czasami moze byc i trzeci pomimo tego widze ze ludzie i tak stawiaja samochody na zewnatrz, mozna sobie najwyzej dorobic wiate
Pozdrowka i zycze znalezienia dobrej ekipy!!!
A jeszcze mialam zapytac czy dajecie na dach blache czy ceramike?
I jakie ogrzewanie wybraliscie?
Awatar użytkownika
kate 25

Maja

Postprzez RenZmu » Śro 30 Sie 2006 11:51

Witam.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jednak zaczynamy Maję - formalności załatwione, budynek wytyczony w terenie, firma budowlana umówiona... nawet wniosek o kredyt juz złozyliśmy. Poslizg - opóźnienie ok.3 tygodni.Nie jest źle, może uda się zrealizować stan surowy zadaszony jeszcze w tym roku!
Renata
Awatar użytkownika
RenZmu

Miejscowość: Sulechów

Maja

Postprzez somja » Pią 01 Wrz 2006 23:38

Witam wszystkich!
My też chyba dołaczymy do grupy "Majowych". Właśnie zakończyliśmy poszukiwania i stwierdziliśmy, że Maja po kilku przeróbkach będzie tym czego szukamy. Nie mamy jeszcze żadnych pozwoleń choć czeka nas trochę przerobek. Mam nadzieje jednak ze otrzymamy na to zgode.
Po pierwsze chcemy czesciowo podpiwniczyć ten domek, na parterze z kotłowni zrobimy łazienkę, wtedy lazienki beda w jednym pionie, z lazienki zrobimy wiekszy maly pokoj, jakas szafe we wnece. na pietrze najwazniejsze zeby zrobic wejscie do pokoju nad garazem. jeszcze nie wiem jak...Mysle ze to dobry pomysl z poszerzeniem domku o metr, bo kuchnia rzeczywiscie jest mala...ale zanim bede pertraktowac z architektem musze przekonac meza.Myslicie ze mozliwe jest zrobienie wejscia do pokoju nad garazem z pietra? pozdrawiam
Awatar użytkownika
somja

Miejscowość: Starogard Gdański

Witam!

Postprzez KAMUS » Sob 02 Wrz 2006 10:59

Możliwe jest, bo my to już mamy w projekcie. Wejście jest z półpiętra, a schodu na dole są wysunięte o dodatkowe 2 stopnie. Co do poszerzenia dołu o metr - będę robić dodatkową zmianę, bo to jest bardzo dobry pomysł (brawo Kate 25!). Już wiem, że to się da zrobić bez problemu.
Ruszamy na wiosnę, ekipa budowlana już załatwiona. Pozwolenie na budowę mamy i zmiana związana z poszerzeniem domu na to nie wpłynie.
Już nie mogę się doczekać...
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez jaga » Nie 17 Wrz 2006 12:38

Witam! Ja też "przymierzam się" do maji. Mam kilka pytań do tych, którzy juz mają projekt " w ręku" . Chciała bym sie dowiedzieć ile metrów powierzchni użytkowej ma sama kuchnia bez jadalni. Ile metrów użytkowych ma stryszek? Ile kosztują przeróbki typu wydłużenie domu o metr lub zrobienire wejścia na stryszek z pół piętra? Czy sauna jest też w projekcie? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
jaga

Postprzez jaga » Nie 17 Wrz 2006 12:40

Macie jakiś pomysł na garderobe i spiżarke :?:
Awatar użytkownika
jaga

Postprzez alka » Pią 13 Paź 2006 12:48

Witam!
wizyta u architekta sprawiła, że zrezygnowaliśmy z łazienki na dole a w jej miejsce powstanie albo garderoba i bedzie połączona z pokojem albo własnie spiżarka - zobaczymy. A w miejcu gdzie jest kotłownia zaaranzuje się łazieneczkę wówczas rezygnujemy z połączenia z garażem.
Troszke mnie martwi mała kuchnia dlatego zrezygnowaliśmy w jadalni z bocznych okien (jest ich aż 5) pozostawiliśmy 3 i w ten sposób mozna wysunąć się troszke dalej z meblami.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe rozwiązanie a moze sa juz jakieś fotki z realiazacji.
Awatar użytkownika
alka

zmiany...

Postprzez KAMUS » Sob 14 Paź 2006 17:31

My ruszamy w październiku, aktualnie czekamy na naszą ekipę.
Co do zmian... Zgodnie z planami "wydłużyliśmy" dodatkowo dom o 1 metr, co powiększyło kuchnię i salon, a także automatycznie pokoje na górze. Nasz architekt musiał popracować nad wzmocnieniem dachu, bo nie był przystosowany do wydłużenia budynku. O pozostałych zmianach pisałam wcześniej. Koszty to 3200+1800, bo wydłużenie robiliśmy osobno. Ale jestem zadowolona i wiem, że gdybyśmy tego nie zrobili to żałowalibyśmy.
W tym tygodniu wchodzi geodeta, no i w ciągu 2 tygodni (jak dobrze pójdzie...) ekipa budowlana.
Musimy jeszcze załatwić kilka spraw i ruszamy! :D
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez mirka0507 » Sob 04 Lis 2006 22:36

Wszystkim, którzy wybrali Maję lub się do niej przymierzają, a uważają, że jest troszkę za mała proponuję obejrzeć zupełnie nowy projekt MELAFIR. Dom jes podpiwniczony więc nie ma problemu z pomieszczeniami gospodarczymi. Jest też dłuższy - nie trzeba robić przeróbek, a kuchnia i salon większe. Schody są dwubiegowe. Nie ma lukarn zatem dach jest tańszy.
Ja właśnie wybrałam ten projekt. Też wprowadzam pewne zmiany np. likwidacja balkonu nad garażem, no i dach kryty dachówką a nie blachą. A ogrzewanie zamiast gazowego - na opał stały (piec na ekogroszek z podajnikiem).
Teraz czekam na pozwolenie na budowę

Pozdrawiam wszystkich
Mirka
Awatar użytkownika
mirka0507

Witam!

Postprzez KAMUS » Nie 05 Lis 2006 21:09

Projekt jest OK, ale maja (wg mnie) ma to coś... Poza tym u mnie wejście do domu jest od zachodu, ogród od południa, a od północy jest widok na morze i maja po zagospodarowaniu pokoju nad garażem spełnia moje oczekiwania. Nie żałuję, że właśnie ten projekt wybrałam.
Co do ogrzewania - zdecydowaliśmy się na pompę ciepła i teraz porównujemy oferty.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez alka » Czw 04 Sty 2007 14:59

witam
Pozwolenie na budowe juz jest. Ekipa budowlana zarezerwowana. Kredyt wpłynąl na konto. Pogoda sprzyja i właściwie można ruszać.
Martwie się jednak cały czas czy ten salon nie jest z mały. Mam w tej chwili nie dużo mniejszy w bloku i nie ma rewelacji a jeszcze kominek. :(
I właśnie właściciel firmy budowlanej podsuwa mi ciekawy pomysł.....
proponuje wyprostować ściane w salonie (nie robić wnęki) zyskuje się powierzchnie i salon staje się bardziej ustawny. Nie moge powiększyć domu o metr gdyż ogranicza mnie wielkośc działki. Prostujac ściane budynek nie traci na uroku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alka

Postprzez KAMUS » Czw 04 Sty 2007 18:49

Też rozważałam "wyprostowanie" ściany - bo można zrobić wóczas super fajne duże drzwi przesuwne - ale tak jak jest w oryginale się bardziej mi się widzi.
Ja czekam dalej na swoją ekipę budowlaną, bo poślizgnęło im się u znajomych... A już bym chciała, żeby w końcu zaczęli...
Zauważyłam nowy projekt - Maja 2 - w którym wprowadzono m.in. zmiany, które ja wprowadziłam w swoim projekcie! Ma większy metraż całości. I czerwoną dachówkę i jasną elewację - tak, jak będzie u mnie (o kolorach nie pisałam...). To dobrze, że projektanci korzystają z uwag forumowiczów ;-)
W Mai 2 podoba mi się rozwiązanie spiżarki, bo w "jedynce" tego mi brakuje. Na garderobę też mam już koncepcję - u góry kosztem sypialni i pokoju obok. Moja Maja po zmianach ma 157 m2, więc powierzchnia jest niewiele mniejsza od Mai 2.
Pompę ciepła już mamy, powoli kupujemy materiały. Dom już wytyczony. Tylko ekipa i ... pogoda!
Czy ktoś już zaczął budowę Mai? Jeśli tak, to proszę o zdjęcia! Kate 25, jak tak Wasze zmiany? Odezwijcie się, co tam u Was!

Pozdrowienia dla wszystkich i proszę, dzielcie się uwagami! Pewne rzeczy wychodzą w trakcie budowy, także piszcie :lol:
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez alka » Pią 05 Sty 2007 9:43

Uwaga Majowicze
Dzisiaj dostałam złą wiadomość.
A mianowicie
ten piekny balkon, który jest ozdobą całego domu jest jednoczesnie stropem dla salonu!!!!!
To oznacza, że w momencie kiedy na balkonie bedzie śnieg i bedzie on sobie topniał to skutki tego możemy zobaczyć na suficie w salonie!!!!
Majowicze skonsultujcie to ze swoimi architektami i koniecznie dajcie znać!!!
Awatar użytkownika
alka

zacieki w salonie

Postprzez Architekt » Pią 05 Sty 2007 10:28

Majowicze!
Jeśli tylko wszystkie prace budowlane zostaną wykonane zgodnie z projektem oraz zasadami sztuki budowlanej – o zaciekach w salonie nie ma mowy. Nieufnym proponujemy przemyślenie rozwiązania podobnego jak po drugiej stronie - nad jadalnią. Zabudowany po dach balkon można by włączyć do sypialni lub pomyśleć jako rodzaj przeszklonej werandy...?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez KAMUS » Pią 05 Sty 2007 11:32

Nie znam się za bardzo, ale jeśli to jest monolityczny strop. to dlaczego ma się niby lać woda do salonu? Zabudowanie balkonu nie ma sensu, jest on ozdobą tego projektu.
Ale dobrze wiedzieć, że ktoś uważato za problem, bo mozna od razu zwrócić na to uwagę budowlańcom!
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez ss » Nie 14 Sty 2007 13:52

Witam wszystkich majowiczów. Ja tez wybrałem Maje. Jestem na etapie przeróbek wnętrza domu i załatwiania papierków:} Mam pytanie czy jest juz ktos kto buduje juz maje??
Awatar użytkownika
ss

Maja

Postprzez mkonowrocki » Czw 08 Lut 2007 0:47

Witam Was serdecznie.
We wrzesniu roku 2006 chcialem zmienic mieszkanie w Warszawie na
wieksze i okazalo sie, ze mnie juz na to nie stac. Ale nie ma tego
zlego z na dobre nie wyjdzie. Wyszlo na to, ze taniej bedzie kupic ziemie
w okolicach Warszawy, wybudowac dom i na spory samochod jeszcze
zostanie, a takze na pokrycie kosztow dojazdu.
Tak wiec, wraz z zona wybralismy dzialke (3000m2) i zaczalismy rozgladac sie za "zajefajnym" projektem. Poniewaz budowa z kredytu,
wiec trzeba budowac szybko, wprowadzic sie i kozystajac z "szalejacych"
cen mieszkan, sprzedac nasze M4 i splacic czesc kredytu (lwia czesc).
Czytajac literature fachowa, szperajac w internecie oraz wciaz zadajac
pytania udalo mi sie przekonac samego siebie do technologi domu w
szkielecie drewnianym. Nie bylo to latwe, ale po takiej samoedukacji
to przyznam szczerze - teraz nawet nie mysle o murowanym domu ! !
Najpierw znalazlem firme (fachowa), ktora miala mi ten dom wybudowac
(to byl koniec wrzesnia 2006). Oni mieli kilka swoich projektow, ale zaden
nam sie nie podobal. Pozostalo rozwiazanie szukac, gdzie indziej, albo
zaadoptowac projekt murowany do szkieletu drewnianego. To oczywiscie
wiazalo sie z dodatkowymi kosztami (cena projektu + 4000-6000pln
koszty adaptacji). Zdecydowalismy sie na adaptacje "murowanca", ale
za kazdym razem bylo cos nie tak. Albo wykusza nie mial, albo brak
garazu, albo mial cos czego nie dalo rady zrobic w szkielecie. To trwalo
baaaaardzo dlugo bo do grudnia 2006. Byl to akurat czas jak czekalismy
na wydanie warunkow o zabudowie (2 miesiace). Na naszym celowniku
byl jeden z "murowancow" Archetonu, ktory mial zostac przerobiony.
I wlasnie przed Siwtami przyjechali znajomi, ktorym chcielismy go
pokazac. Wlaczylem wiec komputer i wszedlem na strone Archetonu.
Wtedy w ofercie dnia (-40%) zobaczylismy Maje, ktora okazalo sie miala
odpowiednik w szkielecie drewnianym. Malo tego miala dokladnie to,
czego potrzebowalismy. No moze nie dokonca w tym wlasnie miejscu,
gdzie tego oczekiwalismy. Wiec co: "szybka decyzja-wysokie wygrane", poza tym 800 pln to jeszcze nie majatek, bo to byla PROMOCJA.
No i "bum" - KUPIONE. Teraz jest luty 2007 a my planujemy zrobic
Swieta Bozego Narodzenia w naszym nowym domu - pod miastem.
O to nasze pomysly adaptacyjne projektu. Oczywiscie rezygnujemy
z balkonu, bo po co balkon "na wsi". Jestesmy "z blokowiska" wiec
musielismy zaczac myslec jak ludzie mieszkajacy w domku.
Jak bedziemy chcieli napic sie rano kawy na zewnatrz to wyjdziemy na
na tars. I tak kawe trzeba zrobic na dole - w kuchni. Ale najwazniejsze:
nad salonem nie bedzie pokoju, ale "pustka", ktora powiekszy salon.
Jesli nie zanudzilem Was do tej pory to zerknijcie nizej na nasze zmiany.
Bede wdzieczny za wszelkie uwagi, pomysly i rozwiazania przez WAS
zastosowane, ktore sie sprawdzily oraz te co Wam sie snia po nocach
jako koszmary. Moze ja ich unikne i bede spal spokojnie.
W naszym domu bedzie: wentylacja mechaniczna z rekuperatorem oraz
GWC (gruntowym wymiennikiem ciepla), na calym dole - podlogowka,
zas na gorze kaloryfery. Ogrzewanie: piec jednofunkcyjny, gaz plynny,
kondensacyjny z zamknieta komora spalania.
Generalnie mimo likwidacji pokoju nad salonem, wciaz mamy 3 sypialnie
na gorze a do tego 2 spore i ustawne lazienki. Powierzchnia podlog netto
zmiejszyla sie do ok. 150m2, a to juz spore oszczednosci. Do tego
stwierdzilismy, ze rezygnujac z garderoby mamy wieksze pokoje, zas
mniej miejsca zajma systemy szaf zabudowanych.

O to szczegoly adaptacji:

I. Zmiana przeznaczenia pomieszczen / likwidacja scian dzialowych.

1) zamiast klatki schodowej robimy lazienki jedna nad druga (2,18x2,50m)
2) nad salonem likwidujemy pokoj i pozostaje pustka z widocznymi kilkoma legarami
3) na gorze zamiast lazienki robimy pokoj (nr 3) jako jedna calosc, bez garderoby
4) w malym pokoju na gorze (nr 2) rezygnujemy z garderoby i drzwi wejciowe przesuwamy w str. salonu
5) nad garazem rezygnujemy z pomieszczenia i pozostaja same legary
6) w gabinecie likwidujemy drzwi i laczymy go z obecna lazienka.
7) na parterze powiekszmy wiatrolap ->sciane z drzwiami przesuwamy w str. srodka domu,
tak na wysokosc kolejnego zalomu, za raz za drzwiami pom. gospodarczego
8) scianka dzialowa pomiedzy kuchnia i salonem przesunieta w str. tarasu o 130 cm
(tam gdzie sie teraz konczy, to ma sie wlasnie zaczynac na dl. 70 cm, zas slupek ma byc w sciance)
9) piec zasilany gazem plynnym, jednofunkcyjny, kondensacyjny, z zamknieta komora spalania wraz
z zasobnikiem c.w.u. przenosimy z pom. gosp. do nowej lazienki na dole w bylej klatce schodowej i stawiamy
go na scianie z przedpokojem, ale od str. kuchni, zas od str. gabinetu beda drzwi do lazienki
10) na parterze pom. gosp staje sie tylko spizarnia i pralnio-suszarnia, zas piec z zasobnikiem c.w.u
bedzie wstawiony do lazienki na dole (mysle, ze zamknieta komora spalania nam to umozliwi)

II Zmiany elewacji, balkon, okna

1) likwidujemy balkon, zas cala sciane licujemy w jedna powierzchnie (likwidacja zalomu)
2) drzwi tarasowe powiekszamy (w str. salonu) o jedno skrzydlo nieotwieralne (= witryna).
3) okno w salonie przesuwamy o 0,9m w str. tarasu
4) okno w w gabinecie przesuwamy o 0,9 m w str. tarasu
5) okno w garazu - likwidujemy
6) okno w pom.gosp - likwidujemy
7) dodajemy jedno okno polaciowe na gorze w pokoju (nr 3) - tym po lazience
8) dodajemy jedno okno polaciowe w pokoju (nr 2), bardziej od strony salonu
9) dodajemy 2 swietliki do lazienki na gorze (po jednym na kazdej str dachu)
10) okno balkonowe w "pustce" nad salonem zamieniamy na nieotwieralne (= witryna) i robimy bariereczke
(drewniana) jako imitacja malutkiego balkonu. Taka sama barierka robimy w pokoju obok, gdzie zostaje
okno balkonowe (otwieralne i uchylne za razem)
11) NIE JESTESMY PEWNI CZY JEST TO SENSOWNE WIEC PROSIMY O PORADE - dodanie
jednego okna polaciowego wiecej w sypialni nad kuchnia dla doswietlenia pomieszczenia

III. Kominy

Poniewaz w domu bedzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, zas piec z zamknieta komora spalania
bedzie mial komin systemowy, wiec te wszystkie szyby wentylacyjne z planu moga zniknac. Pozostaje jedynie
komin do KOMINKA, Chcemy, aby fizycznie byl w gabinecie, zas tylko sam kominek byl w salonie i to
przesuniety w strone wejscia do salonu (taki narozny moze ?). Na tej scianie beda schody na gore.

IV Schody / belki stropowe nad salonem

Schody samonosne (16x18x27), drewniane, szer. 80 cm, transparentne, zabiegowe (90O ),
z 2 stopniami na luku i podestem w gornej czesci o dlugosci = szer otworu (wejscia) w korytarz (ok. 1,3m)
Ilosc stopni: 11 od gory do luku + 2 na luku+ 3 od luku do pologi w salonie. ( tu nie jestem pewny moich wyliczen)
Wejscie na schody z salonu (ok. 1,6m od sciany kominkowej), przy oknie (przesunietym o 0,9m) w str. sciany
kominkowej, potem lukiem (2 stopnie) w prawo po scianie kominkowej (dlatego sam komin musi byc w gabinecie)
i prosto na gore na 2,88m.
Jesli nad salonem nie da rady polozyc legarow (3-4) w druga strone to nad schodami bedzie potrzebny pewnie
"wymian" od sciany z oknem az do belki wychodzacej na wysokosci poczatku podestu. Wtedy tez fajnie byloby
zmniejszyc ilosc tych legarow/belek i rozlozyc rownomiernie (do ok. 3 nad calym salonem). Zakladam, ze
bedzie to mozliwe, gdyz belki nie beda juz musialy spelniac warunkow tak duzej wytrzymalosci nosnej,
skoro nie ma tam pokoju i podlogi. Jednoczesnie zlicowanie sciany, zaowocuje pewnie usunieciem tej
dlugiej belki w porzek domu, ktora teraz wspiera sie na scianie i jest podpora dla belek balkonowych.

V Poddasze - inne zmiany

Aby poszerzyc korytarz/wejscie ze schodow na poddasze, pokoj nad kuchnia musi byc zwezony o ok.0,3 m
ale tak z glowa, aby okno balkonowe w pokoju zostalo w tym samym miejscu i aby sie otwieralo bez problemu.
Wejscie do tego pokoju robimy na wpros schodow (nie wiem czy przypadkiem przepisy nie nakazuja wtedy, aby
podest byl szerszy od drzwi).
Nie jestesmy do konca przekonani do tego, ale chyba wejscie do pokoju obok (nr 2), nalezalo by teraz "wyciagnac"
w strone srodka domu, aby sciane zrownac ze sciana tego pokoju nad kuchnia.
Wejscie do pokoju (nr 3) robimy vis a vis tego pokoju, tzn. w miejscu gdzie pierwotnie byla garderoba.
To wszystko pozoli nam na "wydluzenie" lazienki, ktora teraz powinna miec wymiary ok.: (2,18 x 2,50 m)

Pozdrawiam
Michal
Awatar użytkownika
mkonowrocki

Miejscowość: Warszawa

Maja - mkonowrocki

Postprzez Architekt » Pią 09 Lut 2007 15:55

Maja
Imponujący wykaz zmian!. Przypominamy, że zgody na zmiany wydawane są bezpłatnie w Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta. Zmian dokonać mogą jedynie uprawnieni projektanci na drodze adaptacji projektu. Dane teleadresowe Biura Sprzedaży... oraz naszego Działu Doradztwa Inwestycyjnego i Adaptacji – w zakładce KONTAKT na stronie głównej.
Ad II - 11. Jeśli po wyrównaniu ściany pozostanie jedno okno balkonowe to łącznie z dwoma oknami połaciowymi zapewni ono wystarczającą ilość światła w sypialni na poddaszu. Oczywiście dodać jeszcze jedno okno w dachu zawsze można, jeśli ktoś lubi bardzo jasne wnętrza.
Ad I – 9,III Podkreślmy, że przeniesienie kotłowni do pomieszczenia, które nie przylega do ściany zewnętrznej i dlatego nie ma zapewnionego odpowiedniego nawiewu jest możliwe tylko z uwagi na zastosowanie pieca z zamkniętą komorą spalania.
Ad IV, V. Szerokość spocznika i biegu schodów w domu jednorodzinnym nie może być mniejszy niż 80 cm, wygodna minimalna szerokość innych przejść to 110-120cm. Warto „powalczyć” o każdy centymetr, bo wąskie schody i podesty, zwłaszcza zabiegowe, mogą stać się utrapieniem np. przy transporcie mebli.
Co do zmian w ilości i usytuowaniu belek nad salonem – radzimy, aby uzgodnić to z projektantem konstruktorem. W konstrukcjach szkieletowych dużą rolę odgrywa nie tylko wytrzymałość poszczególnych elementów ustroju, ale też takie ich rozłożenie, które zapewni odpowiednią sztywność całej konstrukcji.
Ostatnio edytowany przez Architekt, Czw 01 Mar 2007 12:02, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez tdaszkowski » Sob 10 Lut 2007 9:58

witam MKONOWROCKI.przeczytalem uwaznie zmiany dokonane przez pana.[/b]
Awatar użytkownika
tdaszkowski

Obrazki: 1

Postprzez tdaszkowski » Sob 10 Lut 2007 10:09

witam MKONOWROCKI.przeczytalem uwaznie zmiany dokonane przez pana.są spoko.tez budujemy,ale majkę ze wzgledu na koszty.jesli zas chodzi o balkon,uwazam(ale jest to tylko moje zdanie)że dom duzo straci na wygladzie,zaś drugą funkcje jaką spelnia w/w balkonik,jest cześciowe zadaszenie tarasu oraz wyjscia na niego,(mam na mysli zacinajacy deszcz itp.)wydaje mi sie ,ze balkon w tym przypadku daje nam swobode zamknieta np.bardzo póznym wieczorem,gdy juz nie bedzie chcialo wychodzic sie na taras,bedac w sypialni.zanim zaczęlismy szukać projektu,tez balkon nie wchodzil w grę,lecz w tym przypadku nie jest to maly blokowy balkonik lecz wieksza powierzchnia nadająca majce uroku.to tylko moja sugestia.pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w realizacji marzen.T.D
Awatar użytkownika
tdaszkowski

Obrazki: 1

Postprzez jaga » Wto 13 Lut 2007 20:34

Witam! mam pośbę do tych , którzy są w "zaawansowanej" budowie maji aby przesłali mi zdjecia z budowy lub gotowego domu, jak wyglądają wnętrza "na żywo" itp. z góry dziekuje :)
Awatar użytkownika
jaga

Maja

Postprzez RenZmu » Wto 27 Lut 2007 15:27

Uff! Nasza Maja buduje się w końcu! Nie dokonywaliśmy zadnych zmian w projekcie, podoba nam się to co jest, zmienimy tylko schody z żelbetowych na drewniane - ale na to mamy jeszcze parę tygodni.Pozdrawiam Wszystkich. Renata :D
Awatar użytkownika
RenZmu

Miejscowość: Sulechów

Postprzez KAMUS » Wto 27 Lut 2007 20:31

Nasza Maja jest już wytyczona, w tym tygodniu mają kopać. Wreszcie...

Co do zmian mkonowrockiego - przyznam, że projekt mam przed oczami, ale zmiany nie do końca widzę... Takie mam odczucie, że skoro robiliście tak wiele zman, to może jednak nie ten projekt jest tym jedynym? Koszt projektu indywidualnego nie byłby chyba wiele droższy od naniesionych zmian?... Ale to takie moje odczucie. :D

RenZmu, to teraz ścigamy się kto pierwszy skończy! :wink:

Wszystkim, którzy budują Maję życzę powodzenia!!! :D

Pozdrawiam znad morza, Kasia z rodzinką
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez Kasia26 » Czw 01 Mar 2007 11:45

Witam, wszystkich Majowiczów :) Przyznaję że jestem zdecydowana kupić ten projekt, ale chciałabym dla 100% pewności móc obejrzeć gotową realizację, czy któreś z was zakończyło już realizacje? Przeczytałam wiele cennych uwag, które umieściliście w poście, i z pewnością nie które z nich zostaną wdrożone również przy naszym projekcie.

Mieszkam niedaleko kalisza i chciałabym się dowiedzieć, czy któreś z was, a może z waszych znajomych(którzy mają Maje) mieszka w odległości około 200 km ode mnie? A może mogłabym prosić o zdjęcia (wiem że ten wątek był poruszony już wcześniej).
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów i czekam na wieści.

Kasia

ps/widzę że jestem tu już trzecią Kasią :)
Awatar użytkownika
Kasia26

Miejscowość: Kalisz

Maja już rozpoczęta

Postprzez anka » Czw 08 Mar 2007 15:32

Witam wszystkich serdecznie!

Nasza Maja stoi już w stanie surowym zadaszonym.
Dla mnie największym zmarwieniem w projekcie było brak garderoby, ale szybko to rozwiązaliśmy, przy adaptacji architekci podzielili stryszek i z większej części zrobiliśmy garderobę ok. 13 m2-jak wymarzona. Wejście jest od strony schodów (z podestu na półpiętrze musi być dodatkowy schodek). W trakcie budowy zmieniliśmy jeszcze kilka innych rzeczy: okno wyjściowe na ogród vis a vis kuchni zamieniliśmy na zwykłe okno, podobnie na piętrze przy wyjściu na balkon. Oczywiście zrezygnowaliśmy z sauny i drogą szaleństwa przekuliliśmy sobie drzwi dodatkowe do łazienki z naszej sypialni-a co tam, rodzice mogą mieć ten komfort.
Jeśli chodzi o taras to go powiększyliśmy, żeby była swoboda podczas imprez letnich na tarasie, a ciśla wydłużył nam trochę dach, tak, aby zakrywał w pełni balkon.

To tyle. Z żalem spojrzałam wczoraj na nowy projekt Maji w wersji drewnianej, gdzie jest powiększona kuchnia-to też mnie dręczy-chyba również zamuruję drzwi z korytarza, żeby mieć więcej miejsca na szafki kuchenne.
Do tej pory budowaliśmy na agregacie. Dzisiaj dostaliśmy radosną wiadomość, że energetyka zatwierdziła uchwałę o budowanie trafostacji. Jak tylko podpiszemy umowę ruszamy z wykończeniem domu. Najpóźniej w połowie przyszłego roku mamy nadzieję się wprowadzać :lol:

Chciałabym się zapytać, jaki macie pomysł na aranżację salonu i kuchni. Malowniczość Maji niestety wiąże się również małą ustawnością tego pomieszczenia.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
i życzę powodzenia,

Ania i Remi
Awatar użytkownika
anka

Postprzez KAMUS » Sob 10 Mar 2007 1:43

Gratulacje! :D
Wreszcie pierwsza realizacja!
My w projekcie zamurowaliśmy ścianę między kuchnią a korytarzem, a drzwi balkonowe vis a vis kuchni zamieniliśmy na okno - tak jak w projekcie drewnianym, który - przyznaję - przed chwilą widziałam po raz pierwszy. Sądziłam, że jest identyczny, jak maja murowana...
Wracając do tematu: Dzięki zamianie okna balkonowego na zwykłe uzyskaliśmy większą ustawnośc pomieszczenia. Wydłużenie salonu i kuchni o 1m też na ustawność wpływa pozytywnie.
Kuchnia - dzięki zamurowaniu drzwi zyskuje się całe 2 ściany - tą z zamurowanymi i pod oknem. Ja zamierzam zrobić wejście do kuchni zaraz za ścianą (od drzwi) i od strony jadalni. Między jednym a drugim wejściem planuję coś w rodzaju półokrągłego barku, który połączy i jednocześnie oddzieli (zakryje co trzeba) kuchnię z salonem.
Nie miałam pomysłu na garderobę, a po obejrzeniu mai drewnianej uważam, że pomysł jest niezły. Planuję sypialnię w pokoju z balkonem, a (nowa koncepcja :wink: ) za garderobą łazienkę. Może zrobić do garderoby wejście z łazienki? Muszę to przemyśleć...
Mam pytanie - z czego ostatecznie budowaliście? Jakie koszty ponieśliście do tej pory? Dlaczego planujecie przeprowadzkę dopiero w przyszłym roku? Przecież cały sezon budowlany dopiero przed nami!
My wierzymy, że uda się zamieszkać jeszcze w tym roku... :lol:
Póki co materiały kupione czekają, a na działce po wykopaniu dziury woda stoi... Czekać musimy, bo nie da rady kopać, kiedy woda wyłazi ... :?
Jeszcze jedno - gdzie budujecie swoją maję?
Pozdrawiam! Kasia
Awatar użytkownika
KAMUS

Witam

Postprzez karolcia » Pon 12 Mar 2007 12:49

Witam wszystkich majowiczów!
MY również zakupiliśmy projekt Maja.
Napiszę wam jakie zmiany wprowadziliśmy w projekcie, może komuś to sie przyda:

-powiekszylismy łazienkę na dole , zabierając troszkę z pokoju
-zmieniliśmy schody, w połowie bedzie podest i wejście z niego na stryszek,
-strop w garażu został obnizony o 30 cm, dzieki czemu można wejść z klatki na srtych,
w stryszku powiekszyliśmy okno,
-łazienkę na górze zamieniliśmy na pokój i wstawilismy tam jeszcze jedno okno dachowe,
- z małego pokoju na górze zrobiliśmy łazienkę i zabraliśmy jedno okno dachowe,
- zabieramy równiez po jednym oknie balkonowym z każdego pokoju na górze, tam gdzie były po dwa,
-strom zmieniamy na terrive, czyli jakies gary ,
- dach bedzie zmieniony na blachodachówkę, beda też inne krokwie na dachu w związku z tym,
-zastanawiamy się nad zrobieniem również garderoby, takiej malutkiej tj w szkielecie drewnianym, trzeba bedzie zabrac troszke z łazienki na górze, która bedzie znajdowac się gdzie mały pokój,
-kominek chcemy troszkę przesunąć do srodka pokoju,

Troszke duzo tych zmian, ale chociaz projekt jest super to chcemy go przystosowac do naszych potrzeb.

Mam jednoczesnie prośbe do osób, który wybudowały Maję, aby podzieliły się jakie koszty poniosły a może nawet pokazały jakies fotki. :D
Awatar użytkownika
karolcia

Postprzez KAMUS » Pon 12 Mar 2007 19:26

Karolcia,
nie żebym się czepiała, ale o połowie opisanych przez Ciebie zmian była mowa znacznie wcześniej...
Fajnie, że tyle osób interesuje się Mają! :D
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez karolcia » Wto 13 Mar 2007 8:46

spoko, opisuję te zmiany, które akurat my też wprowadzilismy jeszcze przed przeczytaniem tego na forum, wiec cos w tym jest skoro nie jestem pierwszą osobą która wprowadza takie zmiany.
Chociaz nie wszystkie zmiany sie powtarzają z tymi co były opisane poprzednio.
Awatar użytkownika
karolcia

Postprzez Kolportaz » Wto 13 Mar 2007 9:55

Może mało na temat :) Moderator mi wybaczy mam nadzieję ale wpadł mi w łapki kiedyś obrazek paramaiczny wygląda tak: klik
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kolportaz
Ekspert

Postprzez Anett » Pon 19 Mar 2007 20:05

Witam wszystkich Majowiczow!!!!!

Ja swoja przygode z maja rozpoczelam w zeszlym roku, gdzie udalo nam sie zrobic fundamenty. Juz w tym tygodniu ruszaja dalej, mam nadzieje, ze do konca czerwca uda nam sie wykonac reszte do dachu, a potem to juz moze jakos pojdzie :D
Musze sie przyznac, ze jak zobaczylam wykopy to pomyslalm, ze gdzies musieli popelnic blad bo ten dom nie moze byc taki maly :(
Ludzie co ja przezylam, to nawet sie nie da opisac po ciemku z latarka chodzilam i mierzylam kilka razy czy napewno nie brakuje centymetrow:) Na sczescie w trakcie dalszych robot sie troszke uspokoilam, nie jest tak zle i ta moja mala maja wcale nie jest taka mala jak mi sie na poczatku wydawalo :D
Jezeli chodzi o nasze zmiany to wprowadzilismy ich niewiele, jedynie co to tak jak wspominaliscie - my tez zamurowalismy drzwi do kuchni i z jednych drzwi na taras zrobilismy okno.
Zeby dojsc do pokoju nad garazem zdecydowalismy sie na zmniejszenie lazienki na gorze o saune i w ten sposob powstanie korytarz z ktorego bedzie wejscie nad garaz.
Wiecej zmian nie dokonalismy, napewno cos jeszcze wyjdzie w trakcie ale mysle ze te zminay na "zywo" beda bardziej swiadome bo juz w rzeczywistosci a nie na papierze :D
Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia wszystkim budowniczym
Awatar użytkownika
Anett

Postprzez karolcia » Wto 20 Mar 2007 10:21

Majowicze mam do was pytanie związane z finansowaniem projektu:
czy sugerujecie sie kosztorysem ze strony który jest stary i nieaktualny i czy macie już swój wstepny kosztorys budowy stanu surowego zamknietego?
Ponadto czy budujecie z materiałów zasugerownych przez Archeton czyli z Silki czy z czegos innego?
Jeżeli chodzi o finansowanie zewnetrzne to w jakim banku wg was jest najkorzystniejszy kredyt?
z góry dzieki za info.....
Awatar użytkownika
karolcia

PYTANIE...

Postprzez KAMUS » Pon 26 Mar 2007 0:31

Nie daje mi spokoju jedna sprawa...
W projekcie Mai z wykazu elementów więźby dachowej wynika, że objętość = 11,4582 m3. Natomiast na stronie Archetonu w opisie ogólnym Mai napisane jest: kubatura drewna na więźbę = 17,4 m3.
Właśnie zamierzam zamawiać drewno i nie bardzo wiem o co chodzi? :shock:
Czy w opisie ogólnym ujęta jest podbitka czy inne rzeczy?

Proszę o pomoc, bo nie chcę w tartaku na idiotkę wyjść... :roll:
Awatar użytkownika
KAMUS

Maja - kubatura drewna na więźbę

Postprzez Architekt » Pon 26 Mar 2007 10:39

Kubatura drewna na więźbę w Mai (wersja murowana!) to 17,4m3.
Proszę jeszcze raz przyjrzeć się zestawieniu. Może 11,4582m3 to jakaś wartość cząstkowa w tabeli. Jeśli w tym konkretnym egzemplarzu wkradł się błąd - prosimy o kontakt z Biurem Sprzedazy i Obsługi Klienta 801 80 80 80 - wymienimy zestawienie.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez KAMUS » Śro 28 Mar 2007 21:18

Okazuje się, że brakowało w moich projektach drugiej strony zestawienia.
Zadzwoniłam i jeszcze tego samego dnia otrzymałam zestawienie mailem - bardzo dziękuję. :D

U nas w końcu dół wykopany i od poniedziałku w końcu ruszamy! :lol:
Awatar użytkownika
KAMUS

Postprzez Shaneanti » Pon 09 Kwi 2007 17:30

:roll: Cześć! ja także jestem Kasia. Przymierzam się do budowy własnego domu. Zakochałam się w projekcie "Maja". Zastanawiam się jedynie nad obecnymi kosztami budowy. Przeróbki w moim projekcie miałyby charakter mało istotny; sprowadziłyby się do likwidacji stryszku, na miejsce którego pojawiłby się daszek z jednym "spadem". Jakie mogą być w przybliżeniu koszty związane z montażem pompy cieplnej z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem cieplnym, bo widziałam, iż ktoś posłużył się tego typu instalacją. Napiszcie mi o kosztach budowy, bo spędza mi to sen z powiek, a oczka śliczne mam i szkoda byłoby je wypłakiwać i czerwienić bez powodu. Z poważaniem Kasia! Zdrowych i wesołych Świąt i mokrego Dyngusa.
Awatar użytkownika
Shaneanti

pompa ciepła

Postprzez Architekt » Pon 23 Kwi 2007 17:52

Zakup pompy ciepła to wydatek ok 30-50 tys. zł.
Co do GWC - gruntowego wymiennika ciepła - odsyłamy do witryny internetowej np. firmy Dospel.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez jaga » Sob 05 Maj 2007 13:41

Mam zasadnicze pytanie, czy ilości materiałów do maji z tego kosztorysu, który dostępny jest na internecie są dokładnie takie jak faktycznie maja być???? jeżeli ktoś już wybudował i zna ile ma być np. zbrojenia, ile bloczków na fundamenty itp. to proszę o odpisanie. :idea:
Awatar użytkownika
jaga

Maja

Postprzez bodzio23 » Nie 20 Maj 2007 11:01

Witam wszystkich, mam zamiar kupić projekt Maja ale chciałbym zobaczyć, jak jest w środku takiego domu (nie chcę kupić kota w worku), a także będę wiedział, czy taki dom mi odpowiada. Mam prośbę do tych, co wybudowali już ten dom (albo budują)o to, abym mógł zobaczyć Maję :) :)
Awatar użytkownika
bodzio23

maja

Postprzez medykula » Pon 21 Maj 2007 21:26

Witam wszytskich Majowiczów:)
Razem z mężęm zakupilismy projekt Mai w w technologii szkieletu drewnianego. Zdecydowaliśy się na ta technologię, bo zależy nam na czasie. Generalnie znaczących zmian nie robiliśmy. Będę wdzięczna za zdjęcia już wykonanych projektów :) A może ktoś ma już wykończoną kuchnię? Osobiscie obawiam sie, że ze wzgledu na mały metraż kuchni może okazać się ona nieustawna. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
medykula

Miejscowość: gdańsk

Postprzez Asia777 » Nie 01 Lip 2007 22:47

Macie moze jakies fotki z realizacji Maji???

jakie przewidujecie mniej wiecej koszty (wiadomo ze zalezy od standardu ale tak orientacyjnie) stanu pod klucz ???

i ostatnie pytanie-nikt z budujacych nie przerobil garazu na dwustanowiskowy???(jesli tak prosze o koszty zmian)
Awatar użytkownika
Asia777

Maja.....

Postprzez krzysiek&ania » Nie 19 Sie 2007 20:58

Witam forumowiczów!
Wraz z żoną stoimy przed decyzją budowy domu....zatrzymaliśmy się ma MAJI. Wcześniej byliśmy MOCNO zainteresowani projektem innej firmy i innego domu, jednak nasz entuzjam "padł" tuż po wizycie u ludzi którzy gościnnie zaprosili nas do siebie i pochwalili się swoim "maleństwem" - domek przepiękny, wspaniały układ...jednak mało ustawny i niestety mały salon. Podsumowaliśmy wszystkie za i przeciw i zrezygnowaliśmy z tamtego projektu....zresztą co będę zanudzał, każdy z Was doskonale zna te dylematy. Mieszkamy w Zabrzu, budować zamierzamy w Rudzie Śląskiej (woj. Śląskie) - czy ktoś "w miarę" blisko tych lokalizacji buduje MAJĘ? Nauczeni doświadczeniem bardzo chętnie zobaczylibyśmy Maję "na żywo". Liczymy na wasze odpowiedzi i niecierpliwie czekamy na info. Poniżej email do mnie: krzysztof.golka@wp.pl
krzysiek & ania
Awatar użytkownika
krzysiek&ania

Miejscowość: Zabrze

Postprzez entera » Pon 10 Wrz 2007 11:25

Witam

Bardzo proszę kogoś z budujacych o przesłanie zestawienia materiałów :D. Czy buduje ktoś z Małopolski lub ze Śląska? Jeżeli tak, proszę o kontakt:)
Awatar użytkownika
entera

piekny domek maja

Postprzez deskiswider9 » Czw 20 Wrz 2007 20:15

Właśnie kładziemy na naszym domku dachówkę , wykonaliśmy kilka ciekawych zmian, jak ktoś chce porozmawiać, zapraszam na moje gadu nr 9461343. Mogę pokazać kilka zdjęć i doradzić parę spraw. Czekam również na jakieś ciekawe propozycje wykończenia domu -[zachodniopomorskie]
deski
Awatar użytkownika
deskiswider9

Następna