Projekt KRZEMYK

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt KRZEMYK

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:20

Projekt domu jednorodzinnego KRZEMYK. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Krzemyk
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

czy ktoś jeszcze

Postprzez t.gorski » Nie 08 Paź 2006 11:26

Witam. Mocna zastanawiam się nad kupną projektu Krzemyk. Czy ktoś jeszcze jest zainteresowany kupnem tego projektu, buduje jusz dom, lub go wybudował.
Jeśli tak odezwijcie się.
t.gorski@vp.pl
Awatar użytkownika
t.gorski

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez aneciark » Sob 12 Lip 2008 21:22

Zastanawiam się nad budową tego projektu. Jestem ciekawa ,czy ktoś już go wybudował? Będę wdzięczna za wskazówki, opinie .
Awatar użytkownika
aneciark

Re: Projekt KRZEMYK

Postprzez rafal76 » Nie 30 Lis 2008 20:39

Witam wszystkich. Wlasnie jestem na etapie stanu surowego zamknietego tego projektu. Chetnie porozmawiam z osobami ktore sa zainteresowane tym projektem oraz z tymi ktorzy ktory już mieszkają w tym domu.
Awatar użytkownika
rafal76

Obrazki: 0
Miejscowość: Opole

Postprzez damo » Śro 31 Gru 2008 0:29

Witam
Bardzo podba mi się ten projekt i chętnie porozmawiam na jego temat, proponuję kontakt na priv damo@poczta.onet.pl lub gg 2740162
Pozdr
Adam
Awatar użytkownika
damo

Postprzez tomek1982radom » Pią 02 Sty 2009 15:06

Ja już zbudowałem w Radomiu Krzemyka i jestem bardzo zadowolony z tego wyboru...
służę fotami... 500-590-579, t.blaszczyk@onet.eu
Awatar użytkownika
tomek1982radom

Postprzez pmalik » Sob 03 Sty 2009 14:08

Witam
Ja ma już pozwolenie na budowę i właśnie szukam ekipy. Jak tylko ją znajdę to zaczynam. Do swojego krzemyka doprojektowałem piwnicę pod połową domu. Jestem bardzo zainteresowany zdjęciami krzemyka z zewnątrz i wewnątrz. Proszę terz o podzielenie się informacjami ile kosztował poszczególne elementy budowy ? (Przyda się przy negocjacjach z fachowcami).
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
pmalik

Postprzez laleczka » Czw 30 Lip 2009 20:51

Witam dostałam pozwolenie na budowe Krzemyka no i zaczynam budowe.Mam prośbę jeżeli ktoś ma zdjęcia domu proszę o przesłanie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
laleczka

Postprzez pmalik » Pon 16 Lis 2009 14:48

Witam

Ja już przekroczyłem stan surowy zamknięty.
Fotki na stronie http://www.malik.linuxpl.com

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pmalik

Postprzez Architekt » Pon 16 Lis 2009 16:58

Polecamy Krzemykowiczom i innym internautom budującym lub planujacym budowę własnego domu blog pmalik (link w poście powyżej).
Znaleźć w nim można dużo praktycznych informacji z pierwszej ręki i poczuć z jakimi kłopotami ale i satysfakcją wiąże się to przedsięwziecie.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez laleczka » Czw 17 Gru 2009 15:36

Witam mam pytanie czy ma pan moze zdjecia srodku domu?Bardzo bym chciala je zobaczyc.Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
laleczka

Postprzez rafal76 » Pią 30 Kwi 2010 21:18

Witam,
Ja już jestem na ukończeniu.
Z zewnątrz został mi do zrobienia cokół i wykafelkować taras oraz zrobić odpływy z rynien, a w środku posprzątać, zrobić schody oraz wstawić drzwi i umeblować.
Prześlę zdjęcia jeśli ktoś chce. Proszę o maile. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafal76

Postprzez Architekt » Wto 27 Lip 2010 17:12

Zdjęcia Krzemyka zobaczyć można także tu: http://www.domnamiare.pl/info/art-1271.
Wybudował go Archeton w technologii prefabrykowanego szkieletu drewnianego, w ramach programu budowy domów Dom na miarę.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez azyl85azyl » Sob 08 Paź 2011 20:29

Witam. Ile bloczków o grubości 24 jest potrzebnych na ten dom? Mam 1200termaliki, która jest nieco większa niż Solbet wchodzi 6,67 na metr kwadratowy.
Awatar użytkownika
azyl85azyl

Postprzez Architekt » Pon 10 Paź 2011 6:41

Na stronie z prezentacją projektu, w zakładce Specyfikacja techniczna, podajemy powierzchnię ścian zewnętrznych i nośnych wewnętrznych. Jeśli wiadomo, ile bloczków wchodzi na 1m2, obliczeń można dokonać właśnie w oparciu o te dane.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez azyl85azyl » Wto 11 Paź 2011 17:35

Takie rzeczy to umiem sobie obliczyć niestety właśnie jeżeli prawidłowo są podane powierzchnie ścian to niestety z posiadanych materiałów nie wybuduje to go domu.Czy na poddaszu faktycznie są ściany nośne?Nie można zastąpić ich 12cm gazobetonem o gęstości 600?
Awatar użytkownika
azyl85azyl

Postprzez Architekt » Śro 12 Paź 2011 6:31

Na to pytanie odpowie uprawniony projektant, zatrudniony do adaptacji projektu wg życzeń inwestora.
Jednak on za swoją pracę otrzyma wynagrodzenie, które może po prostu lepiej … wydać na materiały do wzniesienia oryginalnego projektu, bez zmian.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez azyl85azyl » Czw 13 Paź 2011 20:32

Właśnie liczyłem na odpowiedź uprawnionego architekta(cena itp) chociaż wydaje mi się,że w tej kwestii wypowiedzieć się powinien konstruktor.(Czy architekt adaptujący może podjąć decyzję o zamianie ściany na cieńszą?Chyba,że to tak naprawde nie jest ściana nośna tylko element architektoniczny) Mój problem polega na tym,że zakupiłem materiał już wcześniej na projekt malachit ale ze względu na wiele zmian (które po wprowadzeniu bardzo przypominają krzemyka)rozważam zakup krzemyka, dodatkowym utrudnieniem jest zdobycie np 2 palet Termaliki 24cm no i co zrobię z nadmiarem 12cm...Nie bardzo rozumiem dlaczego na poddaszu ściany nad schodami są nośne przecież chyba strop nad poddaszem jest drewniany.Pytanie jest następujące: co należy zrobić aby ściany na poddaszu przeprojektować na 12cm?Kto może podjąć taką decyzję za ile i z jakimi konsekwencjami się to wiąże?
Awatar użytkownika
azyl85azyl

Postprzez Konstruktor » Śro 19 Paź 2011 13:15

Ściany klatki schodowej na poddaszu podpierają płatwie więźby dachowej. Można wymurować cieńsze ściany, ale pod płatwiami musi znaleźć się słup np. drewniany. Szczegółowe rozwiązanie i obliczenia musi opracować uprawniony projektant np. kierownik budowy.
Awatar użytkownika
Konstruktor
Ekspert

Postprzez azyl85azyl » Śro 19 Paź 2011 18:59

Dziękuję za konkretną odpowiedź.Czy mógłbym procić o wycenę takich prac w Państwa biurze?Ogólnie mam nadmiar bloczków 12 a brakuje 24...Ile m2 jest ścian nośnych poddasza?Kierownik budowy musi w takim przypadku posiadać uprawnienia projektowe w specjalności konstrukcje?Pozdrawiam
Awatar użytkownika
azyl85azyl

Postprzez Architekt » Czw 20 Paź 2011 10:10

O wycenie prac adaptacyjnych w Archetonie informuje wyłącznie Dział Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej).
Osobą uprawnioną do podejmowania decyzji dotyczących konstrukcji budynków w zakresie kubatury domu jednorodzinnego może być zarówno uprawniony architekt jak i inżynier konstruktor z uprawnieniami projektowymi.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez azyl85azyl » Czw 20 Paź 2011 18:09

Kontaktowałem się z tym wydziałem ale cisza.Czyli ogólnie osoba z UB projektowymi w dziedzinie konstrukcji lub architektury?A architekt może adaptować takie zmiany jak ogrzewanie itp...?
Awatar użytkownika
azyl85azyl

Postprzez Architekt » Pią 21 Paź 2011 6:40

Jeśli były kłopoty z połączeniem się z Działem Doradztwa Projektowego i Adaptacji, to musiała być kwestia wyjątkowego pecha :!: :roll: . Proszę próbować także kontaktu z Doradcą Projektowym.
Osoba uprawniona jedynie do projektowana w zakresie architektury czy konstrukcji nie może wprowadzać zmian do projektu instalacji sanitarnych i elektrycznych.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez azyl85azyl » Sob 22 Paź 2011 10:12

Pytałem emailem odnośnie krzemyka oraz malachitu. Dostałem odpowiedź, że pracę projektowe zostaną wycenione w najbliższym czasie przez konstruktora itp pisałem jeszcze raz aby się przypomnieć ale cisza.
Awatar użytkownika
azyl85azyl

Postprzez mombi19 » Pon 30 Sty 2012 13:45

Witam ja buduję krzemyka jeżeli ktoś ma jakieś pytania służę pomocą.
Awatar użytkownika
mombi19

Postprzez rafal76 » Śro 18 Kwi 2012 21:28

Na jakim jestes etapie i jakie zmiany wprowadziles?
Ja już mieszkam 2 lata w Krzemyku więc mogę coś powiedzieć na temat funkcjonalności budynku.
Jeśli ktoś chce coś wiedzieć prośże pytać. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafal76

Postprzez 59ruda » Pon 07 Maj 2012 11:04

Witam, ja jestem o krok od zamówienia tego projektu, mam parę zmian ale moze ktoś mądrzejszy doświadczony może coś mi podpowiedzieć, zmiany to połączona kuchnia z jadalnią, schody otwarte, z boku zamiast okna drzwi do kotłowni bo będzie normalny piec co, wejście do kotłowni z korytarza, bez kominka, no i balkon chcem ale jeszcze nie wiem za bardzo z której str, problem w tym ze kasy to my za bardzo nie mamy i to będą długie lata budowy, więc jeżeli macie jakiś pomysł na obniżenie kosztów to super, bo ja w tym temacie to jestem zielona. do krzemykowców trafiłam przez przypadek bo miał przez cały czas być projekt bzyk... pozdrawiam i proszę o wiadomości, może jakiś kosztorys bo chyba za bardzo bujam w obłokach,
Awatar użytkownika
59ruda

Postprzez Architekt » Pon 07 Maj 2012 12:24

59ruda
Kuchnia w Krzemyku jest połączona z jadalnią, ścianki działowe wykonywać można dowolnie bez zgody autora projektu. Zgoda potrzebna będzie przy zamianie okna na drzwi do kotłowni z zewnątrz.Kominka można nie realizować. Zmiany klatki schodowej na otwartą można dokonać tylko przez zastąpienie ściany nośnej słupami i belką, bo w tym projekcie ściany nośne obejmują schody z obu stron.
Jeśli komuś zależy na obniżaniu kosztów budowy nie polecam wprowadzania zbyt wielu zmian takich jak doprojektowanie balkonu czy zmiana charakteru klatki schodowej na otwartą. Po pierwsze kosztowna jest sama adaptacja projektu, po drugie wykonanie dodatkowych elementów żelbetowych. Balkon można dostawić do budynku nawet po latach jako konstrukcję drewnianą na słupach - będzie ładnie i energooszczędnie, bo żelbetowa płyta wyprowadza ciepło z budynku i podraża koszty ogrzewania.
Krzemyk jest bardzo prostym budynkiem i doskonale nadaje się dla inwestorów o cieńszych portfelach. Koszty budowy w oparciu o średnie ceny w kraju pokazane są na stronie z prezentacją projektu. Dodatkowo obniżyć można je rezygnując z lukarn na rzecz okien dachowych.
A jeśli Krzemyk okaże się jednak za drogi, proponuję poszukać mniejszego domu na rzucie prostokąta z dwuspadowym dachem, bez garażu :arrow: . wyszukiwarka projektów na stronie głównej Archetonu.
Szczególnie polecam projekt Sambor Rex - nieco mniejszy, z bardzo podobnym układem, z wejściem do kotłowni z zewnątrz i z balkonem http://www.archeton.pl/projekt-domu-sam ... opisogolny.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez 59ruda » Wto 08 Maj 2012 7:47

Witam, dziękuje bardzo za odpowiedź, bardzo cenne uwagi i sugestie, chyba ostatecznie zostaniemy przy tym projekcie, bo to dom jaki zawsze chciałam mieć i ta weranda przed domem........Tymi schodami otwartymi chciałam zwiększyć salon, aczkolwiek taki pierdolnik pod schodami jest też bezcenny :lol: :lol: musimy to jeszcze przedyskutować, jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
59ruda