Projekt HELIODOR

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt HELIODOR

Postprzez Architekt » Śro 16 Lis 2011 16:23

Projekt domu jednorodzinnego HELIODOR. Zapraszamy do dyskusji.

Image
Zobacz projekt domu Heliodor
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Projekt HELIODOR

Postprzez pietroucha » Czw 09 Lut 2012 17:20

Proszę o wpisy osób, które zakupiły ten projekt i są w trakcie budowy. Czy projekt ma jakieś słabe strony, mankamenty? Jestem zainteresowany tym domem z z chęcią obejrzał bym budowę (lub zrealizowany dom) w woj. Świętokrzyskim
Awatar użytkownika
pietroucha

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Tomaszek_001 » Pon 13 Lut 2012 21:10

Hej,
wątpię, żebyś kogokolwiek znalazł, kto by miał choćby stan surowy tego domu. Jest to świeży projekt, z przełomu listopad/grudzień. Ja kupiłem ten projekt i sam czekałem na dokończenie dokumentacji projektowej, bo jeszcze wszystko nie było gotowe.
Co do mankamentów. Hm...jest to projekt z kategorii, w której są zamieszczane projekty według uwag inwestorów, którzy wskazywali, co zrobić, by dom był praktyczny.
Na budowie się tak nie znam. Jednak po opiniach architekta adaptującego nie usłyszałem żadnych negatywnych opinii. Tak samo od majstra. Jedyne co trzeba wziąć pod uwagę to kosztowny wykusz. Reszta raczej bez problemów. Ja zmieniłem kotłownie, pomniejszyłem ją, bo jeden samochód by miał mało miejsca. Powiększyłem również salon o tą ściętą część. Salon jest teraz kwadratowy. Adaptacja w Archetonie, miło i szybko. Prawie rok szukałem z żoną projektu, ten dla nas jest najlepszym kompromisem, bo nigdy się nie znajdzie ideału, nawet jak się zleci projekt indywidualny;)
Awatar użytkownika
Tomaszek_001

Postprzez pietroucha » Śro 15 Lut 2012 20:49

Witam,
Dziękuję za odpowiedz, faktycznie dom wygląda na bardzo praktyczny, ma wszystko co potrzeba, jednak delikatne zmiany bym wprowadził: pierwsza - zamiast łazienki i garderoby przy sypialni nad garażem zrobiłbym dużą pralnię z suszarnią a z istniejącej pralni zrobiłbym garderobę dla sypialni, druga - pokój ten na wejściem do domu połączyłbym z korytarzem tworząc przestrzeń gdzie można by zrobić np. biblioteczkę. Obawiam się tyko, że dom jest trochę za duży jak na rodzinę z dwójką dzieci. W stosunku do innych podobnych projektów różnica w metrażu wynika z dużej jadalni - jednak wg mnie to ona nadaje domkowi dużo elegancji i ciężko jest mi z niej zrezygnować. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pietroucha

Postprzez Tomaszek_001 » Czw 16 Lut 2012 22:32

Powiem tak, my planujemy też mieszkać w nim z dwójką dzieci. Duży na pewno jest, ale patrząc na projekty do ok 140-150m użytkowej przy identycznej ilości pokoi, to są to domy niestety małe. Małe przede wszystkim będą pokoje na górze. Na dole zazwyczaj salon jest nieustawny z tytułu wyjścia balkonowego czy też kominka. Braliśmy pod uwagę projekt z kolekcji Muratora (Murator M31 - Nasz dom). Jak go zobaczyliśmy w realu okazało się, że jest super, tylko po troszku w każdym z pokoi brakuje mu m2. Dlatego decyzja padła, że jak już wydawać pieniądze to mieć komfort. Znajomi mają salon na dole 45m2 i powiem szczerze, że to jest super. Salony do 30m2 jak dla mnie są za małe...

pozdrawiam i powodzenia;)
Awatar użytkownika
Tomaszek_001

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości