Projekt GUSTAW

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt GUSTAW

Postprzez Archeton » Pią 17 Lut 2006 9:03

Projekt domu jednorodzinnego GUSTAW. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Gustaw
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Sylwia Dobczynska » Nie 07 Paź 2007 11:45

Na wiosnę rozpoczynamy budowę "Gucia".
Jeśli znajdzie się ktoś kto również wybrał ten projekt
chętnie poradzę się kogoś bardziej doświadczonego.
Planujemy małe zmiany w projekcie. Może ktoś podpowie nam czy to dobry pomysł.
Awatar użytkownika
Sylwia Dobczynska

Miejscowość: Łomna pod Warszawą
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Sylwia Dobczynska » Śro 28 Lis 2007 21:03

264 wejścia i nikt nic nie może napisać? No niech ktoś zacznie. U nas fundamenty zalane, materiały kupione, czekamy na wiosnę!
Awatar użytkownika
Sylwia Dobczynska

zmiany w Gustawie

Postprzez Architekt » Czw 29 Lis 2007 8:21

Jakie zmiany wprowadzili Państwo w projekcie? Dlaczego właśnie Gustaw?
Może więcej konkretów zwiększy szanse na odzew innych fanów Gucia
Wszyscy oczekują, że rozpisze się najpierw ktoś inny :| .....?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: zmiany w Gustawie

Postprzez marcin 29 » Sob 26 Kwi 2008 14:16

A mój Gustaw juz stoi. Zmiany - trochę ich było, ale dobrze wyszło.
Awatar użytkownika
marcin 29

Postprzez Architekt » Sob 26 Kwi 2008 19:00

Bardzo tajemniczy inwestorzy Gustawa...
Założę się, że internauci zainteresowani tym projektem ( i my też) chętnie obejrzeliby zdjęcia i dowiedzieli się, jakie to zmiany tak dobrze wyszły w tym projekcie?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Sylwia Dobczynska » Nie 27 Kwi 2008 22:36

Planowaliśmy z dwóch " dziecięcych" sypialni zrobić trzy (mamy trójkę małych dzieci), ale wszyscy z którymi o tym rozmawiamy odwodzą nas od tego pomysłu i raczej zostanie tak jak jest w projekcie.
Poza tym chyba zrezygnujemy z balkonów no i kosztem spiżarni zwiększymy sień.
Awatar użytkownika
Sylwia Dobczynska

Postprzez Sylwia Dobczynska » Nie 27 Kwi 2008 22:46

To się porobiło..., ale pewnie "Ktoś" to naprawi.
Swoją drogą miło, że tu zajrzałeś Marcinie, bo już myślałam, że jesteśmy jedynymi miłośnikami "Gucia".
Napisz proszę co zmieniłeś w swoim domu?
Jeśli natomiast chodzi o zdięcia to muszę się przyznać, że już próbowałam, ale jako że z obsługą komputera u mnie raczej "cienko"- nic z tego nie wyszło.
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Sylwia Dobczynska

Postprzez Architekt » Sob 10 Maj 2008 7:48

[quote="Sylwia Dobczynska"]Jeśli natomiast chodzi o zdięcia to muszę się przyznać, że już próbowałam, ale jako że z obsługą komputera u mnie raczej "cienko"- nic z tego nie wyszło.

Aby dodać zdjęcie do galerii forum należy:
Przejść do zarządzania profilem.
Kliknąć w zakładkę „Galeria”.
W menu po lewej stronie wybrać „Zarządzaj prywatnymi albumami”.
Kliknąć w przycisk „Utwórz prywatny album”.
Kliknąć w link „Prześlij obrazek” i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie
Plik (JPG lub PNG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 800 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.

Aby wstawić obrazek do postu wystarczy skopiować do treści postu BBCode obrazka lub wstawić kod URL-Obrazka obejmując go znacznikami
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Re: Projekt GUSTAW

Postprzez Gośkak » Nie 14 Gru 2008 15:21

Dzień dobry!
Ja mam taki domek zostało tylko urządzenie go. Jeżeli chodzi o zmiany to zlikwidowaliśmy spiżarkę na rzecz większej sieni oraz nie mamy na górze drugiej łazienki.Z jednej strony zmniejszyliśmy też balkon.
Awatar użytkownika
Gośkak

Postprzez jsbach » Śro 26 Sty 2011 10:46

Witam!
Ja właśnie oczekuję na pozwolenie budowy Gustawa .Bardzo bym prosił o przesłanie fotek z budowy .
Awatar użytkownika
jsbach

Postprzez jsbach » Śro 02 Lut 2011 9:49

Drodzy właściciele projektu Gustawa -inne projekty są zasypywane fotkami na forum aż miło popatrzeć a tu jakoś cichutko.Ja dopiero na wiosne ruszam z pracami wszystko systemem gospodarczym niestety, dlatego fotki by mi trochę pomogły ocenić jak to wszystko wygląda. jazdowsky@wp.pl
Awatar użytkownika
jsbach

Postprzez beatasz » Pon 21 Lut 2011 16:59

witam mieszkamy w tym domku już dwa lata my zrezygnowalismy z spiżarki w sieni małego okna w kuchni [to był błąd] drugiej łazienki u góry na rzecz garderoby. Domek jest fajnie rozplanowany , mieszka się w nim wygodnie chociaż z jednym zastrzeżeniem mianowicie układ kuchnia pokój dzienny w kuchni miesci się niewielki stół a w pokoju dziennym duży stoł i komplet wypoczynkowy jednoczesnie też nie wchodzą w grę zastanawiam się nad wybużeniem w przyszłości scianki dzielącej oba te pomieszczenia stwożeniu otwartej przestżeni i połączeniu obu tych pomieszczeń strefą jadalną co wy na to?
Awatar użytkownika
beatasz

Postprzez Architekt » Wto 22 Lut 2011 18:13

Połączenie salonu i kuchni przez wyburzenie ścianki jest możliwe. Jest to spora zmiana w sposobie traktowania kuchni (nowe meble?), nie wszyscy są zwolennikami jednoprzestrzennych wnętrz. Niektórzy kibice sportowi absolutnie nie tolerują odgłosów rozbijania kotletów w trakcie jakichkolwiek rozgrywek finałowych...
Ale jeśli beatasz gotowa jest na zmiany, to proponuję przy okazji rozważyć zamurowanie drzwi z holu i przedłużenie lady kuchennej aż do ściany,przy której zaproponowaliśmy narożne ustawienie telewizora. Ściankę przy telewizorze można by przedłużyć nieco poza ladę , chowając za nią największy kuchenny rozgardiasz, a od strony pokoju dziennego zyskując dłuższy kawałek ściany na regał (?).
Po otwarciu kuchni będzie w niej pewnie jaśniej, ale istnieją techniczne mozliwości bezpiecznego wykonania w ścianie zewnętrznej otworu, z którego wcześniej zrezygnowano. Musi się to jednak odbyć pod okiem uprawnionych do wprowadzania takich zmian osób.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez beatasz » Śro 23 Lut 2011 11:09

Witam ,bardzo dziękuję za odpowiedz, propozycja zamurowania drzwi z holu i przedłużenie lady bardzo mi odpowiada i na pewno z niej skorzystam mam jeszcze jedno pytanie jak najefektowniej można połączyć oba te pomieszczenia? czy po wyburzeniu tej ścianki [ob drzwi w kierunku ściany zewnętrznej] ułożyć parę płytek więcej przedłużając kuchnie i zaakcentować to podwieszanym sufitem tworząc w tym miejscu jadalnie? czy to dobry pomysł ? nie chcę przekombinować. Dziękuję za odpowiedz
Awatar użytkownika
beatasz

Postprzez Architekt » Śro 23 Lut 2011 14:30

Nie podejmuję się radzić w sprawie wnętrza, którego ... jeszcze nie ma, ale na pewno warto przeglądać publikacje dotyczące wnętrz. Mnóstwo jest pomysłów zaznaczania podziału otwartych przestrzeni przez różnicowanie posadzki, obniżanie sufitu ( +oświetlenie małymi lampkami w jego powierzchni). Często są to formy oparte na łukach i wijących się liniach (z płyt gipsowo-kartonowych wyczarować można wszystko). Modne teraz jest podkreślanie szczególnych miejsc w pomieszczeniu innym wykończeniem ściany (np. pas wyjątkowo efektownej tapety w miejscu, gdzie stał będzie stół). Ale rzeczywiście, chyba lepiej zdecydować się na jeden pomysł, a jeśli są takie mozliwości - zamówić projekt u architekta wnętrz.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez karmelito » Pią 06 Sty 2012 11:33

Witam
również mocno zastanawiam się nad Gustawem oto co chciałbym zmienić:
1) powiększyć kotłownię o istniejący podcień z zachowaniem drzwi z uwagi że planuje dokupić aneks na paliwo stałe
2)pralnie z kotłowni przeniósłbym do "małej"łazienki na poddaszu , zrezygnowałbym może też ze ścianki dzielącej te łazienki , usunąć drzwi ze średniego pokoju
3) zrezygnowałbym z małego balkonu w średnim pokoju na poddaszu
4) chętnie z nich zrezygnował z okien dachowych (nie jestem zwolennikiem)
Czy jest możliwe przesłanie rzutów budowlanych w celu zapoznania się z wymiarami pomieszczeń oraz jakieś dokładniejsze informacje dotyczące materiałów na ściany oraz parametry stropu?
mój mail darkknight2008@o2.pl
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karmelito

Postprzez Architekt » Pon 09 Sty 2012 18:31

karmelito,
ad 1. Aneksy na paliwo stałe, dostępne w naszej ofercie, nie przewidują zmian w architekturze domu. Jeśli zamierzasz powiększyć kotłownię, to zakup tego aneksu nie ma sensu, gdyż i tak, projektant adaptujący będzie musiał wprowadzić zmiany zarówno w architekturze, jak i opracowaniu instalacji c.o. O opis szczegółów rozwiązań w naszym aneksie na paliwo stałe do Gustawa poproszę projektanta c.o. Archetonu. Może zdecydujesz się na te rozwiązania i zrezygnujesz z powiększania kotłowni? Pamiętaj, że im mniej zmian w projekcie gotowym, tym większa korzyść ekonomiczna z inwestycji w takie opracowanie. Każda zmiana niesie za sobą koszty.
ad 2. Powstała na poddaszu łazienka stanie się prawdziwym pokojem kąpielowym - to duży plus. Ale łazienka dostępna tylko z głównej sypialni to również wygoda.
ad 3. Likwidacja balkonu to oszczędność ale i zmiana w wyglądzie budynku.
ad 4. Architekt adaptujący pomoże podjąć decyzję o likwidacji okien dachowych tak, aby oświetlenie pomieszczeń poddasza było wystarczające. Być może trzeba będzie powiększyć drzwi balkonowe w podwójnej sypialni.
ad 3,4.W takich przypadkach zalecamy wykonanie szkiców elewacji, aby świadomie podjąć ostateczną decyzję. Konieczna jest też zgoda autora projektu.
Podstawowe informacje techniczne znajdują się w zakładce Specyfikacja Techniczna na stronie z prezentacją projektu. Dokumentację projektową w plikach pdf można zamówić w Biurze Sprzedaży Projektów i Obsługi Klienta (KONTAKT na stronie głównej Archetonu).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Instalacje » Śro 11 Sty 2012 14:37

Dostępny aneks na paliwo stałe, tak jak wyjaśniał już Architekt, nie przewiduje zmian w architekturze. W istniejącej, niezmienionej kotlowni zmiescił się jedynie kocioł na węgiel, bez zbiornika zasypowego. Jeżeli przewiduje się montaż kotła z zasypem i podajnikiem automatycznym paliwa- na ekogroszek czy pellety bądź miał, należałoby powiększyć kotłownię. Pomysł rezygnacji z podcienia jest w tym wypadku słuszny, choć należy wziać pod uwagę jej konsekwencje -wyraźną zmianą w wyglądzie budynku.
W kwestii przeniesiania pralki do górnej małej łazienki - ok, ale będzie problem ze zmieszczeniem wszystkich istniejących urzadzeń sanitarnych i pralki. Należałoby: albo powiększyć pomieszczenie, albo z czegoś zrezygnować.
Natomiast połączenie obydwu łazienek i stworzenie tym samym efektownego pokoju łazienkowego ... z pralką, budzi watpliwości.
Rozważając wszystkie proponowane przez karmelito zmiany, możemy zaproponować wykonanie w naszej firmie adaptację projektu, uwzlędniającego zarówno powiększenie kotłowni i zmianę paliwa jak również pozostałe życzenia Inwestora. O wycenę takiego opracowania proszę pytać w Dziale Doradztwa Projektowego i Adaptacji .
Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez katarzyna dabkowska » Wto 24 Sty 2012 17:18

Witam
ja też z mężem wybrałam ten projekt , chcemy wiosną ruszyć z budową
planujemy tez kilka zmian tj,
powiększenie sieni kosztem spiżarni
myślę o powiększeniu kotłowni -zrezygnować z podcienia
mam mieszane uczucia jesli chodzi o okna dachowe albo zredukuje ich ilość albo w ogóle z nich zrezygnuję

jesli mieszkacie już w domku GUSTAW napiszcie o swoich spostrzeżeniach
Awatar użytkownika
katarzyna dabkowska

Postprzez Architekt » Wto 24 Sty 2012 17:43

katarzyna dabkowska,
Radzę przynajmniej w sypialni z łazienką zostawić choć jedno okno dachowe lub poprosić architekta adaptującego o rozważenie powiększenia drzwi balkonowych. Inaczej w pokoju będzie zbyt ciemno.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości