Projekt FELA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt FELA

Postprzez Archeton » Czw 16 Lut 2006 16:51

Projekt domu jednorodzinnego FELA. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Fela
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez nektusia » Pon 22 Paź 2007 19:34

WITAM :D Na początku myślałam o Majce ale stwierdziłam, że jednak Fela nam będzie bardziej odpowiadać. Ma bardziej komfortowe wnętrze :) Z początkiem listopada zaczynamy z mężem załatwiać wszystkie papiery związane z działką i myślę, że w grudniu zrobimy sobie prezent pod chojnkę i kupimy projekt Feli :lol:
Awatar użytkownika
nektusia

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez nektusia » Czw 10 Kwi 2008 22:11

WITAM PONOWNIE :D Po bardzo długiej nieobecności.U nas wiele się zmieniło w temacie budowy.Projekt Feli oczywiście kupiliśmy po promocyjnej cenie :) Fachowa i bardzo miła obsługa pozwoliła nam ostatecznie zdecydować się na Felę.Bardzo dziękuję Pani z Archetonu.Dostaliśmy też super gratisy :!: Niestety wszystko się nam przedłużyło o ok rok :( Załatwiliśmy geodetę,mapki,pozwolenia na media oraz warunki zabudowy lecz niestety z powodów rodzinnych nie zdecydowaliśmy się budować w tamtym miejscu naszego wymarzonego domku.Dwa dni temu kupiliśmy działkę :!: :D Jesteśmy z tego powodu bardzo happy :lol: Jesteśmy w trakcie dzielenia u goedety(1,5 miesiąca),działka ok 13 ar.Myślę że jak dobrze pójdzie na jesień będziemy robić fundament :D Nie chcę nic zapeszać :? bo różnie w zyciu bywa ale liczę że nas teraz szczęście nie opuści :) :) :)
Awatar użytkownika
nektusia

Schody dwubiegowe . Czy jest to możliwe w projekcie Fela?

Postprzez Architekt » Śro 07 Maj 2008 7:39

Zmiana schodów zabiegowych na proste ze spocznikiem oznacza, że stopnie zabiorą sporo miejsca w holu i praktycznie uniemożliwią wejście do salonu. Na poddaszu wydłużenie biegu uniemożliwi wejśie do sypialni (chyba żeby przesuwać ścianki dzielące pokoje i łazienkę?). Można jeszcze próbować rozwiązać problem obniżając poziom poddasza i wyeliminować dwa stopnie - wtedy biegi byłyby krótsze ... to tak na szybko. Precyzyjne rozwiązania wymagają szkiców, które można zlecić adaptujacemu projekt architektowi.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez miriamm2 » Pią 13 Cze 2008 9:12

Dzień dobry!
Proszę o odpowiedź w nastepujcej kwesti projektu domu Fela...
1. Czy można zrobić wejście do kotłowni od strony wiatrołapu,i tym samym powiekszyc łazienkę?
2. Czy pod schodami można zagospodarować składzik (lub spiżarkę)?? Jak duże byłoby to pomieszczenie??
Awatar użytkownika
miriamm2

Postprzez Architekt » Pią 13 Cze 2008 15:10

1. Łazienka jest dość duża (5,2m2!). Wejście do kotłowni z sieni oznacza utratę szafy w sieni i konieczność znalezienia nowego miejsca na komin - czyli komplikacje w rzucie parteru i poddasza. Architekt adaptujący musiałby wykonać szkice możliwych rozwiązań.
2. Pomieszcenie pod schodami miałoby ok 2m2, ale byłoby b. wąskie i z powodu braku wentylacji nie nadawałoby sią na spiżarnię, raczej na schowek.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

post przeniesiony z działu RÓŻNE

Postprzez Architekt » Czw 19 Cze 2008 15:50

monia_290

Wysłany: Sro 18 Cze 2008 14:07 Temat postu: Projekt domu Fela

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
Jestem bardzo zainteresowana projektem Fela, niestety żeby to był mój wymarzony dom chciałabym wnieść kilka zmian i nie wiem, czy jest to możliwe. Po pierwsze domek ten nie ma piwnic, co chciałabym zmienić i doprojektować piwnice, ale tylko na połowie domu. Wejście do piwnicy chciałabym zrobić tam ,gdzie jest male okno od tyłu domu, ponieważ chciałabym aby klatka schodowa umożliwiała zarówno zejście do piwnicy jak i na pierwsze pietro. Nie wiem czy to jest mozliwe do zaprojektowania. Działka na której bedziemy budować dom umożliwia jego podpiwniczenie, poniewaz spełnia wszystkie wymagania. Kolejna wazna zmianę, jaką chciałabym wprowadzić i tez nie wiem czy jest to mozliwe, to wydłużenie łazienki, a drzwi do sypialni, lazienki i kotlowni (z tego bedzie pokój gdyz kotłownia bedzie w piwnicy) chciałabym aby byly w ścianie działowej tylko nie wiem, czy drzwi do sypialni zmieszczą się razem z klatką schodową, natomiast drzwi do pokoju (do kotłowni) chciałabym dać tam, gdzie jest szafka, a sien zlikwidować. Ostatnia rzecza do zmiany to dach. W dachu chciałabym mieć 2 daszki tzw. gołebniki jeden od frontu z lewej strony, a drugi po drugiej stronie dachu.
Jeśli bedzie mozna dokonać takich zmian oczywiście za wszystko trzeba zapłacić ale dom buduje się tylko raz w zyciu, wówczas ten projekt domu z przyjemnoscia zakupię. Proszę o odpowiedź, jeśli mozna, na razie sie pytam tak wstępnie, ponieważ projekt mi się bardzo spodobał
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Architekt » Czw 19 Cze 2008 16:16

Podpiwniczenie w opisany sposób jest możliwe.
Pokój zamiast kotłowni - również, proszę tylko pamiętać , że z kotłowni w piwnicy pójdzie do góry komin i choć zlikwidujemy go umożliwiając wstawienie drzwi na parterze, to pojawi się w innym miejscu i wymagać będzie przeprojektowania poddasza.
Drzwi do sypialni powinny zmieścić się przy schodach.
Nie bardzo zrozumiałe jest zlikwidowanie sieni, która w naszym klimacie wydaje się niezbędna i praktyczna.
Co do gołebników - chodzi chyba o lukarny (z taką nazwą jeszcze się nie zetknęliśmy-raczej jaskółki): oczywiście można je doprojektować, ale bardzo zmieni to wygląd domu , który tak się spodobał bez nich. W oryginalnym projekcie są na prawdę duże okna w ścianach szczytowych.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Projekt Fela

Postprzez monia_290 » Pią 20 Cze 2008 7:51

Witam
Dziękuję za informacje, dobrze, że wszystkie zmiany mogą zostać dokonane. Wiem rownież, że sien jest bardzo przydatna ale zeby powiekszyc lazienke to wejscie do kotlowni (pokoju) musi byc tam gdzie jest aktualnie szafka w sieni. Nie chciałabym, aby ten pokój był oddzielony, a wejście do niego znajdowalo sie w sieni, no ale to nie jest jeszcze przesadzone, narazie szukam roznych wyjść z tej sytuacji. Ważna jest dla mnie duża łazienka, ponieważ planujemy budowę etapami i dlatego poddaszem zajmiemy się znacznie póżniej, juz mieszkajac na parterze, dlatego mi bardzo zalezy na dużej lazience. Szczegolnie że wiem, jak to jest z małą łazienką, w której jest ciasno i nie ma jak sie ruszyć. Projetk mi sie głownie podoba pod wzgledem rozmieszczenia pokoi, gdyż zależy mi na tym zeby bylo 3 pokoje na parterze a z wykorzystaniem kotlowni jako malego pokoju doskonale ten projekt spełnia moje wymagania, co do dachu to jednak jest za prosty i z "gołebnikami" :D bedzie znacznie ładniej wygladał.
Dziekuje za wszystkie informacje, projekt ten pewnie zakupimy.
Pozdrawiam serdecznie
monia
Awatar użytkownika
monia_290

Postprzez Architekt » Pią 20 Cze 2008 8:15

Trzeba jeszce dodać, że zmiany te są poważne, wymagają zgody autora projektu (wydawanej bezpłatnie przy zakupie projektu) i opracowania przez uprawnionego projektanta.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez nektusia » Sob 28 Cze 2008 12:49

Ja również wprowadzam kilka zmian tj:
--> pomniejszenie okna w kotłowni
--> pomniejszenie okna w łazience na piętrze
--> dodatkowe drzwi do kotłowni od zewnątrz
--> myślę nad małą spiżarką pod schodami
--> przesunięcie drzwi w łazience na piętrze bliżej pokoju 14,7m2
--> likwidacja okna dachowego na piętrze
(po przesunięciu drzwi i likwidacji okna,będę mieć małą garderobę)
--> ścianka dzieląca kuchnię od salonu będzie zrobiona do samej góry
--> dodatkowe okno dachowe w pokoju (14,7m2) na piętrze obok łazienki
Jak się zapatruje Archeton na moje zmiany???
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
nektusia

Postprzez Architekt » Sob 28 Cze 2008 15:32

nektusia
Wszystkie manewry z oknami i drzwiami w ścianie zewnętrznej wymagają zgody autora projektu na zmiany.
Pomniejszenie okien - świetnie, jeśli tylko elewacja wygląda nadal dobrze, a architekt adaptujący sprawdził, czy okna wystarczająco doświetlają pomieszczenia, teraz będziesz oszczędzać na ogrzewaniu :P
Spiżarka pod schodami? - raczej schowek, przechowywanie żywności wymaga lepszego wentylowania pomieszczenia.
Garderoba na poddaszu zamiast miejsca na fotel- ok, ale dlaczego likwidujesz okno :roll: , można wstawić mniejsze - będzie jasno a ubraniom przyda się trochę przewiewu...
Dodatkowe okno w pokoju 14,7 na poddaszu? - może być, choć to, które jest - wystarcza; teraz stracisz oszczędności na ogrzewaniu po zmniejszeniu okien na parterze :| :idea:.. :?: .
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez nektusia » Nie 29 Cze 2008 22:59

:)
Już się cieszę że nie zobaczyłam,czytając,zbytniej krytyki w obec moich planów :)
Oczywiście mam pozwolenia na zmianę wielkości otworów:)
Myślę że kotłownia nie potrzebuje zbyt dużo światła, więc okno od przodu zmniejszam, a budynek mimo wszystko wygląda świetnie :)
Pod schodami, właśnie mi chodziło o bardziej taki schowek, niżeli spiżarkę np. odkurzacz,w iaderko, mop i inne rzeczy )
Dziękuję za podpowiedź, jeżeli chodzi o okno na poddaszu :) Jeżeli będę na tym etapie budowy pomyślę o mniejszym ;)
Okno na poddaszu(dodatkowe okno dachowe) z racji tego że będę miała zachód z tamtej str, więc normalne okno będzie od lewej i słoneczko by mi padało od góry, zanim zajdzie :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
nektusia

zmiany w feli

Postprzez iwonaksel » Pią 04 Lip 2008 9:35

Witam na forum FELI
chciałabym podpowiedz odnośnie zmiany polegającej na likwidacji ściany nośnej pomiędzy salonem a klatką schodową i tym samym odwróceniu schodów - schody oczywiscie drewniane , nastepnie przemieszczenie komina od kominka na szczyt ściany kuchnia - przedpokój.
Awatar użytkownika
iwonaksel

likwidacja ściany nośnej w Feli

Postprzez Architekt » Pią 04 Lip 2008 17:32

Likwidacja ściany nośnej będzie wymagała zastąpienia jej słupem (słupami ?) i belką o sporej wysokości (dodatkowy koszt adaptacji), ale dzięki temu przestrzeń pod schodami wraz z holem zostanie optycznie włączona do salonu.
Ze zmianą położenia kominka może być kłopot - mało miejsca. Zawężone zostanie wejście z holu do salonu i trudno będzie ustawić przy kominku jakiś fotel; chyba że płomień podziwiać będziemy z narożnej kanapy. Bardziej centralne usytuowanie kominka na rzucie domu ułatwi z kolei wykorzystanie go do ogrzewania budynku np.przy pomocy systemu dystrybucji gorącego powietrza.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez iwonaksel » Sob 05 Lip 2008 3:30

hej
Pomysł z likwidacją ściany juz zastosowalam z tym kominem też
i jesli chodzi o swobodę wejścia do salonu to jest nieźle, bo przeciez nie ma ściany za schodami, optycznie jest dobrze, tylko nie wiem gdzie umieszczę telewizor. Zależało mi przede wszystkim na uzyskaniu jak największej przestrzeni w części dziennej.
Chyba sami przyznacie, że Felcia jest super na górze, ale co do dołu, to trochę ogranicza wolność i swobodę.
Z zewnątrz jest super.
Kominek w ksztalcie beczki w moim miejscu też ma się nieźle do całości,
ale gdzie ma być ta narozna kanapa.
Góra podniesiona - 127 cm ścianka kolankowa.
Awatar użytkownika
iwonaksel

Postprzez myanmar » Pią 11 Lip 2008 15:16

witam
mam pytanie do archetonu
czy można kotłownie w projekcie Fela adoptować na opał stały tj. ekogroszek ?
czy można zastosować drzwi z kotłowni na zewnątrz w elewacji bocznej ?
Awatar użytkownika
myanmar

Postprzez Architekt » Pią 11 Lip 2008 16:48

Kotłownia Feli jest spora, więc nie powinno być kłopotu ze składowniem paliwa stałego. Adaptacji musi dokonać uprawniony projektant instalacji co., który na początek przymierzy odpowiedni model kotła na ekogroszek do miejsca, gdzie znajduje się komin (ewentualnie można pomyśleć o przeprojektowaniu układu trzonów kominowych).
Wstawienie drzwi zewnętrznych wymaga zgody autora projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez nektusia » Nie 13 Lip 2008 23:36

iwonaksel Czy możesz przesłać mi swoje plany na mail? nekta1@wp.pl
Raczej nie planowałam aż tak otwartego salonu i widoku na schody :wink: ale z chęcią zobaczę Twoje pomysły.
Fela jest świetna!DObra rada dla szukających projektu,jeżeli chcesz zmienić większość,zastanów się nad indywidualnym projektem lub szukaj innego gotowca :wink:
Awatar użytkownika
nektusia

Postprzez nektusia » Wto 09 Wrz 2008 9:44

Awatar użytkownika
nektusia

Re: Projekt FELA

Postprzez Galik » Nie 23 Lis 2008 10:07

Witam
Na wstępie pozdrawiam wszystkich "Felowiczów".
Jestem na etapie wyboru projektu i przyznaje że Fela najbardziej mi odpowiada.
Mam kilka pytań do Archetonu.
Chciałbym wprowadzić kilka zmian i nie wiem czy mogę , oraz czy są to zmiany istotne , powodujące zmiany w projekcie zakupowanym od Was :
1. Ściany chciałbym wykonać z innego materiału - POROTHERM
2. Na działce nie ma gazu ani kanalizacji , systemem grzewczym byłaby pompa ciepła ( powietrze-powietrze ) i kominek , oraz jest potrzeba wykonania szamba.
3. Schody chciałbym drewniane.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galik

Postprzez Architekt » Pon 24 Lis 2008 7:35

Ad.1 i 3 Zmiany materiałów i technologii ścian zewnętrznych oraz schodów wymagają zgody autora (wydawanej bezpłatnie przez Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta) oraz adaptacji projektu przez uprawnionego projektanta.
Ad2. Zmian w projekcie instalacji wewnętrznych można dokonać bez gody autora ale tylko przez uprawnionego projektanta.
Informacji na temat możliwości i wyceny wykonania tych zmian w naszych pracowniach projektowych udzieli Dział Doradztwa Projektowego i Adaptacji.
Dane teleadresowe wymienionych działów -na stronie głównej w zakładce Kontakt. Polecamy również zakładkę Częste pytania ( u góry strony).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez nektusia » Wto 21 Kwi 2009 21:48

Więc tak.... ściany w jadalni są różnej szerokości :roll: na szczęście moi spece sobie z tym poradzili :roll:
Awatar użytkownika
nektusia

Postprzez nektusia » Czw 23 Kwi 2009 11:18

Ehh...chyba źle napisałam ,nie chodziło mi o szerokośc tylko o długość ścian w jadalni.2 ściany mają 1 wymiar,2 następne inny a 3 środkowa ma jeszcze inny i w praktyce nie wychodzi tak jak Panu projektantowi.Moi spece dość sporo się namęczyli żeby dojść do jakiś "normalnych" rozmiarów ścian w jadalni :roll: mam nadzieję że nic się nie podzieje w późniejszym budowaniu ścian :?: ale nie możliwością było zrobienie takich jak w projekcie :| Jak sie dowiem to podam o jakich rozmiarach jest mowa :wink:
Awatar użytkownika
nektusia

Postprzez Loovi » Wto 19 Maj 2009 21:44

Witam! Mam takie pytanie. Rok temu zakupiliśmy u państwa ten projekt i dostaliśmy zgodę na ewentualne zmiany w tym projekcie. Chciałam spytać, czy ewentualne przesunięcie ściany zewnętrznej w celu powiększenia domu mieściłoby się w takim pozwoleniu. Czy jest to w ogóle niedopuszczalne. W końcu bryła domu by się nie zmieniła. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Loovi

Postprzez Architekt » Śro 20 Maj 2009 8:59

Powiększenie domu przez przesunięcie ściany jest dopuszczalne za zgodą autora projektu i pod warunkiem dokonania zmiany przez uprawnionego projektanta. Nie wiem jednak jakiego typu zgodę otrzymał Loovi i dla upewninienia się polecam bezpośredni kontakt z Biurem Sprzedaży i Obsługi Klienta (KONTAKT na stronie głównej).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez nektusia » Śro 09 Wrz 2009 18:26

:D :D :D Mój domek już cały wybudowany :D :D :D
Pytanie,jak mam wstawić zdjęcie :?:
Awatar użytkownika
nektusia

Postprzez Architekt » Czw 10 Wrz 2009 6:21

Aby dodać zdjęcie do galerii forum należy:
Przejść do zarządzania profilem.
Kliknąć w zakładkę „Galeria”.
W menu po lewej stronie wybrać „Zarządzaj prywatnymi albumami”.
Kliknąć w przycisk „Utwórz prywatny album”.
Kliknąć w link „Prześlij obrazek” i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie
Plik (JPG lub PNG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 800 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.

Aby wstawić obrazek do postu wystarczy skopiować do treści postu BBCode obrazka lub wstawić kod URL-Obrazka obejmując go znacznikami
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Architekt » Pon 21 Cze 2010 12:07

karjoka napisała w Helpdesk (chyba przez pomyłkę):
"witam mam pytanko czy ktoś ma projekt feli po przeróbce z piwnicą jeśli tak to prosze o porade jak i gdzie to sie załatwia oraz koszt takiej zmiany? pozdrawiam"

karjoka,
jeśli poczytasz posty z tematu Fela i odpowiedzi na częste pytania z zakładki u góry strony, znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
Może dorzucą coś od siebie inni felowicze?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez alutka3 » Czw 22 Wrz 2011 7:30

Witam!!!
Często zaglądam na waszą stronę i wraz z mężem próbujemy wybrać domek, który spełniałby nasze oczekiwania ;)
Tym razem natrafiliśmy na Felę i bardzo nam się spodobała, ale chciałabym zapytać, czy istniałaby możliwość zrobienia kilku zmian, a mianowicie:
1. podpiwniczenie FELI,
2. w miejscu gdzie znajduje się pralnia wraz z kotłownią przenieść łazienkę, (kotłownia i pralnia byłyby w piwnicy),
3. W miejsce łazienki wstawić klatkę schodową,
4. W miejsce klatki schodowej przedłużyć pokój, aby łączył się z salonem.
Czy takie zmiany byłyby możliwe? Z góry dziękuję z odpowiedź i pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
alutka3

Podziękował : 1 raz

Postprzez alutka3 » Czw 22 Wrz 2011 7:32

Czy ktoś buduje lul zbudował FELĘ w województwie lubuskim??????
Chętnie zobaczyłabym domek na żywo;)))
Awatar użytkownika
alutka3

Postprzez Architekt » Czw 22 Wrz 2011 8:20

alutka3 napisał(a): ...czy istniałaby możliwość zrobienia kilku zmian, a mianowicie:
1. podpiwniczenie FELI,
2. w miejscu gdzie znajduje się pralnia wraz z kotłownią przenieść łazienkę, (kotłownia i pralnia byłyby w piwnicy),
3. W miejsce łazienki wstawić klatkę schodową,
4. W miejsce klatki schodowej przedłużyć pokój, aby łączył się z salonem.
Czy takie zmiany byłyby możliwe? Z góry dziękuję z odpowiedź i pozdrawiam;)

Zmiany, opisane w pp.1 i 2 są możliwe i stosunkowo proste. "Schody" zaczynają się wraz z przeniesieniem klatki schodowej. To bardzo duża zmiana w konstrukcji i całym układzie budynku. Stawia ona np. pod znakiem zapytania możliwość wygospodarowania na poddaszu miejsca na łazienkę. Czy przez połączenie pokoju z salonem alutka3 rozumie jedno duże pomieszczenie na parterze? Takie rozwiązanie będzie trudne, ze względu na układ ścian nośnych.
Zmiany, jakie chcesz wprowadzać w kolejnych projektach są bardzo poważne i choć teoretycznie możliwe, to jednak zbyt kosztowne i nieopłacalne :| . W sytuacji, kiedy do wyboru jest ponad 800 projektów, warto poszukać takiego, w którym nie trzeba zmieniać nic lub niewiele.
alutka3 doradzam określenie najważniejszych cech, jakimi powinien charakteryzować się projekt, którego poszukujesz i bezpośredni kontakt z Działem Doradztwa Projektowego i Adaptacji (dane teleadresowe na stronie głównej). Możesz też sama skorzystać z wyszukiwarki na stronie głównej Archetonu i "wrzucić" do niej swoje wymagania jak np. podpiwniczenie, brak garażu, powierzchnia użytkowa domu... .
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez anka6891 » Pią 10 Lut 2012 11:00

Witam Wszystkich ,
Jesteśmy na etapie wyboru projektu, bierzemy pod uwagę 2 projekty felę albo maję. Dlatego mam pytanie do Architekta jeśli zdecydowalibyśmy się na felę byłyby możliwe do wprowadzenia takie zmiany? otóż:
1) drzwi do kotłowni od zewnątrz
2) zlikwidowanie drzwi wychodzących na taras od strony lewej bądź zrobienia okna w tym miejscu
3) na piętrze , w miejscu gdzie jest wypoczynek na korytarzu , czy jest możliwość zrobienia garderoby
4) i rzecz najważniejsza dla nas czyli: czy jest możliwość zrobienia w dachu(od strony frontowej domu) okna doświetlającego łazienkę lub pokój,chodzi nam o okno w dachu, które występuje w projekcie maja: http://www.archeton.pl/projekt-domu-Maja_438_opisogolny,
czy Pana/Pani zdaniem dach będzie wtedy wyglądał jak w przypadku maji? czy starcie przez to na wyglądzie ogólnym?
Bardzo proszę o informacje na temat zmian podanych przez mnie, a może jest też ktoś z budujących osób , które zastosowały podobne zmiany,chętnie wysłucham wszystkich rad :P pozdrawiam Wszystkich budujących :P
Awatar użytkownika
anka6891

Postprzez Architekt » Pią 10 Lut 2012 13:14

Wszystkie zmiany, wymienione przez anka6891, są możliwe i stosunkowo proste. Te, które zmieniają wygląd elewacji wymagają zgody autora projektu. Proszę nie zapomnieć o dołożeniu wentylacji do komina w garderobie.
Najwięcej pracy będzie miał architekt adaptujący z doprojektowaniem trójkątnej lukarny. Dlatego polecam jeszcze do obejrzenia projekt Maja Solo http://www.archeton.pl/projekt-domu-maj ... opisogolny. W tym projekcie również można doprojektować drzwi z kotłowni na zewnątrz, a garderobę na poddaszu wykroić z łazienki. Aby uzyskać takie, jak w Feli, położenie ryzalitu z jadalnią, wystarczy zamówić Maję Solo -L (w odbiciu lustrzanym).

Za ten post autor Architekt otrzymał podziękowanie od
anka6891(Pią 10 Lut 2012 14:01)
Ocena:33.33%

Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez anka6891 » Pią 10 Lut 2012 13:30

świetnie, dziękuję za szybką odpowiedź :P faktycznie maja solo jest bardzo podobna do feli, a czy w maji solo można byłoby powiększyć (w odbiciu lustrzanym) dom z lewej strony(pokój oraz kotłownię)na równi z wystającą klatką schodową, pytam ponieważ chcielibyśmy z tego pokoiku na dole zrobić sypialnie ,dlatego też powiększyć pokój,czy jest taka możliwość?
Awatar użytkownika
anka6891

Postprzez Architekt » Pią 10 Lut 2012 18:14

Na pytanie anka6891 odpowiadamy w temacie Maja Solo.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez renia1987 » Wto 20 Mar 2012 14:52

Witam ja juz wybudowałam swoją Fele i mam takie pytanie jak mogę dodać zdjęcia w temacie realizacje???
Awatar użytkownika
renia1987

Postprzez Architekt » Wto 20 Mar 2012 16:21

W zakładce Realizacje i opinie na stronie z prezentacją projektu zdjęcia umieszczamy po uzyskaniu na to zgody od inwestora. Dzieje się to np. na drodze udziału w Fotokonkursie ( http://www.archeton.pl/foto-konkurs-moj-dom) organizowanym cyklicznie w Archetonie. Można też po prostu nawiązać kontakt z naszym Działem Marketingu ( tel. 48 12 295 05 82, fax 48 12 295 05 62, kom. 48 695 320 105, e-mail: marketing@archeton.pl) i wyrazić chęć udostępnienia zdjęć.
Można tez pokazać zdjęcia na Forum, ale wtedy nadal pozostają one w wyłącznej dyspozycji inwestora.
Aby dodać zdjęcie do galerii forum należy:
Przejść do zarządzania profilem.
Kliknąć w zakładkę „Galeria”.
W menu po lewej stronie wybrać „Zarządzaj prywatnymi albumami”.
Kliknąć w przycisk „Utwórz prywatny album”.
Kliknąć w link „Prześlij obrazek” i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie
Plik (JPG lub PNG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 800 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.

Aby wstawić obrazek do postu wystarczy skopiować do treści postu BBCode obrazka lub wstawić kod URL-Obrazka obejmując go znacznikami
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert