Projekt CHATKA PUCHATKA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt CHATKA PUCHATKA

Postprzez Archeton » Czw 16 Lut 2006 16:43

Projekt domu jednorodzinnego CHATKA PUCHATKA. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Chatka Puchatka
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

domek dla każdego

Postprzez danusia » Pią 29 Wrz 2006 19:27

Widzę ,że nikt korzystał z tego projektu ale my z mężem go wybraliśmy i jak na razie nam się podoba. Jest skromny , mały ale wygodny. Dla nas najważniejsze było aby kotłownia była z tyły i duża i koszty budowy niewielkie. Dużo prac wykonujemy sami. :)
Awatar użytkownika
danusia

Otrzymał podziękowań: 0 raz

chatka puchatka

Postprzez Architekt » Sob 30 Wrz 2006 14:21

Zapewniam Państwa, że brak postów w forumowej skrzynce projektu, nie oznacza braku zainteresowania jego wykorzystaniem. Po prostu jakoś tak się skałada, że inwestorzy jednych projektów chętniej korzystają z naszego forum, a innych w ogóle ( trzeba wziąć tez pod uwagę fakt, że zaledwie ok 30% polskich gospodarstw domowych dysponuje internetem!). Mam nadzieję, że to sie powoli zmieni. Najtrudniejszy jest ten pierwszy...post.
Puchatkowicze, jesteście tam?!
Pozdrawiam
Justna Zemanek architekt Archetonu
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez danusia » Sob 30 Wrz 2006 18:28

Mam nadzieję ,że ktos dołaczy do nas i wymienimy się doświadczeniami z budowy :D
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez marbas05 » Nie 07 Sty 2007 11:17

WITAM WSZYSTKICH. PRZYMIERZAM SIĘ DO KUPIENIA PROJEKTU CHATKI PUCHATKA, BARDZO PROSZĘ JEŚLI KTOŚ POSIADA ZDJĘCIA Z PLACU BUDOWY LUB JUŻ GOTOWEGO DOMKU TO BARDZO BYM JE CHCIAŁ POOGŁĄDAĆ W GALERJI ! BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!
Awatar użytkownika
marbas05

Postprzez danusia » Czw 28 Cze 2007 21:08

Chciałam tu wkleić zdjęcie z budowy Chatki Puchatki ale nie potrafię :( [/img]
Awatar użytkownika
danusia

zdjęcie

Postprzez danusia » Czw 28 Cze 2007 21:08

Chciałam tu wkleić zdjęcie z budowy Chatki Puchatki ale nie potrafię
Awatar użytkownika
danusia

..

Postprzez danusia » Czw 28 Cze 2007 21:09

marbas05 napisał(a):WITAM WSZYSTKICH. PRZYMIERZAM SIĘ DO KUPIENIA PROJEKTU CHATKI PUCHATKA, BARDZO PROSZĘ JEŚLI KTOŚ POSIADA ZDJĘCIA Z PLACU BUDOWY LUB JUŻ GOTOWEGO DOMKU TO BARDZO BYM JE CHCIAŁ POOGŁĄDAĆ W GALERJI ! BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!

Awatar użytkownika
danusia

Re: ..

Postprzez cyla » Czw 28 Cze 2007 21:27

danusia napisał(a):
marbas05 napisał(a):WITAM WSZYSTKICH. PRZYMIERZAM SIĘ DO KUPIENIA PROJEKTU CHATKI PUCHATKA, BARDZO PROSZĘ JEŚLI KTOŚ POSIADA ZDJĘCIA Z PLACU BUDOWY LUB JUŻ GOTOWEGO DOMKU TO BARDZO BYM JE CHCIAŁ POOGŁĄDAĆ W GALERJI ! BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!

to proste jak drut Tu masz instrukcję z innego forum,ale objaśniono fajnie i przejrzyście. ja mam album na ww.superfoto.pl
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921
pzdr cyla 8)
Awatar użytkownika
cyla

Postprzez cyla » Czw 28 Cze 2007 21:40

Byle do przodu :-)
pzdr cyla
Awatar użytkownika
cyla

Postprzez cyla » Czw 28 Cze 2007 21:45

Hej ! Znalazłam jeszcze takie cóś- porada od admina forum
Zdjęcia opublikować możesz na naszym forum na dwa sposoby:
1) wkleić link, tj. adres w sieci, gdzie można je obejrzeć.
Możesz to ucznić w dowolnym poście na forum. Sytuacja taka wymaga jednak konieczności posiadania własnego serwera. Jeśli nie masz takiej możliwości, skorzystaj proszę z darmowych albumów, które założyć możesz na wielu portalach. Dla przykładu podam Ci 2 adresy:
http://foto.onet.pl/
http://www.photosite.com/
Albumy takie przydadzą się Tobie i innym inwestorom na wielu etapach budowy wybranego przez Ciebie domu.
2) Aby ułatwić Archetonowcom wklejanie ich własnych zdjęć stworzyliśmy na forum dodatkową zakładkę "Galeria" (menu powyżej). To prosty i szybki sposób prezentowania swoich realizacji. Pamiętać należy jedynie, że wklejane zdjęcie nie może mieć szerokości większej niż 720 pikseli i wysokości 600 pikseli, a także rozmiaru przekraczającego 50k. Wklejane zdjęcia można powiększać (razem z obrazkiem ładujemy bowiem miniaturki).

PA cyla 8)
Byle do przodu :-)
pzdr cyla
Awatar użytkownika
cyla

..

Postprzez danusia » Pon 02 Lip 2007 23:53

Jeżeli chodzi o projekt Chatki Puchatka, to polecam wszystkim, którzy mają mniej możliwości finansowych. Na pewno nie jest tani ale dlatego, że jest prosty jest tańszy w budowie od innych, np. dach dwuspadowy, strop ....Mąż podwyższył dach i wygląda to super, domek już nie jest taki niski. Również - podzielił kotłownie i będe miała tam malutką pralnię.
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez danusia » Pon 02 Lip 2007 23:57

Ja wcześniej tyle napisałam zapytań bo przy zatwierdzeniu tego co napisałam pokazał się błąd i myślałam że nic nie "wskoczyło", a teraz widzę, że wszystko OK.
Jeszcze chciałam dodać, że też zmieniliśmy okna w gościnnym pokoju na balkonowe - obydwa okna i kiedyś zrobimy sobie drewniany taras.
Naprawdę domuś- w budowie podoba mi się . To nic, że prosty resztę się dopiększy z czasem :-)
Pozdrawiam resztę Puchatkowiczów ;-)
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez anja8 » Pią 02 Lis 2007 18:31

Witam,
domek jest naprawdę milusi ;), a czy Ktoś posiada przybliżony chociaż koszt jego budowy???
Awatar użytkownika
anja8

kosztorys Chatki Puchatka

Postprzez Architekt » Pią 02 Lis 2007 19:39

W przyblizonych kosztach budowy można zorientować się otwierając zakładkę kosztorys na stronie z prezentacją projektu. Kosztorys Chatki Puchatka pochodzi z III kwartału 2005; szacujemy, że należy go dziś powiększyć o ok.15-20%.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez danusia » Pią 16 Lis 2007 1:17

Nie mogę powiedzieć o faktycznych kosztach, bo wiele rzeczy mąż robił samodzielnie albo z pomocą rodziny albo fachowców. Jednak na pewno dlatego, że jest prosty ; dach itp, strop drewniany - jest tańszy i patrząc w przyszłość jeśli ma tak być, że na starość (o ile dożyjemy) mamy mieszkać sami bez dzieci, to domek w sam raz. Niskie też koszty opału-mamy ocieplony watą Rockowool.
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez armar91 » Wto 19 Lut 2008 19:45

Witam wszystkich:)
Moi rodzice jakies 3 lata temu zakupili projekt "Chatka Puchatka", jednak prace rusza dopiero teraz wiosną. Projekt zostal nieco odmieniony i tak np:
1) budynek jest odwrócony symetrycznie (z chęci korzystania z widoku zachodów słońca z dużego pokoju, a raczej tarasu oraz korzystniejszego oświetlenia);
2) okno największego pokoju na ścianie przedniej zostalo usytuowane na środku sciany, a nie jak wcześniej nieco blizej krawędzi
3) do projektu dorysowano taras i w związku z tym okno w największym pokoju (to na bocznej ścianie zostalo zamianeione na podwójne balkonowe)
4) rodzice zdecydowali sie na strop lany(betonowy) oraz na podniesienie nieco wyżej dachu poprzez dostawienie muru o wysokosci okolo 50-70cm od wysokosci stropu;
5) czy ktos z Was pokusil sie o drobne przerobki planu, które pozwolliby na zrobienie chociaż jednego pokoju na strychu?
Jak na razie mamy zakupiony material, zalane fundamenty i jak tylko się ociepli prace mają ruszyć (daj Boze!).
Jak wczesniej ktoś wsopominal, że chcialby obejrzeć kilka zdjęć z budowy i ja również bym chcial je zobaczyć, jak w ogóle wygląda bryla tego budynku w realu. :D
Awatar użytkownika
armar91

Postprzez Dosia i Gacuś » Nie 09 Mar 2008 19:47

Witam PUCHATKOWICZE
My również jestesmy posiadaczami tego projektu i jesteśmy w trakcie budowy, na etapie murowania ścian działowych. Mamy zmiany w projekcie: na podasze użytkowe podnosiliśmy scianki kolankowe na 50 cm na stropie drewnianym i zmieniony mamy kąt nachylenia dachu na bardziej spadzisty i w niczym to już nie przypomina naszej małej chatki puchatki. Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Dosia i Gacuś

Postprzez danusia » Nie 18 Maj 2008 13:24

Witajcie, my już kończymy budowę Chatki Puchatka. Jeśli chcecie, to wyślę Wam zdjęcia e-mailem. A co Was szczególnie interesuje ? Bo zdjęć mam dużo :-)
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez armar91 » Nie 18 Maj 2008 18:21

Witam,
moi rodzice w tym tygodniu będą przykrywać dach- prace idą więc do przodu, ale to i tak dopiero początek...
Jeżeli chodzi o zdjecia, to bardzo bym Cię prosil "danusiu", abyś przesłała jakieś na szczupak3a08@wp.pl, przede wszystkim kilka z zewnątrz i może jakieś ze środka. Interesowałby mnie również strych:) Bradzo Proszę :D
Awatar użytkownika
armar91

Postprzez danusia » Pią 30 Maj 2008 18:40

Ostatnio zmienilismy jeszcze cosik, co dało niesamowity efekt, a mianowicie w gościnnym pokoju zburzyliśmy ścianę na prawo od drzwi do tego pokoju, co dało większą przestrzeń, bo już nie będzie drzwi :-)
Zdjęcia wyślę przy czasie, bo ostatnio wiele się dzieje i budowa i ...:-)
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez armar91 » Nie 01 Cze 2008 10:35

Słuchajcie.
A jak to jest z przeprowadzką do nowo zbudowanego domu. Wszyscy radzą mi, abyśmy poczekali do nastepnego roku. Ja jednak uważam, że jeżeli tynki zrobimy w wakacje i okna wstawimy wczesna jesienią, natomiast sprawy wykonczeniowe typu plytki, kontakty i meble w okolicach lispopada-grudnia, to bez problemu mozna sie wprowadzić...
Przecież tynki powinny wyschnąć latem, a że jesienią zamiast desek będą pouchylane okna, to chyba nic nie zmieni...
Już sam nie wiem co o tym sądzić. Jeden murarz mówi tak, drugi jeszcze inaczej... A co wy doradzicie?
Awatar użytkownika
armar91

Postprzez danusia » Pon 02 Cze 2008 5:56

Myśmy okna wstawili zaraz po zrobieniu dachu, czyli przed tynkami i innymi pracami.
A co do schnięcia- codziennie otwieram okna,
A zima? u nas tylko kilka dni jest b.mroźnych - zima to u nas przedłużona jesień i nie ma różnicy. Jednak radzę: wprowadzaj się na następne lato :-)
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez armar91 » Pią 11 Lip 2008 19:19

danusia:
a jak dlugo sta Wasz dom bez tynkow? zaraz po wybudowaniu i wstawieniu okien? Ja już właśnie jestem na tym etapie- stan surowy zamkniety, ale okna są 24 na dobe otwarte (w dzien otwarte na full, a w nocy uchylone). Mam teraz dylemat: czy robic tynki teraz w lipcu potem centralne ogrzewanie i juz koniec na ten rok (ewentualnie blachę na dach) i elewacje wiosną? Bo kazdy mi radzi, aby dom zostawić tak jak jest i niech stoi-schnie. I juz sam nie wiem ;/
Czy cos by sie stało gdybym teraz wytynkował mieszkania, jesienią zrobił ogrzewanie i przez zime ocieplał dom? Wiosną i latem prace wykonczeniowe i na wczesną jesien sie wprowadzic? kazdy mi mowi, ze w ten sposob "zakisze" caly dom... PORADZICIE :)

[dodam, ze dom zaczalem budowac w marcu tego roku i mur schnie juz dokladne 3,5 miesiaca]
Awatar użytkownika
armar91

Postprzez danusia » Pon 14 Lip 2008 0:27

Niewiem co ci doradzić, mąż mój wie najlepiej.
Ciekawa jestem jak wygląda inna Chatka Puchatka
Może przyślesz mi zdjęcia ?:-)
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez armar91 » Pon 14 Lip 2008 14:28

ze zdjeciami nie ma problemu:) dzis i tak jade na dzialke, wiec przesle je wieczorkiem:)
A co do tynkow to zapytaj meza prosze:) Pytalem sie kierownik budowy i on mi radzi tynki robic jak najszybciej sie da, bo puki jest cieplo to moga wyschnac. Stwierdzil, ze mur jest juz wystarczajaco suchy na tynk. Powidzial jeszcze, ze najgorsze do wyschniecia sa wylewki...

PS.
jezeli ktos chce zdjecvia to prosze podac mail i nie ma problemu-przesle:)
Awatar użytkownika
armar91

Re: Projekt CHATKA PUCHATKA

Postprzez armar91 » Czw 04 Gru 2008 21:25

aktualizujac temat:
tynki zrobione, elektryka zrobiona, grzejniki + piec podlaczone. drzwi wewnetrzne wstawione :)
teraz tylko plytki, podlogi i gladz na wiosne i powoli moze doprowadzanie do stanu zamieszkania:) a jak tam u Was?
Awatar użytkownika
armar91

Postprzez omko » Sob 02 Sty 2010 10:57

Witam bardzo podoba mi się ten projekt jest tani w budowie i utrzymaniu jeśli ktoś buduje ten domek i chciałby się podzielić informacjami na kosztów jak również ma zdjęcia z budowy to proszę o kontakt mój mail to omko@op.pl
pozdrawiam
Awatar użytkownika
omko

Postprzez danusia » Sob 09 Kwi 2011 11:09

ja juz mieszkam 2 lata w chatce puchatce
troche zrobiło sie ciasno ale jest nas 2+3 dzieci, robimy poddasze bo mamy podwyższony dach
wtedy zdecydowalismy sie ten projekt bo był tani i chcielismy miec cokolwiek
Awatar użytkownika
danusia

Postprzez karli89 » Nie 10 Kwi 2011 13:12

Witam
Zamierzam kupic ten projekt jednak mam dwa pytania. Czy jest mozliwosc wykonania tego domu w systemie szkieletowym i czy mozna podpiwniczyc kotlownie aby w piwnicy postawic piec, z kotlowni na gorze zrobic pralnie a wejscie do piwnicy zrobic w spizarni??
Awatar użytkownika
karli89

Postprzez Architekt » Pon 11 Kwi 2011 8:51

Odpowiedź na pierwsze pytanie, karli89 znajdzie, otwierając zakładkę „Budowa w szkielecie drewnianym”, pod główną wizualizacją projektu.
Co do przeniesienia pieca do doprojektowanej pod obecną kotłownią piwnicy, to będzie trudno. Nawet gdyby przyjąć stopnie o największej dopuszczalnej wysokości, najwęższy bieg i niewielką wysokość podziemnego pomieszczenia (np.. 220ocm), to nie ma szans, aby schody do niego zmieściły się w miejscu samej spiżarni. Prędzej udałoby się to, gdyby zacząć schodzenie na dół w pralni, mniej więcej tu, gdzie teraz znajduje się umywalka, wzdłuż ściany zewnętrznej domu. Powstałby naturalny podział pomieszczenia na niewielką pralnię dostępną z parteru i zejście do piwnicy, które znalazłoby się naprzeciwko drzwi zewnętrznych obecnej kotłowni. Umożliwi to łatwy transport opału (węgiel, ekogroszek?) i oddzieli kotłownię od czystej pralni, w przypadku gdyby ogrzewanie oparte było na paliwie stałym. Można też rozważyć zejście do piwnicy wykorzystujące pomieszczenie spiżarni, ale zaczynające się na zewnątrz budynku.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez karli89 » Pon 02 Maj 2011 9:45

A czy w kotłowni można wstawic piec na mial itp zamiast na gaz bo ogolnie w projekcji jest na gaz.
Awatar użytkownika
karli89

Postprzez Doradca Projektowy » Pon 02 Maj 2011 22:43

Chatka Puchatka ma dużą kotłownię. Zmieści się w niej kocioł na miał z podajnikiem, kocioł ma ekogroszek albo kocioł na opał stały (drewno, węgiel) do załadunku ręcznego. Należy pamiętać, że planowana zmiana kotła powinna być uwzględniona w projekcie przed rozpoczęciem budowy. W architekturze należy zmienić przekrój komina, w instalacjach sanitarnych pojawią się inne rozwiązania. Może zajść potrzeba skorygowania stopy fundamentowej pod komin o zmienionym wymiarze.
Awatar użytkownika
Doradca Projektowy
Ekspert

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez karli89 » Śro 04 Maj 2011 9:17

A czy mogłby ktoś umieścic zdjęcia z budowy tego domu jak wyglądają pomieszczenia i ogólnie cały dom??? Byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
karli89

Postprzez Architekt » Śro 01 Lut 2012 14:58

karli89,
mamy nadzieję, że jesli Twój wybór padł ostatecznie na naszą Chatkę..., to zamiescisz zdjecia z budowy wiedząc najlepiej, jak przydatne są innym. A może zdecyduje się na to danusia?
Aby dodać zdjęcie do galerii forum należy:
Przejść do zarządzania profilem.
Kliknąć w zakładkę „Galeria”.
W menu po lewej stronie wybrać „Zarządzaj prywatnymi albumami”.
Kliknąć w przycisk „Utwórz prywatny album”.
Kliknąć w link „Prześlij obrazek” i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie
Plik (JPG lub PNG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 800 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.

Aby wstawić obrazek do postu wystarczy skopiować do treści postu BBCode obrazka lub wstawić kod URL-Obrazka obejmując go znacznikami
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości