Byłoby dobrze abys dla porównania zrobił jeszcze zdjęcia na chwile obecną. Sam jestem ciekaw jak to wyglada dzisiaj. Moze faktycznie jestem przewrazliwiony.Andru77 napisał(a):Mój znajomy miał płytki połączone z drewnem i działało bez listwy.Parkiet i gres przed kominkiem, bez listwy ale z fugą z silikonu, poszukam może mam na zdjęciu.
W takim przypadku to nawet 25kW będzie potrzebował kilka godzin aby rozgrzać dom. Dodam jeszcze ze wykonywałem C.O. zgodnie ze starą zasadą zachowania wszelkich spadków, mimo że mam pompę to włączam ją sporadycznie, czyli w podobnym przypadku który opisałes, lub na zyczenie. A wszystko odbywa się zgodnie z prawami fizyki (cyrkulacyjnie) za wyjątkiem podłogówki którą steruje prosty zegar, zaprogramowany wg mojego "widzimisie".Andru77 napisał(a):Ciekawe jak jest gdy np. nie jest grzane dzień lub dwa(w przypadku wyjazdu) i po powrocie trzeba nagrzać a w domu
joa-sz_42 napisał(a):W takim przypadku to nawet 25kW będzie potrzebował kilka godzin aby rozgrzać dom. Dodam jeszcze ze wykonywałem C.O. zgodnie ze starą zasadą zachowania wszelkich spadków, mimo że mam pompę to włączam ją sporadycznie, czyli w podobnym przypadku który opisałeś, lub na życzenie. A wszystko odbywa się zgodnie z prawami fizyki (cyrkulacyjnie) za wyjątkiem podłogówki którą steruje prosty zegar, zaprogramowany wg mojego "widzimisie".Andru77 napisał(a):Ciekawe jak jest gdy np. nie jest grzane dzień lub dwa(w przypadku wyjazdu) i po powrocie trzeba nagrzać a w domu
Andru77 napisał(a):Więc wolę by dom nagrzewał się 4 godzin niż 8.
Oczywiscie pod warunkiem ze masz zachowane wszelkie spadki a przy kaloryferach nie zakładałeś termostatów. Chociaz obieg wody jest wolniejszy ( większa róznica temp. na górze i na dole kaloryfera) to jeśli w domu jest nagrzane w zupełności wystarczy.Andru77 napisał(a):Wracając do grawitacji to naprawdę działa bez pompy,wszystkie grzejniki mają taką samą temperaturę?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości