Projekt CHABER-2

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt CHABER-2

Postprzez aniaf » Śro 14 Gru 2011 16:54

Witaj Andru no właśnie mi uświadomiłeś ,ze my tez mamy odbicie lustrzane( o czym często zapominam).czyli moja prawa to tez prawa u Ciebie :) jak znajdę zdjęcia naszej surowej łazienki to wkleję.U nas tez komin "wchodzi "w łazienkę na dole,stąd problem klaustrofobii.Jak pózniej dojrzałam w projekcie łazienki na dole jest np tylko mała narożna umywalka

Mam pytanie co macie na podłodze w salonie,jadalni i kuchni i jak to połaczyliście?u nas tylko w kuchni i przedpokoju ogrzewanie podłogowe i między kaflami a panelami nie chcemy dawać listwy łączącej.są inne mozliwości?
Awatar użytkownika
aniaf

Miejscowość: Katowice,docelowo ok.Bełchatowa
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Andru77 » Czw 15 Gru 2011 12:50

Cześć Aniaf,
Możesz normalnie zlicować płytki z panelami czy czymkolwiek bez listwy tylko trzeba równo dociąć oba materiały, a między nie fuga, ta co szła do płytek, najlepiej elastyczna, ewentualnie silikon, dlatego że powierzchnię pracują a te pracują niejednolicie więc mus dać coś dobrze elastycznego, silikon jest najbardziej elastyczny, polecam firmę SOPRO czy jakoś tak, mają silikony w takich kolorach jak fugi.Dobrze dać na krzyżyki by była taka sama odległość..Istnieje jednak ryzyko, że połączenie się odetnie ale zawsze można usunąć silikon i dać nowy. Odnośnie łazienki to już pozamiatane, burzyciele murów zrobili już kanalizację.Umywalka jak w projekcie, na ścianie kominowej blisko drzwi muszla, wanna w rogu miedzy ścianą kolankową a kominową, wykorzystam okno dachowe by było trochę wyżej nad wanną no i nie dam posadzki pod spodem wanny.
Ostatnio edytowany przez Andru77, Czw 15 Gru 2011 12:56, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Andru77

Miejscowość: Brody Duże
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Andru77 » Czw 15 Gru 2011 12:56

http://www.wodyk.kompaan.pl/index.php?o ... 2&Itemid=3
w galerii jest pokój01 fotka 4
połączenie dwóch rodzai płytek, płytki co prawda to ten sam materiał ale zasada jest taka sama
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Czw 15 Gru 2011 19:39

Ja osobiscie odradzałbym łaczenie płytek bez zadnej listwy, tym bardziej że pod płytkami masz ogrzewanie podłogowe, a pod reszta nie. A na zdjęciu wskazanym przez Andru77 to są płytki tyle ze na wzór paneli
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Miejscowość: pomorskie
Podziękował : 1 raz

Postprzez Andru77 » Czw 15 Gru 2011 20:46

Przecież napisałem, że na fotce są płytki ale zasada taka sama.Dlatego też dajemy super elastyczne fugi, bo kazdy materiał inaczej pracuje, nie wspominając już o podłogówce. Listwę zawsze można dołożyć później.Mój znajomy miał płytki połączone z drewnem i działało bez listwy.Parkiet i gres przed kominkiem, bez listwy ale z fugą z silikonu, poszukam może mam na zdjęciu.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Pią 16 Gru 2011 20:34

Faktycznie nie doczytałem. Tak czy inaczej chciałem przestrzec ze drewno ma nieco inna rozszerzalność i inne czynniki ją aktywują Terakota czy gres zmieniają swoje rozmiary pod wpływem przede wszystkim temperatury natomiast drewno -wilgoci. Zeby to był milimetr czy dwa silikon sobie poradzi ale przy duzych powierzchniach i duzej wilgotności podłoga z paneli moze powiększyc sie o wiele więcej nawet 5-10mm, zatem jaka szeroka musiałaby być fuga z silikonu? Możnaby rzec ze podłoga powiększajac się przesunie się do scian pod listwę, ale gdy przyjdą suche dni lub sezon grzewczy a panele zaczna się kurczyć, nie ma pewnosci ze wysuna się z pod listwy przypodłogowej aby zachować szczelinę z silikonem na środku, tym bardziej że pod sciana przeważnie stoja meble.
Andru77 napisał(a):Mój znajomy miał płytki połączone z drewnem i działało bez listwy.Parkiet i gres przed kominkiem, bez listwy ale z fugą z silikonu, poszukam może mam na zdjęciu.
Byłoby dobrze abys dla porównania zrobił jeszcze zdjęcia na chwile obecną. Sam jestem ciekaw jak to wyglada dzisiaj. Moze faktycznie jestem przewrazliwiony.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez aniaf » Sob 17 Gru 2011 10:38

Dziekuję za rady
problem w tym ,że listwa mi się nie podoba....a na parkiet w tej chwili nas nie stać.Wiec chyba spróbujemy z ta fuga silikonową
Awatar użytkownika
aniaf

Postprzez Andru77 » Sob 17 Gru 2011 14:46

Na fotce tego dokładnie nie widać więc nie wiem jak to było dokładnie, nawet nie zwracałem uwagi na to jak byłem u Niego po raz ostatni. Znajomy domek ma w Bieszczadach (jest to domek letniskowy, aczkolwiek nie ma problemu by mieszkać tam cały rok) więc trudno by było zobaczyć teraz. Dziś rozmawiałem właśnie na ten temat z kolegą(tym co podałem stronę) Mówił że robił tak i różnie bywało.Listwę zawsze można dołożyć.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez Andru77 » Czw 22 Gru 2011 11:14

Hydraulik robotę zakończył, kosztowało mnie to 13 tyś (faktura 8%) ale bez pieca i zbiornika na ciepłą wodę, bez podłogówki, którą zrobią przed samym zalaniem posadzki jak i grzejnika w salonie, na który trzeba czekać kilka tygodni(kanałowy) ale już z dwoma stelażami GROHE .
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez Andru77 » Śro 01 Lut 2012 9:12

Zima w pełni, dziś -20. A ja zastanawiam się jakiej mocy kupić piec. Według projektu niby 14-15KW powinno być OK, ale mój hydraulik to minimum 17, 19 też nie będzie przesadą. Jeśli mało grzejników będzie to sam piec nie spowoduje że będzie cieplej. Ciekawi mnie jakiej mocy macie piece w swoich Chaberkach i czy nie jest w nich zimno. Inaczej wygląda też sprawa jeśli piec pracuje całą dobę, inaczej jak po pracy zaczynamy palenie. Z tego powodu na pewno kupię piec dolnego i górnego spalania, by w czasie większych mrozów piecyk mógł grzać w czasie mojej nieobecności w domu.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez aniaf » Pią 03 Lut 2012 16:21

czesc my mamy 25 kw z pleszew,tesć z tej samej firmy ale 21 kw i w zupelnosci wystarczyłby
mamy załozony sterownik do pieca ,który daje duza oszczedność
Awatar użytkownika
aniaf

Postprzez aniaf » Pią 03 Lut 2012 16:26

piec jest na ekogroszek i inne ,koszt sterownika to 270 zł bezprzewodowego a można zaprogramować tem na cały tydzien w dzien i w nocy....
Awatar użytkownika
aniaf

Postprzez joa-sz_42 » Sob 04 Lut 2012 23:14

Ja mam 14kW i spokojnie wystarcza przy -20stopni. Mieszkam juz druga zimę spalam ok 3ton węgla kamiennego i nic poza tym. Piec mam z miarkownikiem ciągu wiec wystarczy że zejdę do niego 3-4 razy na dobę.Temperaturę na piecu ustawiam na ok. 50stopni, tak że jest jeszcze spory zapas. Podłogowe steruje zwykły zegar dobowy kupiony w markecie za 10zł. Załącza pompe co 4 godziny oprócz nocy aby rano gdy wstanę był jeszcze zar w piecu.W kominku pale sporadycznie, dla dekoracji ale muszę wczesniej wyłączyć przynajmiej podłogówkę (wyjąc wtyczkę). Tak ze mimo niezbyt dużego pieca jest spory zapas..ciepła.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez Andru77 » Pon 06 Lut 2012 13:53

A czy te 14kW napędza jeszcze ciepłą wodę? Hydraulik mówił, że 14 da radę ale jak zechcę mieć gorącą wodę to będę miał zimo w domu. Zbiornik na wodę będzie 250-300 L więc sporo do ogrzania. Więc te 17-19 kW wzięło się właśnie z tego by spokojnie można było mieć dużo ciepłej wody jak również mieć ciepło w domu w przypadku bardzo niskich temperatur.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Pon 06 Lut 2012 23:14

Moja rodzina liczy 6 osób a bojler mam w piwnicy 120litrowy, i nie ma problemu ze spadkiem temp. w mieszkaniu. Przecież bojler zabiera tyle ciepła co jeden kaloryfer i tylko wtedy gdy podgrzewa wodę, a gdy już ją nagrzeje to ciepło nie jest pobierane. Wymyjesz ręce czy gary to po 5 minutach temp. w bojlerze wyrówna sie z temp na piecu i znowu nie pobiera ciepła.
Jesli kupisz wiekszy piec na pewno rzadziej będziesz do niego podkładał. Ja przy swoim 14kW o godz 23.00 podkładam do pełna i o7.00 mam jeszcze żar w piecu. Wczoraj w nocy było -31stopni na dworzu a rano na piecu i w bojlerze 35st.W mieszkaniu 17st.ale o 8.00 jest juz 20st.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez Andru77 » Wto 07 Lut 2012 7:26

Z tego co piszesz to faktycznie nie ma problemu. Ciekawe jak jest gdy np. nie jest grzane dzień lub dwa(w przypadku wyjazdu) i po powrocie trzeba nagrzać a w domu jest np 12 stopni a na dworze -12.Miałeś takie sytuacje. Może się też zdarzyć że wyłączą prąd na chwile, piec wygaśnie, w domu nikogo nie ma i po powrocie trzeba od nowa nagrzewać.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Wto 07 Lut 2012 11:26

Andru77 napisał(a):Ciekawe jak jest gdy np. nie jest grzane dzień lub dwa(w przypadku wyjazdu) i po powrocie trzeba nagrzać a w domu
W takim przypadku to nawet 25kW będzie potrzebował kilka godzin aby rozgrzać dom. Dodam jeszcze ze wykonywałem C.O. zgodnie ze starą zasadą zachowania wszelkich spadków, mimo że mam pompę to włączam ją sporadycznie, czyli w podobnym przypadku który opisałes, lub na zyczenie. A wszystko odbywa się zgodnie z prawami fizyki (cyrkulacyjnie) za wyjątkiem podłogówki którą steruje prosty zegar, zaprogramowany wg mojego "widzimisie".
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez Andru77 » Śro 08 Lut 2012 7:41

joa-sz_42 napisał(a):
Andru77 napisał(a):Ciekawe jak jest gdy np. nie jest grzane dzień lub dwa(w przypadku wyjazdu) i po powrocie trzeba nagrzać a w domu
W takim przypadku to nawet 25kW będzie potrzebował kilka godzin aby rozgrzać dom. Dodam jeszcze ze wykonywałem C.O. zgodnie ze starą zasadą zachowania wszelkich spadków, mimo że mam pompę to włączam ją sporadycznie, czyli w podobnym przypadku który opisałeś, lub na życzenie. A wszystko odbywa się zgodnie z prawami fizyki (cyrkulacyjnie) za wyjątkiem podłogówki którą steruje prosty zegar, zaprogramowany wg mojego "widzimisie".

No właśnie a dla mnie to norma(nieobecności jak i braki prądu, raz w tygodniu to normalne by wyłączyli,choć ostatnio jest bez problemów)jak na razie. Więc wolę by dom nagrzewał się 4 godzin niż 8. Wracając do grawitacji to naprawdę działa bez pompy,wszystkie grzejniki mają taką samą temperaturę?
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Śro 08 Lut 2012 21:45

Andru77 napisał(a):Więc wolę by dom nagrzewał się 4 godzin niż 8.

Moc pieca tu niewiele załatwi. W takim przypadku należałoby zwiekszyć moce grzejników, po czym je zsumowac i zakupic piec 30%-50%większy. Tzn. Jeśli suma mocy grzejników wyniesie 13kW to piec kupujemy od 16-20kW i nie nalezy przesadzac, poniewaz im większa będzie róznica, tym wiecej ciepła idzie w komin.
Przykład: gdyby nie było nikogo w domu przez kilka dni, a temp.w mieszkaniu spadła do np.5 stopni. pierwsze kroki kieruje do piwnicy, rozpalam w piecu, następnie zakręcam bojler, włączam pompe podłogowego i za pół godziny podłoga ma 20stopni, potem włączam główna pompę obiegową, po godzinie na podłodze odczuwam ciepło (ok. 25 st.) a kaloryfery mają ok. 60-80st. teraz otwieram bojler i po drugiej godz. w mieszkaniu jest ciepło a piec automatycznie zamyka zasysanie pow. (miarkownik ciągu) i juz idzie na pół gwizdka. Przypuszczam ze piec większej mocy wcale szybciej nie ogrzeje mieszkania, doputy nie zwiekszysz mocy kaloryferów. przeciez wodę mozna nagrzać tylko do 100st. I choćby piec miał 50kW to dłużej będziesz go rozgrzewał a temp. i tak nie przekroczy 100st.
Andru77 napisał(a):Wracając do grawitacji to naprawdę działa bez pompy,wszystkie grzejniki mają taką samą temperaturę?
Oczywiscie pod warunkiem ze masz zachowane wszelkie spadki a przy kaloryferach nie zakładałeś termostatów. Chociaz obieg wody jest wolniejszy ( większa róznica temp. na górze i na dole kaloryfera) to jeśli w domu jest nagrzane w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez Andru77 » Czw 09 Lut 2012 8:13

W takim razie policzę sobie ile i jakich mam żeberek(moc), jak jest tyle samo lub mniej niż w projekcie to może coś dołożę. Nie wiem jak liczyć moc podłogówki ale tą zostawię jako rezerwę, właśnie na takie szczególne wypadki(nagrzanie wychłodzonego domu). Aczkolwiek na poddaszu nie ma podłogówki więc jeśli już to tu lepiej by było coś jeszcze dołożyć tak mieć więcej mocy w rezerwie.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Czw 09 Lut 2012 8:59

Tylko nie na poddaszu! Tutaj jest zawsze gorąco. Całe ciepło z dołu idzie klatką schodowa i czeka pod drzwiami aby sie wedrzec do pokoju. :mrgreen:
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez jahuuu78 » Wto 21 Lut 2012 23:04

Witam, a u mnie na poddaszu zimno chyba dlatego ze okna dachowe otwarte są :)
Osobisty mój piec to SAS 17kW (pale tylko drzewem) temp max co daje na grzejniki to 50C przy zewnętrznej -20C -30C, a tak ogólnie to 45C niżej się nie da ustawić a w domu jest niestety za ciepło. (23...24 i rośnie), nie zamontowałem jeszcze sterownika pokojowego.
Pod koniec ubiegłego roku w końcu p o3 latach odpaliłem piecyk gazowy Junkers 22kW Cerapur Smart i to moje zaskoczenie przy minimalnej temp zasilania 34C w domu temp. utrzymuje się na poziomie 21-22 C przez całą dobę(również bez kontroli sterownikiem pokojowym), ale tego wszystkiego powodem jest zastosowanie grzejników mało-pojemnościowych i przewartościowanie ich względem pomieszczeń, i podłogówka robi swoje. W tym roku domontuje sterowniki i podzielę się efektami a z doświadczenia już 2 zimy za nami, to średnia spalania Buk, olcha, dąb to ok 7m3 okres zimowy i 1,5m3 letni na grzanie wody w zasobniku 300L dla 4 osobowej rodzinki.
Pozdrawiam i idę odgartać śnieg.... bo znów pada a zapomniałem zamontować podgrzewaną kostkę :)
Walduś :)
Awatar użytkownika
jahuuu78

Obrazki: 0
Miejscowość: Podkarpackie

Postprzez joa-sz_42 » Pon 27 Lut 2012 20:44

Ja na poddaszu mam 3 kaloryfery 80x60cm a w łazience ogrzewnie w sciance kolanowej, nie montowałem kaloryfera pod oknem na korytarzu, i jest bardzo ciepło.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez Andru77 » Śro 11 Kwi 2012 10:45

Coś cisza na budowach. U mnie przed świętami zakończył pracę hydraulik i już posadzki wylane.Na posadzki poszło około 15 t piachu i 2,3t cementu. Czekam na brukarza bo ma poprawkę do zrobienia, choć wątpię by przyszedł, będę chyba musiał kogoś znaleźć i oczywiście zapłacić za poprawki.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Sob 21 Kwi 2012 21:34

Witam Chaberkowiczów :-)
U mnie budowa ruszyła 29 luty ( wytyczenie działkie ) obecnie jestem na etapie parteru , dziś ruszyli :-)
pewnie noc będę miała nieprzespaną , myśli mi krążą nad drzwiami wejściowymi , czy nie za wąskie ?
jakie macie słupy przy wejściu , drewniane czy murowane ?
ostatno ktoś śmiał się z mojego garażu że taki wąski , że chyba tylko na rower i to jeszcze jeden , jak w prakyce ?
co do kominka bob zaproponował mi komin wentylacyjny , mówi że na takie okazyjne podpalanie wystaczy , bo o takiej forme myslałam , taki normalny to duży koszt , co myślicie ? lepszy taki komin niż żaden co ?
pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez jahuuu78 » Nie 22 Kwi 2012 6:09

Witam, 90stki mało u mnie 98 w prześwicie :) drugie z wiatrołapu też żeby nie trzeba przez salon wielkich rzeczy wnosić :) Słupów przy wejściu nie zrobiłem, tylko kolejna konstrukcję trzy słupową z obniżonym dachem i z kratownicą na bluszcza czy inne zielsko pnące :)
Tak garaż w projekcie jest za wąski (na Uno.... może być a na jakikolwiek normalny samochód nie) 50 cm minimum więcej w szerokości. Komin wentylacyjny? a sugestie do ogrzewania i który komin kominkowy czy ten drugi ?? Ja mam 3 :) Normalny prefabrykowany komin to żaden koszt w porównaniu do budowy... zmienią się opcje i będzie do tej wentylacji coś włożyć do środka i pozamiatane. Rosja odetnie gaz nasz łupkowy nie będzie chciał się palić, elektrownie Atomową postawią ale nie będzie działać to czym będziesz ogrzewał ?
Pozdrawiam
Walduś
Awatar użytkownika
jahuuu78

Postprzez Andru77 » Pon 23 Kwi 2012 5:44

Nie, no garaż nie jest taki mały renault fluence http://inwestycje.pl/resources/flu1.jpg
wchodzi bez problemu choć z wyjściem z auta może być problem jak ktoś mocno niewymiarowy, te parędziesiąt cm nie zaszkodzi.
W sumie drzwi mogą być szerokie jednak największym przedmiotem który może być wnoszony do domu będzie piec CO na paliwa stałe i akurat tu nie ma problemu.Komin no cóż bob idzie na łatwiznę, wiadomo im mniej roboty tym lepiej a kasę i tak weźmie więc niech nic nie kombinuje tylko robi bo on to od roboty a nie od myślenia.Słupy przy wejściu mam klinkierowe więc murowane zobacz foto jest na wcześniejszej stronie bardzo fajnie to wygląda w połączeniu z kominami klinkierowymi.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Pon 23 Kwi 2012 21:34

Witam :-)
dzięki za szybki odzew, bardzo mi drogi bo radzę sobie sama żadnego męskiego wsparcia nie mam ,no ale i dobrze nie ma sie z kim dogadywać , jak coś będzie źle to będę miała pretensje sama do siebie , takie to plusy :-) co do słupów to mam jeszcze tydzień czasu co do ostatecznej decyzji, myślę że okrągłe betonowe , ale przekonana nie jestem . Domek mam przy lesie , drewniane też by były fajne , no ale wiadomo jak z wytrzymałością . Komin do kominka będzie z cegły, taka dziś zapadła decyzja, piec do centralnego bedzie na ekogroszek więc ten komin mam "wypasiony" , kominek to wersja rozrywkowa tak dla nastroju , może będzie , a może nie jak mnie będzie stać , więc chyba dobra decyzja z tym kominem , to jednak tańsza wersja co ? :-)
myślę o powiększeniu łazienki na dole kosztem spiżarki , co Wy na to ? reszta raczej bez zmian :-)
w sobotę zalewanie parteru , ma być gorąco czeka mnie cięzki weekend , nie mam wody na dziłce , muszę dowozić :-)
potem tydzień przerwy i pojadą dalej , myślę że w maju dach :-) dziś umówiłam sie z elektrykiem na początek czerwca i hydraulikiem na połowę lipca , coś z tynkami ma problem , nikt nikogo nie chce polecać . Jakie macie tynki maszynowe ? jak wyszły , czy ściany trzeba jeszcze cekolować ? wolałabym nie, a ile od metra z materiałem ?
pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Wto 24 Kwi 2012 6:02

Ten plus to nawet nie wiesz jaki jest wielki :P
Jeśli zamierzasz zrobić drewniane słupy warto wtedy wykończenia zrobić z drewna,drewniane barierki i taki tam duperelki, wszystko wtedy będzie się ładnie komponowało. Jeśli betonowe takie okrągłe to tak średnio fajne rozwiązanie do Chaberka jeśli byłby parterowy, wtedy można coś pokombinować i taki okrągłe są jak najbardziej wskazane. Twój domek i sama decydujesz jak będzie robione ale zanim zdecydujesz o szczegółach zewnętrznych musisz zdecydować o wszystkim, o całości bo później będzie już za późno na pewne zmiany, rozumiesz. Tynki maszynowe są ok, nic nie trzeba cekolować, gładkie są jak trzeba. Tylko tam gdzie płytki będą przyklejane nie trzeba by był mocno gładki ale to tynkarze wiedzą. Za tynki zapłaciłem coś około 13tyś robocizna z materiałem teraz pewnie troszkę drożej. Łazienka na dole może i mała ale jest co trzeba, spiżarka też fajna sprawa i szkoda by było ją likwidować kosztem łazienki która nie musi być przecież wielka.Ktoś z nas zlikwidował spiżarkę kosztem łazienki popatrz może są jakieś fotki. Niektórzy w spiżarni usadowili lodówkę jak zlikwidujesz(spiżarkę) to takie rozwiązanie też już nie wejdzie w grę.Można by było przesunąć ściankę między holem a łazienką od strony schodów wtedy zyskasz trochę miejsca, ale stracisz parę cm holu.Według mnie nie ma potrzeby, jeśli będziesz miała łazienkę jak w projekcie to wystarczy w zupełności, popatrz na fotki zrobionych łazienek. Gdzie się buduje Twój Chaberek?
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez jahuuu78 » Wto 24 Kwi 2012 7:47

Witam, i dołączam się do Tezy Andru77 nie ma co likwidować spiżarki burdelnik pod ręka musi być chyba że w domu katering i sprzętu AGD nie będzie :) Łazienka wystarczająca dolna na prysznic 90tke - 100 tkę umywalkę i kibelek ( u mnie może troszkę większa gdyż nie mam komina od podłogi a i w spiżarce piecyk gazowy sobie wisi :) Tynki maszynowe ale nie polecam gipsowego strasznie miękki wiec trochę dziur do lepienia było przed malowaniem ale i tak dzieciaki zrobili swoje.
Pozdrawiam
Walduś
Awatar użytkownika
jahuuu78

Postprzez Andru77 » Wto 24 Kwi 2012 8:14

Tak mi się przypomniało, u mnie kominy zostały wymurowane z cegły i przez to zajmują więcej miejsca niż te systemowe przez co układ trochę się zmienił bo zajmują więcej miejsca.Dodatkowo jeden został powiększony gdyby np. kiedyś został doprowadzony gaz i zamontowany drugi kocioł więc ma jeden kanał więcej.No i trochę się prze to zmniejszyła łazienka(kabina prysznicowa to max 80 i mini umywalka.Pamiętaj by bob dał taką mufkę(nie wiem jak sie to nazywa fachowo) na połączeniu przewodu kominowego odprowadzającego spaliny z kotła CO. na wysokości stropu.Powinny być dwie(między piwnicą a parterem i parterem a piętrem. Niektórzy nie dają ze względu na kasę. Ale były przypadki że robiły się szczeliny właśnie w tych miejscach i dwutlenek węgla zamiast na zewnątrz to po części przenikał do mieszkania.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Wto 24 Kwi 2012 19:38

Dzieki za szybką odpowiedz :-) to bardzo ważne , moja ekipa idzie jak burza , 6 facetów , w piątek gruszka :-)
właśnie wróciłam z działki , no i mam do myślenia jakaś ścianka mi rośnie w holu i zakrywać mi będzie schody , nikt z Was raczej t jej ma dlatego byłam szoku, jutro rano tam skoczę mam nadzieję że zaraz z rana się za nią nie wezmą i sytuacja będzie do uratowania :-)
o kominie jutro wspomnę :-) pewnie będzą sie na mnie dziwnie patrzeli no ale trudno, muszę też zapytać o wentylację z kominka , czy może ją sie robi przed posadzkami ?
bob łazienkę powiekszył mi o 12 cm, będzie ok :-) spiżarkę mam wejście tak jakby od wiatrołapu , będę miała więcej mebli w kuchni , a tam miejsce na mopa , odkurzacz itp. wejście jak narazie widzę w formie drzwi zasuwanych , zobaczymy jak będzie :P
ogólnie jestem bardzo zadowolona j jak to wszystko wyszło , inaczej na fotkach a w realu również :-)
garaż nie będzie taki mały macie racje , mam forda fiestę , myślę że spokojnie się zmieszczę :P
mój Chaberek rośnie w pomorskim , między Chojnicami a Kościerzyną jeżeli wiecie gdzie to jest :-)
jak mi sie uda wrzucę jakieś fotki , co do słupów jeszcze nie zdecydowałam , mam chyba jeszcze z 2 dni :-)
Pozdrawiam .Bożena .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Śro 25 Kwi 2012 5:19

Witam,
a to jakiś tajny projekt czy co nie nie chcesz podać dokładniej :P
Kościerzyna, miasteczko dobrze mi znane co roku jak jestem nad morzem obowiązkowo dzieci chcą do parowozowni, może nawet bardziej niż ja(jakby co czuje się zaproszony na zwiedzanie). To wejście do spiżarki to średni pomysł, tracisz sporo miejsca w wiatrołapie a tam można fajną dużą szafę ulokować, no i traci na wartości spiżarka bo myk polega na tym by z kuchni szybki dostęp był. Takie jest moje zdanie, ale to Twój domek wiec zrobisz jak dla Ciebie będzie lepiej. Z tą niby mufką to nie wiem jak jest naprawdę, chciałem zobaczyć na stronie producenta systemów kominowych ale nie znalazłem czegoś takiego-tej mufki. Ale kiedyś byłem na pewnej budowie bloku w którym były mieszkania ogrzewane indywidualnie przez piecyki na gaz i kierownik budowy pokazywał mi właśnie coś takiego i mówił,że nadzór budowlany kazał pozakładać właśnie takowe na przejściach komina przez stropy. Jeśli chodzi o wentylacje do kominka to myślę że chodzi o doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Jeśli tak to takie doprowadzenie jest potrzebne w przypadku gdy kominek służy do ogrzewania domu.Jeśli jednak będzie służył tylko czasami i krótko to nie ma takiej potrzeby. Teraz mieszkam w domu w którym ogrzewanie mam zainstalowane w kuchni, pali się na okrągło domek ma jakiś 90 mkw i nie mam doprowadzonego świeżego powietrza do spalania.Rozszczelniam tylko okno na dłużej.Pamiętaj by zamontować sobie okna z nawiewnikami, nie muszą być super drogie które same się otwierają w przypadku nadmiaru wilgoci(no chyba że masz sporo kasy to takie rozwiązanie jest bardzo dobre) np;http://www.okiennice-sklep.pl/nawiewniki,100.html
Wracając do ściany którą masz a nie mają inni, boby to różne rzeczy robią dlatego warto dobrze śledzić ich pracę z projektem, miarką i łatą w ręku.
pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Śro 25 Kwi 2012 20:29

Witam budujących i mieszkających Chaberkowiczów :-)
u mnie prace w pełni, dziś padało ostro , majstrowie na swoich miejscach :-)
dziś tak postepu nie widać , bo robili w środku , deski przygotowane na zalewanie stropu , ścianka uratowana tzn. jej nie ma :-)
co do wentylacji kominka to się dogadałam , tak jak myślałam wyprowadzenie przy posadzkach , pytałam dziś o okna około 10tyś. za całość , chciałam jeszcze roletę antywłamaniową na tarasowe , bo u mnie same kobiety, psa narazie brak , a las za oknem :-)
mój domek rośnie w ŻABNIE , napisałam tak zagadkowo bo to mała mieścinka :-) prawie Brusy
co do spiżarki z kuchni to z rodzinnego domu mam takie nie praktyczne doświadczenia , pewnie dlatego taka jestem uparta, bo zaraz na początku tak postanowiłam jak zobaczyłam Chaberka , może się mylę no ale już trudno :-)
dzis pytałam znajomych o tynki , gipsowych nie chwalą , mój bob również robi ale ręcznie sama nie wiem co mam robić , co do ceny to od 17 do 21 za metr z materiałem ( mówię o maszynowych)
jeszczę trochę czasu , ale jakbym miałam zamówione to już połowa sucesu co nie ?
uciekam , jutro rano na działkę zajrzę czy im czegoś nie potrzeba :-)
pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Czw 26 Kwi 2012 5:47

Witam,
gipsowe są ok, jedyna ich wada to to że są miękkie, ale przecież dom to nie hala produkcyjna i trudno o uszkodzenia mechaniczne. Jak będziesz planowała front robót to lepiej by tynkarz był przed hydraulikiem. Pamiętaj o nawiewnikach w oknach, bardzo ważna rzecz. Twoje okolice, to po prostu bajka, super miejsce, kto nie był powinien pojechać.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez Seb2006 » Czw 26 Kwi 2012 19:36

Witam wszystkich, buduje Chaberka systemem gospodarczym i potrzebuje zrobic kosztorys do kredytu a takowego nie posiadam. Czy bylaby mozliwosc udostepnienia kosztorysu ktory kupuje sie razem z projektem ?
Awatar użytkownika
Seb2006

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez ogrodniczka » Nie 29 Kwi 2012 19:59

U mnie pracowity dzień ,cały dzień na działce z konewką w ręku :-)
strop zalany , grzało okropnie , tzn.fajnie jak najbardziej tyle że nie dla mojego cementu :-)
rodzinkę zwołałam , szwagrowie i siostry szło gładko, szwager się smiał że zbrojenie zardzewieje :-)
domek już jest namacalny , moje dziewczyny mierzyły pokoje na górze , były tańce i wogóle :P
co do kosztorysu ja jakos nie mogę go się dopatrzeć , każdy go dostał ?
uciekam czas spać , jutro rano na działkę przed praca , będzie gorący dzień :-)
pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Pon 30 Kwi 2012 5:38

Witam,
na początku projektu mam jakiś kosztorys ale czy był kupiony z projektem tego nie wiem, nie przypominam jednak sobie bym go zamawiał, czy płacił dodatkowo( na stronie jest mowa o możliwości zakupu szczegółowego kosztorysu), ceny są podawane co kwartał i kosztorys takowe powinien zawierać więc raczej nie skorzystasz z kosztorysu nawet z przed roku. Mój kosztorys jest na poziomie cen z III kw 2005r, choć kupiony był na początku roku 2007.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Czw 03 Maj 2012 20:43

Mam pytanie czy sprawdza się przejście z garażu do domu , bo mam znajomych którzy uważają że strasznie czuć spaliny w mieszkaniu ? radzili mi zlikwidować drzwi , ja to wydląda w praktyce ? mam forda 18-letniego więc proszę to brać pod uwagę :-) pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Pią 04 Maj 2012 10:08

Tutaj to nie wiem bo jeszcze nie mieszkam aczkolwiek auto już stoi w garażu, rzadko co prawda ale stoi. Dla przykładu moja ciotka ma przejście z domu do garażu i jakoś nie czuć spalin, a długo już mieszka.Niektórzy twierdzą że śmierdzi, inni że nie. Może to kwestia dobrej wentylacji? Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, z domu od razu do garażu i do auta nie mokniemy, nie marzniemy obowiązkowo drzwi z automatycznym otwieraniem na pilota,np. z podłączeniem do centrali alarmowej(zamknięcie bramy=uzbrojenie alarmu).Jak będzie zaczynało śmierdzieć to po prostu sobie zlikwidujesz, ja tak właśnie zamierzam, narazie będzie ale jakby co to do likwidacji.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez joa-sz_42 » Pią 04 Maj 2012 20:06

Na początku budowy, kiedy mialem już dwie warstwy cegly planowalem zamurować to wejscie. Niestety żona ostro zaprotestowała,i musialem wyciac ten otwór drzwiowy. Dzisiaj oboje stwierdzamy ze miala rację, zwlaszcza gdy wracamy z zakupow z pelnym bagaznikiem w deszczową pogodę. Choć mialem juz zdarzenie kiedy ojciec naprawiał swoje auto w moim garazu. Odpalal silnik, musial go zagrzać i troche 'pogazowac". Po 0.5godz zaczął odzywać się alarm czujnika czadu w kotlowni. Jakie bylo moje zdziwienie, gdyz myslalem ze on nie działa. 2 lata palenia w piecu i nic, a tu pół godziny pracy auta w garazu przy otwartych drzwiach uruchomilo ten alarm. Najpierw nie moglem zrozumiec jak to mozliwe ale po dluzszym namyśle zorientowalem się ze to tlenek węgla z tłumika, który jest cięższy od powietrza, więc po schodach splynął do piwnicy. Dzisiaj takie naprawy uskuteczniam przy otwartej bramie garazowej i zamknietych drzwiach do mieszkania -czujnik ani drgnie.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez ogrodniczka » Pią 04 Maj 2012 21:29

Bardzo dziękuję za radę, jak narazie zaryzykuję i drzwi zostawię , zamurować zawsze można tak mówi mój bob :-)
z kuciem jest gorzej napewno . Dzisiaj troszkę popadało to przerwa w podlewaniu , majster mówił że z tydzień ruszają dalej :-)
pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez joa-sz_42 » Sob 05 Maj 2012 6:23

Spokojnie, wystarczy zamknąć przynajmniej jedną parę drzwi, zresztą nie wszyscy naprawiają swoje auta samodzielnie. tak że z takich drzwi są same korzysci.
Awatar użytkownika
joa-sz_42

Postprzez ogrodniczka » Sob 05 Maj 2012 20:17

Dużo rzeczy umiem zrobić sama , za auto jeszcze się nie brałam , ale pewnie i na nie przyjdzie pora :-)
Bardzo mi zależy żeby się wprowadzić w tym roku, słyszałam że nie jest dobrze ocieplać takich świeżych murów, ale bez tego chyba troszkę będziemy marzły ? mam w planie piec na ekogroszek , ale nie wiem jak to będzie finansowo , jak to wyszło u Was , mi majster z materiałami i robocizną wyliczył na 22tyś .
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Nie 06 Maj 2012 9:55

22 tyś za co? Cała instalacja wodno-kanalizacyjna i c.o. + piec na eko groszek. Jak tak to normalnie. W tym roku mówisz chcesz mieszkać, trochę późno zaczęłaś, jak będzie ciepła sucha jesień to może i by było nie najgorzej. Jeśli nie musisz to wstrzymaj się z przeprowadzką, jeśli nie możesz to trudno.Docieplenie to faktycznie nie byłby dobry pomysł,budynek będzie w takim wypadku długo wysychał, dużo wilgoci będzie szło do mieszkania, no i o grzyba wtedy nie trudno. Marznąć nie będziecie najwyżej pójdzie trochę więcej opału.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Nie 06 Maj 2012 20:22

Tak , cała instalacja wodno-kanalizacyjna + piec na ekogroszek . Tak myślałam z tym ociepleniem , szybciej już się nie dało zacząć , myślę że w pod koniec maja będzie pod dachem , elektryk przyjdzie na początku czerwca , mam w planie mieć na ten czas okna , piwnicę zrobią troszkę szybciej (tzn.kable i tynki ) żebym tam mogła powoli zwozić moje "graty ", w połowie lipca hydraulik , musi sie dać trzymajcie kciuki :-) w razie kłopotów liczę na wasze wsparcie :-) moja mama wspomina że oni zaczynali 1 maja wykop prawie 35 lat temu i wszystko robili ręcznie łącznie z wykopem , a na Boże Narodzenie już mieszkali , ale fakt jest taki że obrazy na ścianie chciały się zwinąć w rulonik :-) pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Pon 07 Maj 2012 6:00

Witam,
planujesz instalacje alarmową? Jak tak to przed tynkami trzeba położyć kable, jeśli nie to też połóż, bo na pewno się zdecydujesz na coś takiego. Koszty nieduże, czujka ok.60 zł(trzeba z 8-10), centralka ~500 zł jeden manipulator ~300, 100-150 metrów kabelka(6x2x0,5mm). Można podpiąć pod nadajnik GSM wziąć najtańszy abonament i za jakieś 30 zł miesięcznie masz powiadamianie na swoją komórkę o wszystkich zdarzeniach.
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Pon 07 Maj 2012 21:11

Dzień Dobry :-)
Nie myślałam o instalacji alarmowej , ale to dobry pomysł , muszę to przedyskutować z moim elektrykiem , jako alarm to chciałam psa :-) właśnie się rozglądam za szczeniakiem , zawsze mi się marzył labrador , ale jako obrońca to zbytnio się nie sprawdza , jeszcze mi się zaprzyjaźni z nieproszonymi gośćmi :) a miałam takich ostatnio na działce , zamknięcie zerwane z szopki ,ale nic nie zgineło chyba myśleli że bob zostawił jakieś narzędzia .
Jutro ruszam dalej , dziś dowieźli pustaki , jeszcze załatwiałam wodę na rano żeby mi sąsiad przywiózł , majster mówił że 3-4 dni i przyjdzie cieśla, także czeka mnie wieniec nie długo , już ćwiczę wbijanie gwoździ :-)
Czy jakieś wskazówki na tym etapie ? będę wdzięczna za wszelkie rady :-)
pozdrawiam . Bożena .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Postprzez Andru77 » Wto 08 Maj 2012 11:14

Witam:)
no nie wiem co radzić.Zamiast foli na dach lepiej dać membranę dobrej jakości, jeśli kominy będą murowane z klinkieru na fugę cofniętą wewnątrz cegły trzeba by majster dobrze to zrobił bo lubi woda wpływać do środka komina. Nie rezygnuj z okien dachowych i przypilnuj by ścianki kolankowe nie były za niskie(mi brakuje wysokości wieńca) i jest to bardzo odczuwalne i kłopotliwe szczególnie w łazience. Jeśli strop nad wykuszem wyleją na tym samym poziomie to trzeba przy mierzeniu okien wziąć to pod uwagę bo na wykusz dojdzie styropian co najmniej 6 cm +wylewka i terakota to kolejne z 6 cm więc robi się 12cm. Alarm to podstawa jak nikogo nie ma w domu kilka dni to kto będzie pilnować? Pewnie teren nie ogrodzony itd. Możesz na początku zamontować ze 2-3 światła z fotokomórką tak by jak ktoś wejdzie na twój teren się zapalały,nie wszystkich ale pewnych, pospolitych złodziejaszków to odstraszy. Niech elektryk zrobi jeden obwód tylko pod takie lampy, uruchamiane jednym bezpiecznikiem na tablicy rozdzielczej i jakby co to sobie zlikwidujesz bez problemu. lub zamienisz na jakieś ładniejsze lampy, z mniejszym strumieniem świetlnym(mniejszej mocy do lekkiego oświetlenia terenu wokół domu w razie potrzeby).
Awatar użytkownika
Andru77

Postprzez ogrodniczka » Sob 12 Maj 2012 21:46

Czyżbym sama budowała Chaberka ? :-)
Dzięki za rady Andru77 , ściankę kolankową mam na 3 supereksy i wieniec, każdy mówi że wystarczy , jak wyżej dach zmieniłby fason , a wogóle nie podobają mi się takie wysokie domy. Majstrowie w poniedziałek kończą piętro , teraz czekam na cieślę , obiecał że za tydzien będzie , bob mówi ze niech domek trochę " pooddycha " z oknami mam z miesiąc poczekać . Mam nadzieje że ze wszystkim zdążę , boją się że nie dam rady wprowadzić się w tym roku , a bardzo bym chciała . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ogrodniczka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości