Projekt CELESTA-2

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt CELESTA-2

Postprzez Architekt » Śro 14 Lut 2007 11:25

Projekt domu jednorodzinnego CELESTA-2. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Celesta-2
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

CELESTA-2

Postprzez margusia » Pią 25 Sty 2008 19:33

Interesuje mnie projekt Celesta-2, jednak przed zakupem projektu chciałabym zapoznać sie z cena budowy domu systemem gospodarczym oraz całkowity koszt budowy której nie ma w katalogu który posiadam. Byłam wdzięczna o jakiekolwiek dodatkowe informacje dotyczące tego projektu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
margusia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

CELESTA-2

Postprzez margusia » Pią 25 Sty 2008 21:22

Byłabym również wdzięczna za przesłanie zdjęć z realizacji i porad od osób którzy są posiadaczami takiego domu. (moj adres mailowy to: kaminska.malgorzata@tlen.pl )
Awatar użytkownika
margusia

Re: CELESTA-2

Postprzez Architekt » Sob 26 Sty 2008 9:58

margusia napisał(a):Interesuje mnie projekt Celesta-2, jednak przed zakupem projektu chciałabym zapoznać sie z cena budowy domu systemem gospodarczym oraz całkowity koszt budowy której nie ma w katalogu który posiadam. Byłam wdzięczna o jakiekolwiek dodatkowe informacje dotyczące tego projektu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie dane jakimi dysponujemy znajdują sie na stronie z prezentacją projektu:
Koszty budowy netto na IV kwartał 2006 r.
systemem zleconym - stan surowy zamknięty 187 373 zł
systemem gospodarczym - stan surowy zamknięty 131 161 zł
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

CELESTA-2

Postprzez margusia » Wto 29 Sty 2008 19:11

Które ściany w projekcie Celesta 2 są nośne?
Awatar użytkownika
margusia

ściany nośne w Celeście 2

Postprzez Architekt » Śro 30 Sty 2008 9:31

Ściana nośn biegnie przez środek rzutu, odziela kuchnię, hol, schody od pokoju dziennego i pokoju; druga ściana nośna znajduje się między klatką schodową a sienią i holem.
margusia, cierpliwości - Celesta 2 jest w naszej ofercie niespełna rok, na pewno nikt jeszcze nie mieszka w domu wg tego projektu.
Pozdrawiam
Justyna Zemanek
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Anka1 » Sob 01 Mar 2008 21:25

WITAM
MY PO PONAD ROCZNYM PRZEGLĄDANIU KATALOGÓW I STRON WWW. ZDECYDOWALIŚMY SIĘ NA CELESTĘ-2. JESIENIĄ ZALALIŚMY FUNDAMENTY, A W MAJU RUSZAMY Z RESZTĄ.
MOŻE KTOŚ JUŻ WYBUDOWAŁ LUB JEST W TRAKCIE BUDOWY DOMU WEDŁUG TEGO PROJEKTU? CHĘTNIE WYMIENIMY SIĘ DOŚWIADCZENIAMI A OBEJRZENIE DOMU (CHOĆBY NA ZDJĘCIACH) BYŁOBY SZCZYTEM MARZEŃ.

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Anka1

Miejscowość: Warszawa

Postprzez rafal_k » Nie 11 Maj 2008 15:31

Witam,
skoro Celesta 2 jest w ofercie niespełna rok to chyba muszę być jednym z pionierów :) dom buduję od września '07, a obecnie jestem na etapie wykonawstwa instalacji wodno-kanalizacyjnej. W stosunku do oryginalnego projektu:
- zrezygnowałem z ryzalitu
- balkon znad ryzalitu przeniosłem nad wyjście na taras (jak w celesta-1)
- poszerzyłem garaż na 2 samochody
wg mnie projekt jest fantastyczny i mam ogromną satysfakcję patrząc jak pięknie się prezentuje. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to mogę z czystym sumieniem polecić. Ładniejszego i bardziej funkcjonalnego projektu pasującego do wymiarów mojej działki nie znalazłem. Załączam kilka fotek
pozdrawiam
rafał

Image

Image

Image

Image

Image
Awatar użytkownika
rafal_k

Miejscowość: Gdynia

celesta 2

Postprzez robertus » Czw 05 Cze 2008 13:00

Witam, gratuluję stanu robót, ja ze swoją Celestą 2 ruszam pod koniec wakacji, ciekawi mnie jedno: czy okno w jaskółce frontowej jest mniejsze niż w prokejcie czy niżej wstawione ?
Awatar użytkownika
robertus

zdjecia wnetrz

Postprzez robertus » Sob 07 Cze 2008 6:45

Można prosić o jakieś zdjęcia pomieszczen ?? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
robertus

Postprzez rafal_k » Pon 04 Sie 2008 18:18

raport z pola walki po dociepleniu ścian zewnętrznych i wykonaniu podbitki
@robertus - tak, okno z jaskółki jest mniejsze w stosunku do projektowego

tył
Image

front
Image

garaż
Image

korytarz, parter
Image

salon
Image

salon #2
Image

kuchnia
Image

korytarz, piętro
Image

pokój, piętro
Image

pokój #2, piętro
Image
Awatar użytkownika
rafal_k

Postprzez Lucja » Pon 04 Sie 2008 21:55

Domek wygląda bardzo obiecująco. My kupiliśmy w tym roku projekt
Celesta Rex G2. Zamierzamy zacząć budowę za rok. Mam tylko jedno ale: na projekcie kuchnia wydawała się większa :(
Z niecierpliwością czekam na następne fotki. Bo domek wygląda o niebo lepiej niż na rysunku z projektu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lucja

Miejscowość: Warszawa

zapytanie do rafał_k

Postprzez Chrostowska » Sob 30 Sie 2008 17:02

Witam serdecznie, panie Rafale, mam pytanie: ile kosztowały zmiany w projekcie? Czy poprawki w projekcie, które pan wprowadził miały duży wpływ na finanse całej inwestycji? My z mężem mamy w planach budowę tego domku.
Awatar użytkownika
Chrostowska

Postprzez rafal_k » Sob 20 Wrz 2008 9:56

ciężko powiedzieć, ile konkretnie wyniosły mnie zmiany architektoniczne, ponieważ zapłaciłem za nie razem z opracowaniem projektu. łącznie wyszło 4500zł, ile w tym za same zmiany nie pamiętam. wiem natomiast, że architekt u którego byłem ceni się. na pewno można to załatwić taniej.
Awatar użytkownika
rafal_k

Re: Projekt CELESTA-2

Postprzez kanutka » Wto 14 Paź 2008 20:10

Witam!
Bardzo podoba mi się ten dom i mam krótkie pytania w sprawie zmian w projekcie.
Czy byłaby możliwosc dodania piwnicy do projektu i jaka byłaby cena tego projektu?
Czy można zwiększyc wielkośc ryzalitu, chodzi mi o jego głębokosc?
Pozdrawiam i dziekuję.
Awatar użytkownika
kanutka

Miejscowość: Lublin

Postprzez Architekt » Śro 15 Paź 2008 6:38

Wymienione przez kanutkę zmiany są możliwe. Potrzebna jest zgoda autora projektu (wydawana bezplatnie przez Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta) oraz uprawniony projektant , który zmiany wprowadzi.
Przypominamy jednak, po raz kolejny na naszym forum, że podpiwniczenie ma sens jedynie przy niskim poziomie wód gruntowych (badania geotechniczne gruntu na działce!) i że roboty ziemne należą do najkosztowniejszych na placu budowy.
Ponieważ każda zmiana i adaptacja jest niepowtarzalna, informacji o ich wycenie wg stawek naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji nie udzielamy na Forum, a jedynie poprzez kontakt osobisty, telefoniczny lub mejlowy.
Dane teleadresowe w zakładce Kontakt na stronie głównej.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez rafal_k » Śro 15 Paź 2008 14:42

ARCHITEKT napisał(a):Wymienione przez kanutkę zmiany są możliwe. Potrzebna jest zgoda autora projektu (wydawana bezplatnie przez Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta) oraz uprawniony projektant , który zmiany wprowadzi.
Przypominamy jednak, po raz kolejny na naszym forum, że podpiwniczenie ma sens jedynie przy niskim poziomie wód gruntowych (badania geotechniczne gruntu na działce!) i że roboty ziemne należą do najkosztowniejszych na placu budowy.
Ponieważ każda zmiana i adaptacja jest niepowtarzalna, informacji o ich wycenie wg stawek naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji nie udzielamy na Forum, a jedynie poprzez kontakt osobisty, telefoniczny lub mejlowy.
Dane teleadresowe w zakładce Kontakt na stronie głównej.

Jestem tego samego zdania! Piwnica to jakiś relikt przeszłości, drogi i bardzo podatny na błędy budowlane. Domek ma STRYCH, który z powodzeniem pełni funkcję składziku wszystkiego, co aktualnie niepotrzebne.
Mój przyjaciel zdecydował się na piwnicę, teraz ma ochotę ugryźć się w tyłek. Dlaczego? W piwnicy stoi woda. Ze swojej strony dopilnował wszystkiego, był uczulony na punkcie izolacji. Nic z tego, ma wodę i już. I co ma teraz zrobić i jakim kosztem?
kanutka, przynajmniej to przemyśl raz jeszcze...
Awatar użytkownika
rafal_k

rafal_k

Postprzez kanutka » Śro 15 Paź 2008 17:08

Witam!
Cały czas zastanawiamy się nad tą piwnicą. Dom by stał na wzgórzu i to nie jest teren podmokły, więc może nie zalewałoby tej piwnicy. A piwnica wiem, że to wielkie koszty, mąż ma koparkę i tutaj przynajmniej mniejsze koszty.
Mam jeszcze do Ciebie pytanko. Czym ogrzewasz ten dom? Jeżeli masz piec węglowy, to w takim razie gdzie trzymasz węgiel? Kotłownia jest taka mała. Mąż myślał o przeniesieniu kotłowni do piwnicy.
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
kanutka

do Architekta

Postprzez kanutka » Śro 15 Paź 2008 17:45

Jakiej szerokości jest ryzalit?
Na rzutach tego domu widoczne jest pomieszczenie gospodarcze,które ma 5,7m2. Jakie jest do niego jest dojście? Schodami czy z korytarza?
Z garażu przechodzi się do jakiegoś pomieszczenia i tam są schody, czy te schody prowadzą do tego 5,7m2 pomieszczenia?Czy może to jest schowek pod schodami? Na rzutach nie jest to zbyt dobrze widoczne i dokładnie nie wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
kanutka

Postprzez Architekt » Czw 16 Paź 2008 18:50

kanutka zauważyła błąd na stropnie Celesty-2. 2,9m2 to powierzchnia, która dotyczy klatki schodowej , a umieszczona została w pomieszczeniu gospodarczym 5,7m2 pod schodami. Jest ono niezamykane i schodzi sie do niego po czterech stopniach
Postaramy się to jak najszybciej poprawić. Dziękujemy i przepraszamy za wprowadzenie w błąd.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez kanutka » Czw 16 Paź 2008 20:07

A jakiej szerokości jest ryzalit w salonie?
Awatar użytkownika
kanutka

Postprzez Architekt » Pią 17 Paź 2008 6:41

Ryzalit w salonie ma 3m szerokości.
Do pomiarów na rzutach można używać ruchomej podziałki.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez chudzi » Nie 18 Sty 2009 14:41

Witam, tez wybralismy projekt Celesta 2 uwazamy ze jest to jeden z najbardziej praktycznych domkow jednorodzinnych dolaczamy pare zdjec z naszej budow
[img]IMG_0233[/img]
Awatar użytkownika
chudzi

Miejscowość: OPOLSKIE

Postprzez chudzi » Nie 18 Sty 2009 14:44

Awatar użytkownika
chudzi

Postprzez chudzi » Nie 25 Sty 2009 13:02

Image
Awatar użytkownika
chudzi

Postprzez miro » Śro 28 Sty 2009 19:41

Witam serdecznie!
Mam zamiar zamówić ten projekt ale chciałbym spytać biura projektowego o możliwość zwiększenia kotłowni (chodzi mi o Państwa propozycję) gdyż przy ogrzewaniu domu węglem wydaje się ona trochę mała na składowanie chociaż niewielkiej ilości węgla.
Awatar użytkownika
miro

Postprzez Architekt » Czw 29 Sty 2009 8:12

Aby powiększyć kotłownię proponuję wydłużyć cały trakt z garażem. Na stronie 1. tego tematu obejrzeć można zdjęcia rafał_k-a, który wyrównał ścianę garażu z elewacją ogrodową. Osobiście uważam, że lepszy efekt wizualny da wydłużenie części garażowo kotłownianej po 30 cm od ogrodu i frontu tak, aby zachować 30cm uskok między bryłą główną budynku, a garażem. W ten sposób zyskamy ok 2m2, co już daje ponad 6m2 kotłowni i pozwala mysleć o kotłowni na paliwo stałe. Dodatkowo można poszerzyć trakt garażu o 30cm (jesli jest miejsce na działce) i zyskać kolejne 0,5m2 w kotłowni oraz większy komfort korzystania z garażu!
Zmiany te wymagają zgody autora projektu i adaptacji wykonanej przez uprawnionego architekta i projektanta instalacji. Informację o ofercie naszego biura wtym zakresie uzyskać można w Dziale Doradztwa Projektowego i Adaptacji (KONTAKT na stronie głównej).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez dave666 » Pią 30 Sty 2009 0:59

Witam!!!
jestem poważnie zainteresowany tym projektem,jednak w wyniku skromnego budżetu-szukam oszcędności na materiale...wiem...nie powinienm,interesuje mnie czy yen projekt można wykonać budując z gazobetonu?
dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
dave666

Postprzez chudzi » Nie 01 Lut 2009 22:06

Witam tutaj mozna zobaczyc zdjecia http://chudzi.fotosik.pl
Awatar użytkownika
chudzi

Postprzez Architekt » Pon 02 Lut 2009 7:59

dave666 napisał(a):...czy ten projekt można wykonać budując z gazobetonu?

Można wybudować Celestę 2 z gazobetonu. Najpewniej będzie to wtedy ściana dwuwarstwowa (24+12 lub 36+5), gdyż nowe, zaostrzone wymogi ciepłochronności spełni przy ścianie jednowarstwowej tylko gazobeton o grubości 40cm w odmianie 400.
Trzeba się liczyć z kosztami adaptacji projektu do nowej technologii. Muszą jej dokonać uprawnieni projektanci (architekt, konstruktor, projektant instalacji ) po uzyskaniu bezpłatnej zgody w naszym Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez kanutka » Pią 06 Lut 2009 13:53

Chciałabym się pochwalic, że od dzisiaj również jesteśmy właścicielami projektu Celesta-2. :D
W maju ruszamy z budową!!!
Awatar użytkownika
kanutka

Postprzez robertus » Nie 08 Lut 2009 8:09

co do gazobetonu to nie lepiej 24 + 15 cm styropianu ? owiele lepsze rozwiazanie niz 44 porothermu wg. mnie.
ma ktos jeszcze jakies fotki z celesty-2???, ja jestem na etapie fundamentow :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
robertus

Postprzez driver118 » Sob 14 Lut 2009 19:44

Witam ja mam takie pytanie jeśli fundament wykonam z bloczków fundamentowych to będzie on miał szerokość 240mm, a jeśli potem ściany będę chciał robić z pustaków max to one maja szerokość 188mm to wtedy ok, bo fundament jest szerszy, ale jeśli będę chciał je kłaść odwrotnie to maja288mm wiec są szersze od fundamentu, czy wtedy muszę fundament robić szerszy?? i jak myślicie czy wystarczy grubość ściany 188+styropian??
Awatar użytkownika
driver118

Postprzez driver118 » Sob 14 Lut 2009 19:53

i jeszcze jedno ile metrów kwadratowych jest ścian zewnętrznych w celeście?? bo chciałbym wstępnie wiedzieć ile potrzebuje pustaków max.
Awatar użytkownika
driver118

Postprzez Architekt » Pon 16 Lut 2009 13:26

driver118 napisał(a):...jeśli fundament wykonam z bloczków fundamentowych to będzie on miał szerokość 240mm, a jeśli potem ściany będę chciał robić z pustaków max to one maja szerokość 188mm to wtedy ok, bo fundament jest szerszy, ale jeśli będę chciał je kłaść odwrotnie to maja288mm wiec są szersze od fundamentu, czy wtedy muszę fundament robić szerszy?? i jak myślicie czy wystarczy grubość ściany 188+styropian??

To, czy 19cm Maxa wystarczy ze względu na nośność ściany, sprawdzić musi adaptujący projekt konstruktor. Ale nawet jeśli zmiana taka okazałaby się możliwa to wieńce stropowe zaprojektowane w Celeście 2 mają 24cm szerokości, więc adaptacja dotyczyłaby także tego elementu projektu. Poza tym grubość ocieplenia musiałaby wynosić 15-18cm.
Z tych powodów rozwiązanie z szerszą warstwą konstrukcyjną (Max 29 cm) wydaje się pod każdym względem lepsze. Ściana zewnętrzna może być szersza od fundamentu o 5cm (jest to nawet korzystne). Ocieplenie mogłoby mieć wówczas mniejszą grubość: ok.12cm.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Architekt » Wto 17 Lut 2009 12:58

driver118 napisał(a):i jeszcze jedno ile metrów kwadratowych jest ścian zewnętrznych w celeście?? bo chciałbym wstępnie wiedzieć ile potrzebuje pustaków max.

Informacja o powierzchniach ścian znajduje się na stronie z prezentacją projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez mirello » Wto 17 Lut 2009 13:17

Witam! Zastanawiam się nad kupnem projektu Celesta 2, chcielibyśmy z żoną wprowadzić kilka zmian. I stąd moje pytanie do Arechetona - czy możliwe będzie zlikwidowanie balkonu i w miejsce balkonowych drzwi wstawienie normalnych okien?, zlikwidowanie strychu?, zlikwidowanie obu kukułek tych w dachu i w miejsce tej z przodu domu wstawienie veluxa-czyli w łazience na górze, a drugą kukułke z tyłu domu całkiem zlikwidować bez okien. I czy takie zmiany jak pokrycie dachowe czy materiał z którego budowany jest dom podlega też zmianom w projekcie czy takie zmiany można dokonywać według własnego gustu?
Awatar użytkownika
mirello

Postprzez Architekt » Wto 17 Lut 2009 13:48

Zlikwidowanie balkonu, lukarn w dachu, wprowadzenie zamiast nich okien połaciowych jest możliwe. Po likwidacji kukułki w pokoju z pojedynczym oknem balkonowym dodanie okna dachowego wydaje się jednak niezbędne ze względu na konieczność odpowiedniego doświetlenia tego pomieszczenia. Zwracamy też uwagę, że z rezygnacją z lukarn wiaże się zmniejszenie powierzchni użytkowej pomieszczenia czyli mniejszy komfort jego użytkowania (sufit w skosie).
Nie bardzo rozumiem, na czym miałoby polegać zlikwidowanie strychu?
Istnienie nieużytkowej przestrzeni pod dachem ( a nad poddaszem użytkowym ) jest związane z kształtem dachu, czy pytanie dotyczy jego spłaszczenia?
Z wymienionych przez mirello zmian jedynie pokrycie dachu nie wymaga zgody autora projektu, ale tak, jak pozostałe wymaga adapacji przez uprawnionego projektanta (zwłaszcza jeśli chodzi o użycie pokrycia o większym ciężarze).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez mirello » Wto 17 Lut 2009 14:33

Jeżeli chodzi o strych to chyba się pomyliłem, wydawało mi się ze oprócz poddasza użytkowego, wchodzi sie jeszcze wyżej i jest jeszcze jedno pomieszczenie. Kształtu dachu oczywiście nie chcemy zmieniać. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie są koszty związane ze zmianami w projekcie, czy jest jakas stała kwota od zmiany, czy kwota ta zależy od rodzaju zmiany. Zapomniałem dodac ze oprócz tych zmian co podałem chcielibyśmy również zlikwidować okna w garażu i drzwi do kotłowni, z tyłu domu poniewaz jest wejsćie przez garaż. I jeszcze jedno ostatnie pytanie, czy możliwe jest zwykłe ogrzewanie na węgiel i postawienie pieca własnie w kotłowni czy państwo proponujecie inne ogrzewanie? Dziękuję za cierpliwość. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirello

Postprzez Architekt » Wto 17 Lut 2009 16:10

Na rzucie poddasza widać dwa biegi schodów: z parteru i następny z podestu na poddasze. Do nieużytkowej, nieogrzewanej przestrzeni strychu prowadzi wyłaz z rozkładanymi schodami z przedpokoju poddasza. Strych ten może być używany do przechowywania niezbyt ciężkich przedmiotów po wykonaniu najprostszej podłogi z desek ułożonych na jętkach-belkach stropowych. Dalej znajduje sie wyłaz na dach.
Na pytanie o koszty adaptacji odpowiadamy w zakładce Częste pytania u góry strony.
Kotłownia musi mieć drzwi bądź okno w ścianie zewnętrznej budynku. Kotłownia Celesty 2 jest trochę mała na paliwo stałe - trzebaby wprowadzić zmiany w celu jej powiększenia (dyskusja o tym toczy się w poprzednich postach). Można wybrać kocioł na pelety, ekogroszek... W każdym razie pozostawienie w którejś ze ścian kotłowni drzwi na zewnątrz umożliwiłoby przenoszenie paliwa składowanego w większej ilości pod chmurką lub w osobnym budynku gospodarczym.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Projekt CELESTA-2

Postprzez driver118 » Pon 23 Mar 2009 20:02

Mam pytanie dotyczące scian zewnętrznych a mianowicie chciałbym zastosować sciany o grubości 25cm+ ocieplenie, chciałbym sie zapytac czy bedzie to możliwe i czy dużo zmian bedzie wymagał wieniec stropu??
Awatar użytkownika
driver118

Postprzez Architekt » Śro 25 Mar 2009 12:57

Zmiana materiału ściennego jest możliwa po uzyskaniu zgody autora i pod warunkiem dokonania adaptacji przez uprawnionego projektanta. Wieniec zewnętrzny ma w Celeście 2 szerokość 30cm - będzie wymagał przeprojektowania.
Jeśli pomysł zmiany materiału ściennego wynika z obaw o niewystarczającą ciepłochronność oryginalnych ścian, to informujemy, że nowa odmiana Porotherm 44si gwarantuje współczynnik przenikania ciepła U=0,26W/m2K.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez chudzi » Wto 07 Kwi 2009 20:11

Witam w naszym domku wprowadzilismy pare malych zmian zlikwidowalismy balkon z jednej strony, wyrownalismy wszystkie okna z przodu do jednej wysokosci. Jezeli ktos ma jakies zdjecia prosze o wstawienie. A to nasz domek http://chudzi.fotosik.pl pozdrawiamy
Awatar użytkownika
chudzi

Postprzez rafal_k » Wto 21 Kwi 2009 9:04

ARCHITEKT napisał(a):Zmiana materiału ściennego jest możliwa po uzyskaniu zgody autora i pod warunkiem dokonania adaptacji przez uprawnionego projektanta. Wieniec zewnętrzny ma w Celeście 2 szerokość 30cm - będzie wymagał przeprojektowania.
Jeśli pomysł zmiany materiału ściennego wynika z obaw o niewystarczającą ciepłochronność oryginalnych ścian, to informujemy, że nowa odmiana Porotherm 44si gwarantuje współczynnik przenikania ciepła U=0,26W/m2K.

Wg architekta, który adaptował mój projekt, ściana jednowarstwowa nie zawsze jest dobrym pomysłem. W moim przypadku odrzadził mi takie rozwiązanie głównie ze względu na nadmorski charakter klimatu. Inną 'pułapką' są błędy w sztuce budowlanej, na które ściana jednowarstwowa jest wystawiona. Innymi słowy - kiepski murarz narobi nam mostków cieplnych, przez które pieniądze z ogrzewania frrrr.... Ten sam kiepski murarz nie będzie juz taki groźny w wypadku ściany dwuwarstwowej bo jego błędy 'zneutralizuje' warstwa ocieplenia. A trzecią kwestią jest popularna ostatnio teoria 'oddychających' ścian. Wszytko ok, tylko duża część ludzi chcących zbudować taki właśnie 'oddychający' dom, buduje 'oddychające' ściany jednowarstwowe po to tylko, aby póżniej nałożyć na nie 'nieoddychające' tynki, farby, tapety... Bezsens to właściwe słowo.

Moją Celestę zbudowałem z ceramiki 30 + styropianu 10. Dom jest ciepły :)

Nie chciałem się mądrzyć. Przekazałem tylko co zasłyszałem.
Do rozważenia.
Awatar użytkownika
rafal_k

Postprzez Izia2 » Pon 29 Cze 2009 23:10

Witam!! :)
My również mieliśmy zamiar budować dom Celesta-2,ale zmieniliśmy projekt na Celesta Rex - ze względu na zabudowany taras (dodatkowe pomieszczenie). Będzie tam nasza mała siłownia :D Do albumu dodałam kilka zdjęć,ale niestety nie wystarczyło mi miejsca,więc wkrótce wkleję resztę w temacie pt. Projekt Celesta Rex.Zainteresowanych zapraszam :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Izia2

Obrazki: 57

Postprzez chudzi » Śro 29 Lip 2009 21:47

Do Robertus

(mam problem z wysłaniem wiadomosci)

to jest skrot do zdjecia łazienka z góry

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/112 ... 44b2f.html

www.chudzi.fotosik.pl
Awatar użytkownika
chudzi

Postprzez robertus » Nie 11 Paź 2009 8:00

witam.
Moze i ja pochwale sie swoja celesta 2 - z gory przepraszam za 'porzadek' na dzialce :) - zdjecie w trakcie prac :)

[img=http://img12.imageshack.us/img12/5352/35000321.th.jpg]
Awatar użytkownika
robertus

Postprzez chudzi » Śro 04 Lis 2009 7:44

Witam!!!
Co tu takie pustki nikt tu nie zaglada??? :wink:
Widze robertus86 ze tez juz zaczoles budowe.
A u nas trwa zakladanie kominka jutro powinien byc gotowy (cepełko) :D
pozdrawiam

www.chudzi.fotosik.pl
Awatar użytkownika
chudzi

Postprzez robertus » Pią 12 Lut 2010 10:56

Witam chudzi, powiedz mi ogrzewacje piecem kondensacyjnym grzejniki macie Purmo ?. dobieraliscie je programem SDG ? jak wygladaja koszty ogrzewania gazem :)? vaillant 12 kw ? :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
robertus

Postprzez big00 » Pon 22 Lut 2010 13:39

Witam. Mam zamiar kupić projekt Celesta-2 i chciałbym zobaczyć taki dom juz gotowy .Może ktoś z krakowa lub okolic już wybudował taki i byłby na tyle otwarty i chciła mi go pokazać .
Chcę zapytać o zalety i wady które się pojawiają w trakcie budowy.
Z góry dziekuje.
Awatar użytkownika
big00

Następna