Projekt CELESTA-2

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt CELESTA-2

Postprzez big00 » Pon 22 Lut 2010 13:39

Witam. Mam zamiar kupić projekt Celesta-2 i chciałbym zobaczyć taki dom juz gotowy .Może ktoś z krakowa lub okolic już wybudował taki i byłby na tyle otwarty i chciła mi go pokazać .
Chcę zapytać o zalety i wady które się pojawiają w trakcie budowy.
Z góry dziekuje.
Awatar użytkownika
big00

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez chudzi » Nie 28 Lut 2010 14:59

Czesc robertus piec o ile sie nie myle ma 15 kw, grzejniki Purmo byly dobierane do wielkosci pokoju ale sa troszke wieksze niz mialy byc. Ciezko mi odpowiedziec na pytanie, bo piec mamy ustawiony na 12 C jak na razie nie mieszkamy wiec nie potrafie ocenic kosztow ogrzewania budynku ale chyba nie bedzie tak zle :wink:
A jak tam u Ciebie wygladaja prace?
pozdrawiamy :D

http://www.chudzi.fotosik.pl
Awatar użytkownika
chudzi

Miejscowość: OPOLSKIE

Postprzez miro » Śro 08 Wrz 2010 21:50

Witam serdecznie
Mam pytanie do Archetonu w waszym projekcie na obydwu lukarnach są zastrzały (łączące płatew ze słupkiem). Czy je trzeba mieć czy można je zwyczajnie pominąć :?: (na widokach elewacji ich nie zauważyłem).
Za szybką odpowiedz dziękuję,
Awatar użytkownika
miro

Postprzez Architekt » Czw 09 Wrz 2010 10:15

Zastrzały lukarn częściowo ukryte są w ich ściankach bocznych, ale rzeczywiście w elewacji powinny pokazać się ich końcówki pod belką niosącą krokwie. Dziękujemy za zwrócenie uwagi, rysunki elewacji zostaną poprawione. Niezgodność nastapiła w wyniku zmian konstrukcji więźby związanych z aktualizacją projektu do obowiazujących norm.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez miro » Czw 09 Wrz 2010 20:45

Witam raz jeszcze
A trzeba mieć te zastrzały czy można je zwyczajnie pominąć :?: Pytam gdyż chciałbym ich nie robić. Płatew mam 12,5x12,5 zaś słupek lukarny 16x16.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz za szybka odpowiedz dziękuję
Awatar użytkownika
miro

Postprzez big00 » Czw 09 Wrz 2010 21:13

kupiłem projekt i musiałem zatwierdzać go u branżystów ..oj nowe koszty ale zobaczymy co wyjdzie... jesli możecie to djacie mi rady na co warto uważać....pozdrawiam
Awatar użytkownika
big00

Postprzez Architekt » Pią 10 Wrz 2010 6:34

miro napisał(a):Witam raz jeszcze
A trzeba mieć te zastrzały czy można je zwyczajnie pominąć :?: Pytam gdyż chciałbym ich nie robić. Płatew mam 12,5x12,5 zaś słupek lukarny 16x16.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz za szybka odpowiedz dziękuję

Wszystkie elementy więźby dachowej z projektu należy wykonać. Zmiany może zatwierdzić jedynie uprawniony projektant, proponując inne, bezpieczne rozwiązanie konstrukcyjne. Tu, na forum, nie wykonujemy adaptacji projektów :wink: .
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez EmiDaw » Śro 06 Paź 2010 20:38

Witam!!!
Pączątkiem lipca,tego roku zaczeliśmy budowę Celesty 2.Na dzień dzisiejszy dom jest już przykryty.Projekt tego domu według Nas jest godny polecenia(SUPER ) W projekcie wprowadziliśmy niewielkie zmiany,takie jak:poszerzony garaż o 1m,drugi kanał dymny pod piec węglowy(idący wewnątrz,co nie psuje widoku elewacji zewnętrznej),poszerzony daszek nad wejściem głównym i kilka innych,małych szczegółów. A wynik mojej pracy możecie ocenić sami,oglądając załączone zdjęcia.Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
EmiDaw

Obrazki: 1

Postprzez Architekt » Czw 07 Paź 2010 15:54

Ukontentowanie EmiDaw Celestą jest niczym miód na nasze serca... :D. Ale gdzie możemy obejrzeć zdjęcia?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez EmiDaw » Czw 07 Paź 2010 18:49

Witamy!!! Dołączamy zdjęcia do wczorajszego tematu.O to one :D http://ed7982.fotosik.pl/zdjecia/1.html
Pozdrawiamy!
Awatar użytkownika
EmiDaw

Obrazki: 1

Postprzez robertus » Wto 19 Paź 2010 8:56

podniesiona scianka kolankowa ? bo cos wysoki ?
Awatar użytkownika
robertus

Postprzez per1 » Pią 14 Sty 2011 23:19

witam wybudowalismy celesete 2 z suporeksu 24cm i nasz majster wyliczyl ze na parterze na podlodze ma byc 5cm styropianu i 5cm szlichty , ale jak przegladam forum to prawie wszyscy pisza ze jest to mało ,a my jeszcze chcemy wodne ogrzewanie kominkowe fundamenty mamy ocieplone . mam jeszcze inne pytanko ile jest metrow kw. do tynkowania scian wewnatrz , i na zewnatrz do ocieplenia bo budujemy sie na odleglosc i szacujemy teraz ile bedziemy potrzebowac pieniedzy , kolejne pytanko to czy nie lepiej zaczac od wykonczenia scian z zewnatrz a pozniej od srodka dlatego ze budujemy z wlasnych srodkow i budowa sie trosche rozsciagnie w czasie i ostatnie pytanie czy jest sens zainstalowania pompy ciepla bo gdzies czytalem ze czasami nie ma sensu jesli dom nie ma min 150 m kw . dziekuje za odp i pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
per1

Obrazki: 3

Postprzez Architekt » Sob 15 Sty 2011 10:16

W projektach z ogrzewaniem podłogowym przewidujemy ok 12cm gr.warstw podłogi na płycie stropu nad parterem. 10 cm na wylewkę i ocieplenie powinno więc teoretycznie wystarczyć, ale akurat na parterze warstwy te mogą mieć 15-18cm, w tym 6- 8cm to ocieplenie, 5-6 to wylewka. Grubości ocieplenia podłogi na gruncie projektuje się coraz większe ze względu na rosnące koszty ogrzewania domu, z tym, że nie polecamy przekraczania gr. 8cm termoizolacji z uwagi na możliwość jej ugięcia i pękania wylewki.
Informacje o powierzchniach ścian można znaleźć na stronie z prezentacją projektu w zakładce Specyfikacja techniczna.
Kolejność wykańczania ścian nie ma istotnego znaczenia, poza faktem, że lepiej, aby tynkowanie i odbywało się w ciepłej porze roku, umożliwiającej schnięcie i wietrzenie pomieszczeń. Ocieplanie i tynkowanie ścian zewnętrznych już po zasiedleniu budynku może się wiązać ze znacznymi stratami ciepła do czasu zakończenia robót. Tu swoją przewagę pokazują ściany jednowarstwowe.
Nie dysponujemy symulacjami opłacalności inwestycji w pompę ciepła, ale przekonywujące jest powiązanie szybkości zwrotu kosztów i wielkości domu. Pamiętajmy jednak, że pompa ciepła daje także zysk w postaci uniezależnienia się od zewętrznych nośników ciepła i ich cen, a także swego rodzaju samowystarczalnośc w zakresie ogrzewania domu. Radzimy skontaktować się z firmą oferującą montaż pompy i poprosić o przedstawienie konkretnych kosztów.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez per1 » Sob 15 Sty 2011 12:33

witam dziekuje za odp i jak dobrze zrozumialem to moge dac na chudziaka na parterze od 6cm do 8cm steropianu i 5cm wylewki i powinno byc dobrze . chodzi o to zeby zachowac wszystkie rowne stopnie schodow ,pozdrawiam
Awatar użytkownika
per1

Obrazki: 3

Postprzez Michal_Kamilka » Sob 11 Lut 2012 14:18

Witam
Mam pytanie do Archetonu. Posiadam Państwa projekt Celesta 2, na wiosnę zaczynam ocieplać budynek.
I tutaj mam do Państwa pytanie:
Ile potrzebuje m2 lub m3 styropianu na ocieplenie całego budynku z zewnątrz (włącznie z garażem).
Grubość styropianu 12cm.
Dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
Michal_Kamilka

Postprzez Architekt » Pon 13 Lut 2012 9:06

Celesta-2 została zaprojektowana w technologii ściany jednowarstwowej. Obecne wymogi dotyczące izolacyjności termicznej spełniają m.in. bloczki z betonu komórkowego YTONG Energo gr 36,5 i 40cm. Jeśli Michal_Kamilka zamierzają zmienić ściany na dwuwarstwowe, to musi nad czuwać uprawniony projektant.
Informację o powierzchni ścian zewnętrznych można uzyskać z przedmiaru materiałów dołączonego do projektu. Pomocą służy również Dział Doradztwa inwestycyjnego (KONTAKT na stronie głównej Archetonu). Niektóre projekty mają te informację podaną z zakładce Specyfikacja Techniczna na stronie z prezentacją Projektu.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Poprzednia