Projekt BORÓWKA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt BORÓWKA

Postprzez Archeton » Czw 16 Lut 2006 16:40

Projekt domu jednorodzinnego BORÓWKA. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Borówka
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Borówka

Postprzez tomek » Czw 23 Lut 2006 13:34

Mam zamiar budować właśnie taki model domu i chętnie nawiązałbym kontakt z osobami, które już zbudowały taki dom lub są w takcie budowy w celu uzyskania informacji, co warto zmienić w gotowym projekcie.
Interesuje mnie szczególnie jakiej wysokości ściankę kolankową warto wybudować i przy szerokości salonu ok. 3,5 m kominek nie zajmuje zbyt dużo miejsca.
Jeżeli byłaby taka możliwość to chętnie zobaczyłbym taki domek już wybudowany (najlepiej w centrum kraju).
Tomek 601 768 287
Awatar użytkownika
tomek

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Pytanie o łazienkę

Postprzez Joanna i Jacek » Pon 29 Maj 2006 6:46

Moze ktos buduje juz ten domek, martwimy sie że łazienka u góry jest malutka:)),na dole jeszcze mniejsza. Jak to w praktyce wyszło:))??
Awatar użytkownika
Joanna i Jacek

łazienki w projekcie Borówka

Postprzez Architekt » Czw 31 Maj 2007 7:20

Borówkę zaprojektowaliśmy bardzo oszczędnie, tak, aby każdy z sześciu domowników miał własny, choćby nieduży pokój. Jeśli projekt ten podoba się Państwu, a rodzina liczy mniej niż sześciu członków, można w ramach adaptacji projektu zamienić jeden z pokoi na poddaszu sasiadujacy z łazienką na drugą łazienkę, która dodatkowo pełniłaby np. funkcję pralni. Na parterze niewiele da się zrobić, chyba, że planują Państwo ogrzewanie gazem. Kotłownia z piecem gazowym jest czystym pomieszczeniem, które można połączyć z istniejąca łazienką w jedno wygodniejsze i bardziej ustawne pomieszczenie.
Ostatnio edytowany przez Architekt, Śro 03 Paź 2007 6:49, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez Optymistyk » Śro 03 Paź 2007 6:30

Witam.
Planuję budowę Borówki.
Proszę o informację dotyczącą warunków i mozliwości następujących zmian:
1. czy można zrobić wejście z garażu pod schodami do kotłowni
2. czy ścianki wenętrzne pokojów na poddaszu mogą zostać postawione według własnego uznania.
3. czy i gdzie można poznać obecnie orientacyjne koszty postawienia stanu surowego przy wyborze: ściany ceramika, dach blachodachówka
planuję budowę ...
Awatar użytkownika
Optymistyk

zmiany w projekcie Borówka

Postprzez Architekt » Śro 03 Paź 2007 7:15

1. Tak. Ilośc i układ stopni klatki schodowej zapewniają wystarczającą wysokość dla przejścia do garażu. Dobrze jest kiedy takie przejście ma własną wentylację, aby spaliny nie przenikały do mieszkania. Z tym może być więcej ambarasu, bo zaprojektowany komin juz jest dość duży i aby dołożyć jeszcze jeden kanał należałoby go przeprojektować - np. poszerzyć o jeszcze jeden rząd kanałów i ew. skrócić (pociągnie to za sobą zmiany w łazience na parterze i w więźbie dachowej).
2. Tak. Przy czym w przeciwieństwie do zmian z p.1. nie wymaga to zgody Archetonu (wydaje ją bezpłatnie Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta).
3. Niestety dysponujemy jedynie kosztorysem z cenami II kwartału 2005.
Szacujemy, że ceny wzrosły od tego czasu o ok. 20%. Możemy zaproponować przesłanie zestawienia materiałów, tak aby Optymistyk we własnym zakresie mógł się zorientować w kosztach na lokalnym rynku. W tym celu proszę o kontakt z Działem Doradztwa Inwestycyjnego.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Re: zmiany w projekcie Borówka

Postprzez Optymistyk » Czw 18 Paź 2007 10:38

ARCHITEKT napisał(a):1. Tak. Ilośc i układ stopni klatki schodowej zapewniają wystarczającą wysokość dla przejścia do garażu. Dobrze jest kiedy takie przejście ma własną wentylację, aby spaliny nie przenikały do mieszkania. Z tym może być więcej ambarasu, bo zaprojektowany komin juz jest dość duży i aby dołożyć jeszcze jeden kanał należałoby go przeprojektować - np. poszerzyć o jeszcze jeden rząd kanałów i ew. skrócić (pociągnie to za sobą zmiany w łazience na parterze i w więźbie dachowej).
2. Tak. Przy czym w przeciwieństwie do zmian z p.1. nie wymaga to zgody Archetonu (wydaje ją bezpłatnie Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta).
3. Niestety dysponujemy jedynie kosztorysem z cenami II kwartału 2005.
Szacujemy, że ceny wzrosły od tego czasu o ok. 20%. Możemy zaproponować przesłanie zestawienia materiałów, tak aby Optymistyk we własnym zakresie mógł się zorientować w kosztach na lokalnym rynku. W tym celu proszę o kontakt z p. Pawłem Szczepankiem z Działu Dpradztwa Inwestycyjnego: tel. 012 295 05 71, kom. 0 695 320 087, 0 502 333 936
szczepanek@archeton.pl
Pozdrawiam
Justyna Zemanek

WItam
czy dysponujecie państwo fotografiami wybudowanych domów a także miejscami w południowej Polsce gdzie takie domy już zostały zbudowane ?
planuję budowę ...
Awatar użytkownika
Optymistyk

zdjęcia Borówki

Postprzez Architekt » Czw 18 Paź 2007 12:43

Niestety nie mamy zdjęć z realizacji Borówki. Publikować i udostępniać zdjęcia jak i adresy możemy tylko za zgodą inwestorów (wtedy można je obejrzeć na stronie z prezentacją projektu w zakładce Realizacje)
Między innymi dlatego powstało nasze forum. Pozostaje zwrócić sie do innych Borówkowiczów o pokaznie swoich zdjęć.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

zdjęcia Borówki

Postprzez Architekt » Czw 18 Paź 2007 12:55

Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Optymistyk » Śro 24 Paź 2007 6:21

Witam
Dziękuję za odpwiedzi na moje zapytania. Jesteśmy z żoną w 99% zdecydowanie na projekt Borówki.
Mamy oczywiście kolejne pytania co do zmian, które nie wiemy czy mogą być do końca wprowadzone, chodzi o:
1. Czy jest możliwość przedłużenia kuchni aby zrównać ją z kotłownią i tym samym ograniczyć wnękę przed wejściem do domu?
2. Mocno interesuje nas mozliwość wejścia z garażu do kotłowni, jednak nie do końca wiemy w jaki sposób zostałoby to rozwiązane. Czy jest jaka kolwiek mozliwość przedłużenia garażu od wjazdu i z tyłu? No i czy przy takiej możliwośći dałoby się w cześci tylnej grażu wygospodarowaą małe pomieszczenie np na narzędzia, materiały ogrodowe itp.
3. Przy rozwiązaniu gdy na poddaszu rezygnujemy z jednego pokoju sasiadującego z łazienką na rzecz jej powiekszenia i np. zastosowania pralni, czy w tym momencie przy zmienionym rozkładzie nie będzie problemu w razie potrzeby przesunięcia okna dachowego oraz okna od pomieszczenia w którym np. byłaby pralnia?
4. Prz rozwiązniu poszerzenia salonu poprze likwidację gabinetu oraz likwidacji drzwi wejściowych do salonu jest jakakolwiek mozliwość na przesuniecie kominka wraz z ścianą nośną w stronę kuchni i głąb domu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
Pozdrawiam
planuję budowę ...
Awatar użytkownika
Optymistyk

zmiany w projekcie Borówka

Postprzez Architekt » Czw 25 Paź 2007 9:04

Wszystkie wymienione zmiany są możliwe za zgodą autora projektu (wydawaną bezpłatnie w Biurze Sprzedaży i Obsługi Klienta tel./ fax 012 294 29 70, 012 294 29 71, tel. 012 294 29 66, bok@archeton.pl).
Proszę zauważyć, że wiążą się z nimi pewne konsekwecje:
1. Przedłużenie kuchni oznacza zmniejszenie wnęki wejściowej i zniknięcie słupa - zmiana bryły i wyglądu elewacji.
2. Garaż ma teraz 6,2m, a do frontu zostaje 1,5m. Drzwi wymagają 0,9m -zostaje 0,6m cofnięcia ściany garażu do lica frontu. Połączenie garażu z kotłownią powoduje jednak, że nie ma gdzie umieścić pieca, chyba żeby zmniejszyć łazienkę przez rezygnację z prysznica.
Gdyby z tyłu garażu również pozostawić uskok 0,6m od lica ściany ogrodowej to pomieszczenie na narzędzia miałoby ok 1-1,2m szerokości.
Przy tych zmianach rośnie rozpiętość dachu nad garażem (powiększa się też pokój na poddaszu) i przy stałym nachyleniu rośnie wysokość części garażowej Borówki - być może do zrównania wysokości kalenicy z kalenicą budynku głównego.
3. Krokwie zaprojektowano w rozstawie 85cm i o taki "skok" bez problemu będzie można przesuwać okno połaciowe.
4. Przesuwanie ściany z kominkiem bez powiększenia całego rzutu nie wchodzi w grę - wypchnięta zostałaby wtedy klatka schodowa, łazienka i kotłownia.

Zmiany w projekcie wprowadzić może tylko uprawniony projektant np. z naszego Działu Doradztwa Projektowego i Adaptacji tel./ fax 012 295 05 73, 012 294 29 75, kom. 0 695 320 099, adaptacje@archeton.pl
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Re: Projekt BORÓWKA

Postprzez usiek » Sob 04 Lip 2009 7:51

Witam,

również buduję ten domek. Jestem na etapie zakończonych fundamentów. W najbliższych dniach idziemy dalej, płyta, ściany parteru, no i potem strop.

I tu pojawia się mój dylemat. Projekt przewiduje strop płytowy, żelbetowy. Wiem, jakie są jego zalety i wady. Z różnych jednak względów chciałbym zmienić go na strop gęstożebrowy typu Teriva. Dokładnie sprawdziłem wszystkie za i przeciw. I nie ukrywam, że mam więcej tych za.

Moje pytanie jednak jest takie, czy może ktoś zmieniał tak samo rodzaj stropu na gęstożebrowy w tym projekcie, może jakaś cenna rada z samej pracowni Archeton. Jak przejść proces zmian w projekcie. Może to głupie pytanie, ale czy koniecznie trzeba to robić nanosząc odpowiednie zmiany w dokumentacji projektowej, czy może wystarczy uzgodnić to z kierownikiem budowy i wykonawcą.

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi i sugestie.
Awatar użytkownika
usiek

Postprzez Architekt » Sob 04 Lip 2009 9:33

Projektant lub kierownik budowy powinien jednak przygotować rysunki dodatkowe lub zamienne, aby przeanalizować wszelkie możliwe konsekwencje zmiany stropu na gęstożebrowy, które nie od razu są widoczne i oczywiste. Takie rysunki pozwolą uniknąć niespodzianek z związanych z układem belek-żeber a np. kominów czy ścianek działowych poddasza. Należy dołączyć je do dokumentacji budowy i wprowadzić stosowne wpisy do dziennika budowy.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Bunta » Sob 26 Gru 2009 14:54

Witam.

Mam w planie budowę tego projektu. I mam wiele pytań ale najważniejsze to czy można przesunąć ścianę nośną, chodzi mi od przesunięcie ściany od podwórka na zewnątrz czyli powiększenie salonu oraz pokoju na parterze( tym samym analogicznie i na strychu).

Za odpowiedź serdecznie dziękuje.
Awatar użytkownika
Bunta

Postprzez Architekt » Pon 28 Gru 2009 8:03

Rozumiem, że chodzi o wydłużenie Borówki z 9,5 do np. 9,8 czy 10,1m?
Taka zmiana wymaga zgody autora projektu i adaptacji przez uprawnionego projektanta, ale jest możliwa i stosunkowo prosta. Zmieni się rozpiętość konstrukcyjna stropu nad salonem ale nie dachu – tu przybędzie tylko wiązarów. Pokój dzienny będzie większy i architekt adaptujący powinien go lepiej doświetlić rozważając powiększenie drzwi balkonowych albo dołożenie dodatkowego okna.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Projekt BORÓWKA

Postprzez annam_80 » Sob 18 Gru 2010 0:40

Zapraszam wszystkich do dyskusji na temat projektu budowlanego Borówka.
Awatar użytkownika
annam_80

Postprzez annam_80 » Sob 18 Gru 2010 0:48

Witam.
Jestem zainteresowana informacjami na temat tego projektu budowlanego. Może ktoś podobnie jak ja jest na etapie wykańczania wewnątrz Borówki. Chętnie dokonała bym konsultacji z takimi osobami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
annam_80

Postprzez edys » Pią 04 Lut 2011 23:20

witam zamierzamy właśnie budować ''borówkę'' bardzo dużo oglądałam katalogów z projektami domów ale najbardziej podobają mi się projekty archetonu ,katalog jest przejrzysty i nie wierzę że ktoś nic dla siebie nie znajdzie.Ja wybrałam projekt BORÓWKA ,jeżeli miała bym projektować indywidualnie dom dla swojej rodziny to taki by był , jest nie duży ale praktyczny pomieszczenia są dobrze rozmieszczone.Jedną zmianę wprowadzę wydaje mi się że jest nie wielka chcę tylko oddzielić salon od kuchni a tak poza tym jest ok.jeżeli jest ktoś jeszcze kto buduje może taki domek to proszę o odezwę ,a może ktoś już mieszka i ma jakieś fotki to będę wdzięczna .
Awatar użytkownika
edys

Podziękował : 1 raz

Postprzez szim&aga » Nie 05 Lut 2012 21:21

Witam ! W koncu udalo mi sie znalezc przyszlych lub obecnych mieszkancow Borowki. Jestesmy w trakcie wykanczania naszego domku. Zmiany jakie wprowadzilismy to gabinet na dole zlikwidowalismy powiekszajac salon.Mielismy w planach zamienic łazienke na pokoj nad kotłownia. Ale w koncu pozostajemy przy łazience z oken dachowym, chcemy tam zmiescic tez kabine przysznicowa. Na wiosne startujemy a ogrzewaniem, bedziemy miec piec gazowy z zasobnikiem wodnym oraz piec na drewno. Chetnie zasiegne wszelkich informacji od osób które juz mieszkaja. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szim&aga