Projekt ASTER

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Projekt ASTER

Postprzez Archeton » Czw 16 Lut 2006 16:35

Projekt domu jednorodzinnego ASTER. Zapraszamy do dyskusji.

Zobacz projekt domu Aster
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez BartekS » Pon 22 Paź 2007 21:43

Witam
Niedawno nabyłem działkę, na której poprzedni właściciel rozpoczął budowę domu w oparciu o ww. projekt. W efekcie prac, wylane zostały, kilka ładnych lat temu, fundamenty. Sam projekt nie jest zły, jednak nie bardzo pasuje mi do wyobrażeń mojego przyszłego domu. I tu rodzi się moje pytanie :
1. Czy istnieje możliwość wykorzystania wylanych już fundamentów do budowy innego domu ??
2. Jeśli tak, to które projekty z Państwa katalogu będą do tego odpowiednie ??
3. W przypadku negatywnej odpowiedzi na obydwa powyższe pytania - czy istnieje możliwość dodania do projektu kominka ??
W projekcie brakuje mi głównie kominka - mam zamiar na nim oprzeć w dużej mierze przyszłe ogrzewanie domu i brak czwartej sypialni - ale z tego co widzę po sąsiedniej działce, na której stoi dom wg. projektu ASTER problem ten da się rozwiązać poprzez zabudowanie powierzchni nad garażem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
BartekS

Otrzymał podziękowań: 0 raz

istniejące fundamenty

Postprzez Architekt » Wto 23 Paź 2007 13:06

Projekty podobne do Astra to Aster 2, Skrzat, Wrzos. W każdym wypadku konieczne byłyby jednak jakieś korekty fundamentów. Prosze przyjrzeć się tym projektom. A może w ogóle nie szukać podobnego tylko takiego, jaki najbardziej odpowiada wyobrażeniom i marzeniom o domu. Potem przy pomocy architekta adaptujacego ocenić czy i w jakim stopniu można by wykorzystać istniejące fundamenty. Część można skuć i usunąć (gruz przyda się na podbudowe podłóg) - część dobudować ( wprzypadku gdy istniejące ławy są zbrojone istnieje możliwość połączenia zbrojenia starej i nowej części fundamentów).
Kominek może zaprojektować adaptujący projekt architekt (projekt adaptacji powinien przewidywać sposób doprowadzenia powietrza do paleniska np. rurą w warstwach podłogowych).
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 15:52

BartekS napisał(a):Witam
Niedawno nabyłem działkę, na której poprzedni właściciel rozpoczął budowę domu w oparciu o ww. projekt. (...)
3. W przypadku negatywnej odpowiedzi na obydwa powyższe pytania - czy istnieje możliwość dodania do projektu kominka ??
W projekcie brakuje mi głównie kominka - mam zamiar na nim oprzeć w dużej mierze przyszłe ogrzewanie domu i brak czwartej sypialni - ale z tego co widzę po sąsiedniej działce, na której stoi dom wg. projektu ASTER problem ten da się rozwiązać poprzez zabudowanie powierzchni nad garażem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ooo, to ja bym poprosił o jakieś szpiegowskie zdjęcie ;) jak sobie sąsiad poradził z bryłą, jeśli dodał pomieszczenie nad garażem (też o tym myślałem, ale jakoś przekroczyło to moje wyobrażenia) :) Faktycznie ja również odczuwam brak czwartego pomieszczenia, tyle że do pracy. Oczywiście można podzielić salon (prawa część nadaje się nawet nieźle do tego, no ale z 32 m2 robi się wówczas niewiele, a biorąc pod uwagę stół, ewentualnie kominek i przejście od drzwi pokoju do drzwi tarasowych - to już jest całkiem ciasno, jeśli dodać jakiś wygodny wypoczynek.

Jeśli chodzi o kominek - ja nie widzę problemu - uwolniłem komin spalinowy, który stoi przy salonie właśnie dla kominka (chociaż ze względów metrażu większy sens jest tam postawić kozę niż typowy kominek z płaszczem wodnym). Kotłownia w piwnicy została przeniesiona do spiżarni, a do napowietrzenia kominka/kozy doprowadziłem rurę w posadzce w linii prostej wzdłuż ściany nośnej.
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 15:55

Do tego projektu mam więcej uwag... tylko czy ktoś to czyta i weźmie pod uwagę? ...ten projekt jest mało popularny (może i dobrze! :) )
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Architekt » Pon 03 Mar 2008 17:47

My czytamy. Wszelkie uwagi pomagają nam w projektowaniu.
Popularność projektu nie zawsze idzie w parze z temperaturą dyskusji na jego temat na forum. Wielu inwestorów Astra zapewne zaglądało tu i nie widząc wpisów ... także nic nie pozostawiało po sobie.
Z nadzieją na zmianę tej sytuacji czekamy na dalsze uwagi Staśka.
PS. Aster jest jednym z naszych starszych projektów, kiedy powstawał nikt jeszcze nie słyszał o kominkach z płaszczem wodnym.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 21:16

ARCHITEKT napisał(a):My czytamy. Wszelkie uwagi pomagają nam w projektowaniu.

No, to już coś ;)

ARCHITEKT napisał(a):Popularność projektu nie zawsze idzie w parze z temperaturą dyskusji na jego temat na forum. Wielu inwestorów Astra zapewne zaglądało tu i nie widząc wpisów ... także nic nie pozostawiało po sobie.

Być może ;), argument mocny, ale do podważenia (niby po to są).

ARCHITEKT napisał(a):PS. Aster jest jednym z naszych starszych projektów, kiedy powstawał nikt jeszcze nie słyszał o kominkach z płaszczem wodnym.

Tak, z tym się zgodzę, to widać na pierwszy rzut oka, ale po tylu latach może warto projekt ulepszyć/utworzyć 3 wersję?
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 21:35

ARCHITEKT napisał(a):Z nadzieją na zmianę tej sytuacji czekamy na dalsze uwagi Staśka.

Ależ bardzo proszę i chętnie to zrobię :)

Nie ukrywam, że domek jest wbrew pozorom ciekawą propozycją i jeśli komuś podobają się tego typu bryły, to na pewno warto się nim zainteresować. Chociaż wad nie da się uniknąć.

Zacznę może od środka i od parteru.
Wejście - tworzenie takiej klitki jaką w oryginale jest sień jest kompletnie niepraktyczne. Ani się dobrze obrócić, ani rozebrać, więcej niż jedna osoba w takim miejscu nie ma sensu - pobrudzone ściany, stracona powierzchnia. A nawet jeśli się już kto uprze - obowiązkowo jakiś świetlik w drzwiach do doświetlenia tego czegoś ;). Lewa ścianka wylatuje w kosmos i od razu lepiej - małe okienko pomaga w doświetleniu pomieszczenia, można je wywietrzyć (my w drzwiach i tak zastosowaliśmy dodatkowe przeszklenie). Drzwi do toalety oczywiście zamurowane, dzięki czemu powstaje super miejsce na głęboką (np. 60 cm lub mniej głęboką ale zawsze, np. 50 cm - szafę). Toaleta w tym miejscu - fajna sprawa, ale przy takim metrażu i układzie proponuję z pomieszczenia gospodarczego zrobić łazienkę - nie przesadzajmy, że dodatkowa toaleta będzie wówczas potrzebna. Łazienka, mimo dużego okna jest naprawdę przestronna, ustawna i można w niej postawić sporo potrzebnych sprzętów (kabina, umywalka, miska ustępowao - wisząca z całym stelażem schowanym w ścianie - jak najbardziej + pełnowymiarowa pralka, grzejnik na ręczniki, bo pdłogówka to super wynalazek, szafki wiszące, a nawet tzw. słupek i na deser skrzynia/ława pod oknem, jeśli się uprzeć). Polecam. Wada? Przy drzwiach między holem i sienią może być nieco kłopotliwe ciągłe ich otwieranie, ale zapewniam, że zwróciłbym na to uwagę gdyby było inaczej. Dodatkową zaletą jest to, że wówczas tworzą się podwójne drzwi do łazienki, co oddziela część domową parteru od ewentualnych hałasów dobiegających z toalety ;)
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 21:46

Hol jest OK, my przenieśliśmy w zasadzie tylko rozdzielacz do sieni - znajduje się na ścianie gdzie wcześniej istniały drzwi do toalety. Jak już pisałem szafa w tym miejscu to praktyczne rozwiązanie, a w sieni dodatkowa szafa do indywidualnej zabudowy, wolnostojący wieszak lub zestaw wieszaków - do wyboru. Człowiek jak wejdzie, to się o wiele wygodniej może ubrać, rozebrać, nie musi zaraz wchodzić do holu, no i zyskujemy miejsce na ewentualne szafy, czego w oryginale nie można było zrobić. I teraz uwaga - nie polecam murowanych kominów w tym projekcie, a już broń Boże ich powiększania. Ja zrobiłem ten błąd (wydawało mi się, że tak będzie lepiej) i teraz bardzo tego żałuję, może nawet najbardziej. Powiększyliśmy kominy, aby zwiększyć kanały - np. dymowy. Jeśli się wstawia piec na drewno warto o tym pomyśleć, ale... dzisiaj można zastosować kominy systemowe - jak wiele zaoszczędzi się wówczas miejsca, to wiemy chyba tylko my ;)
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 22:16

Stojąc w holu na wprost schodów widać drzwi do garażu. Nie pamiętam już czy tak było w projekcie, nie jest to wielki problem, ale myślę, że przesuwając drzwi na lewo uzyskalibyśmy więcej estetyki, bo np. z kuchni nie widać wówczas tych drzwi (jeśli to komuś przeszkadza oczywiście).
Żeby było jasne - drzwi sień-hol otwierają się oczywiście do holu na stronę komina, wystają poza ścianę, ale nawet jeśli są otwarte nie przeszkadza to w komunikacji. Otwieranie ich na drugą stronę nie byłoby już takie praktyczne, poza tym przykryło by się włącznik światła (którego na kominie nie powinno się przecież instalować).
Zrezygnowaliśmy całkowicie z drzwi hol-kuchnia i drzwi hol-salon, zaś w tym ostatnim przejściu poszerzyliśmy i podwyższyliśmy wejście (można np. wykonać w tym miejscu podwójne drzwi). Zyskaliśmy więcej przestrzeni i światła w holu. Wadą takiego rozwiązania są ewentualne odgłosy z parteru słyszalne w jakimś stopniu na górze, ale przy zamkniętych drzwiach u góry nie jest to już taki problem.
Dolna łazienka, sień, hol i kuchnia mają ogrzewanie podłogowe - praktyczne, wygodne, i oszczędne, również jeśli chodzi o miejsce, np. w kuchni (!). Dodatkowe doświetlenie holu uzyskaliśmy poprzez całkowite przeszklenie drzwi sień-hol oraz przesunięcie okna dachowego na klatce schodowej na lewo.
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 22:27

Wykorzystanie kominów:
- przy pomieszczeniu gosp./łazience:
* spalinowy
- dla kotłowni w piwnicy, pod łazienką (w oryginale była tam spiżarnia),
* wywiewny
- dla kotłowni,
- dla górnej łazienki

- przy salonie:
* spalinowy dla kozy/kominka w salonie
* wywiewny
- dla salonu
- dla kuchni
- dla łazienki na parterze (przeciagnięty rurami w stropie) - kratka znajduje się nad drzwiami.
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez Stasiek » Pon 03 Mar 2008 22:32

Uwaga! Grzejnik na półpiętrze przy wejściu do garażu oraz na półpiętrze na klatce schodowej - jest konieczny. Typowy jednorzędowy wystarczy. Klatka schodowa począwszy od półotwartej piwnicy tworzy coś w rodzaju ciągu kominowego, oczywiście nie jest on tak odczuwalny (wiatr nie hula), ale nie polecam nie instalowania grzejników w tych miejscu.

OK. Cdn. Pisania jeszcze sporo ;)
Awatar użytkownika
Stasiek

Re: Projekt ASTER

Postprzez jagoda-7 » Nie 27 Lut 2011 20:21

Witam,
W naszym domu pomineliśmy piwnice, pomieszczenie gospodarcze zostało przerobione na łazienkę, gdzie znajduje się także kocioł grzewczy, w salonie znajduje się kominek, który podgrzewa także pomieszczenia na poddaszu. Mamy jednak problem z kanałami wentylacyjnymi w łazienkach:( Nie wiem czy to wina zbyt niskiego komina, bo u nas jest on poniżej szczytu dachu. Proszę o radę.
Awatar użytkownika
jagoda-7

Postprzez Stasiek » Pon 28 Lut 2011 12:12

A na czym polega ten problem - brak dostatecznego ciągu czy chodzi o coś inego?
Awatar użytkownika
Stasiek

Postprzez jagoda-7 » Śro 23 Mar 2011 16:16

Właśnie sytuacja jest dość dziwna ponieważ raz ciąg jest do góry (normalnie) a innym razem wpycha powietrze do pomieszczeń. Najgorzej jest zimą kiedy musimy zastawiać kratki ponieważ jest zimno w łazienkach ze względu na to wpychanie zimnego powietrza z dworu.
Awatar użytkownika
jagoda-7

Re:

Postprzez Architekt » Śro 23 Mar 2011 17:44

Stasiek napisał(a):... Wejście - tworzenie takiej klitki jaką w oryginale jest sień jest kompletnie niepraktyczne. Ani się dobrze obrócić, ani rozebrać, więcej niż jedna osoba w takim miejscu nie ma sensu - pobrudzone ściany, stracona powierzchnia...

Aster Neo jest odpowiedzią na sugestie staśka i dowodem na to, że opinie inwestorów są dla nas ważną wskazówką w projektowaniu.

-- Śro 23 Mar 2011 18:01 --

jagoda-7 napisał(a):Właśnie sytuacja jest dość dziwna ponieważ raz ciąg jest do góry (normalnie) a innym razem wpycha powietrze do pomieszczeń. Najgorzej jest zimą kiedy musimy zastawiać kratki ponieważ jest zimno w łazienkach ze względu na to wpychanie zimnego powietrza z dworu.

Może w łazienkach grzejniki nie pracują wystarczająco wydajnie? Dobrze ogrzane powietrze powinno unosić się do góry, nie pozwalając opadać zimnemu z zewnątrz. Czy kominy zostały ocieplone w przestrzeni poddasza nieużytkowego? Może niewystarczajaco?
Poprawę ciągu zawsze można uzyskać podwyższając komin i/lub wykańczając go nad dachem materiałem w ciemnym kolorze. Umożliwia to bardziej wydajne pochłanianie ciepła z naturalnego światła, co skutkuje ogrzaniem komina wraz ze znajdującym sie w nim słupem powietrza, to z kolei wzbudza jego ruch do góry.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez urszula268 » Nie 22 Sty 2012 17:06

ja już mieszkam w domu aster ale szukam nowych inspiraci wnętz , dlatego proszę o foto kuchni , jadalni i pokoju . z góry dziękuje
Awatar użytkownika
urszula268