Projekt MAJKA REX

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt MAJKA REX

Postprzez milkatrek » Sob 13 Mar 2010 14:22

kosztorys bardzo przyblizony bynajmniej u mnie tak wyszlo.

Jest ktos na etapie instalacji elektrycznej antenowej tel/internet?
Awatar użytkownika
milkatrek

Obrazki: 0
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez grzech » Pią 16 Kwi 2010 12:49

Witam wszystkich majkowiczów.Jestesmy przed budową Majki Rex(projekt u architekta do posadowienia), chcielibysmy przed realizacja i kupnem materjału ogladnąć ten domek.Jestesmy z Łecznej jak była by taka możliwość u kogoś ogladnąc w woj lubelskim to proszę o odp.czechgrzech@gmail.com dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzech

Podziękował : 1 raz

Postprzez DOMINEK » Czw 06 Maj 2010 18:41

Rozpocząłem budowę, majeczki rex na Podkarpaciu, jeśli jest ktoś z tych okolic, kto buduje lub wybudował ten domek serdecznie proszę o kontakt bardzo bym chciał oglądnąć majeczkę na żywo. Do osób, które posiadają zdjęcia prośba o możliwość obejrzenia. Mój mail, dmercik@op.pl
Awatar użytkownika
DOMINEK

Postprzez EWA13 » Pon 10 Maj 2010 11:08

My wybudowaliśmy Majkę Rex na Podkarpaciu, w tej chwili prowadzimy prace wykończeniowe. Musze przyznac ,że Majeczka jest super.Zdjec z budowy mamy tak dużo ,że nie wiem co by Cię najbardziej interesowało. Najlepiej to zobaczyc w realu, więc zapraszam...
Awatar użytkownika
EWA13

Obrazki: 1

Postprzez DOMINEK » Sob 15 Maj 2010 10:57

Oczywiście z ogromna przyjemnością przyjedziemy pooglądać majeczkę poroszę o informacje na maila, w jaki sposób możemy się skontaktować, dmercik@op.pl
Awatar użytkownika
DOMINEK

Pytanie do architekta

Postprzez agaiqba » Pon 17 Maj 2010 8:50

Witam
A my chcemy wprowadzić takie zmiany w projekcie przede wszystkim rezygnujemy z garażu i pokoju nad nim. Po drugie zmniejszamy klatke schodową i łączymy pomieszczenie gospodarcze z kotłownią. Chciałbym zamieścić rysunki ale niestety nie potrafie. proszę o pomoc to zobrazuje zmiany o które mi chodzi
Awatar użytkownika
agaiqba

Postprzez Architekt » Pon 17 Maj 2010 10:08

Rzeczywiście, rysunki byłyby konieczne, bo nie bardzo wyobrażam sobie zmniejszenie tak oszczędnie zaprojektowanej klatki schodowej.

Aby wkleić zdjęcie (rysunek.jpg) do postu należy mieć je wcześniej umieszczone na jakimś serwerze ze zdjęciami np. http://www.fotosik.pl
Następnie wewnątrz postu należy podać link do zdjęcia obejmując go znacznikami
Zdjęcia muszą mieć na końcu linka rozszerzenie graficzne aby mogły być wyświetlone na forum np .jpg (bez poprawnego rozszerzenia nie zostaną wyświetlone).

Dodawanie zdjęć do galerii:
Aby dodać zdjęcie do Galerii forum należy kliknąć na link Galeria w menu u góry strony, następnie wybrać kategorię (jest jedna - Realizacje) lub kliknąć na: Twoja osobista galeria.
Następnie należy kliknąć na przycisk Dodaj zdjęcie i wypełnić formularz:
Tytuł obrazka - tytuł dodawanego zdjęcia
Opis obrazka: tekst opisujący zdjęcie, maksymalna ilość znaków do wpisania to 255
Wgraj obrazek ze swojego komputera (JPG): - ścieżka na dysku do zdjęcia, należy kliknąć na przycisk przeglądaj i odszukać zdjęcie na swoim komputerze.
Wgraj do kategorii: - wybór kategorii, w której będzie umieszczone zdjęcie.
Maks. rozmiar pliku (w bajtach): 51200 - maksymalna wielkość pliku ze zdjęciem, co odpowiada 50 kilobajtom
Maksymalna szerokość obrazka (piksele): 720 pikseli
Maksymalna wysokość obrazka (piksele): 600 pikseli
Jeśli zdjęcie jest większe, należy wcześniej zmienić jego rozmiar, tak aby nie przekraczało tych wymiarów.
Na końcu należy kliknąć wyślij i zdjęcie zostanie umieszczone w wybranej galerii.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Do Architekta cd.

Postprzez agaiqba » Pon 17 Maj 2010 14:27

Dziękuję za porade. podaje zdjęcia:
Parter
Image
Poddasze
Image
jak widać z rysunku nie chcemy zmieniać żadnych ścian nośnych, przesuwamy jedynie ścianki działowe.
Pierwsza zmiana to połączenia WC na parterze i kotłowni (w poprzednim post'cie źle się wyraziłem). Pozwoli to ograniczyć koszta, bo po przestawieniu pieca gazowego można by zrezygnować z jednego komina.
Kominka raczej nie będziemy chcieli z dwóch powodów
1) mocno ograniczony budżet
2) w miejscu gdzie obecnie mieszkamy mamy kominek i nie spełnia naszych oczekiwań, tzn ogrzewa tylko pomieszczenie w którym się znajduje.
Druga zmiana to zmiana klatki schodowej, pusty środek pomiędzy zabiegami wynika w oryginale projektu z konieczności umiejscowienia drzwi do pokoju nad garażem, my tego pokoju nie będziemy mieli więc możemy zaoszczędzić ten metr niewykorzystanej powieszchni na powiększenie pokoiku na dole - planujemy w nim mały gabinecik oraz powiększenie pokoju z lukarną na górze.
Trzecia zmiana to okna chcemy zwiększyć okno w salonie na ścianie zachodniej i zlikwidować okno ze strony południowej by uzyskać miejsce na duży telewizor lub projektor. W połączonej kotłowni z łazienką, chcemy wyjście na zewnątrz. To pomieszczenie ma nam służyć również za pralnie i pomieszczenie gospodarcze gdzie czasami wejdziemy brudni z ogródka. Na poddaszu będą tylko kosmetyczne zmiany w oknach.
Czwarta zmiana to niestety z racji spadku terenu w kierunku południowym musimy zrezygnować z tarasu w zachodnio -południowej części domu, przy drzwiach z salonu będzie jedynie niewielka wysepka i schodki z kostki brukowej wzdłuż budynku, tak samo przy drzwiach z planowanego przez nas pomieszczenia gospodarczego.
Wiadomo na rysunkach przedstawiliśmy zmiany nie dokładnie ale myślę że wiadomo o co nam chodzi.
Ostania zmiana ściany chcemy wykonać jako dwuwarstwowe, pustak protherm lub piankowy 24cm grubości a następnie ocieplenie styropianem i tynk mineralny lub akrylowy. Rónież strop chcemy wykonać tradycjną metodą czyli płyta żelbetowa nie jakaś np. Teriva.
Prosił bym o informację które z tych zmian powinienem wykonać w biurze a które może nanieść mi architekt nanoszący projekt na działkę. Z informacji które posiadam, dzwoniłem już do działu adaptacji Archeton garaż z projektu na 99% usunie architek adoptujący gdyż u was usunięcie go z projektu kosztuje aż 1250 PLN. Czemu tak dużo, skoro to w zasadzie zupełnie odrębna część budynku?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agaiqba

Postprzez Architekt » Pon 17 Maj 2010 15:21

Obawiam się czy schody, które naszkicowali agaiquba są do wykonania z godnie z zasadami i przepisami dotyczącymi minimalnych szerokości i maksymalnych wysokości stopni. W rzeczywistości zajmą chyba więcej miejsca, którego tu już... nie ma :?. Poza tym hol zmienił się w długą, wąska, niewygodną kiszkę - czy na pewno o taki efekt przestrzenny chodzi po otwarciu drzwi do Waszej Majki?
Różnica poziomów między salonem i kuchnią jest do wykonania, ale trzeba się nad tym naprawdę dobrze zastanowić :roll:.Pokonywanie dwóch stopni w drodze między kanapą a kuchenną ladą z filiżankami i talerzami kilka... dziesiąt razy dziennie wymaga kondycji i zdrowych stawów kolanowych.
Wszystkie zmiany może wykonać albo Archeton, albo inny architekt adaptujący. O wycenie prac adaptacyjnych trudno mi dyskutować- to po prostu nie moja ... działka.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez agaiqba » Wto 18 Maj 2010 21:08

Witamy ponownie

Jeżeli ktoś z was budował Majke rex w okolicy krakowa i zgodził by się pokazać swoje dzieło chętnie byśmy je obejżeli.

Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
agaiqba

Postprzez arcziwald » Czw 27 Maj 2010 12:17

Witam wszystkich planuje budowę majki rex wiem z informacji z tego forum że ktoś w podkarpackim buduje z tego projektu. Czy byłaby mozliwość oględnięcie jak to wyglada w realu, proszę o info.
Awatar użytkownika
arcziwald

Postprzez gosia1975 » Sob 05 Cze 2010 8:02

Witam .
W końcu nadszedł czas przeprowadzki...
Pozdrawiam wszystkich budujących .
Awatar użytkownika
gosia1975

Obrazki: 2
Miejscowość: kobiernice

Postprzez arcziwald » Pią 30 Lip 2010 7:35

Mam pytanie do kolegów z archetonu czy wylanie stropu na poddaszu wymaga jakiś specjalnych poprawek przy projekcie?
Awatar użytkownika
arcziwald

Postprzez Tobi » Pią 30 Lip 2010 8:33

gosia1975 napisał(a):Witam .

Gratulacje! :lol:
Napisz jak się mieszka w majce pod kątem funkcjonalności, rozkładu pomieszczeń.
Awatar użytkownika
Tobi

Miejscowość: Katowice

Postprzez Architekt » Pią 30 Lip 2010 10:30

arcziwald napisał(a):Mam pytanie do kolegów z archetonu czy wylanie stropu na poddaszu wymaga jakiś specjalnych poprawek przy projekcie?

Oczywiście, że tak !Taki strop jest przecież dużo cięższy niż sufit podwieszany do jętek i jeśli wylany ma być w celu umożliwienia użytkowego wykorzystania stryszku nad poddaszem (?) to stawia przed schematem statycznym konstrukcji nowe zadania. Strop żelbetowy powinien zaprojektować uprawniony projektant sprawdzając wcześniej, czy ściany i fundamenty przeniosą dodatkowe obciążenia.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez EWA13 » Pon 23 Sie 2010 16:58

gosia1975 napisał(a):Witam .

My też już mieszkamy w naszej Majce Rex...
Awatar użytkownika
EWA13

Obrazki: 1

Postprzez majka rex » Pon 23 Sie 2010 19:31

Tych którzy już mieszkają proszę o zdjęcia. Jestem bardzo ciekawa wykończenia.
Awatar użytkownika
majka rex

Postprzez ena22 » Wto 24 Sie 2010 7:25

Witam. My właśnie kryjemy dach naszego domku więc również przyłączamy się do prośby o fotki wykończonej majki rex :D pozdrawiamy!
Awatar użytkownika
ena22

Miejscowość: Płock

Postprzez Lunka25 » Wto 24 Sie 2010 19:35

Witam wszystkich na forum. Od dzisiaj razem z Wami:)Majka Rex na etapie zerowym i powiem szczerze trochę chyba zbagatelizowałam sprawę nie interesując się domkiem na początku. Zastanawiam się jak powiększyć na dole łazienkę tak aby wszedł prysznic.Wstępnie myślałam o jakimś prysznicu bez brodzika ale nie wiem jak się zmieścić. Proszę o jakieś rady i fotki z wykończenia na adres mailowy askanet@wp.pl
pozdrawiam wszystkich cieplutko :D
Awatar użytkownika
Lunka25

Miejscowość: Piotrków
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez dymna1 » Nie 29 Sie 2010 13:09

WITAM! dawno nas na forum nie było, bo już ponad rok w majce mieszkamy. widzę, że sporo już fascynatów tego projektu! tak z perspektywy roku - mimo ciężkiej zimy w domku było bardzo ciepło, pokoje już umeblowane i naprawdę są przestronne. mamy już tez elewacje zewnętrzną w kolorze oliwkowym i domek wygląda coraz lepiej.
bardzo cieszymy się, że wybraliśmy ten projekt, bo dom w miarę "tani" w budowie - dach dwuspadowy i mały metraż a naprawdę funkcjonalny i efektowny. duże wrażenie robi jadalnia - super wygląda ten wykusz. w jadalni jest stół ośmiokątny i spokojnie mieści się 8 osób a na ścisłość 12 wchodzi. miejsca jest sporo a eksploatacja tania. pozdrawiamy!
Awatar użytkownika
dymna1

Obrazki: 31
Miejscowość: Syców

Postprzez Tobi » Nie 29 Sie 2010 20:29

Dymna1 - to może byście wrzucili jakieś fotki wnętrza? :) Jesteśmy ciekawi jak to wygląda po zabudowie.

PS
Nie wykusz, a ryzalit. ;)
Awatar użytkownika
Tobi

Miejscowość: Katowice

Postprzez dymna1 » Nie 29 Sie 2010 20:48

zdjęcia dodamy jak odbierzemy aparat z naprawy!
ps. dzięki za sprostowanie!
Awatar użytkownika
dymna1

Obrazki: 31
Miejscowość: Syców

Postprzez Lunka25 » Pon 30 Sie 2010 15:36

Dymna1 bardzo proszę o fotki bo ja jak Ci pisałam nie śpię po nocach i się zamartwiam:( wszystkim się martwię a najbardziej tym, że domek okaże się za mały:( proszę o fotki
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez grzech » Pon 13 Wrz 2010 14:55

Mam pytanie .Czy na wydanie zezwolenia na budowe potrzeba mieć zawartą umowę z zakładem energetycznym na dostwe prądu tzw. Umowa U1, nadmieniam ze warunki przyłączeniowe na prąd, wodę , gaz posiadam ale jeszcze każą mi umowę przyłączeniową podpisywać z ZE ale ja nie chce jeszcze płacić 50 zł co miesiąc za prąd przemysłowy przez lata , a na budowę będę miał alternatywne źródło energii ( sąsiad lub agregat). Wszystkie dokumenty mam oprócz tej umowy U1 jak by warunki techniczne nie wystarczyły i nie wiem czy urzędnik sobie tak nie wymyślił.Prosze o pomoc w zawiłościach biurokratycznych.
Awatar użytkownika
grzech

Postprzez Instalacje » Czw 16 Wrz 2010 9:33

Do uzyskania pozwolenia na budowę dla samego budynku, wystarczą tylko warunki od wszystkich dostawców mediów, również od ZE.
Jeśli natomiast zgłaszany jest budynek wraz z przyłączami, to niezbędne są projkety przyłączy oraz podpisana umowa U1.
Ale praktyka jest taka: żeby nie utrudniać sobie uzyskania pozwolenia na budowę i zgłaszać tylko budynek, a póżniej, po wykonaniu projketów przyłączy tylko zgłoszać je do urzędu.
Awatar użytkownika
Instalacje
Ekspert

Postprzez AAA210 » Czw 27 Sty 2011 11:09

Witam.
Wybraliśmy z żoną projekt Majki Rex jesteśmy na etapie załatwiania pozwoleń na jesień chcieliśmy zrobić fundamenty.
Czy może ktoś napisać ile mniej więcej kosztuje wybudowanie Majki Rex w stanie surowym zamknięty
Gorąco pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
AAA210

Postprzez Lunka25 » Czw 27 Sty 2011 20:26

Witam,
dawno tu nie zaglądałam
do AAA210
proponuję zmienić forum na ogólne MAJKA więcej się dowiesz ja też buduję Majkę Rex pod Lublinem koszt wybudowania stan surowy z oknami to ok. 100 tyś.zł z tym, że drewno na dom mieliśmy swoje. Dach kryty blachodachówką. Poczytaj sobie forum moje fotki z budowy http://picasaweb.google.com/10840609003 ... aXA9ZiiOg# jak masz jakieś pytania to pytaj.
pozdrawiam

Za ten post autor Lunka25 otrzymał podziękowania - 2
AAA210(Pią 28 Sty 2011 13:07), grzech(Sob 12 Lut 2011 20:20)
Ocena:66.67%

Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez AAA210 » Pią 28 Sty 2011 13:06

Dziękuję Lunka25.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AAA210

Postprzez lorek71 » Nie 06 Mar 2011 20:00

Witam

jestem z żoną po zakupie działki i na etapie finalizacji wyboru projektu. Zwróciliśmy uwagę na projekt Majki REX. Bardzo nam się spodobał. Nie ukrywamy jednak, że było by świetnie, gdyby udało się nam zobaczyć ten domek na żywo i porozmawiać z jego właścicielami.

Czy ktoś z Państwa buduje lub może postawił już Majkę Rex gdzieś w okolicach Łodzi? Jeśli tak to prosiłbym o info lub jakiś kontakt celem porozmawiania a może jeśli byłaby taka opcja obejrzenia domku.

Pozdrawiamy
Piotr i Dominika
Awatar użytkownika
lorek71

Miejscowość: Łódź

Postprzez Lunka25 » Pon 07 Mar 2011 11:46

Witam,
do lorek71 lepiej popytaj na forum dotyczącym MAJKI ja buduję Majkę Rex ale w okolicach Lublina ale jak popytasz to może ktoś jest z okolic Łodzi.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez wasica » Sob 14 Maj 2011 1:38

Witam Majkowiczów! Dawno mnie tu nie było,a dziś z łezką w oku poczytałam stare posty. Budowę Rozpoczęliśmy 17 listopada 2008 roku. A wprowadziliśmy się 31 sierpnia 2009 roku. Było dużo roboty i ogólny bałagan, ale sprzedaliśmy mieszkanie i co było robić.W listopadzie mieszkaliśmy już jak ludzie. Mam na myśli wnętrze,bo teren był ogólną katastrofą. W kwietniu 2010 ociepliliśmy dom a ogródek tworzymy cały czas. W lipcu tego roku chcemy się ogrodzić. Mieszka się super. Ponieważ nanieśliśmy kilka zmian,łącznie z podpiwniczeniem,to mogę stwierdzić,że mamy wykorzystane wszystkie kąciki. Dom jest funkcjonalny i powierzchniowo akuratny. Mieszkamy na Dolnym Śląsku, pod Bolesławcem. Jeśli ktoś ma wątpliwości a chce zobaczyć Majkę Rex gotową to nie ma sprawy. Sama "zwiedzałam " obce domy i nic mnie już nie zdziwi.Życzę powodzenia. j2230@tlen.pl
wasica
Awatar użytkownika
wasica

Obrazki: 5
Miejscowość: Bolesławiec

Postprzez betunika285 » Czw 01 Gru 2011 17:36

Witam!!!
Mam pytanie czy ktoś wybudował Majke Rex w okolicach Żukowa?
bo chciałabym zobaczyć ja w realu z góry dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
betunika285

Postprzez gonia11 » Pon 23 Sty 2012 23:56

Ja tez jestem zainteresowana Majeczka.Jest ktos z okolic sochaczewa?
Mam pytanie do Joanny i nie tylko-;. Oglądałam Twoje zdjęcia ,piekny domek
Mogłabys mi w przyblizeniu napisac koszty budowy?
Dziekuje bardzo
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez bzzbzz » Wto 07 Lut 2012 15:38

witam. czy ktos buduje majke rex w wojewodztwie PODARPACKIM?????? jestesmy juz w 90 % zdecydowani na ten domek ale fajnie bylo by go obejrzec w realu. :P
Awatar użytkownika
bzzbzz

Miejscowość: podkarpacie

Postprzez agaiqba » Pon 20 Lut 2012 21:08

Witamy po długiej przerwie.
Nasza majka juz stoi dzis zamontowano okna. zmiany czesciowo pokryły sie z tymi ktore rysowalismy, w skrocie mowiac projekt majki rex po przerobkach stal sie majka solo niestety nie było możliwości wymiany projektu
Fajny domek choć jak ktoś wcześniej zauważył jest troche bubli:) dobra ekipa je bez problemu znajdzie i skoryguje
Pozdrawiam fotki w krótce
Awatar użytkownika
agaiqba

Postprzez Architekt » Wto 21 Lut 2012 9:14

agaiqba,
prosimy o wskazanie konkretnych zastrzeżeń do dokumentacji Archetonu, co pomoże nam wprowadzić korekty w przypadku, jeśli zastrzeżenia te okazałyby się zasadne.
Zwracamy też uwagę, że architekt adaptujący powinien sprawdzić projekt gotowy, gdyż to on jest autorem projektu budowlanego dołączanego do wniosku o pozwolenie na budowę; bierze za to na siebie zarówno odpowiedzialność jak i wynagrodzenie.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez agaiqba » Wto 21 Lut 2012 21:03

Witam
Panie Architekcie oto co zauważyliśmy
1) strop nad salonem, kuchnią i jadalnią 18cm po co tyle?
2) komin według inspektora i murarza bezwzględnie ma być ponad kalenice
3) ostatnia para krokwi w jaskólce wg. projektu mocowana jest do 2 płotwi które w zasadzie wiszą w powietrzu:(
4) nigdzie nie znalazłem odległości słupów podtrzymujących zadaszenie z przodu budynku od ściany
5) nie będę się upierał ale uznałem za słuszne wykonanie belki pod ścianą kolankową z przodu budynku. W projekcie proponujecie Państwo tylko zazbrojenie wysuniętej części stropu tak jak balkonu
6) inspektor z murarzem uznali za niemożliwe wykonanie balkonu o szerokości 180cm bez słupów, nawet gdyby zostawić strop grubości 18cm
Ogólnie jednak projekt bardzo udany i domek bardzo nam się podoba, szkoda tylko że majka solo nie wyszła dwa miesiące wcześniej.
Awatar użytkownika
agaiqba

Postprzez bzzbzz » Śro 22 Lut 2012 12:30

sliczny domek- my narazie jestesmy na etapie papierologii :roll: ale milo popatrzec juz na majke w takim stanie. ciekawe kiedy u nas taka bedzie <marzy> agaiquba powiedz mi ile do tej pory wyniosly was koszty majki i jakim systemem budowaliscie??? aha co to za kolor dachowki-pieknie sie prezentuje???
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bzzbzz

Postprzez Konstruktor » Śro 22 Lut 2012 12:34

agaiqba napisał(a):Witam
3) ostatnia para krokwi w jaskólce wg. projektu mocowana jest do 2 płotwi które w zasadzie wiszą w powietrzu:(
4) nigdzie nie znalazłem odległości słupów podtrzymujących zadaszenie z przodu budynku od ściany
5) nie będę się upierał ale uznałem za słuszne wykonanie belki pod ścianą kolankową z przodu budynku. W projekcie proponujecie Państwo tylko zazbrojenie wysuniętej części stropu tak jak balkonu
6) inspektor z murarzem uznali za niemożliwe wykonanie balkonu o szerokości 180cm bez słupów, nawet gdyby zostawić strop grubości 18cm
Ogólnie jednak projekt bardzo udany i domek bardzo nam się podoba, szkoda tylko że majka solo nie wyszła dwa miesiące wcześniej.

Ad 1) W miejscu ryzalitu jadalni (Poz.2.1) rozpiętość stropu wynosi 526cm w świetle i żeby spełnić warunek ugięcia, płyta musi mieć 18cm grubości.
Ad 5) Wysięg płyty stropowej wynoszący 40cm jest tak mały, że dodatkowa belka jest zbędna.
Ad 6) Balkon o wysięgu 172cm jest zaprojektowany zgodnie z obowiązującymi PN i uznanie za niemożliwe wykonanie takiego balkonu powinno być uzasadnione obliczeniami.
Awatar użytkownika
Konstruktor
Ekspert

Postprzez Architekt » Śro 22 Lut 2012 13:04

agaiqba napisał(a):Witam

ad 2. Zgodnie z §142 ustawy Prawo Budowlane:
1. Przewody kominowe powinny być wyprowadzone ponad dach na wysokość zabezpieczającą przed niedopuszczalnym zakłóceniem ciągu.
2. Wymaganie ust. 1 uznaje się za spełnione, jeżeli wyloty przewodów kominowych zostaną wyprowadzone ponad dach w sposób określony Polską Normą dla kominów murowanych.

Poziom wylotu komina przewidziano w projekcie gotowym Majka Rex zgodnie z Polską Normą dla kominów murowanych PN-89/B-10425. Na dachach o nachyleniu połaci większym niż 12 stopni i pokryciu niepalnym - co najmniej 30 cm nad powierzchnią dachu, ale jednocześnie przynajmniej 1 m (mierzony w poziomie) od tej powierzchni.
Jednocześnie, tak jak pisaliśmy we wcześniejszym poście, projektant adaptujacy powinien uwzględnić wystepowanie w konkretnej lokalizacji budynku czynników zakłócajacych ciąg w przewodach kominowych. Na zdjęciach prezentowanych przez agaiqba widać zwartą ścianę drzew tuż za domem. Być może dlatego kominiarz i inspektor nadzoru zakwestionowali w tym przypadku wysokość kominów, jako niewystarczającą.
ad 3. Płatewki podpierające ostatnią parę krokwi z założenia powinny być mocowane prostopadle do murłat dachu. Rysunek więźby w dokumentacji Archetonu zostanie poprawiony w celu uczytelnienia rozwiązania.
ad 4. Na rysunku parteru zwymiarowana jest oś słupa od ściany pom.gospodarczego, a na fundamentach słupki betonowe do mocowania słupków drewnianych też są zwymiarowane.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Do bzzbzz

Postprzez agaiqba » Śro 22 Lut 2012 14:30

Co do kosztów wybudowania to około 100 000 ale dokładnie nie policzyłem.
Co do sposobu wykonania to bardzo dużo prac wykonaliśmy sami a dokładnie
1 wykop fundamentów - tu ze względów pogodowych musieliśmy zrezygnować z koparki kopaliśmy łopatami
2 ściany fundamentowe i piwnice murowaliśmy i zalewali betonem z betoniarki również sami
3 wysztkie zbrojenia robiliśmy również we własnym zakresie
Wydaje mi się że sporo zaoszczędziliśmy zwłaszcza że ze względu na spadek terenu dom jest pod połową podpiwniczony.
Szalunki wykonywała nam ekipa która wykonywała dach a parter i poddasze murował murarz. Pomocnicy murarza to też ja, bracia tato i teściu. Do tej pory na fachowców wydałem 13000 dla cieśli i 12000 dla muraża. Montaż okien w zasadzie w ich cenie (chodzi o VAT)
Po prostu naszej pracy dużo bo musi byc tanio bo pieniążków niedużo:) No i rewelacyjna kuracja z otyłości w ciągu 4 miesięcy budowy schudłem ze 120 na 100kg:)
Co do dachówki to Koramic Allegra 9, kolor machoń anagoba szlachetna, cena też dość atrkcyjna była, bo kosztowała 36,00 PLN za metr kwadratowy. Początkowo miała być dachówka betonowa Braas ale po obejrzeniu na żywo okazała się rozczarowaniem, trudno dołożyliśmy ale mamy ceramikę.
Okna z firmy Oknoplast Kraków, model podstawowy ale firma dobra. Ze zdjęć nie widać ale drzwi balkonowe (są u nas jedne ale wymiar 3000X2350) zamówiliśmy przesówne trzeba było dołożyć 1000 pln w stosunku do tradycyjnych, żeby oszczędzić na te drzwi okna w ryzalicie są stałe a nie otwierane oszczędność koło 40% pod warunkiem że szklone są w ramie nie w szkrzydle. Uważamy że mając okno w kuchni i drzwi balkonowe nie będzie problemu z przewietrzeniem pomieszczeń.
Awatar użytkownika
agaiqba

Postprzez bzzbzz » Czw 23 Lut 2012 16:42

do agiquba
dzieki za szybka odpowiedz. pocieszyles mnie tymi kosztami bo patrzac na kosztorys podany przez archeton to gesiej skorki dostalismy. my tez planujemy wiekszosc rzeczy robic sami- mamy w rodzinie fachowcow ktorzy sami oferuja swoja pomoc, jedynie musimy znalezc ekipe do dachu. byc moze jesli wszystko ulozy sie po naszej mysli to wystartujemy w przyszlym roku. a tak z ciekawosci agaiquba z jakiego regionu polski jestescie??? my z podkarpacie. pozdrawiam i gratuluje udanej i skutkujacej diiety heheh :P
Awatar użytkownika
bzzbzz

Postprzez agaiqba » Czw 23 Lut 2012 21:52

do bzzbzz
Hejka my jesteśmy z małopolski więc po sąsiedzku :P dokładnie z południowej strony Krakowa, jeśli macie niedaleko zapraszamy do obejżenia naszej Majeczki. W projekcie poczyniliśmy wiele zmian np zrezygnowaliśmy z garażu bo chcemy kiedyś osobny większy a nie taki w którym ciężko otworzyć drzwi samochodu. W środku na dole zyskaliśmy mały gabinet, robiąc małą kotłownio-łazienkę pod schodami. Postaramy się dać pare zdjęć na których uda się to zobaczyć choć brak jeszcze dwóch ścian działowych.
W nieudolnej wizualizacji 3d wygląda to tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b406ea80458f90e9.html
Bardzo fajna w majce jest góra, dwa pokoje naprawdę są duże, łazienka może ciut rozczarowuje wielkościa. Na górze wielki dylemat się ma czy okno dachowe w pokoju nad ryzalitem umieszczać tak jak w projekcie i nie psuć elewacji czy przesunąć w stronę lukarny by równomiernie oświetlić całe pomieszczenie. Ale do tego dojdziecie:)
No i jadalnia nadole jest wielka:) choć kuchnia nieduża.
Najlepiej jednak zobaczyć w rzeczywistości 8).
Awatar użytkownika
agaiqba

Do Architekta cd.

Postprzez agaiqba » Czw 23 Lut 2012 22:02

Witam

Płatewki do których mocowane są krokwie są widoczne na rzucie dachu i oznaczone jako ML mają mieć ok 70cm długości. Szerokość murłaty wynosi 16cm wiec tyle mamy na połączenie murłaty z murłatą lukarny. Jako inżynier nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak połączyć te dwa elementy by na pozostałym odcinku o długości ok 50 cm można było oprzeć krokiew na której są łaty i dachówki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agaiqba

Re:

Postprzez Architekt » Pią 24 Lut 2012 10:03

agaiqba,
Takie rozwiązanie funkcjonuje w większości "Majek" i dotychczas nikt nie zgłaszał problemów, choć dyskusje w tematach dotyczacych tych projektów są bardzo obszerne.
Wzmocnienie tej lukarny można wykonać przez dodanie płatwi kalenicowej, a nawet wysuwnic - po dwie dla każdej strony,
Jeszcze inne możliwe rozwiązanie - dodatkowo tę płatewkę podeprzeć wspornikiem stalowym "L" zamocowanym do wieńca W4.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez bzzbzz » Pią 24 Lut 2012 12:20

do agaiquba>>
fajne rozwiazanie z tym malym gabinecikiem na dole. u nas to nie zda egzaminu gdyz planulemy ogrzewanie piecem na wegiel takze kotlownia musi byc osobna. jak narazie to tez planujemy troche zmian w projekcie, nie sa to jakies duze zmiany: zlikwidujemy jeden balkon(ten nad garazem), jedno wejscie tarasowe w salonie zastapimy oknem, w garazu od tylu domu w miejsce okna wstawimy drzwi, zeby latwiej bylo wnosic wegiel i drzewo na opal, zastanawiamy sie jeszcze nad zlikwidowaniem okna dachowego w sypialni-ale dokonca ne wiem czy to dobry pomysl bo nie chce zeby bylo w nim za ciemno. i to narazie tyle ale napewno podczas budowy znajdzie sie pewnie jeszcze cos. w kuchni chce tez wstawic scianke oddzielajaca od salonu, po raz nie chce otwartej kuchni na salon a po dwa zawsze to cos wiecej szafek bedzie mozna zmiescic na sciance bo kuchnia wyglada na mala co mnie troche nie ukrywam przeraza :cry:
agaiquba no to faktycznie mieszkamy po sasiedzku :lol: my jestesmy z pod rzeszowa takze nie ma tak daleko, i jesli bedziemy w polsce na urlopie i znajdziemy chwilke to chetnie bysmy obejrzeli wasze cudenko w realu
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bzzbzz

Postprzez meritum69 » Nie 26 Lut 2012 20:33

Witam, przymierzamy się z żoną do kupna projektu i budowy domu „majka rex” Mam parę pytań do architekta czy opisane niżej zmiany są możliwe:
1. Chciałem zlikwidować jedno oko w garażu (to na wprost po wejściu do garażu)
2. Chciałbym poszerzyć garaż i jednocześnie pokój nad nim o około 1 m (tak żeby powierzchnia użytkowa + powierzchnia garażu nie przekroczyła 140 m)
3. Zlikwidować kotłownie tworząc jedną większą łazienkę z prysznicem i piecykiem dwufunkcyjnym gazowym. Oraz zlikwidować przejście z powstałej łazienki do garażu.
4. Pozostawienie jednego wyjścia na taras (tego obok jadalni) a zlikwidowanie drugiego i wstawienie tam okna.
5. W jadalni zmniejszenie okien tak około 15 do 20 cm od dolnej krawędzi okna. Tak do poziomu tych okien które znajdują się obok głównego wejścia do domu.
6. Zlikwidować balkon nad garażem.

Czytałem że ktoś z Podkarpacia budował taki dom, chciałbym jeżeli to nie sprawi problemu zobaczyć efekt końcowy. Bardzo proszę o kontakt meritum69@o2.pl
Awatar użytkownika
meritum69

zmiany meritum69

Postprzez Architekt » Pon 27 Lut 2012 8:30

Wszystkie zmiany, wymienione wyżej przez meritum69 można wprowadzić do Majki Rex z pomocą architekta adaptującego. Zgodę wyda bezpłatnie Biuro Sprzedaży i Obsługi Klienta. Połączenie kotłowni i wc powinien przeprowadzić uprawniony projektant instalacji.
Niepokoi mnie jednak zamiar zmniejszenia wysokości okien w ryzalicie. Okna przy wejściu do Majki są niższe, bo doświetlają garderobę i kuchnię (tu okno z wysokim parapetem jest po prostu bardziej praktyczne). Okna o takich proporcjach w pomieszczeniu typowo mieszkalnym, o reprezentacyjnym charakterze i tak charakterystycznej formie nie będą odpowiednie. Jadalnia wiele straci na urodzie zarówno od wnętrza jak i od elewacji zewnętrznych. Można się o tym łatwo przekonać zlecając architektowi adaptującemu szkice.
Ostrożnie również z zamianą drzwi balkonowych na okno, bo pod przedłużonym okapem nad tarasem jest zawsze nieco ciemniej. Może należałoby jednocześnie zlikwidować to obniżenie okapu i wyrównać go w całej elewacji ogrodowej? Efekt takiej zmiany także lepiej prześledzić na wstępnych rysunkach.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Postprzez rene1609 » Nie 04 Mar 2012 19:40

Mam pytanie do archetonu. Jesteśmy zainteresowani projektem Majki rex , ale chcemy dokonać kilku zmian ,a mianowicie wydłużyć garaż z każdej strony o pół metra tak aby przenieść kotłownie do garażu /kotłownia na paliwo stałe / czyli miejsce postojowe na samochód około 5,7m dł. a pozostała powierzchnia na kotłownie. Obecną kotłownie połączyć z w.c tak żeby powstała duża łazienka. :?:
Awatar użytkownika
rene1609

PoprzedniaNastępna

Wróć do Projekty Archetonu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości