Projekt MAJKA

Realizacje, kosztorysy, technologie, opinie inwestorów, ciekawostki.

Re: Projekt MAJKA

Postprzez Architekt » Śro 11 Sty 2012 14:15

Nie podejmiemy sie ogólnej oceny okien trzyszybowych, bo oferty dostępne na rynku opierają się na z różnych rozwiązaniach i jeśli karloss77 myśli o ich zakupie, to trzeba by rozważyć szczegóły każdej z nich. Dotyczy to konstrukcji profili, rodzaju wypełnienia przestrzeni międzyszybowych itp.
Nie bardzo rozumiem dlaczego takie okna miałyby się zaparowywać i osadzać rosę - przecież potrójne szklenie powinno gwarantować taką temperaturę na szybie wewnętrznej, która nie powodowałaby wytrącania wody z pary obecnej we wnętrzu :shock: :?: . Być może chodzi o roszenie na profilach, a nie szybach? profile ram mają zwykle gorszy współczynnik przenikania ciepła, a im mniejsze okno, tym większy udział w jego powierzchni mają właśnie zimne ramy. Przy zakupie okien należy dopytać nie tylko o współczynnik przenikania ciepła dla całej przegrody, ale także oddzielnie dla: ram i szklenia. Potrójne szklenie o współczynniku U=0,6W/m2K daje efekt w postaci obniżenia tegoż współczynnika dla całego okna np. z 1,3 do 1,1W/m2K.
A może osoba opisująca takie zjawisko na oknach w swoim domu ma problem z prawidłowym wietrzeniem i wymianą zużytego powietrza w budynku (niedrożne kratki wentylacyjne, zbyt szczelne okna czy stosowanie reżimu nieotwierania okien od października do kwietnia... :roll: ).
Wydaje się, że asortyment okien z podwójnym szkleniem, w tym tych o ponadprzeciętnych parametrach termoizolacyjnych, jest wystarczająco szeroki. Okna trójszybowe są przede wszystkim dużo cięższe od standardowych. Wymaga to bardziej wytrzymałych okuć i systemów otwierania wysokiej jakości, co przekładać się może na ich cenę i komfort obsługi.
Jeśli dom nie ma spełniać wymogów budynku wysoko energooszczędnego czy wręcz pasywnego, to inwestycja w takie okna wydaje mi sie przesadą. Czy nadwyżki środków w budżecie budowy nie lepiej przeznaczyć na dodatkową grubość izolacji ścian zewnętrznych lub dachu?
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Postprzez MONIKA072 » Śro 11 Sty 2012 19:37

WITAM
jezeli chodzi o okna tzryszybowe, to mamy takie zalozone, jak narazie nic nie paruje -fakt byly bardzo ciezkie, widzialm przy montazu ile panowie musieli sie na trudzic, ale jak do tej pory wszystko ok, napisze wiecej jak bedziemy mieszkac!!!! co nastapi juz w kwietniu MAM NADZIEJE 8) dlatego wybralismy trzyszybowe poniewaz na parterze jest duzo okien wiec tego ciepla zeby tak duzo nie uciekalo, tak sobie to wytlumaczylismy, kna z firmy aluplast
Awatar użytkownika
MONIKA072

Obrazki: 0
Miejscowość: DZIEWIĘTLICE
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Architekt » Śro 11 Sty 2012 20:00

MONIKA072,
ile kosztowały te okna i czy na poddaszu również wstawiliście trójszybowe?
Czy odczuwa się różnicę w ciężarze przy otwieraniu?
Na podstawie ofert jednego ze współpracujacych z nami producentów stolarki PVC wiemy, że np. ciężar kompletu okien dwuszybowych dla projektu Sonia Midi Lux wynosi 950kG, a przy potrójnym szkleniu 1145kG :shock: . Wynika z tego, że okna z trzema szybami są o ok 15-20% cięższe.
Zastanawiam się, czy nie lepszy efekt dałaby inwestycja w rolety zewnętrzne. Chronią one nie tylko przed utratą ciepła w mroźne noce, przed wiatrem, ale jednocześnie także przed hałasem, a w lecie ograniczają nagrzewanie się pomieszczeń.
Awatar użytkownika
Architekt
Ekspert

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Postprzez karlos77 » Śro 11 Sty 2012 20:23

Dziekuje za odpowiedż, a prosba do Monika072 czy zdradzisz mi jaki to koszt wstawienia takich okien?Wybieram sie po wycene ale tak z babskiej ciekawosci. :P
Awatar użytkownika
karlos77

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez MONIKA072 » Śro 11 Sty 2012 20:34

Witam ponownie
wstawione mamy okna: na poddaszu dachowe z firmy VELUX, pozostale okna sa trzyszybowe z firmy aluplast 03/2011, wszystkie okna mamy wg projektu nic nie zostalo zmienione tylko w kotlowni zamiast okna mamy drzwi same okna wyniosly nas 20 ty z montazem niewiem ile montaz poniewaz wstawiala to firma u ktorej okna byly kupowane i fv wystawiona jest na montaz wraz z towarem.Jesli chodzi o otwieranie tych okien to powiem ze odczuwa sie roznice pomiedzy oknem dwuszybowym a trzyszybowym, mam w mieszkaniu okna dwuszybowe i w momencie otwierania nie czuc ciezaru tego okna tak jak przy oknach trzyszybowych.
Awatar użytkownika
MONIKA072

Miejscowość: DZIEWIĘTLICE

Postprzez titus01 » Śro 11 Sty 2012 23:58

Witam
My również mamy okna trzyszybowe i do opinii tych okien przyłączam się do wypowiedzi MONIKI072.Też mamy aluplast,montaż sierpień 2011,cena z tylko zakotwiczeniem(bez obróbki,szpalet)złote szprosy i kolor orzech 16000.
Prezentują się ślicznie naprawdę polecam.
Również wiele czytał na temat okien przed kupnem,ale nigdy się nie spotkał z negatywnym komentarzem na temat okien trzyszybowych.Dodam jeszcze że mamy pięciokomorowe z trzema szybami,a nie sześciokomorowe,bo wiele firm proponuję taki rodzaj,ale to za drogo wychodziło i doradzono nam żeby wziąć pięcio z trzema szybami i one będą praktycznie funkcjonować tak samo jak sześciokomorowe,maja taki sam współczynnik przenikania ciepła jak te sześciokomorowe.
Awatar użytkownika
titus01

Miejscowość: Bielsko-Biała
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez titus01 » Czw 12 Sty 2012 0:06

Sorry chciałam wysłać kilka zdjęć,ale chyba mi nie wyszło.
Nasz link do albumu

https://picasaweb.google.com/joanna1981 ... 0331203730
Awatar użytkownika
titus01

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez miksar » Pon 16 Sty 2012 13:52

Witam

Czy ktoś ogrzewa swój dom piecem kostrzewy np. Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic lub Mini bio ?

Bardzo proszę o opinie . Z góry dziekuję
Awatar użytkownika
miksar

Podziękował : 3 razy

Postprzez lapenta » Pon 16 Sty 2012 14:03

Witam,my dopiero zaczynamy z mężem. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności.
Wybieramy też już ekipę budowlaną-ceny stanu surowego z dachem (bo tyle chcemy w tym roku zrobić,a przez zime ma sobie schnąć i sie osadzać) są diametralnie różne.
Robocizna waha się od 8 tyś za kondygnację do 20 !!
Robimy mała zmianę tj dorabiamy piwnicę do Majki.
Fajny przykład już gotowej Majki jest w Krzywym Kole k. Pszczółek, woj pomorskie.
Tam podpatrzeliśmy i w Bączku,My będziemy stawiać w Starogardzie Gd.

Pozdrawiam
Za jakis czas doslemy pierwsze sprawozdania z budowy ;-)
Awatar użytkownika
lapenta

Postprzez ANDZIA03 » Pon 16 Sty 2012 19:35

WITAM WSZYSTKICH PO PRZERWIE - PROBLEM Z KONTEM

co do okien trzyszybowych, my takie mamy i bardzo sobie chwalimy. Otwiera się je normalnie jak okna dwuszybowe, nie zauważyłam żeby były znacząco cięższe czy coś w tym stylu, za to potwierdzam TAK jest dużo cieplej ! Dogrzewamy teraz piecykiem gazowym i wierzcie mi że jest ciepło przy nie wielkim nakładzie energii ( dom ocieplony 15 styropianem i 15 +10 wełną na zakładkę na poddaszu ) teraz mieszkam w domu gdzie są okna dwuszybowe i mam porównanie. Nie zauważyłam też skraplania między szybami , co najwyżej jak wspomniał pan z archetonu na ramie a to myślę przez różnice temperatury na zewnątrz z tą wewnątrz.Nie są te okna już tak drogie jak kiedyś - my je kupowaliśmy nie wiele drożej jak za dwuszybowe i z całą pewnością je polecam ponieważ po co inwestować w ocieplenie jak ciepło ma uciekać oknami?! a w tych czasach myślę, że każdy stara się wybudować dom energooszczędny ponieważ koszt ogrzewania cały czas rośnie! i to nie ważne czym ogrzewamy ponieważ rosną ceny tak samo gazu jak i prądu, węgla itd...
Awatar użytkownika
ANDZIA03

Miejscowość: KRAKÓW
Podziękował : 8 razy

Postprzez KaJU » Śro 18 Sty 2012 14:46

Witam wszystkich
Mam mały problem,stoję przed wyborem pieca na ekogroszek, z dodatkowym rusztem na palenie np. drzewem. Zastanawiam się nad firmą i mocą. Myślę, że 15 kW wystarczy do małej przecież Majki. Chciałabym też nie dokładac codziennie i mieć ciepłą wodę czyli muszę mieć podajnik. Biorę pod uwage piec Stąporków Termo-Eco-Duo 15 kW cena ok. 7000zł. Nie mam pojęcia czy to dobry piec za dobra cenę.Kupuję piec po raz pierwszy w życiu, nigdy nie paliłam w piecu więc nie mam porównania żadnego.Wchodzę do ciepłego mieszkania w bloku i nie zastanawiam się nad tym jak to się dzieje, że jest ciepło. :shock: Dlatego, PROSZĘ pomóżcie. Z góry wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
KaJU

Postprzez ewel195 » Śro 18 Sty 2012 18:17

Witam!
My już mieszkamy od listopada 2011r. i mogę powiedzieć, że nasze okna z 3-ma szybami na razie się sprawdzają. W domu jest cieplutko i cichutko, nic się na oknach nie skrapla. Ważne jest aby do tych ciężkich szyb dobrać dobre i sprawdzone okucia - wtedy wszystko działa bez zarzutu. W naszych oknach zamontowane są okucia firmy WINK HAUS.
Jeżeli chodzi o piec to my mamy DEFRO EKO DUO 15KW. Piec na eko groszek z dodatkowym rusztem wodnym na którym można spalać drewno i zwykły węgiel. Moc pieca 15KW w zupełności wystarcza na ogrzanie takiego domku. Zasobnik wystarcza na bezobsługową pracę pieca przez ok. 8 dni. (w zależności jaka jest temp. na zewnątrz). Po tym czasie trzeba wygarnąć popiół i zasypać zasobnik. Dodatkowy ruszt stały pozwala zaoszczędzić na ekogroszku, nie trzeba wtedy przełączać pieca na pracę ręczną. Sterowanie automatyczne będzie powodowało, że piec będzie spalał w pierwszej kolejności np. drewno a gdy go zabraknie dopiero eko. Dodatkowo praca w trybie automatycznym nie pozwoli na zagotowanie wody w piecu przy korzystaniu z ruszta stałego. Jeżeli chodzi o spalanie to średnio wychodzi ok. 550kg eko/m-c, przy temperaturze w domu 24 st.C
My jesteśmy zadowoleni z tego pieca.
Awatar użytkownika
ewel195

Postprzez modz84 » Śro 25 Sty 2012 12:05

Witam, postanowiłam już dziś dołączyć do społeczności budującej Majkę, chociaż u mnie to jeszcze odległa przyszłość.. Póki co jakiś miesiąc temu udzieliliśmy architektowi adaptującemu pelnomocnictwa we wszelkiej papierologii, mówił że koło kwietnia powinniśmy ruszyć z budową. Przyznam szczerze że jestem przerażona tym wszystkim :roll:
Awatar użytkownika
modz84

Postprzez tialek7 » Pią 27 Sty 2012 13:56

lapenta napisał(a):Witam,my dopiero zaczynamy z mężem. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności.
Wybieramy też już ekipę budowlaną-ceny stanu surowego z dachem (bo tyle chcemy w tym roku zrobić,a przez zime ma sobie schnąć i sie osadzać) są diametralnie różne.
Fajny przykład już gotowej Majki jest w Krzywym Kole k. Pszczółek, woj pomorskie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tialek7

Miejscowość: okolice Starogardu Gdańskiego

Postprzez tialek7 » Pią 27 Sty 2012 13:57

tialek7 napisał(a):
lapenta napisał(a):Witam,my dopiero zaczynamy z mężem. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności.

Pozdrawiam

Witamy

W końcu ktoś z naszych okolic.
My budujemy się 18 km od Starogardu Gdańskiego.
Obecnie w styczniu wstawiliśmy okna, zrezygnowliśmy z okna w kuchni i zmieniliśmy okno trójkatne na trapez.
https://picasaweb.google.com/1060264185 ... 5507535378
Awatar użytkownika
tialek7

Postprzez modz84 » Pią 27 Sty 2012 16:04

tialek7 a okna w jadalni macie według projektu? 1000x1700? czy zmieniliście do rozmiarów typowych? jakoś takie małe mi się wydają :roll:
Awatar użytkownika
modz84

Postprzez tialek7 » Pią 27 Sty 2012 18:52

modz84 napisał(a):tialek7 a okna w jadalni macie według projektu? 1000x1700? czy zmieniliście do rozmiarów typowych? jakoś takie małe mi się wydają :roll:

tak są mniejsze 880 x 1400
Awatar użytkownika
tialek7

Postprzez Lunka25 » Pią 27 Sty 2012 19:03

Witam nowych-starych Majkowiczów:) po przerwie; na razie zajęłam się formalnościami kredytowymi:( aha jutro odbieram projekt łazienki na dole ma być zielona płytki Domino
http://www.ceramika-domino.pl/Kolekcje- ... kowe/Lingo
no i oczywiście projekt kuchni ciekawa strasznie jestem jak wyjdzie. :P 8) :P
Awatar użytkownika
Lunka25

Miejscowość: Piotrków
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Projekt MAJKA

Postprzez monika198624 » Sob 28 Sty 2012 11:31

Witam po długiej przerwie. Poddasze mamy już ocieplone. Zostały tylko płyty karton-gips.
Łazienka dolna jest już robiona. Wybraliśmy płytki z Paradyża. Dół to meisha bianco i beige. Natomiast góra to travena.
Wreszcie udało się skończyć kotłownię, garaż i pralnię. Także jeden temat mamy już z głowy. Przesyłam poniżej link do projektów łazienek.
https://picasaweb.google.com/1076656352 ... 4372455458

Mamy też dylemat co do podłóg. Ostatecznie zdecydowaliśmy się że płytki są w kuchni i jadalni a salon robimy w panelach.
Prawie jesteśmy zdecydowani że bierzemy panele jasne z firmy Brilliance Floor kolor dąb sudański. Zarówno na dół jak i górę.
http://www.specjalista.net.pl/?p=produkty&id=1901. Na żywo wygląda super.
Awatar użytkownika
monika198624

Postprzez gonia11 » Sob 28 Sty 2012 19:43

Witam 8)
Jestem zainteresowana projektem Majka Rex i chcialabym zapytać o koszty budowy.wiem że to jest indywidulna sprawa ale tak w przyblizeniu.
Chodzi mi o koszty:
-ile kosztuje budowa w stanie surowym(chodzi mi czy lepiej zatrudnic murarza i pomocnika czy lepiej ekipe)
-Tynki
-elektryka
-hydraulika(piec+grzejniki i fachowiec)
Przepraszam ze tak duzo pytń ale mamy ograniczoną kwote i nie wiem czy nie porywamy sie z motyką na słonce :oops:
dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez Marcino » Sob 28 Sty 2012 19:46

Witam po krótkiej przerwie
Uporządkowaliśmy już teren. Podniesiony o grubo ponad 1 metr ale tego wymagały warunki. W każdym razie 100 wywrotek zrobiło swoje. Rozdzielnia do budowy już stoi. Dostałem dzisiaj wycenę kosztów robocizny, i tak:
Fundament - 8 000
Ściany parteru - 6000
Ściany I piętra - 4500
Stropy - 7000
Kominy - 3000
Dach - 18 000
Łącznie za stan surowy - 46 500
Zastanawiam się czy to jest dobra cena. Jak to wygląda u was . Mam wrażenie że wycena jest lekko zawyżona ale czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcino

Miejscowość: Jelenia Góra-Jeżów Sudecki

Postprzez Lunka25 » Nie 29 Sty 2012 9:47

do monika198624 Twoja stronka nie działa ta z fotkami Majki :cry: co do podłóg to podobnie jak Ty w kuchni i w jadalni a w salonie panele wstępnie się już rozglądam.Kuchnia zaprojektowana w poniedziałek mam dostać na maila projekt, z nowoczesnej wyszło bardziej klasyczna z prostymi frezami.Projekt wc
https://picasaweb.google.com/1084060900 ... 8653055730
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez miksar » Nie 29 Sty 2012 18:20

Witam

Poszukuje porady jaki SPRAWDZONY !!! kocioł na ekogroszek, pellet i ewentualnie z dodatkowym rusztem na drewno WARTO KUPIĆ ???
Dom bedzie 150 mkw z garażem.

Bardzo Was PROSZĘ o poradę

Z góry bardzo dziekuję:)
Awatar użytkownika
miksar

Podziękował : 3 razy

Postprzez ania mario » Nie 29 Sty 2012 21:52

Witajcie Majkowicze ! Postanowilismy dziś do was dołączyć , my jestesmy na etapie załatwiania adaptacji projektu do naszej działki jak dobrze pójdzie to za tydzień oddajemy projekt do starostwa i będziemy czekać na pozwolenie na budowę :?: .W marcu mają nam zrobić stałe przyłącze prądowe oraz prowizorkę budowlaną.Materiały czekają , kupiliśmy bloczki oraz beton komórkowy oraz trochę zbrojenia z obawy o wzrost cen.
Cel : stan surowy otwarty na jesieni . Będziemy budować sami systemem gospodarczym .Mamy nadzieje ze rodzina się nie wykręci :lol:

POZDRAWIAMY WAS ANIA I MARIO :P :P :P
Awatar użytkownika
ania mario

Postprzez monika198624 » Pon 30 Sty 2012 8:00

Awatar użytkownika
monika198624

Postprzez gonia11 » Pon 30 Sty 2012 9:10

ania mario napisał(a):Witajcie Majkowicze ! Postanowilismy dziś do was dołączyć , my jestesmy na etapie załatwiania adaptacji projektu do naszej działki jak dobrze pójdzie to za tydzień oddajemy projekt do starostwa i będziemy czekać na pozwolenie na budowę :?: .W marcu mają nam zrobić stałe przyłącze prądowe oraz prowizorkę budowlaną.Materiały czekają , kupiliśmy bloczki oraz beton komórkowy oraz trochę zbrojenia z obawy o wzrost cen.
Cel : stan surowy otwarty na jesieni . Będziemy budować sami systemem gospodarczym .Mamy nadzieje ze rodzina się nie wykręci :lol:

POZDRAWIAMY WAS ANIA I MARIO :P :P :P

Mam do Ciebie pytanie.
Czy ten system gospoadarczy to bedziecie budowac sami?
Czy zatrudniacie murarza a rodzina bedzie robic za pomocników?
Jezeli murarz,to czy godzi sie na dniowke czy od całoosci?
Jest ktos z okolic Sochaczewa
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez modz84 » Pon 30 Sty 2012 14:13

Ania i Mario to zaczynamy praktycznie równocześnie :D W tej chwili też czakamy na pozwolenie, z tym że tak jak pisałam nasz architekt adaptujący (za niewielką opłatą) załatwia za nas całą papierologię 8) więc tak w rzeczywistości nie wiem co on tam teraz konkretnie robi w naszej sprawie, około 2 tygodnie temu dogadywaliśmy się odnośnie usytuowania budynku na działce. Mówił że na przełom marca i kwietnia powinniśmy uzyskać pozwolenie na budowę. Podobnie jak Wy będziemy działać systemem gospodarczym, ale w naszym przypadku to 1 wykwalifikowany pracownik (mój tata :mrgreen:) który zajmuje się budowlanką i wykończeniówką już łohoho wiele lat, a do tego jakiś pomocnik. Ja co prawda skończyłam technikum budowlane ale jakoś niewiele pamiętam :lol:
Awatar użytkownika
modz84

Postprzez lapenta » Pon 30 Sty 2012 15:27

tialek7 » Pią 27 Sty 2012 13:57
Obecnie w styczniu wstawiliśmy okna, zrezygnowliśmy z okna w kuchni i zmieniliśmy okno trójkatne na trapez.

Witam
Fajnie,że w regionie więcej osób wybrało podobny projekt.
My zasugerowaliśmy się Majkami w Bączku, które stawiało Grasso.
Nasza Majka będzie lekko zmieniona,tj dokładamy piwnicę i okno balkonowe z tyłu domu zamieniamy na okno i zamiast kotłowni na parterze robimy większą łazienkę.
Narazie ćwiczę papierologię,teraz składam kwity o WTP.
Ekipę już mamy, za każdy poziom biorą po 8 tyś,czyli 24 plus do tego osobno będziemy płacić cieśli za dach.
Kwota straszna nie jest.
Początek planujemy na lipiec.Do czerwca chcemy załatwić kwity i kredyt.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lapenta

Postprzez tialek7 » Pon 30 Sty 2012 17:36

lapenta napisał(a):tialek7 » Pią 27 Sty 2012 13:57

Witam
Fajnie,że w regionie więcej osób wybrało podobny projekt.
My zasugerowaliśmy się Majkami w Bączku, które stawiało Grasso.
Nasza Majka będzie lekko zmieniona,tj dokładamy piwnicę i okno balkonowe z tyłu domu zamieniamy na okno i zamiast kotłowni na parterze robimy większą łazienkę.
Narazie ćwiczę papierologię,teraz składam kwity o WTP.
Ekipę już mamy, za każdy poziom biorą po 8 tyś,czyli 24 plus do tego osobno będziemy płacić cieśli za dach.
Kwota straszna nie jest.
Początek planujemy na lipiec.Do czerwca chcemy załatwić kwity i kredyt.

Pozdrawiam

My na chwile obecną budujemy bez kredytu hipotecznego.
Mieliśmy wlasne oszczedności i tak ruszyliśmy.
Mąż pracuje w obecnej chwili sam, za miesiąc ma nam sie powiększyć rodzinka :) o nowego drugiego czlonka, dlatego na chwile obecną musimy zapmnieć o kredycie. Ale mamy nadzieje że za rok dwa bedziemy sie juz starać wykończyć wszystko i zawalczymy o kredyt.
24 tys za budowe nie jest dużo tym bardziej ze powiększacie o piwnice. My płaciliśmy murarzowi 17 tys.

Powodzenia :P
Awatar użytkownika
tialek7

Postprzez ania mario » Wto 31 Sty 2012 11:52

No to modz84 wrzuć od czasu do czasu jakieś info. Jak się u nas coś ruszy to damy znać.Do gonia 11- nasz system gospodarczy opiera się na dwóch doświadczonych fachofcach którymi są nasi ojcowie.Także uzupełniają się świetnie :roll: , spokojnie sobie poradzą z budową od fundamentu po wykończenie . :mrgreen:
Awatar użytkownika
ania mario

Postprzez gonia11 » Wto 31 Sty 2012 21:57

ania mario napisał(a):No to modz84 wrzuć od czasu do czasu jakieś info. Jak się u nas coś ruszy to damy znać.Do gonia 11- nasz system gospodarczy opiera się na dwóch doświadczonych fachofcach którymi są nasi ojcowie.Także uzupełniają się świetnie :roll: , spokojnie sobie poradzą z budową od fundamentu po wykończenie . :mrgreen:

Fajnie macie.
U nas niestety wszyscy 2 lewe ręce do tego.
Ale mysle ze w innych pracach fizycznych będziemy mieli pomoc.
Jak myślicie,czy za kwote 250 tyś da sie wybudowac Majke rex :roll: :?:
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez pestka » Śro 01 Lut 2012 8:53

Jak myślicie,czy za kwote 250 tyś da sie wybudowac Majke rex

My jesteśmy na etapie wykańczania , budowaliśmy systemem gospodarczym : budowa, tyki, wylewki,ocieplenie z zewnątrz ekipami wynajętymi a gładzie, malowanie, płytki w kotłowni i ocieplanie poddasza płytami g-k robił mąż.
Budujemy Majkę Rex i narazie wydaliśmy 210tys. a mamy na czysto gotowe: kotłownię, pokoje na górze (wraz z panelami), łazienkę na górze i mamy kupione płytki na cały dół i część agd do kuchni.Drzwi wewnętrzne też już zamontowane.Z zewnątrz zatarty klejem tak że jeszcze ok.5 tys na tynk z robocizną.Myślę że zmieścimy się w 250 tys. z meblami.Może nie są to marmury ale z niczego nie rezygnujemy.Mamy już balustrady na zewnątrz na dwóch balkonach i wewnątrz na schodach.Okna mamy trzyszybowe.to chyba tyle tak na bieżąco :roll: powodzenia życzę :P
Awatar użytkownika
pestka

Postprzez gonia11 » Śro 01 Lut 2012 20:16

pestka pieknie juz macie,tyle zrobione
masz jakieś zdjecia?
Jakie macie schody? my chcemy zalewane,ale czytałam ze one są kosztem pomieszczenia gospodarczego :roll:
I jeszcze jedno pytanie,jakie macie okna w wykuszu? bo ja bym chyba troche chciałą zmiejszyc,bo te 170cm to bedzie mi nogi widac :roll:
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez pestka » Czw 02 Lut 2012 8:18

Gonia 11
zdjęcia postaram się wstawić w sobotę w nocy, tak że sprawdź w niedzielę może mi sie uda ( mam słaby internet mobilny)
My mamy schody lane z betonu, do tego kuta balustrada i na schodach będą kładzione płytki gresowe bo nie chcieliśmy drewnianych. Zrezygnowaliśmy wogóle z pomieszczenia gospodarczego mamy jedno duże pomieszczenie bez ścianek i drzwi( oczywiście wejściowe są :lol: ) a wejście do garażu jest przez kotłownię.Wnękę pod schodami zabudowaliśmy ścianką i mamy tam tzw.graciarnie głównie na eko-groszek i wejście do niej jest od strony kotłowni.
Schody zalewane mają jeden duży plus , mocno je użytkujesz cały okres budowy , na końcu kładziesz płytki i są piękne :P
Co do okien to my nie zmniejszaliśmy ich rozmiaru i cały urok w tym ,że są takie duże 8)
Nawet powiększyliśmy okno tarasowe to pod balkonem do 3m. szerokości :lol:
Czekam na wycenę mebli kuchennych , załatwiam papiery do odbioru i powoli do przodu :lol:
w razie pytań służę pomocą...
Awatar użytkownika
pestka

Postprzez rocky102 » Czw 02 Lut 2012 12:26

Witam.
a jak mam takie pytanko troche z innej beczki.
czy ktos montowal sobie kominek z dgp? i jakiej mocy wklad wystarcza i ewentualnie jaka firme polecacie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
rocky102

Postprzez gonia11 » Czw 02 Lut 2012 18:47

pestka

A dlaczego zrezygmowaliście z pomieszczenia gospodarczego? Czy moze dlatego ze wiatrołab jest tak "duzy" i chcieliscie go powiekszyć,czy może były problemy z tymi schodami?
Mam jeszcze pytanie,czy garaż macie jak w projekcie?My napewo go powiekszymy,tylko zastanawiamy ile :roll:
Z jakich okolic jesteś? chetmie bym zobaczyła majke rex na zywo,przed zakupem projektu?
Ponawiam pytanie,jest ktoś z okolic Sochaczewa
Czytałam ze gohal była z warszawy,ale chyba sie juz nie udziela :roll:
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez panga13 » Czw 02 Lut 2012 21:03

Witajcie, my wydłuzylismy garaż, tak,że zrównał sie tył domu-poszerzylismy go też i jest super.Polecam to rozwiazanie .Kominek kupiliśmy wkład sparke 18 kw,myslelismy nad płaszczem, ale kotłownia w salonie-poza tym koszt duzy.Potem chciałam dpg,le koszt to 1tys. do kazdego pomieszczenia- tez nie malo, jak sie ktos zdecyduje to polecam w podłodze.Stanęło na tym,że nie zrobilismy wcale rozprowadzenia i była to dobra decyzja,otwór drzwiowy z salonu jest ogromny, wyglada pieknie...a poza tym ciepełko leci na cały domek.Wykańczamy powoli, mrozy ogromne, a my paląc tylko w kominku mamy wysokie temperatury.Także przy zchowaniu oryginalnego wymiaru wejścia do salonu dpg nie jest potrzebne i odradzam-szkoda kasy.Rekuperacja za nami,sufity, teraz podłogi,łazienki...i prawie już, także obiecane fotki w maju po wykończeniu domku, wykończeniu sie psychicznie, oraz wykończeniu zawartości portfela !
Awatar użytkownika
panga13

Miejscowość: Kraków

Postprzez pestka » Pią 03 Lut 2012 8:09

gonia , teraz w domu mamy podobnej wielkości wiatrołap jak majka rex w projekcie i jak wracamy wszyscy troje razem do domu + torebki , plecaki, siaty z zakupami to nie możemy się pomieścić i dlatego chcieliśmy dużą przestrzeń , schodyw tym temacie nie stanowią problemu.
co do garażu my nic nie zmienialiśmy i tak jest większy niż teraz mamy więc wystarczy... :P
rocky 102
My mamy kominek z DGP( nie robiliśmy tylko do pokoju nad garażem bo za daleko i zbyt duże straty ciepła).W końcu jak już się pali to szkoda ciepła w komin :!: Dom w którym mieszkamy teraz ogrzewamy tylko :!: :!: przez DGP i jest ciepło tyle , że trzeba dzień w dzień sprzątać w tym kominku.Ale na 4 pokoje,kuchnię łazienkę i przedpokój wystarcza a nie opłacało się inwestować w centralne skoro się budujemy :P
cały koszt to ok. 1200zł z turbiną , kanałami i wszystkimi gadżetami ale robocizna gratis-mąż sam robił :P
Awatar użytkownika
pestka

Postprzez gonia11 » Pią 03 Lut 2012 9:14

panga
A o ile metrów poszerzyliscie garaz? Wejdą Wam 2 samochody? My teraz mamy 2 mieszkamy w bloku i od 2 dni moje auto padło :twisted: .Takaze nie wyobrazam sobie majac dom,nie zapalic samochodu :evil:
A ile kosztuje taki kominek,bo raczej też chcemy tylko ogrzewać w salonie,to znaczy bardziej dla dekoracji :mrgreen:
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez rocky102 » Pią 03 Lut 2012 12:02

witam.
do "pestka"
a jakiej firmy macie wlkad i jakiej mocy?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
rocky102

Postprzez pestka » Pią 03 Lut 2012 20:24

ROCKY
My mamy wkład stalowy firmy Adbar o mocy o ile dobrze pamiętam 14KW.Kosztował coś ok. 2,5 tys.
Awatar użytkownika
pestka

Postprzez gonia11 » Pią 03 Lut 2012 21:02

pestka a ile cały kominek Wam wyszedl? czekam na fotki 8)
Awatar użytkownika
gonia11

Postprzez panga13 » Pią 03 Lut 2012 23:41

My za wkład płaciliśmy 6 tys/był z ekspozycji,dlatego taki tani, czekamy na obudowę= wkład +obudowa 14,5 tys. Garaż szeroki na 4m z hakiem, ale dwa samochody nie wejdą niestety,bardziej go poszerzać to nie wyglada ładnie,jest w galerii jakoś na początku forum.
Awatar użytkownika
panga13

Postprzez Lunka25 » Nie 05 Lut 2012 10:17

Jestem po wycenie mebli Meble z montażem:7893,-
Fronty- drewno olcha, obudowa i wnętrze płyta meblowa laminowana blat gr. 38mm, listwa przyblatowa, oświetlenie podszafkowe x 3szt.;Szuflady na systemie cichego domyku - Hafner.Pozostaje tylko zmienić w kuchni gniazdka ponieważ mamy mieć lodówkę na ścianie obok wykuszu i można płytki układać.

Panga13 podeślij linka do swojej galerii stronka ze wszystkimi zdjęciami Majkowiczów mi się wykasowała i jestem jak bez ręki. :oops:
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez panga13 » Nie 05 Lut 2012 21:34

Lunka, ja nie mam galerii jeszcze- nie mam czasu na razie, chętnie bym się pochwaliła ścianką półokrągłą miedzy kuchnią a salonem, a ten podwójny garaz jest tu http://picasaweb.google.com/mkopisjuszkowo/MajkaDzisiaj -myślę,że się kolega nie obrazi
Awatar użytkownika
panga13

Postprzez kamila.m » Nie 05 Lut 2012 22:42

Witam. Poniżej przesyłam link z obiecanymi zdjęciami. Z wykończenia tylko kilka zdjęć. Jutro postaram się umieścić więcej 8)
http://www.mojalbum.com.pl/Album=ZU7JIOBI
Mam nadzieję, że zadziała 8)
Awatar użytkownika
kamila.m

Miejscowość: Stargard Szczeciński
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez pestka » Pon 06 Lut 2012 9:21

Gonia, zdjęcia powoli przesyłam do picasa więc jak tam będzie już trochę to załączę linka :P
Co do kominka to na początku marca kończymy , nie mamy gotowej obudowy, obudowa z płyt g-k i to obłożone płytkami klinkierowymi( taką samą mamy ścianę pomiędzy kuchnią i salonem).Najtańsza wersja wykończenia kominka a budżet mamy ograniczony. Narazie wkład + rury-DGP to ok.4200ł , jeszcze ok. 1500zł na obudowę( płyty, wełna, płytki klinkierowe).
Pierwsza wycena mebli kuchennych to 7500zł z montażem , fronty fornirowane.czekam na drugą firmę....
Awatar użytkownika
pestka

Postprzez Lunka25 » Pon 06 Lut 2012 9:35

Do kamila.m bardzo bardzo Ci dziękuje za dodanie fotek kamień z serca mi spadł bo zastanawiałam się jak będzie wyglądać kuchnia z lodówką na tej ścianie obok wykuszu a tak wiem że mogę zamawiać kuchnię w takim razie :P

Co do podwójnego garażu to powiem szczerze że nie braliśmy tego pod uwagę zamierzamy w przyszłym roku postawić za Majką garaż z pomieszczeniem na opał i problem sam się rozwiązał. Nasza działka może nie należy do najwęższych ale obok mamy pola uprawne i gdybyśmy wstawili płot w miedzy po pierwsze ciężko byłoby przejechać sprzętem a po drugie miałabym nie raz i nie dwa zepsuty płot i uszkodzone tujki więc woleliśmy się odsunąć. Wiem to z doświadczenia, owszem szkoda jest naprawiona ale ile przy tym nerwów i złości :twisted: .
Awatar użytkownika
Lunka25

Postprzez kamila.m » Pon 06 Lut 2012 10:55

Nam to rozwiązanie się sprawdza. Jedyna rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę to lodówka. Kupując ją sprawdź czy można przekładać drzwi. U nas rysowała się o blat, więc przełożyliśmy drzwi i problem zniknął. Dzisiaj postaram się zrobić więcej zdjęć to wrzucę do albumu. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamila.m

Postprzez kamila.m » Pon 06 Lut 2012 11:47

Dodałam zdjęcia schodów i kilka innych. Resztę później, jak posprzątam 8)
Awatar użytkownika
kamila.m

PoprzedniaNastępna