domy z dopłatą do kredytu, jak dostać tańszy kredyt

Sposoby finansowania, kredyty bankowe, dofinansowanie.

domy z dopłatą do kredytu, jak dostać tańszy kredyt

Postprzez Archeton » Pon 05 Lut 2007 13:41

Zapraszam wszystkich do podzielenia się opiniami nt kredytów i sytuacji z którymi maja Państwo do czynienia w bankach, ktore proponują kredyt z dopłatą do odsetek na podstawie ustawy z dnia 8 września 2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz.U. nr 183, poz. 1354).

Ważnym aspektem dla wielu z przypadków będzie sprawa interpretacji pojęcia powierzchnia użytkowa, poniewaz jest ona jedym z kryteriów przyznania kredytu. Jak już zauważyło kilku forumowiczów, warto zapytać w banku, w którym zamierzają Państwo brać preferencyjny kredyt o wykładnie pojecia "powierzchnia użytkowa".

Na pewno zaciekawią forumowiczów watpliwości interpretacyjne banków związane z ta ustawą i jak sobie niektórzy z nas poradzili.

Wracając do pojecia powierzchnia użytkowa...
Ustawa z 8 września 2006 precyzuje pojęcie powierzchni użytkowej nastepująco:.... Powierzchnię użytkową domu jednorodzinnego lub lokalu mieszkalnego, o której mowa w ust. 1 pkt 2, a także cenę lub wkład budowlany, o których mowa w ust. 1 pkt 3, przyjmuje się na podstawie ..... odpowiedniej umowy zobowiązującej.
4. Powierzchnię użytkową domu jednorodzinnego, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e, lub lokalu mieszkalnego, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, przyjmuje się na podstawie zatwierdzonego projektu budowlanego.

Pojęcie powierzchni użytkowej należałoby ustalać więc według projektu, a więc według założeń projektanta - zaś co do tego co będzie uważane za wchodzące w skład powierzchni użytkowej to uważam że przydatna będzie Ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego…
Ustawa ta precyzuje co wchodzi w skład powierzchni użytkowej, ale niestety nie wyczerpuje ona tematu.
Ustawa ta stanowi w Art. 2. 1 iż : Ilekroć w ustawie jest mowa o powierzchni użytkowej lokalu - należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału, .... .
Warto rownież zobaczyć na ustawę z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z dnia 10 lipca 2001 r.), która doprecyzowuje pojęcie, ale ona rownież nie wyczerpuje tematu.
Mam nadzieję, że wkrótce uprawniony organ ogłosi wykładnie pojęcia powierzchnia użytkowa, i że bedzie to z korzyścią dla wszystkich zainteresowanych to formą współfinansowania inwestycji.
Serdecznie zapraszam do dyskusji!

Piotr Wejman
Archeton
Awatar użytkownika
Archeton

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez wojber » Pon 05 Lut 2007 18:18

BRAWO !!!!!!!!!!!

chyba pojechałem Archetonowi po ambicji....

:twisted:
Awatar użytkownika
wojber

Miejscowość: Nowy Sącz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez cyla » Pon 05 Lut 2007 23:13

to jest temat o kredytach wojber :!: :twisted: :wink:
Awatar użytkownika
cyla

Postprzez wojber » Wto 06 Lut 2007 7:29

:lol:
Awatar użytkownika
wojber

Postprzez wojber » Śro 07 Lut 2007 14:32

dowiadywałem sie o ten kredyt w PKO BP i dowiedziałem sie ze:

odnosnie garazu to jeszcze sami nie wiedzą
a, co do tego jak ktos ma mkieszkanie spółdzielcze to musi podpisac oswiadczenie ze do pół roku odda mieszkanie spółdzielni - ogólnie kicha, co wiecej, kredyt w złotówkach bez dofinansowania przez panstwo ma oprocentowanie 5,62% w skali roku a taki sam kredyt (200tys na 30lat) bez ulgi odsetkowej 5,22% w skali roku.Ogólnie mowiąc wszedzie nas robia na szaro...

pozdr
Awatar użytkownika
wojber

Postprzez Ania i Darek » Sob 17 Lut 2007 22:24

też jesteśmy zainteresowani kredytem z dopłatą - ale trudno znaleźć super dom do 140 m tzn są ładne domy ale żaden nie spełnia naszych wymogów - zostaje nam projekt indywidualny
Awatar użytkownika
Ania i Darek

Miejscowość: K-zy

Postprzez Archeton » Czw 22 Lut 2007 16:39

Bardzo chętnie zaprojektujemy taki dom dla Państwa, bo również zajmujemy się projektami na indywidulne zamówienie,
zapraszam do kontaktu z naszym biurem obsługi klienta
Piotr
Awatar użytkownika
Archeton

wybudujemy dom dla ciebie..w technolgi niskoenergetycznej

Postprzez isomax » Wto 06 Mar 2007 8:56

Wybudyjemy dom jedno i wielorodzinny. firma z 30 letnim doswiadczeniem wlasne patenty budowlane, doswiadczenie we wszystkich strefach klimatycznych, obiekty przemysłowe ,baseny podgrzewanie boisk ulic a wszystko to energia odnawialna..dajemy wieczysta gwarancje na sprawnosc systemu klimatyzacyjno grzewczego.. mozliwe dotacje do budowy domów

www.isomax.com.pl e-mail isomax@wp.pl GG 10441662 rafał lisowicz jestem dosteny przez wieksza czesc doby..

A-ha budujemy dom wraz z systemem grzewczo klimatyzacyjnym w cenie zwykłego domu ciepłego..w którym nie masz ogrzewania.. :lol:
Awatar użytkownika
isomax

Miejscowość: Cała polska

wybudujemy dom dla ciebie..w technolgi niskoenergetycznej

Postprzez isomax » Wto 06 Mar 2007 8:58

. :lol:
    wybudujemy dom dla ciebie z wykorzrystaniem energii odnawialnej,, dotacje TEROM zwrot 24.4%
    Awatar użytkownika
    isomax

Miejscowość: Cała polska

domy z doplatą - interpretacja pojęcia powierchnia użytkowa

Postprzez Archeton » Śro 14 Mar 2007 12:59

Miło mi poinformować wszystkich zainteresowanych domami z dopłatą , że otrzymaliśmy odpowiedź od Ministertwa Budownictwa,
    pytalśmy min.
    1. Czy dom jednorodzinny spełniający kryterium powierzchni użytkowej do 140m2 może zawierać takie pomieszczenia jak: GARAŻ, PODPIWNICZENIE, STRYCH, KOTŁOWNIA, POM.GOSPODARCZE, a powierzchnie tych pomieszczeń, nazwane powierzchnią przynależną, można nazwać dodatkowymi, tj. nie powiększającymi powierzchni 140m2.

2. Czy dom o podanych niżej parametrach spełnia warunki ustawy:
    Dom wolnostojący, parterowy z poddaszem użytkowym (wysokość ścianki kolankowej na poddaszu 0,7m2), z garażem i podpiwniczeniem częściowym.
    Powierzchnia użytkowa: 122,2 m2
    Powierzchnia netto (w obrysie posadzek wszystkich pomieszczeń w domu) 198,9m2, w tym GARAZ: 17,6m2, częściowe podpiwniczenie 29,8m2; stryszek 8,3m2.

3. Czy powierzchnia schodów wewnętrznych (komunikacja piwnica - parter - poddasze) wlicza się do 140m2 pow. użytkowej? Jeśli tak, to jaką powierzchnię należy zaliczyć do użytkowej powierzchni domu, jeśli klatka schodowa domu parterowego z podpiwniczeniem i poddaszem użytkowym ma wymiary w obrysie ścian 5m x 3m.?

Odpowiedź Ministerstwa znjaduje się na stronie www.archeton.pl pod linkiem:
    http://www.archeton.pl/?artykulId=577

Liczymy, że ta interpretacja ułatwi Państwu wybór odpowiedniego projektu i pomoże rozwiać watpliwości, jakie projekty kwalifikują się do takiej dopłaty.
    z pozdrowieniami
    Zespół Archetonu
    Awatar użytkownika
    Archeton

Postprzez danusia » Śro 04 Lip 2007 22:42

Chciałam skorzystać z TEGO kredytu jednak dlatego,że już mam kredyt od roku i już rozpoczętą budowę, czyli jestem właścicielką nieruchomości nie nalezy mi się taki kredyt.Chciałam po prostu go zamienić.
    Z drugiej jednak strony gdybym czekała do początku 2007 na TEN kredyt wyszłoby na to samo bo ceny na materiały strasznie podrożały :-(
    Awatar użytkownika
    danusia

Postprzez adam&dorota » Wto 14 Sie 2007 14:43

1. dajcie nowego linka do artykułu
    2. kupiliśmy u Was Tymoteusza. Pytanie, czy jesli po zmianach, które zamierzamy wykonać, powierzchnia użytkowa będize powiedzmy 140m2 (nominalnie 141,7) to czy się załapiemy??
    Awatar użytkownika
    adam&dorota

Miejscowość: Bełżyce/Lublin

Odpowiedź Ministra Budownictwa

Postprzez Magda i Michał » Czw 16 Sie 2007 15:46

Witam,
    czy ma ktoś może treść odpowiedzi Ministra Budownictwa na zapytania Archetonu odnośnie dopłat do kredytu i sposobu liczenia powierzchni użytkowej?
    Link, który został podany (http://www.archeton.pl/?artykulId=577) nie działa, a bardzo interesuje mnie jej treść.
    pozdrawiam
    Magdalena
    Awatar użytkownika
    Magda i Michał

Miejscowość: Warszawa

Dom z dopłatą

Postprzez Architekt » Czw 16 Sie 2007 19:13

Na stronie głównej Archetonu w dziale aktualnośći - więcej aktualnośći znaleźć można odpowiedź Ministerstwa Budownictwa na nasz list w sprawie interpretacji ustawy z dnia 8 września 2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania.
    Awatar użytkownika
    Architekt
    Ekspert

Podziękował : 30 razy
    Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: domy z dopłatą do kredytu, jak dostać tańszy kredyt

Postprzez eps » Śro 08 Paź 2008 20:08

Nie mogę znaleść tego artykułu na Państwa stronie.
    Przeszukałam dział "więcej aktualności" ale nie widzę.
    Czy mogłabym prosić o dokładniejszy namiar bo nie wiem na jaki projekt domu sie zdecydowac.
    Awatar użytkownika
    eps

Postprzez eps » Śro 08 Paź 2008 20:15

juz mam :)
    Awatar użytkownika
    eps

Postprzez elonidas » Czw 04 Gru 2008 0:31

Może to w czymś pomoże:
    Kredyty preferencyjne

Pozdrawiam
    Awatar użytkownika
    elonidas

Postprzez Architekt » Śro 04 Lut 2009 13:49

Awatar użytkownika
    Architekt
    Ekspert

Postprzez agaG » Wto 14 Wrz 2010 14:18

Witam, właśnie odrzucono nasz wniosek o kredyt z dopłatą. Wybraliśmy projekt Sonia Midi Lux pow. użytkowa 127,4 m2. Podają państwo, że rodzina na swoim: tak. Niestety nie. W banku naliczyli powyżej 160 m2. Chyba architekci powinni wiedzieć co jest powierzchnią użytkową a co nie. Bo rozbieżność jest naprawdę ogromna.

pozdrawiam
    Awatar użytkownika
    agaG

Postprzez Architekt » Wto 14 Wrz 2010 15:35

agaG napisał(a):...Chyba architekci powinni wiedzieć co jest powierzchnią użytkową a co nie...

Słusznie :D . To architekt, twórca projektu określa powierzchnię użytkową budynku, nie urzędnik banku. I tak właśnie sprawę stawia ustawa o dopłatach do odsetek kredytów w programie Rodzina na swoim.
    Jeśli projekt nie uległ w ramach adaptacji zmianom, które powiększyły go, to powierzchnia użytkowa podana w projekcie jest podstawą przyznania kredytu. Bank nie jest od obliczania tej powierzchni.
    Radzimy poprosić o wskazanie zapisu ustawy, który dawałby mu takie prawo.
    Awatar użytkownika
    Architekt
    Ekspert

Postprzez agaG » Wto 14 Wrz 2010 19:21

Dziękuję za szybką odpowiedź. Też jestem tego zdania, że to nie bank powinien tę powierzchnię wyliczać. W końcu kredyt dostaje się na podstawie zatwierdzonego projektu i podanej w nim pow. użytkowej. Niestety bank PKO BP (w którym dostaliśmy odmowę) ma nieco inne zdanie. DO powierzchni użytkowej nie wliczają tylko garażu i kotłowni. Wszystkie pozostałe pomieszczenia stanowią powierzchnię użytkową, łącznie z klatką schodową i piwnicą :) dziś został złożony kolejny wniosek tym razem w innym banku. Zobaczymy co będzie teraz :)
    Awatar użytkownika
    agaG

Postprzez Architekt » Czw 16 Wrz 2010 9:46

AgaG
    jesteśmy bardzo ciekawi, jak przebiegały formalności w innym banku, bo rzeczywiście otrzymujemy wiele sygnałów od Klientów, że banki postępują często w sprawie powierzchni użytkowej uznaniowo. Jest to prawdopodobnie wynik ogromnego zainteresowania programem Rodzina na swoim i chęcią ograniczenia ilości przyznawanych kredytów preferencyjnych.
    Awatar użytkownika
    Architekt
    Ekspert

Postprzez agaG » Śro 03 Lis 2010 10:10

Witam, troszkę czasu upłynęło od mojego ostatniego wpisu. Ale chciałam się pochwalić sukcesem. Dostaliśmy kredyt z dopłatą "Rodzina na swoim" i nawet już wykorzystaliśmy I transze. Bankiem, który nie robił problemów z powierzchnią użytkową był bank Pekao SA, co prawda było więcej formalności, ale się udało :)
    Pozdrawiam AgaG
    Awatar użytkownika
    agaG

Postprzez Architekt » Śro 03 Lis 2010 12:34

Bardzo się cieszymy i dziękujemy za wiadomość :D . Będzie ona cenna dla wszystkich starających się o kredyt w ramach programu Rodzina na swoim, bo potwierdza nasze przypuszczenia o tym, że różne banki różnie interpretują przepisy.
    Najważniejsze, to nie zniechęcać się przy pierwszym podejściu :wink:.
    Awatar użytkownika
    Architekt
    Ekspert

Postprzez kamila.m » Pią 10 Gru 2010 21:15

Witam. Razem z mężem wzięliśmy kredyt z dopłatą w Millenium banku i też nie było problemu. Powierzchnie użytkową przyjęto tak, jak w projekcie. W Lukas banku i Getin banku też nie było z tym problemu. Oprocentowanie jakie mamy to 5,45%.

Za ten post autor kamila.m otrzymał podziękowania - 2
    Architekt(Pią 10 Gru 2010 21:18), K@2(Sob 11 Gru 2010 16:53)
    Ocena:66.67%

Awatar użytkownika
    kamila.m

Miejscowość: Stargard Szczeciński
    Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez pniowek » Wto 01 Lis 2011 20:12

niczego ciekawego się nie dowiedziałem. :(

powiem więc czego się dowiedziałem w banku X na temat kredytu na przykłądową kwotę 100 tyś na 30 lat przy założeniu że małżonowie zarabiają najniższą krajową..
    pożyczam 100 oddaję 202 a jedyne 15 dopłaca mi państwo - złodziejstwo na wysoki połysk i w krawatach..
    natomiast bez rodzinki na swoim.. wychodzi iż do spłaty byłoby 225 - kupić żyletki czy sznur ?
    będzie pan zadowolony..
    Awatar użytkownika
    pniowek

Obrazki: 0
    Miejscowość: gmina Biłgoraj

Postprzez Architekt » Pią 30 Gru 2011 10:36

pniowek przedstawił kwestię kosztów kredytów dramatycznie, ale chyba nie do końca jest to pełen obraz,
    Banki nie są instytucjami charytatywnymi, chcą zarobić. Pytanie o to, w którym miejscu chęć zysku przekracza granicę chciwości i zwykłej ludzkiej przyzwoitości, powraca ostatnio w związku z dramatyczną sytuacją gospodarek wielu państw na całym świecie i z frustracją milionów ludzi żyjacych z pracy rąk (ruch oburzonych).
    Z drugiej strony nie można pomijać faktu, że 100 tys, w roku 2011 ma znacznie wiekszą siłę nabywczą niż będzie miało w roku 2041 :| :mrgreen: . 30 lat to cała epoka w finansach. Każdy, kto zarabia na pożyczaniu pieniędzy, liczy się z tym; stąd horrendalne odsetki :| .
    Awatar użytkownika
    Architekt
    Ekspert

Postprzez pniowek » Pią 30 Gru 2011 18:51

korzystam z banków bo muszę.. (może nawet jako nie jedyny..)
    niestety jeśli pożyczam 20tyś a spłacam 24 (dopłacam 1000zł rocznie)
    to mnie to kosztuje 20 %
    więc jest różnica gdy pozyczam 100tyś i musze oddać 225 tyś (chciałbym dopłacać 1000zł/rok w sumie 30tyś a nie 125)
    i kosztuje mnie to 125 %

róznica jest znaczna
    a na mejla dostałem reklamę gdzie rata za 100 tyś na 30 lat wynosiła 267zł (bodaj że ebroker)
    mnożąc to * 12 m-cy * 30 lat otrzymujemy 96 tyś...?!#
    jakim cudem...
    biorąc 100 tyś oddajemy 96tyś ..?
    będzie pan zadowolony..
    Awatar użytkownika
    pniowek

Postprzez modz84 » Wto 31 Sty 2012 20:46

No niestety ciężka sprawa, ale 100 tys na 30 lat to niezbyt dobry pomysł. Im dłuższy okres spłat tym więcej do kredytu 'dopłacasz'. Spróbuj może obliczyć swoją zdolność kredytową gdybyś brał te 100 tysiaków na krótszy okres, myślę że 20 lat to już maksymalnie. Leżą przede mną oferty z kilku banków, to symulacje spłat na okres 20 i 25 lat (kredytu zaciągniętego w PLN na kwotę 220 tys). Wedługprzykładu jednego z tych banków - przy 20 latach rata wynosiłaby 1622,18 a przy 25 latach niewiele mniej bo 1466,27.
    Trochę matematyki:
    1622,18 x 240 miesięcy = 389323,2
    1466,27 x 300 miesięcy = 439881
    439881 - 389323,20 = 50557,8
    Różnica jak widać to około 50 tysięcy za te 5 lat dłużego okresu kredytowania.
    Awatar użytkownika
    modz84

Postprzez pniowek » Pon 06 Lut 2012 21:36

nic mi to nie rozjaśnia twarzy..
    w jednym przypadku oddajesz dodatkowe 100 %, a w drugim 78% poza kwotą pożyczoną
    i z czego tu się cieszyć..
    dzięki takiej polityce właśnie ludzie robią z siebie białych "niewolników" na obczyźnie a w do domu wraja niby Napoleon !
    pożesz prywatnie przesłać mi namiary na ten bank, to znajomi skorzystaja :) (co by nie robić reklamy)
    będzie pan zadowolony..
    Awatar użytkownika
    pniowek

Postprzez modz84 » Wto 07 Lut 2012 6:33

No tak, to wszystko co widzimy w reklamach telewizyjnych.. to jest oprocentowanie w skali roku. Tak mi tłumaczył znajomy, który coś tam się na finansach zna, i jesli dobrze pamiętam to dodał jeszcze że przy większych zastrzykach gotówki warto sobie spłacać kapitał, aby te odsetki potem były mniejsze (pod warunkiem, że w umowie z bankiem nie ma punkciku, który mówi o karze za wcześniejszą spłatę). Mam nadzieję, że nic nie namieszałam.. :roll:
    Awatar użytkownika
    modz84

Postprzez robertolo » Śro 25 Kwi 2012 11:46

Wydaje mi sie ze warto tutaj uwzglednic twoja zdolnosc kredytowa. Jezeli jest dobra to bedzie ci latwiej dostac tanszy kredyt. Proponuje takze uzyc kredyt hipoteczny kalkulator do obliczania calkowitego kosztu kredytu. Jezeli nie stac Ciebie, to moze kredyty gotówkowe sa lepsza opcja.
    Awatar użytkownika
    robertolo

Wróć do Finansowanie budowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości